Page 21 of 80 FirstFirst ... 1119202122233171 ... LastLast
Results 1,001 to 1,050 of 3996

Thread: Kuharske nedoumice

  1. #1001
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Zato kaj si pekla na extra djevicanskom a ne na onome bez mirisa. Ja ga stalno koristim i pogotovo palacinke super budu.
    Extra ne korisim zbog mirisa, nisam nesto raspolozena za to.

    Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

  2. #1002
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Da se vratim na palačinke. Pekla sam na kokosovom, ekstra djevičanskom. Zasmrdilo je cijelu kuhinju. Ne znam u čemu je štos. I to su trebale biti američke palačinke, ali nekako jednostavno sve skupa nije uspjelo. Mislim da ću sljedeći put peći na dobrom starom biljnom ulju. Ne znam.
    Za prženje se koriste rafinirana ulja, a ne ekstra djevičansko. Bez obzira koje. Ekstradjevičansko ulje je šteta božja podvrgnuti visokoj temperaturi.

    Iskustvo je ono što dobiješ kad ne dobiješ ono što želiš. Ili kad nešto ne uspije. Bit će bolje drugi put. Meni nije bilo na kraj pameti da kaniš uzeti nerafinirano.

    ***

    Eto,Kris je isto napisala.
    Last edited by Peterlin; 29.05.2016 at 21:02.

  3. #1003
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Extra ti bude super ako ga rastopis po vrucoj palacinki,u smootijima meni je nezamjenjiv kada mi fali taj okus itd...dobar je za kozu.
    Na svakom ulju ti pise za sto je pogodno. Peterlin je dobro napisala, steta tako kvalitetno ulje unistiti. Ako spremas neko egzoticno jelo, dodajes ga kod kuhanja pri kraju. Uz bambusove mladice se izvrsno slaze.

    Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

  4. #1004
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    koristi li netko melisu (matičnjak) u kuhanju, i u čemu?
    niče mi po vrtu posvuda, fino miriše, a nemam naviku koristit je kao začin
    internet kaže da može u salate i u kolače

  5. #1005
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by tangerina View Post
    koristi li netko melisu (matičnjak) u kuhanju, i u čemu?
    niče mi po vrtu posvuda, fino miriše, a nemam naviku koristit je kao začin
    internet kaže da može u salate i u kolače
    Nemam iskustva. Evo malo tuđe pameti: http://www.coolinarika.com/recept/ka...-nasih-vrtova/

  6. #1006
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    tang, kod inesice sam pila sok od melise. meni je bio super. nemam pojma kako ga je radila. sjecam se da je rekla slicno ko bazgu.

  7. #1007
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,834

    Default

    Nisam gledala ambalažu dok nisam usrala. Sad se sav otopio. Budem sebe mazala.

  8. #1008
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Nisam gledala ambalažu dok nisam usrala. Sad se sav otopio. Budem sebe mazala.
    Ali nema veze ako se otopilo, probaj staviti u frižider - vjerojatno će se skrutnuti.

    Uostalom, ako želiš koristiti ulje kao kozmetički preparat, imaš bome i priliku - nema ti bolje stvari protiv strija od kokosovog ulja. I kao prevencija i kao sredstvo za ublažavanje već nastalih.

  9. #1009
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Za kokosovo ti inace vrijedi ova: ljeti ulje, zimi mast.
    I dalje ga mozes korisiti za jela a i kako Peterlin kaze idealna sansa da ga iskoristis za kozu.

    Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

  10. #1010
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,834

    Default

    Hvala cure.

  11. #1011
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,244

    Default

    Je radi se isto kao bazga

  12. #1012
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    Quote Originally Posted by tangerina View Post
    koristi li netko melisu (matičnjak) u kuhanju, i u čemu?
    niče mi po vrtu posvuda, fino miriše, a nemam naviku koristit je kao začin
    internet kaže da može u salate i u kolače
    I mene zanima. Frendica mi ju je dala, presadila sam je u posudu na balkonu. Proucavala sam na netu za caj, pisu da je treba brati kad cvate i tada susiti, jer je tada najljekovitija. Moze i svjeza, naravno.
    Ovo mi je super ideja za sok pa ako moze recept, bila bih jako zahvalna.
    Last edited by Optimist; 31.05.2016 at 21:44.

  13. #1013
    Forka's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Zagreb, Maksimir
    Posts
    3,756

    Default

    Quote Originally Posted by Optimist View Post
    I mene zanima. Frendica mi ju je dala, presadila sam je u posudu na balkonu. Proucavala sam na netu za caj, pisu da je treba brati kad cvate i tada susiti, jer je tada najljekovitija. Moze i svjeza, naravno.
    Ovo mi je super ideja za sok pa ako moze recept, bila bih jako zahvalna.
    Meni je frendica dala već posušene listove melise, koristim to za čaj, divan je <3
    Ostale načine uporabe ne poznajem...

  14. #1014

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Zgb
    Posts
    1,448

    Default

    Quote Originally Posted by spajalica View Post
    tang, kod inesice sam pila sok od melise. meni je bio super. nemam pojma kako ga je radila. sjecam se da je rekla slicno ko bazgu.
    kaj se sok radi od cvijeta? ili lista?

    ja sušim listove za čaj, ali ju berem stalno, cvijet nisam ni vidjela ...
    Last edited by MikiMama; 31.05.2016 at 22:33.

  15. #1015
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    Ni moja jos ne cvijeta, mislim da sam procitala da cvijeta u lipnju. A onda budem i ja pocela s branjem i susenjem, necu cekati cvjetanje. Da odrezem grancice i susim samo listove ili da listove otrgnem, a grancice ostavim? Sad sam tako osusila mentu, udaraju novi listovi.
    Proguglat cu za sok, radila bih ga sa stevijom.

  16. #1016
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,244

    Default

    Odrežite samo vrhove cvate melita u ljeto

  17. #1017
    Nera's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Velebit
    Posts
    1,629

    Default

    Sirup od melise, matičnjaka, koprive, kadulje...
    Trebam provjeriti omjere u tekici. Recept sam prilagodila da ne bude preslatko. Ak se dobro sjećam na 4 l vode ide 40 vršaka (dakle mladice, vrh biljke, mlado lišće - time dobijete lijep grmast oblik biljke), 3 limuna narezana na ploške i potopi se na 24 h. procjedi se kroz gazu i dobro ižmiknu svi biljni i limunovi sokovi. Doda se šećer i citrona. Ide 3 kg, al ja smanjim na 2 i čini mi se 20 g citrone. Zagrije se tek toliko da se rastopi šeć i ulije u tople flaše.
    To su izvrsni biljni sokovi, osvježavajući, idealni za ljetne dane. Kopriva je sjajna za krvnu sliku i čišćenje organizma. Ja radim pojedinačno ili pomiješam koprivu i mentu...
    Last edited by Nera; 01.06.2016 at 11:03.

  18. #1018
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,834

    Default

    Dva pitanja
    - kako se zaštititi od šprcanja vrućeg ulja? Znam za poklopac, ali ipak ga treba podignuti da se hranu promiješa.
    - kako napraviti datulje da budu mekane, tako da kada se miksaju u blenderu, budu onako, naoko homogena smjesa?

  19. #1019
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Datulje namoči u vodi.

  20. #1020
    Nera's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Velebit
    Posts
    1,629

    Default

    Osim poklopca postoje i mrežice pa se ne slijeva voda nego uspije ispariti.

  21. #1021
    pomikaki's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    8,507

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    Datulje namoči u vodi.
    a ako hoćeš da budu brže mekane, namoči u vrućoj vodi. Ako je voda hladna, bolje ostaviti par sati.

  22. #1022
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Quote Originally Posted by MikiMama View Post
    kaj se sok radi od cvijeta? ili lista?

    ja sušim listove za čaj, ali ju berem stalno, cvijet nisam ni vidjela ...
    Rekla je da je radila kao bazgu. A i Nera je napisala svoj sok. Potvrdjujem da je super i on.

  23. #1023
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    Mogu oprati melisu prije namakanja? Ima nesto bijelo po listovima.
    I kakav bi bio spoj mente i melise?

  24. #1024

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Zgb
    Posts
    1,448

    Default

    meni grehota to dvoje zajedno ali zapravo nikad nisam probala
    čini mi se bolje kombinirati bazgu s mentom, a možda i bazgu s melisom

  25. #1025
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    Quote Originally Posted by MikiMama View Post
    meni grehota to dvoje zajedno ali zapravo nikad nisam probala
    čini mi se bolje kombinirati bazgu s mentom, a možda i bazgu s melisom
    Imam samo ovo dvoje, ali u malim kolicinama
    Onda cu odvojeno, pomalo
    Last edited by Optimist; 01.06.2016 at 17:23.

  26. #1026
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by Optimist View Post
    Mogu oprati melisu prije namakanja? Ima nesto bijelo po listovima.
    I kakav bi bio spoj mente i melise?
    Možeš prati, pod mlazom, kratko.

    Spoj mente i melise bi mogao biti dobar recept protivnesanice. Oba djeluju opuštajuće. A okus, pojma nemam. Ne bihmiješala.

  27. #1027
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Možeš prati, pod mlazom, kratko.

    Spoj mente i melise bi mogao biti dobar recept protivnesanice. Oba djeluju opuštajuće. A okus, pojma nemam. Ne bihmiješala.
    Hvala ti, Peterlin!
    Oprat cu i jednu i drugu, napraviti sok odvojeno, a piti zajedno, jer ako je protiv nesanice, onda je to prava kombinacija za mene!
    Nadam se da ce uspjeti sa stevijom.
    Samo nisam shvatila je li se limunu oguli kora ili ide s korom?

  28. #1028
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Ja limun ocijedim (radila sok od bazge neki dan). U ovo doba godine nemam ekološki, potrošila sam sve božićne zalihe domaćih nešpricanih.

    Inače, može se narezati na kolutove ako imaš neki iz pouzdanih izvora, pa poslije procijediti. Treba ukloniti mrvice iz sirupa jer to je generator kvarenja.

    Nisam nikad radila sa stevijom, ali u tom slučaju OBAVEZNO stavi i limunsku kiselinu (kristaliziranu) u sokove, jer šećer je konzervans, limunska kiselina također. Možda bi se kvarilo da je samo sa stevijom i običnim limunom, ali nemam iskustva pa ne mogu tvrditi.

  29. #1029
    Nera's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Velebit
    Posts
    1,629

    Default

    Ja volim miješati kopriva+menta, kopriva+melisa. Izvrsno!
    Primorsku kadulju radim samu.
    Limun narežem na ploške s korom.

  30. #1030
    Nera's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Velebit
    Posts
    1,629

    Default

    A kaj se bazge tiče, obožavam od plodova! Fenomenalan sirup, al ga treba kuhati. Kako je sjajan za probavu, ukoliko se ne kuha dovoljno, izaziva trčkalicu.

  31. #1031
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    Curke, hvala! Pogotovo za napomenu za limunsku kiselinu, ne bih se toga sjetila!
    Kad napravim, javim dojmove
    Last edited by Optimist; 02.06.2016 at 14:30.

  32. #1032
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    Melisa se namače

    Malo sam guglala i našla na sok od melise i metvice, to ću sljedeće probati, kad mi opet narastu: http://www.coolinarika.com/recept/si...aka-i-metvice/

  33. #1033
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    Prva čaša soka od melise popijena Jako mi se sviđa okus, mada ću sljedeći put pojačati melisu da bude intenzivniji okus. Eto, nemam pojma kakva je melisa sa šećerom, sa stevijom je jako fina. Kao aromatična limunada.

  34. #1034
    Nera's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Velebit
    Posts
    1,629

    Default

    Obećah recepte...

    Bazga
    25 cvjetova u 5 l vode se namače 24 sata. Procijedi, izgnječi kroz gazu, doda 4 kg šećera i 30 g citrone. Zagrijati da se otopi šeć i citrona, puniti toplo u flaše.

    Menta, kopriva, melisa...
    60 vršaka se namače s 3 limuna narezana na ploške u 3 l vode 24 sata. Procijedi, izgnječi kroz gazu, doda 1,5 kg šeć i 50 g citrone. Zagrijati da se otopi šeć i citrona, puniti toplo u flaše. Ispadne 4 l sirupa.

    Kuš (primorska kadulja)
    500 g vršaka se namače s 4 limuna narezana na ploške u 4 l vode 24 sata. Procijedi, izgnječi kroz gazu, doda 5 kg šeć i 100 g citrone. Zagrijati da se otopi šeć i citrona, puniti toplo u flaše. Ispadne 8 l sirupa.
    Last edited by Nera; 07.06.2016 at 10:28.

  35. #1035
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,834

    Default

    Što da radim sa kilom kikiriki maslaca koji baš i nije fin sam na kruh. Nekako, kao da je sirov. Ne znam kako bih opisala. I tvrd je.
    Last edited by zutaminuta; 07.06.2016 at 10:31.

  36. #1036
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Što da radim sa kilom kikiriki maslaca koji baš i nije fin sam na kruh. Nekako, kao da je sirov. Ne znam kako bih opisala. I tvrd je.
    Ako je kikiriki maslac tvrd, ne znam kako bih ti pomogla bez građevinske mehanizacije - ja bih to u multipraktik sa žlicom maslaca ili običnog jestivog ulja. Ako staviš maslac, to mora poslije u frižider.

    ALi ako ti se čini da je sirovo - ispečeš kekse. Nisam nikad to radila, ali evo malo tuđe pameti:

    Jamie Oliver: http://www.jamieoliver.com/recipes/m...e-detail/4347/

    Nešto jednostavno: http://allrecipes.com/recipe/10419/q...utter-cookies/

    Još ideja: ja sam spretna s dizanim tijestom, pa bih stavila taj kikiriki maslac u krušno tijesto. Nemam pojma da li bi to funkcioniralo, ali bih probala. Kila je i više nego dovoljna za eksperimente.

    Može se to staviti i u classic english cake, onaj kolač sa hrpom suhog voća. Ja sam u to redovno uvaljivala kikiriki, sirovi, ali i ovo bi išlo (samo treba paziti da ga ne bude previše, zbog količine soli).

  37. #1037
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Evo da podjelim jedan receptic za one ciji klinci a i sami vole onaj alpinesse maslac. Brm brm vuuuuu ili tako nesto.
    Ja ga radim doma nekih mj dana.
    Na 250g omeksalog maslaca stavim 40g hladno presanog ulja.
    Moj favorit je maslinovo sa zerom soli.
    Mikserom izmjesati i staviti u posudicu pa u fridz. Jednako lako maziv kao i alpinese, a okusom neusporediv.I zdravija varijanta kupovnom.

    Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

  38. #1038
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,834

    Default

    Kaj mu dođe self raising flour? Samopodizajuće?

  39. #1039
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    to ti je brašno u kojem ima praška za pecivo već. možeš ga sama napraviti tako da u obično brašno staviš pzp. na 150 g 2 čajne žličice pzp.

  40. #1040
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,834

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Nije mu dobar taj recept. Vanilija i kikiriki se i ne osjete. Šećer ih je zagušio.

  41. #1041
    maca papucarica's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Glava u oblacima, prstići u moru...
    Posts
    3,666

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Što da radim sa kilom kikiriki maslaca koji baš i nije fin sam na kruh. Nekako, kao da je sirov. Ne znam kako bih opisala. I tvrd je.
    Jesi ga probala propržiti u tavi? Prženi kikiriki je finiji od sirovog. Ako je tvrd, možeš dodati maslaca da bude mekši.

    Ideja za ovisnike o slatkom-ispeci palačinke, premaži kikiriki maslacem, čokoladni preljev (ili nutela), malo posoli i posipaj narezanim prženim kikirikijem.

  42. #1042
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,834

    Default

    Najgore je što je tvrd. Ne da se mazat.

  43. #1043
    Dijana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    6,003

    Default

    žuta, možda ovdje nešto nađeš:

    http://www.fitness.com.hr/prehrana/p...ve-obroke.aspx

  44. #1044
    tua's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Posts
    910
    Last edited by tua; 10.06.2016 at 12:13.

  45. #1045
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,834

    Default

    Uzela sam dinju prije dva dana. Već je onda bila zrela jer su je stavili na akciju.
    Danas je očistim, narežem, kad ono miris i okus po acetonu.
    Fermentacija?

  46. #1046
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Aceton nastaje tzv. ABE fermentacijom u prisustvu bakterija iz roda Clostridium (pisem s moba pa ne mogu/ne znam staviti u italik). Osobno obozavam dinje i nikad nisam osjetila taj miris. A ovaj tip fermentacije je anaeroban pa jisam bas sigurna da je do nje i doslo.

  47. #1047
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,834

    Default

    Dinja nije po sebi imala otvorenih nagnječenja, ili takvo što. Baš intenzivno smrdi na aceton kao da sam njime polijala.
    Clostridium, kažeš. Hoće meni ili maloj pozliti ako se ipak o tome radilo?

  48. #1048
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,711

    Default

    Kaj si pojela smrdljivu i cudnog okusa dinju? Pa baci ako ti nije " normalna".

  49. #1049
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,834

    Default

    Bacila sam, ali sam prije toga pojela 2-3 komada.

  50. #1050
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    Quote Originally Posted by maca papucarica View Post
    A kakve kore da lazanje koristis?

    Ne znam, ja sam in napravila na tisuce (restoran, al moje su garant bolje od svih koje si probala ) i , po mom iskustvu, ako tijesto nije prethodno prokuhano mora biti toca da se skuhaju (i moraju biti poklopljene veci dio pecenja).
    Ako je tijesto kuhano ili svjeze i tanko onda to nije toliko presudno.
    opet ja s lazanjama
    vjezba cini majstora, pa sam sve bolja
    nisu vise tako suhe (iako ima mjesta za poboljsanje), ali mi se redovito prime za dno posude
    ne daju se odljepiti lopaticom, moram strugati nozem dno

    ne mastim posudu, vec ju samo namazem besamelom
    to je ocito krivo

    kako vi?

Page 21 of 80 FirstFirst ... 1119202122233171 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •