Page 24 of 80 FirstFirst ... 1422232425263474 ... LastLast
Results 1,151 to 1,200 of 3996

Thread: Kuharske nedoumice

  1. #1151
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    P
    Quote Originally Posted by emily View Post
    radim sarmu, i obavezno mi ostane narezanog zelja
    stavim ga u vodu i cuvam u frizideru, do tjedan dana

    kako vi? jel neophodno drzati u vodi (ne znam otkud mi ta ideja, mama me je nekidan pokolebala, da ne treba uopce biti u vodi)
    Kiselo zelje može dugo stajati u frižideru, bez vode. Mora biti dobro zatvoreno, u tupperware ili nekoj sličnoj posudi.

    Kod mene ne stoji dugo jer moji obožavaju salatu od istog (samo se doda crnog ulja i malo papra, a ako nije dosta slano, mrva soli) ili dinstano kiselo zelje.

    Ipak, najbolje prolazi sekeli gulaš, ovo http://www.volim-meso.hr/kako-napraviti-szekely-gulas/
    Last edited by Peterlin; 18.12.2016 at 22:09.

  2. #1152
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,853

    Default

    Mogu li doma napraviti karamel preljev da bude mekan i fin ko kupovni? Treba mi za kolač "snickers", a jedino što znam napraviti je onaj tvrdi karamel. Pokušavala sam dodavati maslac i narančin sok pa bude fijasko.

  3. #1153
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Mogu li doma napraviti karamel preljev da bude mekan i fin ko kupovni? Treba mi za kolač "snickers", a jedino što znam napraviti je onaj tvrdi karamel. Pokušavala sam dodavati maslac i narančin sok pa bude fijasko.
    Ima neki štos da se limenka kondenziranog mlijeka dugo kuha, ali stvarno ne znam gdje bih to nabavila u Hrvatskoj... Time sam se bavila prije puno godina u engleski govorećim zemljama.

    Ček malo, potražit ću tuđu pamet....

    Evo: http://www.legiceukuhinji.com/index....dulce-de-leche

    Unutra se poziva na ovaj recept: http://www.coolinarika.com/recept/jo...ulce-de-leche/
    Last edited by Peterlin; 19.12.2016 at 09:42.

  4. #1154
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    ja dodajem slatko vrhnje i maslac, i ispadne fino tako malo rjeđe, kremasto... ima dobar opis na onom kolaču što je sasa stavila na božićne kolače, evo ovdje: http://cakeoversteak.com/salted-cara...late-crackles/
    nisam još radila ovaj kolač, ali karamel sam radila na ovaj način i odličan je

  5. #1155
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,532

    Default

    Je l zna netko je l problem zamrznuti juhu s jetrenim knedlima?

  6. #1156
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    zuta, dodaj slatko vrhnje na karamel, a zatim kad se sve otopi i poveže, skineš s vatre i dodaš dobro ohlađenog maslaca. Ja znam narezati zamrznuti maslac za takve stvari.

  7. #1157
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Ja volim ovaj:
    http://www.epicurious.com/recipes/fo...e-leche-395011

    Tradicionalna izrada sa mlijekom, secerom i sodom. Na kraju sam u pola dodala sezama. Prošle godine radila. Klinci jos pricaju o tome

    Poslano sa mog LG-D855 koristeći Tapatalk

  8. #1158
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,507

    Default

    dobili smo čvarke, koji po mojim kriterijima nisu dovoljno suhi

    postoji li neki način kako ih dodatno osušiti?

  9. #1159
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,853

    Default

    Koja je razlika između mascarpone sira i običnog zagrebačkog? Je li masniji?

    emily, mislim da ne. Osim ako ih imate stvarno puno, pa tada možda baciti opet na vatru, peći i cijediti.

  10. #1160
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    da, mascarpone je puno masniji i kremastiji
    ako ga želiš nečim zamijeniti, prije bih ga zamijenila mileramom nego zagrebačkim svježim sirom

  11. #1161
    Dijana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    6,003

    Default

    Mascarpone se radi od slatkog vrhnja, i nema veze sa svjezim sirom.

  12. #1162
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,507

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post

    emily, mislim da ne. Osim ako ih imate stvarno puno, pa tada možda baciti opet na vatru, peći i cijediti.
    ma bila je mala vrecica
    dio je bio pre vlazan
    ali pojeli su oni kojima je bio ok

  13. #1163
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    Koje brašno ide u knedle od krumpira, glatko ili oštro?

  14. #1164
    Mia_Lena's Avatar
    Join Date
    Jul 2016
    Posts
    125

    Default

    Ja stavim glatko

  15. #1165
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    Hvala!

  16. #1166
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    Znam da tijesto za knedle mogu zamrznuti.

    Zanima me moze li do sutra biti u frižideru zamotano u prozirnu foliju, ostalo mi ga je pa bih ga sutra koristila?

  17. #1167
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,507

    Default

    Quote Originally Posted by Optimist View Post
    Znam da tijesto za knedle mogu zamrznuti.

    Zanima me moze li do sutra biti u frižideru zamotano u prozirnu foliju, ostalo mi ga je pa bih ga sutra koristila?
    moze
    ja sam to radila sa tijestom za njoke, a to je prakticki isto

    zamrzavas samo tijesto, ili gotove napravljene knedle?
    Last edited by emily; 27.12.2016 at 14:56.

  18. #1168
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,507

    Default

    Quote Originally Posted by Optimist View Post
    Koje brašno ide u knedle od krumpira, glatko ili oštro?
    nekidan su na tv.u, u onom 5 minutnom kuharskom tecaju, bili na tapeti njoki
    a to je isto tijesto kao i za knedle
    pa su rekli izricito da mora biti ostro brasno

    ja stavljam (i za njoke, i za knedle) ono koje imam doma
    a to je u 90% slucajeva glatko brasno

  19. #1169
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    Quote Originally Posted by emily View Post
    moze
    ja sam to radila sa tijestom za njoke, a to je prakticki isto

    zamrzavas samo tijesto, ili gotove napravljene knedle?
    Gotove, napravljene knedle. Krivo sam napisala.

  20. #1170
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    Quote Originally Posted by emily View Post
    nekidan su na tv.u, u onom 5 minutnom kuharskom tecaju, bili na tapeti njoki
    a to je isto tijesto kao i za knedle
    pa su rekli izricito da mora biti ostro brasno

    ja stavljam (i za njoke, i za knedle) ono koje imam doma
    a to je u 90% slucajeva glatko brasno
    Malo sam gledala i na Coolinarici prije nego sam ovdje postavila pitanje, većinom piše samo brašno, ne i koje, a u jednom receptu sam pročitala da ide oštro.

    Sad sam ih napravila s glatkim i jako su ukusne. Mekanije su, pretpostavljam da bi s oštrim bile manje mljeckave, ali mi ovakve volimo.

    Ne radim ih često pa zaboravim koje brašno ide :D
    Last edited by Optimist; 27.12.2016 at 15:10.

  21. #1171
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,853

    Default

    Quote Originally Posted by Dijana View Post
    Mascarpone se radi od slatkog vrhnja, i nema veze sa svjezim sirom.
    Treba mi za slani namaz na kruh, ne kolač.

  22. #1172
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,280

    Default

    A obični sir pa dodaš još malo jogurta ili vrhnja

  23. #1173
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Koja je razlika između mascarpone sira i običnog zagrebačkog? Je li masniji?
    Da, mascarpone je puno masniji jer se obični sir radi od fermentiranog ili usirenog mlijeka (koje ima 3,5% mliječne masti ako je punomasno) a mascarpone se dobiva od slatkog vrhnja tako da ga se usiri vinskom ili limunskom kiselinom. Nikad nisam probala mascarpone stavljati u bilo što osim tiramisu kolača, ali ne vidim razlog zašto ga se ne bi moglo začiniti po volji, pa i posoliti, a onda mazati na kruh...Pa i maslac koji je valjda 100% mliječna mast mažemo na kruh.

  24. #1174
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    U slanoj varijanti ti je dobar u umacima.Ako ga imam ubacim u umak sa chiketinom npr. Nisam ga nikada koristila kao slani namaz ali ga koristim kod pripreme kolaca. Odbija me na prvu pomisao. Izvrsna mi je ganache krema sa njime.

  25. #1175
    j-la's Avatar
    Join Date
    May 2013
    Posts
    3,243

    Default

    Ganache praviš kao s vrhnjem, zagrijes i ubaciš čokoladu?

  26. #1176
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Ja napravim ganache i onda u to mascarpone.

  27. #1177
    j-la's Avatar
    Join Date
    May 2013
    Posts
    3,243

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    Ja napravim ganache i onda u to mascarpone.
    ovo super zvuči. Nisam još naišla na recept u koji ide ovakva krema.

  28. #1178
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Izmisli si ga!
    Ja stavim tu kremu na jedan cokoladni biskvit bez brasna.

  29. #1179
    Ginger's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    12,003

    Default

    mmmmm
    to cu sutra
    i reformicu :jacubitislonica:

  30. #1180
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Ja cu samo potvrditi da je taj kolac super. Marta me spasila prije dvije, tri godine s njim.

  31. #1181
    Ginger's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    12,003

    Default

    imaju kakvi omjeri?

  32. #1182
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Da, da...radis ganache prema receptu i kada se ohladi dodajes mascarpone. Ovisno o tome kaj radim ganache ponekada mikserom izradim kada se ohladi(u tom slucaju nisam dodavala mascarpone, probat cu bas) ali dobijes pjenastu cvrstu kremu.Ako ga pak spremam sa obradenim zumanjcima i slagom kao za tiramisu, ta krema me neodoljivo podsjeca na bijelu cokoladu, kada se doda slaga okus se razblazi ali onako bez kao da si otopila bijelu coksu.


    Verziju sa sirom sam pokupila od jedne zene koja ima slasticarnu na ravnicama, ona je pokupila moj sladoled od dumbira i od zelenog caja pa kada dodemo i svidi mi se neka torta, podjeli samnom detalje Takoder sam kod nje jela ludu tortu od nutelle i mascarponea...mislim ne zove se luda, vec sam ju ja tako proglasila

  33. #1183
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Spajka imas recept pri ruci? Ja nemam pojma vise gdje je u bespucima interneta.

  34. #1184
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Evo ga
    Evo ti recept za čokoladne kocke bez brašna.

    200g čokolade otopiš sa 100g maslaca, ubaciš 1 žlicu kave, oš instant oš obične, 1 žlicu ruma, odložiš da se malo ohladi
    6 bjelanjaka istučeš s malo soli i 70g šećera
    6 zutanjaka ubaciš u čokoladu, izmiksaš
    sve zajedno umiješaš sa 140g mljevenih badema, lješnjaka, sta god.
    ispečeš po ure na 180.

    Ako hoćeš, na to navališ 200 grama čokse otopljene u 2 dl sl vrhnja, pa u to ohlađeno pola kg mascarponea.

    Ako nećeš, samo na biskvit izliješ glazuru od čokolade.

  35. #1185
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    divno, spajalice! ovo bih mogla napravit za novu, samo u kalupu od torte :D

  36. #1186
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    Moze bez kave i ruma?

  37. #1187
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    mislim da sam i ja nasla koju tortu cu radit :D

  38. #1188
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,853

    Default

    Teška torta. Baš kakve ja volim.

  39. #1189
    Ginger's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    12,003

    Default

    hvala spajka!!
    ko je reko bez ruma?? helouuu?
    :fali_mi_alkohol:

  40. #1190
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Moze i bez kave i ruma, a moze i s puno vise kave i ruma. Dobro dodje i slag na vrhu ili cokoladna glazura. Moze se napraviti i kao Sacherica. Ma to mi je najdrazi biskvit. Samo dobro sameljite bademe, sitno, sitno. Il ljesnjake.

  41. #1191
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    Quote Originally Posted by Ginger View Post
    ko je reko bez ruma?? helouuu?
    :fali_mi_alkohol:
    Ne valja mijesati pa ja to zato
    Last edited by Optimist; 29.12.2016 at 16:21.

  42. #1192
    MalaSirena's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Maksimir, Zagreb
    Posts
    2,715

    Default

    S mascarponeom je meni super i verzija gdje se otopljena ohlađena čokolada umiksa u mascarpone pa se u to lagano umiješa šlag - varijacija na temu, samo što bude malo drugačija tekstura.

  43. #1193
    Dijana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    6,003

    Default

    S mascarponeom i šlagom su meni najfinije kreme, imaju onaj fini puni okus, jedino što imaju milijun kalorija i zasitne su, jedna kriška torte stvarno bude dosta..

  44. #1194
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,507

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    Moze i bez kave i ruma, a moze i s puno vise kave i ruma. Dobro dodje i slag na vrhu ili cokoladna glazura. Moze se napraviti i kao Sacherica. Ma to mi je najdrazi biskvit. Samo dobro sameljite bademe, sitno, sitno. Il ljesnjake.
    jel mogu orasi umjesto badema/ljesnjaka?

  45. #1195
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    ma sigurno mogu ja imam još oraha, a mljevenje priznajem samo ono ručno, ništa multipraktik

  46. #1196
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    uglavnom, ja sam odlučila, za Novu pravim ovo https://www.buzzfeed.com/alvinzhou/h...Zm#.wnx5gmY9ND
    muž francusku, plus ova čokoladna torta, mislim da nam ništa više ne treba

  47. #1197
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    S obziron da nema brasna, s orasima bude malo masnije, pa u njih znam dodat 2-3 zlice ostrog brasna ili krusnih mrvica. Bademi su najbolji.

  48. #1198
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,507

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    S obziron da nema brasna, s orasima bude malo masnije, pa u njih znam dodat 2-3 zlice ostrog brasna ili krusnih mrvica. Bademi su najbolji.
    koristan tip
    tako cu, jer oraha imam, pa mi se ne da kupovati bademe ili ljesnjake
    tenks

  49. #1199
    Ginger's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    12,003

    Default

    torta se pece, krema se hladi
    malo ce biti visok biskvit pa cu vidjeti kako cu kombinirati s kremom i glazurom

  50. #1200
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    ginger prereži ga na pola pa kremu u sredinu a glazuru na vrh.

Page 24 of 80 FirstFirst ... 1422232425263474 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •