Page 36 of 80 FirstFirst ... 26343536373846 ... LastLast
Results 1,751 to 1,800 of 3996

Thread: Kuharske nedoumice

  1. #1751
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,281

    Default

    Ako stavis koju kap ne smrdi, ali smrdi ako radi duboko ulje.

  2. #1752
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,854

    Default

    Da, s interneta. Makla sam u stranu i u drugu rajnglu stavila maslac. Puno bolji miris.

  3. #1753
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,281

    Default

    A kaj ti to toliko pržiš?

  4. #1754
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    Ako stavis koju kap ne smrdi, ali smrdi ako radi duboko ulje.
    pa to je logicno, ako stavis kap imas puno manje tzv. pusivih tvari, nego ako stavis puno ulja ili ovo kako ti nazivas duboko ulje.
    U malsinovom ulju bila kap ili litra ulja se ne przi. kratko i jasno. osim onih koje je spominjala Peterlin, a koje mi kao nacija zaobilazimo u sirokom luku.

  5. #1755
    Nera's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Velebit
    Posts
    1,632

    Default

    Što mi divno čitati spajku i primijenjenu biokemiju.

  6. #1756
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,224

    Default

    Quote Originally Posted by spajalica View Post
    Maslinovo ulje ima dosta voska u sebi, narocito ako je domace, i jos drugi stvari i nije mu bas draga visoka temperatura.
    U dalmaciji se uvijek sve przilo na drugim uljima a onda se maslinovo stavljalo naknadno.
    U novije vrijeme da, ali odakle im ranije druge vrste ulja? Samo svinjska mast i maslinovo ulje. Moja baba je maslinovo ulje zvala - ulje, a suncokretovo, biljno i sva druga - bilo ulje jer joj je bilo novotarija. Ali također: njihovo ulje nije bilo ekstradjevičansko jer su masline držali u moru prije obrade, a ni prešanje nije bilo hladno, nego bi se masline i ulje dosta ugrijali u cijeđenju

  7. #1757
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    ja obožavam pržit ribu u maslinovom ulju, ubi me sad

  8. #1758
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by spajalica View Post
    pa to je logicno, ako stavis kap imas puno manje tzv. pusivih tvari, nego ako stavis puno ulja ili ovo kako ti nazivas duboko ulje.
    U malsinovom ulju bila kap ili litra ulja se ne przi. kratko i jasno. osim onih koje je spominjala Peterlin, a koje mi kao nacija zaobilazimo u sirokom luku.
    He he he - pitaj me kako znam... Prije puuuno godina sam u Njemačkoj kupila lijepu limenku španjolskog maslinovog ulja. Kak je bilo u limenci, nisam vidjela boju.
    Dođem doma i otvorim - bijelo ko voda.... ali to je bilo rafinirano i deklarirano za visoke tempearature. Nije imalo baš nikakav miris i okus. Potrošilo se, bilo je za prženje odlično, ali to nije imalo veze sa hladno prešanim maslinovim uljem koje mi poznajemo i koristimo.

  9. #1759
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,854

    Default

    Bome se ovo pušilo.
    A u kojem tangerina pečeš?

  10. #1760
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    pa u domaćem maslinovom
    nezamislivo mi je pržit ribu na običnom ulju, ili npr kozice, pa buzara se isto radi obavezno sa maslinovim... nije to sad neka količina,možda prst, samo me zbunjuje ovo Dalmatinci dodaju maslinovo ulje na kraju, ne bih rekla baš

  11. #1761
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Meni je to jedna od misterija današnjice, prži li se ili ne u maslinovom ulju. Jedno je ovo što kaže tang - ljudi su u Dalmaciji sigurno frigali na maslinovom ulju. Drugo je što i mnogi kuhari tvrde da je maslinovo odlično za prženje. I onda imaš sve one koji tvrde da nikako ne, jer postaje štetno. A ima i da nije da postane štetno, nego je šteta jer izgubi puno na prehrambenoj vrijednosti.
    Inače, na suncokretovom Zvijezdinom izričito piše da je samo za "hlado korištenje", dakle tek to nije ulje za prženje! Ja sam prešla na ulje kikirikija za fritule, pohanje i takve stvari. To je, valjda, solidno ulje za prženje.
    Last edited by vertex; 23.11.2017 at 11:02.

  12. #1762
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,854

    Default

    Štetno ili ne, ne znam kako bi mogli frigati na tom ulju kad to smrdi do neba i nazad.

  13. #1763
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Eto na, sad me ovde demantiraju, vrazi ih nosali: http://www.zvijezda.hr/product/suncokretovo-ulje/
    Baš ću opet pogledat šta im piše na toj boci...

  14. #1764
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Štetno ili ne, ne znam kako bi mogli frigati na tom ulju kad to smrdi do neba i nazad.
    Pa to očito ovisi o navici, i o nosu dotične osobe. Meni ne smrdi.

  15. #1765
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,854

    Default

    Ako je tome tako zašto je u trendu koristiti sve osim suncokretovog ulja?

  16. #1766
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    a žuta, po meni ti ne valja to ulje, ne sjećam se da mi je ikad smrdilo niti se pušilo
    ja za piletinu, pomfrit, fritule, falafel itd koristim suncokretovo, jer ga ide puno pa bi to bio skup hobi
    ali za ribu i morske plodove mi je maslinovo obavezno, osim ako idem baš na neku egzotičnu varijantu tipa curry

    vertex di nabaviš kikiriki ulje, kakvo je?
    Last edited by tangerina; 23.11.2017 at 11:10.

  17. #1767
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Sasvim je neutralno, i meni se ponaša nešto bolje od suncokretovog (manje prska, rekla bih, i teže se dimi). Kupujem u Intersparu.

  18. #1768
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    Ja koristim maslinovo ulje za sve. S tim da ne koristim za kuhanje ona najfinija, delikatna (i skupa). Doduse ja ne przim u dubokom ulju nista, nemamo naviku. Ali pecem ribu, srdele, meso, povrce. Jos koristim i ghee ponekad i dosta maslaca. Nista ne smrdi. Maslac smrdi zapravo ako izgori.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  19. #1769
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,854

    Default

    Na čemu pržiš luk (zapršku), sasa?

  20. #1770
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    Ne znam sto podrazumijevas pod zaprskom, ali ako pitas na cemu sotiram- luk- mrkvu- celer etc kao bazu za dalje- na maslinovom.


    Sent from my iPhone using Tapatalk

  21. #1771
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    jedno je friganje a drugo je dinstanje ili buzara i sl. jedno se konstanto przi na visokoj temp, a drugo bas i ne.

  22. #1772
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,281

    Default

    a svi vi tolko pržite? ja ribu složim na naglo

  23. #1773
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,854

    Default

    Quote Originally Posted by sasa View Post
    Ne znam sto podrazumijevas pod zaprskom, ali ako pitas na cemu sotiram- luk- mrkvu- celer etc kao bazu za dalje- na maslinovom.


    Sent from my iPhone using Tapatalk
    Mislim na ono kada ide prvo luk nasjeckan na sitno koji se prži na ulju dok ne dobije zlatnu boju.
    Tava mora biti zagrijana, a onda i ulje, tek onda dolazi luk. No ovako kako meni ispadne to maslinovo smrdi čim dotakne tavu i nema smisla dodavati luk jer bih samo sve bacila.

  24. #1774
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,281

    Default

    vidim da si zbrisala potpis u svezi luka

  25. #1775
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,854

    Default

    Počela sam peć i pržit ujutro.

  26. #1776
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    ne znam, žuta, možda jednostavno ne voliš miris maslinovog ulja

  27. #1777
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,281

    Default

    ne bi ti rado bila suseda

  28. #1778
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    od kad je počela rasprava, ja samo na ovaj okus mislim: http://www.gastrodiva.bloger.index.h...u/1909289.aspx

  29. #1779
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    U klasičnom francuskom kuharu, Velikom Pellapratu (omiljenom literarnom djelu mog najmlađeg sina), u svim receptima se koristi kombinacija maslinovog ulja i maslaca za prženje luka i općenito prženje. I mogu potvrditi da je to sjajna kombinacija. Samo je prilično poskupila u zadnje vrijeme.

  30. #1780
    vertex's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Location
    Split
    Posts
    7,562

    Default

    Ja je koristim za krem juhe, a sigurno je za štošta odlična.

  31. #1781
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Quote Originally Posted by spajalica View Post
    Maslinovo ulje ima dosta voska u sebi, narocito ako je domace, i jos drugi stvari i nije mu bas draga visoka temperatura.
    U dalmaciji se uvijek sve przilo na drugim uljima a onda se maslinovo stavljalo naknadno.
    moji nisu nikad koristili ništa osim maslinovog, od kruha preko srdela do fritula

  32. #1782
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,988

    Default

    Kod nas Slavonaca svinjska mast je glavna maščoba. Ja rijetko pržim išta, ako pečem krumpire, poham i sl. to radim u pećnici uz minimalno svinjske masti. Dosta koristim kokosovo ali ovo obično, sad jeli ono toliko zdravo ne znam.
    Maslinovo prije kuhanja koristim samo za pac, ali ne fina domaća nego neka dućanska

  33. #1783
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    žuta, prženi luk nije zaprška, već brašno prženo na masnoći

    inače se slažem s tang - zdravo ili nezdravo, ne bih pržila u maslinovom ulju jednostavno zato što je skupo
    a i inače rijetko pohamo, a tada koristimo suncokretovo ulje
    meni osobno je najdraži miris dok kuham sjeckani češnjak na maslinovom ulju

  34. #1784
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by n.grace View Post
    žuta, prženi luk nije zaprška, već brašno prženo na masnoći

    inače se slažem s tang - zdravo ili nezdravo, ne bih pržila u maslinovom ulju jednostavno zato što je skupo
    a i inače rijetko pohamo, a tada koristimo suncokretovo ulje
    meni osobno je najdraži miris dok kuham sjeckani češnjak na maslinovom ulju
    Ni ja ne bih - već sam to napisala.

    Inače, nije ni svako suncokretovo ulje dobro za prženje. Trenutno mi je ok Tena ulje (Čepin), a definitivno najbolje je bilo Solia ulje koje se moglo kupiti u Billa trgovinama prije nego ih je Spar preuzeo.

  35. #1785
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Quote Originally Posted by n.grace View Post
    meni osobno je najdraži miris dok kuham sjeckani češnjak na maslinovom ulju
    Daaaaa...

  36. #1786
    Ginger's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Posts
    12,003

    Default

    Quote Originally Posted by Mojca View Post
    Daaaaa...
    mmmmmm

  37. #1787
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Eeee, davno je moja kolegica govorila da se po luku smrdi, a po češnjaku miriši - jer ako smrdiš po luku, znači da si se nažderal ćevapa ili špeka, a ako mirišiš po češnjaku, bila je neka fina riba, hehehe...

  38. #1788
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    He, fina neka guza ta tvoja kolegica.

  39. #1789
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,532

    Default

    Pa jako su različita maslinova ulja. Ne kužim se ja baš nešto u sorte i ulja, ali općenito na bračkom ne bih ni je dinstala nešto. Za to koristim maslinovo sa sjevernog jadrana i talijanska. I ono iz sparove bio marke mi je isto OK.

  40. #1790
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Mojca View Post
    He, fina neka guza ta tvoja kolegica.
    Paaa...bila je gurman. Dugo je nisam vidjela ni čula, pa ne znam kako je sad, da li ima kakvih prehrambenih ograničenja i slično. Ali ja isto nemam ništ protiv fine ribe.

  41. #1791

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Zgb
    Posts
    1,448

    Default

    Koje kokosovo mlijeko kupujete i koristite?
    I u kojim dućanima ih nađete?

    Čini mi se da je prije bilo puno više izbora po dućanima.
    Neki dan sam jedva našla neko mlijeko u konzervi, YouWok. Kad sam ga otvorila, gore šlag, a duboko ispod tek tekučina... Ne znam baš da li je to normalno ili je od stajanja...

    A bademovo mlijeko?

  42. #1792
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,854

    Default

    Koristila sam Alpro za sebe, ali ne bih djeci jer ima karagenan, ksantan i koješta. Koristila sam neko Bio i mislim Alnatura iz konzerve, ali to opet ne bih djeci jer je iz konzerve.
    Najbolje od svega je uzeti svježi kokos, razbiti ga, oribati, izmljeti s vodom, ima u ljekarni gaza, precijediti preko nje. Tekućinu koristiti kao "mlijeko", a kruti dio u kolač.
    Prođeš jeftino, a ako ti to ne igra ulogu, ukusno je i mljac. Bude ti ono vrhnje apsolutno isto kao iz konzerve osim što je iz konzerve napuhana cijena.
    To je apsolutno normalno da je gore vrhnje, dolje tekućina. Tak mora biti.

    Ja bademovo mlijeko zovem bademova vodica. Al isto možeš doma napraviti. Inače Alpro.
    Last edited by zutaminuta; 28.11.2017 at 11:42.

  43. #1793
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,874

    Default

    Planiram raditi pulled pork po ovom receptu, samo me zbunjuje nešto - misle li na jušnu žlicu kao mjeru za marinade? https://www.jutarnji.hr/dobrahrana/p...ndvic/3511997/

  44. #1794
    Munkica's Avatar
    Join Date
    Aug 2016
    Location
    Sjever
    Posts
    2,035

    Default

    Quote Originally Posted by MikiMama View Post
    Koje kokosovo mlijeko kupujete i koristite?
    I u kojim dućanima ih nađete?

    Čini mi se da je prije bilo puno više izbora po dućanima.
    Neki dan sam jedva našla neko mlijeko u konzervi, YouWok. Kad sam ga otvorila, gore šlag, a duboko ispod tek tekučina... Ne znam baš da li je to normalno ili je od stajanja...

    A bademovo mlijeko?
    Je, normalno je. Možeš ga ili promiješati ili koristiti samo "masni". Često se ovaj gornji dio koristi za sladolede, kreme, kolače...

  45. #1795
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,854

    Default

    Pekla sam hokaido normalno u rerni ko inače i ispala je gorčasta. Što se dogodilo?

  46. #1796
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    angie vjerovatno misle na jedan tablespoon- što je inače 15 ml.

  47. #1797
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,854

    Default

    Koja je razlika između kakaa dobre kvalitete i onog u trgovinama 125 g - 10 kn?
    Kako bi vi razlikovali plain i baking flour? Jesu li to ovo što mi zovemo oštro i glatko brašno ili nešto drugo?
    Upravo sam napravila ovaj recept, ali nije nešto. Mijenjala sam ulje maslacem, i badem brašnom.

  48. #1798
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    velika je razlika u kakaou. pogotovo kad ga ide tako puno kao u nigellinom receptu. ja kupujem valrhona kakao- naručujem preko amazona.

  49. #1799
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,854

    Default

    Hvala, a što kvalitetni kakao čini kvalitetnim? Našla sam članak da je kvalitetan onaj sa 20% masnoće.

  50. #1800
    Apsu's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,100

    Default

    Imas normalni kakao, tj odmasceni, koji sadrzi samo 10-12% kakao maslaca, stavljen je pod visoku temperaturu, uzet mu je maslac i nije vise nutritivno toliko bogat kao "sirovi" kakao, kojeg kupujes pod nazivom sirovi kakao ali ni on nije 100% sirov, dakle obrađen je ali sadrži puno veći postotak kakao maslaca, punijeg je okusa i nutritivno bolji.

Page 36 of 80 FirstFirst ... 26343536373846 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •