Page 33 of 81 FirstFirst ... 23313233343543 ... LastLast
Results 1,601 to 1,650 of 4021

Thread: Kuharske nedoumice

  1. #1601
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,049

    Default

    Quote Originally Posted by Kosjenka View Post
    Oblatne filovane kremom od kuhanih jaja i čokolade su mi ostale preko noći vani, zapravo od popodne do sada. Da bacim kolače ili ???
    Ja ne bih bacila. Pa nisu to sirova jaja niti su vani temperature +30 oC.
    Last edited by Peterlin; 29.09.2017 at 11:10.

  2. #1602
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    5,070

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Ja ne bih bacila. Pa nisu to sirova jaja niti su vani temperature +30 oC.
    Hvala. Nisam bila sigurna. Jaja su svježa, kuhana do besvjesti :/

  3. #1603
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    12,038

    Default

    Kosjenka, ja bi to pojela, ali ne bi deci davala.

    U međuvremenu napravila sam pitu bez šećera. Ispalo je ukusno, a i slatko. Deca su jela bez problema. Ne mogu zamisliti da sam dodala još 100, 150 ili 300 g šećera.

  4. #1604
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    zuta, s kruskama? Po kojem receptu?

  5. #1605
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    12,038

    Default

    Nema posebnog recepta. Ide ti šalica brašna, prstohvat soli, jedno pola onog velikog maslaca naribanog, žlica dvije tri hladne vode. Zamijesiš, u friđ na uru dvije tri.
    Kruške oribaš, narežeš kako ti se da, pospeš cimetom.
    Tijesto razvaljaš prema kalupu koji imaš. Kalup nauljiš. Tijesto staviš. Popikaš viljuškom. Na 180 C staviš prvo samo tijesto na 10 minuta. Izvadiš. Dodaš kruške gore. Nastaviš peć 40-50 minuta, ili po prilici kako misliš da treba.

    Cimet ko da izvuče svaku molekulu šećera iz voća. Nevjerojatan je.
    Last edited by zutaminuta; 29.09.2017 at 16:43.

  6. #1606
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    Tnx, bas cu probati!

  7. #1607
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Nema posebnog recepta. Ide ti šalica brašna, prstohvat soli, jedno pola onog velikog maslaca naribanog, žlica dvije tri hladne vode. Zamijesiš, u friđ na uru dvije tri.
    Kruške oribaš, narežeš kako ti se da, pospeš cimetom.
    Tijesto razvaljaš prema kalupu koji imaš. Kalup nauljiš. Tijesto staviš. Popikaš viljuškom. Na 180 C staviš prvo samo tijesto na 10 minuta. Izvadiš. Dodaš kruške gore. Nastaviš peć 40-50 minuta, ili po prilici kako misliš da treba.

    Cimet ko da izvuče svaku molekulu šećera iz voća. Nevjerojatan je.
    Fino je Kruske napokon iskoristene. Jedino cu drugi put malo jace zapeci tijesto prije stavljanja voca.

  8. #1608
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Nema posebnog recepta. Ide ti šalica brašna, prstohvat soli, jedno pola onog velikog maslaca naribanog, žlica dvije tri hladne vode. Zamijesiš, u friđ na uru dvije tri.
    Kruške oribaš, narežeš kako ti se da, pospeš cimetom.
    Tijesto razvaljaš prema kalupu koji imaš. Kalup nauljiš. Tijesto staviš. Popikaš viljuškom. Na 180 C staviš prvo samo tijesto na 10 minuta. Izvadiš. Dodaš kruške gore. Nastaviš peć 40-50 minuta, ili po prilici kako misliš da treba.

    Cimet ko da izvuče svaku molekulu šećera iz voća. Nevjerojatan je.
    žuta, probaj ovo ako nisi do sada
    https://kuharica.kontin.info/recipe/...-dva-sastojka/
    ja dodam još i cimet
    evo, upravo mi se peku, ravno pet minuta pripreme

  9. #1609
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    12,038

    Default

    Hvala.
    Idem sad po zobene, pa mogu i to s bananama.

    Našla sam jedan recept za "biskvit za zubiće". Ide šalica zobenih, šalica zobenih mljevenih u brašno, šalica sosa od jabuka (jabuke kuhane pa usitnjene), tri žlice kokosova ulja (ja stavila maslac), pola žlice šećera, mali prstohvat soli, četvrtinu šalice kokosova brašna (ono ribano), žličica pecilnog praha, ako imate pola čajne žličice svakog od cimeta, đumbira, muškatnog oraščića, i ekstrakta vanilije. Klinci su jeli samo tako, iako gotovo nije slatko.

  10. #1610
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,348

    Default

    ja u večinu stvari ne stavljam šećer napose ako ide voće, malo soli izvuće i zadnji atom šećera iz voća

  11. #1611
    hatatitla's Avatar
    Join Date
    Oct 2009
    Posts
    223

    Default

    Znam da je vec bilo takvih tema, ali evo mozda ovjde za nas nesigurne; koliko dugo i na kakvim temperaturama tretirate meso? Mene je u zadnje vrijeme uhvatila neka paranoja od piletine i puretine i vise u nista nisam sigurna, iako sam uvijek to normalno spremala i nikad nista nikome nije bilo.... Znaci, koliko dugo pohate filee? Koliko dugo pecete npr batke, zabatke, pureci zabatak.... Izludi me provjeravanje jel gotovo.... Ima li neka "znanstvena" spoznaja kad vise nije opasno za eventualnu salmonelu?

  12. #1612
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,261

    Default

    Kad temperatura mesa u najdebljem dijelu dosegne 75°C. Kupi ubodni termometar

  13. #1613
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    12,038

    Default

    Kako ovo ispadne ako se radi sa maslacem? Budu li kiflice onda tvrde kada se ohlade?

    https://www.coolinarika.com/recept/m...meta_refresh=1
    Last edited by zutaminuta; 07.10.2017 at 11:49.

  14. #1614
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    12,038

    Default

    Hata, ja sam isto paranoična s mesom i uvijek gledam da mi bude pregoreno, a treba se peć na laganoj vatri dulje bolje nego na naglo i kratko.

  15. #1615
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Kako ovo ispadne ako se radi sa maslacem? Budu li kiflice onda tvrde kada se ohlade?

    https://www.coolinarika.com/recept/m...meta_refresh=1
    Godinama radim ove i prefine su:

    https://www.coolinarika.com/recept/745095/

    Mislim da slobodno mozes staviti i maslac umjesto ulja, iako ja nikad nisam probala.

    Uvijek na vrh stavim komadic maslaca i pospem sezamom, nakon sto premazem s jajetom ulupanim s malo ulja.

  16. #1616
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    P. S. Pravim ih iskljucivo sa svjezim kvascem: u toplo mlijeko stavim kockicu kvasca sa zlicicom secera, promijesam da se otopi, pustim da se digne i umijesam u brasno sa ostalim sastojcima.

  17. #1617
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    12,038

    Default

    Hvala. Onaj recept mi se pokazao totalni fijasko. Tijesto je premokro. Napravila sam pogače.

  18. #1618
    Optimist's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Posts
    4,284

    Default

    Probaj ove sto sam ti linkala, stvarno su preukusne i brzo se naprave.

  19. #1619
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,519

    Default

    može li se zamrznuti kolač tipa prekmurska gibanica?

    znam da može , ali jel čemu nakon odmrzavanja?

  20. #1620
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,261

    Default

    Da

  21. #1621
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,519

    Default

    super!
    a odmrzavanje na sobnoj temp, ili u pećnici?
    izrezat ću na kocke prije stavljanja u škrinju

  22. #1622
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,049

    Default

    Na sobnoj.

  23. #1623
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,519

    Default

    hvala Jurana i Peterlin

  24. #1624
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    12,038

    Default

    Je li normalno da slatko vrhnje dobije užasan okus nakon što ga se prekuha?

  25. #1625
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,049

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Je li normalno da slatko vrhnje dobije užasan okus nakon što ga se prekuha?
    Ne bi trebalo. Da se nije prethodno pokvarilo?

  26. #1626
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    12,038

    Default

    Probala sam prije kuhanja i bilo je ok, fino.

  27. #1627
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    koje vrhnje ne smije provriti slatko mliceno ili ono biljno? ja se ne sjecam. znam da je to bitan setalj bio u onom kolacu hola kocke.

  28. #1628
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    12,038

    Default

    Ovo je bilo obično slatko vrhnje Veronikino. Mliječno.

  29. #1629

    Join Date
    May 2017
    Posts
    33

    Default

    Jesi još nešto dodavala u njega prilikom kuhanja?

  30. #1630
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    12,038

    Default

    bila je hokaido tikva, u nju sam dodala vrhnje, pa zob i to se brčkalo

  31. #1631
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,348

    Default

    Ne upotrebljava slatko vrhnje osim za šlag, za kuhanje postoji varijacija vrhnje za kuhanje, za kojeg se čudim zakaj ne stoji u frižideru u ducanu

  32. #1632
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    12,038

    Default

    Koja je uopće razlika u dobivanju jednog i drugog, osim što je jedno masnije?

  33. #1633
    maca papucarica's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Glava u oblacima, prstići u moru...
    Posts
    3,666

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    Ne upotrebljava slatko vrhnje osim za šlag, za kuhanje postoji varijacija vrhnje za kuhanje, za kojeg se čudim zakaj ne stoji u frižideru u ducanu
    Ovo nije točno.
    Vrhnje za kuhanje najčešće ima samo 10 % mm, ali zato obiluje zgusnjivačima, stabilizatorima i inim s...njima. Vid https://nutristo.com/proizvodi/Brzo-...anje-Dukat/303.
    Mliječno slatko vrhnje (za šlag) sadrži najčešće vrhnje sa 30 % mm i eventualno karagenan, Veronikino i Bohnec to nemaju pa se zato nerijetko ukiseli pri kraju roka.
    Mliječno slatko (nezaslađeno ofkors) vrhnje može ići i u slatka i u slana jela po izboru i zapravo je zdraviji izbor.

  34. #1634

    Join Date
    Jan 2015
    Posts
    101

    Default

    Imamo problem s hranom tj s djetetom koje baš i nema apetita... Navodno su jaja od prepelice dobra za to što su potvrdile i mnoge druge kolege i kolegice s foruma ovdje... http://forum.roda.hr/threads/56141-jaja-od-prepelice Čitam da je OK davati i djeci da ih jedu.. "Jaja japanskih prepelica se preporučuju davati i djeci u razvoju i djeci koja imaju slabiji apetit ili želju za hranom. Također, preporučuju se i ljudima za oporavak nakon bolesti i operacija. Iskustva mnogih ljudi koji su koristili ljekovita jaja japanskih prepelica u svojoj ishrani pokazuju kako ova jaja imaju i pozitivan utjecaj na potenciju kod muškaraca." (da ne kopiram sad sve, evo: http://www.kakolijeciti.com/ljekovit...-od-prepelice/ )... Netko s iskustvom? Kakav je okus? Hoće li se dijete naviknut na to? I hoće li mu pomoći?

  35. #1635
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    12,038

    Default

    Pa to su samo jaja. Jednom sam u sličnoj diskusiji čeprkala o jajima, ovim onim, i sastav im je blizu isti svima.
    A jaja su zdrava namirnica, koja god.

  36. #1636
    Ginger's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    12,003

    Default

    provjeri zeljezo djetetu
    moje bez apetita su anemicne i to ti je zacarani krug - jedno vuce drugo i uglavnom treba terapija

  37. #1637
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,261

    Default

    Neće dijete imati ništa protiv prepeličjih jaja jer su kao kokošja, samo još ukusnija.
    A hoće li mu pomoći, ne znam.

  38. #1638
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,049

    Default

    Quote Originally Posted by maca papucarica View Post
    Ovo nije točno.
    Vrhnje za kuhanje najčešće ima samo 10 % mm, ali zato obiluje zgusnjivačima, stabilizatorima i inim s...njima. Vid https://nutristo.com/proizvodi/Brzo-...anje-Dukat/303.
    Mliječno slatko vrhnje (za šlag) sadrži najčešće vrhnje sa 30 % mm i eventualno karagenan, Veronikino i Bohnec to nemaju pa se zato nerijetko ukiseli pri kraju roka.
    Mliječno slatko (nezaslađeno ofkors) vrhnje može ići i u slatka i u slana jela po izboru i zapravo je zdraviji izbor.
    Trik iz starih vremena: slatko vrhnje mora "lupati" kad protreseš posudicu, tj. mora biti potpuno tekuće.

  39. #1639
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    5,070

    Default

    Dali bi mogla premazati baklavu sa kokosovim uljem? Suncokretovo ne volim, maslac mi je preskup...

  40. #1640
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    12,038

    Default

    Kosjenka, ne vidim zašto ne.

    Nego, znate li ima li gdje za uzeti špek koji nema natrijev nitrit odnosno, e 250 u sebi? U trgovini svi do jednog imaju e 250, s tim da neki imaju još aditiva. http://prirodna.hr/stranice/zdravlje/konzervansi/E250

  41. #1641
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    5,070

    Default

    Ja imam domaći pa ni ne razmišljam o tome.
    Probaj vidjet kod ovih https://www.facebook.com/PfeiferMesoprerada/

  42. #1642
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    12,038

    Default

    Hvala Kosjenka

    S kojim brendom riže ste zadovoljne? Ono da nije skupa, a opet da se ne kuha čitavu vječnost? (Na Sparovoj piše gotova za 15 min, a treba joj 45 min).

  43. #1643

    Join Date
    Jul 2017
    Posts
    156

    Default

    Zlato polje. Ili ona iz lidla. Okruglo zrno za rizu na mlijeku ,sarmu,cufte.Parbolied za rizota.

  44. #1644
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,735

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    bila je hokaido tikva, u nju sam dodala vrhnje, pa zob i to se brčkalo
    Ako dodajes slatko vrhnje dodajes ga na samom kraju, ne kuha se u tome ( eventualno par minuta).
    ili skuhas juhu, smiksas i na samom kraju u tanjur dodas zlicu TUCENOG slatkog vrhnja ( vise na volumenu manje na masnoci).

  45. #1645
    sillyme's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    5,590

    Default

    Quote Originally Posted by maca papucarica View Post
    ...
    Mliječno slatko vrhnje (za šlag) sadrži najčešće vrhnje sa 30 % mm i eventualno karagenan, Veronikino i Bohnec to nemaju pa se zato nerijetko ukiseli pri kraju roka.
    Mliječno slatko (nezaslađeno ofkors) vrhnje može ići i u slatka i u slana jela po izboru i zapravo je zdraviji izbor.
    Slazem se osim sto mislim da karagenan jedino doprinosi da vrhnje izgleda gusce. No ova kupovna su pasterizirana i u tetrapaku pa mogu nornalno stajati na sobnoj temperaturi neotvorena kao i trajno mlijeko. Ove male mljekare vjerojatno ne pasteriziraju pa mora bit na hladnom i prije se pokvari (ja kupujem ovo masovno proizvedeno jer mi veronika i sl nije fino, pogotovo da ga jedem u kolacima). Sto se kuhanja tice za slana jela osobno preferiram kisela vrhnja (crveno ili mileram) jer mi daju finiji okus jelu, slatko vrhnje je dosta neutralno pa mi je vise za frape i sladja jela ali svakako moze i u slana samo ga ne valja prekuhati...

  46. #1646
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    12,038

    Default

    Veronikino je pasterizirano.

  47. #1647
    sillyme's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Posts
    5,590

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Veronikino je pasterizirano.
    OK, onda je nesto do proizvodnog procesa. Nagadjala sam jer velim nije mi fino pa ne kupujem... Znam da im recimo jogirt nije od homogenoziranog mlijeka jer ima one zute kapljice masnoce (probala jednom). Mozda rade UHT na tom vrhnju za slag pa zato moze stajati toliko dugo?

  48. #1648
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    12,038

    Default

    Ne znam što je uht.

  49. #1649
    Munkica's Avatar
    Join Date
    Aug 2016
    Location
    Sjever
    Posts
    2,035

    Default

    Ultra high temperature processing iliti ultra pasterizacija

  50. #1650
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    12,038

    Default

    Stavljate li luk u proju? I koji? Češnjak ili crveni?
    Proja mi uvijek ispadne malo gorčasta. Onako se osjeti pod jezikom, ne znam. A kada radim žgance s istim brašnom sve ok.

Page 33 of 81 FirstFirst ... 23313233343543 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •