Daj pliz recept za zlevanku!
Imali smo cijeli topic o tome, evo ovdje: http://forum.roda.hr/threads/56564-B...bazlama%C4%8Da
Ali ja to radim iz glave kad mi ostane sira i vrhnja koji nitko ne bi jeo... Mi volimo slatku, ali to je kolač neutralnog okusa - ni sladak ni slan.
Obično zamutim 2-3 jaja i taj sir (cca 15 dag i pol čašice kiselog vrhnja), ubacim prstohvat soli i vrećicu vanilin šećera (nije obavezno). Tko voli slađe, može se dodati još jušna žlica šećera. Ako je sir posni, dodam 2-3 žlice ulja, onak otprilike, drito iz boce...
Dalje - recimo 1 šalica (čaša od jogurta) kukuruznog brašna ili krupice, isto toliko ili malo manje pšeničnog i sad ide mudrost - dodam mlijeka da bude smjesa kao gusto tijesto za palačinke ili kao smjesa za biskvit... dosta tekuće, ali nije rijetko. 1-2dl...stvarno ne znam jer ne mjerim.
Pećnica se unaprijed mora zagrijati na 200oC (ili 180, ovisno o muhama konkretne pećnice). Ja koristim uski pleh duljine 34 cm... Pleh namažem uljem i posipam kukuruznim brašnom /krupicom, pa ulijem smjesu unutra.Gore na sirovo stavim džem od šljiva, onako na točkice, da bude šareno kao pas dalmatiner. Preostalo vrhnje (koje nije otišlo u tijesto) se razmuti i pokapa po kolaču, pa frk u pećnicu. Obično ga pečem prvih deset min na donjem grijaču i ventilatoru, pa onda još 10-15 na oba grijača i ventilatoru. Gotovo je kad se uhvati lijepa rumena korica.
Iz glave pišem - valjda nisam ništ zaboravila. U ovo ne ide nikakav prašak za pecivo, jaja su ta koja "dižu" smjesu, ali ona nije jako dignuta nego relativno tanka. Ne tučem tijesto mikserom nego mutim drotom za bjelanjke (to se službeno zove pjenjača, hehehe...)
Posljednje uređivanje od Peterlin : 05.11.2017. at 13:06