Page 22 of 80 FirstFirst ... 1220212223243272 ... LastLast
Results 1,051 to 1,100 of 3996

Thread: Kuharske nedoumice

  1. #1051

    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Rijeka
    Posts
    2,405

    Default

    Quote Originally Posted by emily View Post

    ne mastim posudu, vec ju samo namazem besamelom
    to je ocito krivo

    kako vi?
    Ja uvijek stavim maslinovo ulje na dno posude i na to slažem tijesto.

  2. #1052
    Sani1612's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    blizu zg
    Posts
    2,582

    Default

    Namazem s maslacem, stavim malo besamela i mesnog umaka pa na to koru.
    Nikad mi se nista ne primi.

  3. #1053
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,859

    Default

    Neki recept za ćufte sa špagetima, a da nije paradajz sos? Postoji li takvo što uopće?

  4. #1054
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Neki recept za ćufte sa špagetima, a da nije paradajz sos? Postoji li takvo što uopće?
    Nemam pojma. Ako želiš u ćufte staviti rižu, moraš ih kuhati u nekom umaku ili juhi. Ne bi se to meni dalo. Ja sam lijena, radije bih ispekla mesnu štrucu i napravila umak od vrhnja i gorgonzole. Špageti su opcija. Može i ne mora biti. Ako ne želiš grijati kuću s pećnicom, napravi faširance u tavi. U njih i u štrucu stavi zobene pahuljice ili prezle.

  5. #1055
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,285

    Default

    skuhaš mrkvu s porilukom i to zmiksaš

  6. #1056
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,285

    Default

    zakaj sad ne voliš paradajs saft, žuta? ja inače ne kuham s paradajzom, jer u različitim fazama to ne jedu svi, ali ako jedu ja mislim da to nije problem, ali kad trebam nekaj radi boje i gustoće stavim ribanu mrkvu ili ako je sezona naranđaste tikve.

    i zakaj u potpis ne veliš da mrziš i voće koje se mora guliti, kad si počela već nabrajati
    Last edited by jelena.O; 06.07.2016 at 05:37.

  7. #1057
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,859

    Default

    Žgaravica.

    Jesi li sigurna da avokado spada pod voće? Inače, volim avokado.

  8. #1058
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,285

    Default

    je ali avokado ima i košticu kaj ne

  9. #1059
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,859

    Default

    Ima, da, svakako.

  10. #1060
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,285

    Default

    na paradajz ti je stalno žgaravica ili samo sad? probaj s mrkvom dobro je

  11. #1061
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,859

    Default

    Samo sad u trudnoći, inače mi je super.

  12. #1062
    palčica's Avatar
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    3,249

    Default

    Dobra opcija s paštom, iako bezmesna (doduše, jedemo je rijetko i to integralnu od pira ili bezglutensku) je umak od špinata ili crvene leće.
    Povrće propirjaš na protisnutom češnjaku i maslacu, za špinat dodaš na kraju žlicu punomasnog vrhnja, za leću osim vode kurkumu.
    Ili špageti od tikvica, isto su fini, samo zahtjevaju šiljilo za povrće.
    Last edited by palčica; 06.07.2016 at 12:42.

  13. #1063
    Dijana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    6,003

    Default

    Ćufte ispečeš (možeš i u rerni), pa u nekoj teći zažutiš na maslacu malo brašna, dodaš malo vrhnja za kuhanje, malo mlijeka, ubaciš ćufte u to, začine, i eto. Ćufte još malo puste svog safta, i to je to. Nije najzdravije, ali za ponekad može.

  14. #1064
    palčica's Avatar
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    3,249

    Default

    Meni je to vrhnje za kuhanje zločin za nepce. Sva hrana ima isti okus.
    Može se i kvalitetna mljevena junetina baciti na sitno sjeckanu kapulicu, dodati crvene paprike. Nisu čufte doduše, ako s ebaš inzistira na njima.

  15. #1065
    Dijana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    6,003

    Default

    Radila sam ga jednom kad sam doma pokušala napraviti švedske okruglice, pa je to bio kao onaj njihov umak..meni nije bilo loše..inače, baš rijetko koristim to vrhnje, ponekad u krem juhama mi dobro dođe..

  16. #1066
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Ovo je jako fino, a MM-u omiljeno jelo http://www.coolinarika.com/recept/me...aku-od-kapara/

  17. #1067
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,859

    Default

    Super. Crvene leće imam.

  18. #1068
    palčica's Avatar
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    3,249

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Super. Crvene leće imam.
    Leća je za djecu super. U našoj kuhinji je prisutna u svim bojama. Zasitna, dobar izvor proteina, zahvalna za kuhanje.

  19. #1069

    Join Date
    Nov 2009
    Posts
    3,530

    Default

    Pitanje za one koje rade domaći pesto genovese... Ako u receptu pise da je potrebno npr. 70 g bosiljka, je li se to racuna kao grancice bosiljka sa listovima ili samo listovi ? U recept idu samo listovi, ali namiriti 70 g samo od listova je bas dosta bosiljka...

  20. #1070
    Elly's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    5,052

    Default

    Samo listovi.

  21. #1071
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,859

    Default

    Ako mrkva stoji predugo - ostane li išta vitamina u njoj?

  22. #1072
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Ako mrkva stoji predugo - ostane li išta vitamina u njoj?
    Misliš u frižideru ili naribana? Mrkva se dobro drži na hladnom, može stajati tjednima. Ništa joj nije. To je korjenasto povrće. Jedva da se mogu sjetiti što od povrća ima približno dugačak rok trajanja...možda cikla sirova.

    Ako je naribana mrkva, paaa nemam pojma što se zbiva s vitaminima, ali ne čuvam ju za drugi dan.

  23. #1073
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,859

    Default

    Stajala je vani, toliko dugo da je od nekih pet komada jedna postala gumenasta.

  24. #1074
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Stajala je vani, toliko dugo da je od nekih pet komada jedna postala gumenasta.
    Dehidrirala je. Upotrebljiva je, ali je izgubila na kvaliteti. Drugi put frkni to u frižider ako imaš mjesta.

  25. #1075
    palčica's Avatar
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    3,249

    Default

    Ako netko bude imao ideju kako ukrasiti tortu, a da ispadne golub, ok, može bilo kakva ptica ili nešto što će sličiti na pticu.
    Ticino masu bih izbjegla, neke umjetne boje i tome slično.

  26. #1076
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,716

    Default

    Kupi gumenu/plasticnu figuru goluba (ima vjerojatno u Muleru, one skupe).

  27. #1077
    palčica's Avatar
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    3,249

    Default

    Jeftinije mi je pravog goluba instalirati.

  28. #1078
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by palčica View Post
    Ako netko bude imao ideju kako ukrasiti tortu, a da ispadne golub, ok, može bilo kakva ptica ili nešto što će sličiti na pticu.
    Ticino masu bih izbjegla, neke umjetne boje i tome slično.
    Stavi bijelu glazuru ili šlag, izreži obris goluba od pausa ili papira za pečenje, izravnaj peglom, položi na tortu i ostatak posipaj čokoladom u prahu ili gorkim kakaom. Pažljivo digni papir i imat ćeš lik goluba. Sad još dodaj oko i kljun i gotovo.

    Radila sam tako anđela kolegici s posla. Ispalo je ok.

  29. #1079
    palčica's Avatar
    Join Date
    Jan 2012
    Posts
    3,249

    Default

    Peterlin hvala, no nešto bih šarenije. Prošvrljat ću još bespućima interneta u nadi da ću pronaći inspiraciju ili tetu pekačicu.

  30. #1080
    Cathy's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    8,465

    Default

    Quote Originally Posted by palčica View Post
    Peterlin hvala, no nešto bih šarenije. Prošvrljat ću još bespućima interneta u nadi da ću pronaći inspiraciju ili tetu pekačicu.
    Pogledaj u Sve i svašta, Stupnik, imaju ti katalog online, mogu ti možda nspraviti pokrivku sa slikom golubova. Isto imaju i jedni u Gorici ali nd znam kako se zovu.

  31. #1081
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by palčica View Post
    Peterlin hvala, no nešto bih šarenije. Prošvrljat ću još bespućima interneta u nadi da ću pronaći inspiraciju ili tetu pekačicu.
    Ako ukras ne mora biti jestiv, možeš najobičniju tortu ukrasiti origami grlicama ili ždralovima na štapiću.

  32. #1082
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,507

    Default

    jel obavezno okrenuti teglice s ajvarom (jos vrucim ili toplim) na poklopac? pa cekati da se ohladi
    ili je ok ostaviti do jutra otvoreno (u pecnici), pa onda zatvoriti i ostaviti tako (bez okretanja)?

  33. #1083
    Tanči's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    7,898

    Default Kuharske nedoumice

    Ja okrenem naopako odmah kad napunim. Još vruće, a poklopce stavim odmah.
    Nakon 5-10 minuta vratim i pokrijem s nekoliko deka.
    Tako se postepeno hladi dan- dva i onda pospremim.
    Nikad mi se nije pokvario.
    Eno ga i sad se hladi.
    Jučer sam skuhala 15 kg
    Last edited by Tanči; 11.09.2016 at 22:42.

  34. #1084
    Forka's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Zagreb, Maksimir
    Posts
    3,756

    Default

    Ja 'vako k'o Tanči, ali bez deka
    Uvijek je super!

  35. #1085
    Anemona's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    sjeverozapadna
    Posts
    11,053

    Default

    Quote Originally Posted by emily View Post
    jel obavezno okrenuti teglice s ajvarom (jos vrucim ili toplim) na poklopac? pa cekati da se ohladi
    ili je ok ostaviti do jutra otvoreno (u pecnici), pa onda zatvoriti i ostaviti tako (bez okretanja)?
    Ne okrećem uopće. Zatvaram potpuno vruče i tako se onda postepeno hladi, pokriveno.

  36. #1086
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,285

    Default

    ja čula tu da ako se stavi na pleh flaša i poslepoklopac da se zvakumira samo, ja punim do kraja, ostavim tak na gredencu dok nekome ne smeta ionda spremim u špajzu.

  37. #1087
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,285

    Default

    Quote Originally Posted by emily View Post
    jel obavezno okrenuti teglice s ajvarom (jos vrucim ili toplim) na poklopac? pa cekati da se ohladi
    ili je ok ostaviti do jutra otvoreno (u pecnici), pa onda zatvoriti i ostaviti tako (bez okretanja)?
    u ovom slučaju treba na vrh staviti ulja da pokrije gornji sloj

  38. #1088
    maca papucarica's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Glava u oblacima, prstići u moru...
    Posts
    3,666

    Default

    Quote Originally Posted by emily View Post
    jel obavezno okrenuti teglice s ajvarom (jos vrucim ili toplim) na poklopac? pa cekati da se ohladi
    ili je ok ostaviti do jutra otvoreno (u pecnici), pa onda zatvoriti i ostaviti tako (bez okretanja)?
    Najbolje je vruće u vruće, zatvoriti vrućim novim poklopcem, okrenuti 5 minuta naopako i onda na pravu stranu i polako hlađenje (zamotano u deke ili u toploj pećnici).
    Ove fore sa uljem, flambiranjem gornjeg sloja i sl su se radile dok nije bilo gumiranih metalnih čepova za hermetičko zatvaranje.

  39. #1089
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,507

    Default

    hvala svima na savjetima
    na kraju nisam okretala
    kad je bio skuhan, napunila sam teglice (prethodno zagrijane u pecnici), i stavila da se jos zapece nekih 20-ak minuta do pola sata
    pa ostavila u rolu da se malo ohladi, da ih mogu primiti u ruku i zatvorila poklopcem, i vratila u rol (otvorenih vrata, jer mi se inace kondenzira vlaga, i sve je ujutro mokro)

  40. #1090
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,507

    Default

    emily prvotno napisa jel obavezno okrenuti teglice s ajvarom (jos vrucim ili toplim) na poklopac? pa cekati da se ohladi
    ili je ok ostaviti do jutra otvoreno (u pecnici), pa onda zatvoriti i ostaviti tako (bez okretanja)?



    u ovom slučaju treba na vrh staviti ulja da pokrije gornji sloj
    ne treba
    nece se nista dogoditi i bez ulja, a ako se stavi- ajvar ce biti jako mastan

  41. #1091
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,285

    Default

    ma ulje se može lako pokupiti, a služit će ko konzervans

  42. #1092
    hatatitla's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    223

    Default

    Hitno mi je pa ne stignem traziti, mogu li napraviti savijacu s mekim sirom kojem danas istice rok, nije otvaran?

  43. #1093
    maca papucarica's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Glava u oblacima, prstići u moru...
    Posts
    3,666

    Default

    Vrlo vjerojatno mu nije ništa. Otvori ga i kušaj, just in case

  44. #1094
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,716

    Default

    Quote Originally Posted by hatatitla View Post
    Hitno mi je pa ne stignem traziti, mogu li napraviti savijacu s mekim sirom kojem danas istice rok, nije otvaran?
    ne zna sir da mu danas prolazi rok.
    ako su stavri dobro skladistene moze i dulje, ako su lose skladistene krace.
    mi pakirane mlijecne proizvode uvijek koristimo i koji dan nakon isteka roka. Sto je dulji rok imas vise dana fore koristiti nakon isteka.

  45. #1095
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,537

    Default

    Dobila sam cijeli kokos. Sto da radim s njim? Ima li neko jednostavno rjesenje?

  46. #1096
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,285

    Default

    Mlijeko popiješ a meso posuši i pojedeš ili napraviš kolač. Od ostatka ljuske napraviš kasicu tak smo mi na poslu pred 20 godina

  47. #1097
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,537

    Default

    Što radite s ostacima brudeta? Danas mi je ostao mali pauk i dosta umaka i bacila sam u WC. Nije neka drama, al nemam pojma je l se to moze drugi dan jesti?

    Do sada nam nikad nije ostalo

    (S kokosom nisam nis napravila. Stoji u frizideru)

  48. #1098
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    Quote Originally Posted by Jelena View Post
    Dobila sam cijeli kokos. Sto da radim s njim? Ima li neko jednostavno rjesenje?
    Na vrhu su 3 rupice. Samo jedna je mekana. Tu probuši sa nekim šilom, trebaš probiti nešto manje od 1 cm.
    Pazi da je rupica gore dok bušiš, inače će isteći tekućina.

    Zatim iznad čaše okreni kokos i pusti da istječe tekućina iznutra. Istekne oko 1 dl. Mora biti vrlo lagano mutna, skoro prozirna i osvježavajućeg mirisa. Ako miris nije ugodan, baci sve. I kokos

    Tu tekućinu možeš iskoristiti, ne izgleda kao mlijeko, samo se tako zove.

    Zatim uzmi kokos i čvrsti čekić, pa lupi snažno par puta po kokosu. Ako si dobro lupila, puknut će uzdužno, pa možeš izvaditi unutarnji dio. Nemoj lupiti tako da su pločice ispod. Kokosova ljuska je jako čvrsta.

    Sada trebaš uzeti mali, oštar nož, narezati unutarnji dio na trake oko 1,5 cm i oguliti jako tanko vanjsku, smeđu koru. Ni malo nije lak taj posao. Probaj komadić savršeno bijelog kokosa koji si tek ogulila, jer ćeš, ako ti je fin, dobiti volju za daljnje guljenje. A ako nije, nećeš se morati dalje mučiti...

    Meni je taj okus svježeg kokosa savršen. Samo ga ne smijem jesti previše, jer mi "teško" padne na želudac.
    Oguljene trake mogu ostati koji dan u frižideru, ali meni već idući dan nisu tako fine. Kad se posuši nije za jelo, jedino se može izribati i staviti u kolač.

    Sretno u pripremanju kokosa za jelo, čuvaj prste!

  49. #1099
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    Da, brodet može ostati za sutra. U frižideru.

  50. #1100
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,537

    Default

    Ajme Beti, puno hvala na ovako detaljnom opisu! Dobijem volju da isprobam.

Page 22 of 80 FirstFirst ... 1220212223243272 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •