Page 37 of 80 FirstFirst ... 27353637383947 ... LastLast
Results 1,801 to 1,850 of 3996

Thread: Kuharske nedoumice

  1. #1801
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,823

  2. #1802
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,293

    Default

    Kada pogledam sastav, bolji je ovaj Krašev http://www.kras.hr/hr/proizvodi/kuli...man/kakao-prah

  3. #1803
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,823

    Default

    Taj inače koristim, a zadnji put sam uzela Sparov i isto ima 20% masnoće. Ispadne da je jeftinjara sasma ok.

  4. #1804
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,293

    Default

    Izgleda da je. Ja nemam Spar, pa mi je Kraš baš fin. Idem si skuhat jedan

  5. #1805
    Apsu's Avatar
    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Zagreb
    Posts
    3,100

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Ne, ovaj je obican, dakle odmascen. Imaju u ponudi i sirovi, mislim 100g pakiranje

  6. #1806
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,978

    Default

    Ja opet o tavama i loncima.
    Gledam novi wok pa se dvoumim između ravnog dna i okruglog.

  7. #1807
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    ovisi imaš li plin ili ploču

  8. #1808
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,978

    Default

    Plin, planiram uskoro i promijeniti ploču pa gledam sa plamenikom za wok.

  9. #1809
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Molim provjereni recept za dalmatinsku pasticadu.
    Sram me priznati, ima vise od 15god kako sam ju radila knjigu ne mogu naci a mozak je zablokirao. Planiram ju za bozicni menu

  10. #1810
    Konfuzija's Avatar
    Join Date
    Oct 2011
    Posts
    1,422

    Default

    Valja li fermentirani med za medenjake, je li tko probao kada?

  11. #1811
    Konfuzija's Avatar
    Join Date
    Oct 2011
    Posts
    1,422

    Default

    Žuta, Alnaturin kakao je meni zakon. Ima u kartonskoj kutiji, taj mi je za kolače, i u plastičnoj kutijici, za u mlijeko.

  12. #1812
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    sarma u frizideru, jel ok da stoji 3 dana?

  13. #1813
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,978

    Default

    Quote Originally Posted by KrisZg View Post
    Molim provjereni recept za dalmatinsku pasticadu.
    Sram me priznati, ima vise od 15god kako sam ju radila knjigu ne mogu naci a mozak je zablokirao. Planiram ju za bozicni menu
    Imam ja recept od moje drage spličanke, samo na viberu mi je i nemam ga kada tipkati
    Ako hoćeš javi se na pp

  14. #1814
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,220

    Default

    Quote Originally Posted by emily View Post
    sarma u frizideru, jel ok da stoji 3 dana?
    Da.

  15. #1815
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Imas pp

  16. #1816
    Munkica's Avatar
    Join Date
    Aug 2016
    Location
    Sjever
    Posts
    2,035

    Default

    Može li mala pomoć?

    Muž ima party na poslu i treba donijeti glavno jelo. Prekosutra. Jela koja su mi najlakša za pripremu su quiche i pita zeljanica, ali su ona već zauzeta.
    Mislila sam raditi soparnik, ali blitvu neću ovdje naći tako lako. Padaju mi napamet princes krafne sa slanim punjenjem (losos ne dolazi u obzir jer ne mogu probati jelo sa sirovom ribom), fritule od slane ribe ili možda komiška pogača.

    Ima li netko možda neku inventivniju ideju? Jelo se mora moći jesti hladno. Hvala

  17. #1817
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,823

    Default

    Sushi, ali ne sa sirovom ribom nego piletinom.

    Nego, što će se dogoditi ako u humusu zamijenim maslinovo s bučinim uljem? Hoće li išta valjati?

  18. #1818
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by Munkica View Post
    Može li mala pomoć?

    Muž ima party na poslu i treba donijeti glavno jelo. Prekosutra. Jela koja su mi najlakša za pripremu su quiche i pita zeljanica, ali su ona već zauzeta.
    Mislila sam raditi soparnik, ali blitvu neću ovdje naći tako lako. Padaju mi napamet princes krafne sa slanim punjenjem (losos ne dolazi u obzir jer ne mogu probati jelo sa sirovom ribom), fritule od slane ribe ili možda komiška pogača.

    Ima li netko možda neku inventivniju ideju? Jelo se mora moći jesti hladno. Hvala
    Kolega ide u mirovinu uskoro, pa je rekao što njegova žena planira:
    - francusku ili holandešku salatu i klasične nareske
    - koktel hrenovke u lisnatom tijestu
    - šunku i sir u tom istom lisnatom tijestu
    - pogačice od čvaraka
    - klipiće od sira


    Da ja radim glavno jelo, ispekla bih štefaniju (mesna štruca punjena jajima - ovako nešto https://www.coolinarika.com/recept/m...uca-moje-bake/) ili tereziju (mesna štruca punjena nadjevom od jaja i grisa, izgleda kao rolada). To se može ispeći 2 štruce u plehu od pećnice (od 1,5 do 2 kg mesa - ispadne dosta za dvadesetak ljudi).
    Donijela bih svoju zimnicu (kiseli krastavci, feferoni, fileti paprike...) i uz to eventualno izbor sira i maslina.

    Da moja kolegica Zagorka radi glavno jelo, ta bi napravila zagorsku bučnicu sa sirom (zucchino tikvice su dostupne cijele godine).

    Da moja druga kolegica Bosanka radi glavno jelo, razvila bi pitu s junetinom i ispržila lokumiće ili tako nešto...
    Last edited by Peterlin; 12.12.2017 at 11:15.

  19. #1819
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    možeš napraviti marokansku pastillu- to je jako fino i hladno. i dosta spektakularno

  20. #1820
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,823

    Default

    Samose one čru indijske sa svim začinima su ludilo. Ovisno koliko je ekipa otvorena za nove okuse.

  21. #1821
    Munkica's Avatar
    Join Date
    Aug 2016
    Location
    Sjever
    Posts
    2,035

    Default

    Hvala na idejama

    Ovo s narescima otpada jer postoji grupa koja je zadužena za predjelo, a mljeveno meso je ovdje poprilična lutrija u supermarketima jer je uglavnom začinjeno, a ne da mi se ići do centra do nekog poštenog mesara. Savijače sa sirom već rade Grci pa da se ne ponavljamo Pogačice od čvaraka bi bile super da ima čvaraka. Poštene mesnice uglavnom drže muslimani, a tamo ih sigurno neću naći

    Sasa, imaš li link za neki dobar recept za pastillu?

    Hvala, žuta, palo mi je i to na um. Nije loša ideja. Ekipa je internacionalna, a i radi se o barem stotinjak ljudi. Tako da će se sigurno nekome svidjeti

  22. #1822
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    Imam Munkice- uvijek radim po Ottolenghijevom receptu iz NOPIja i stvarno je fenomenalna.

    https://www.ottolenghi.co.uk/chicken-pastilla-shop

    dobar dio možeš napraviti i unaprijed, pa taj dan dovršiti, a ja sam ju posluživala i sljedeći dan i bila je grandiozna.

  23. #1823
    Munkica's Avatar
    Join Date
    Aug 2016
    Location
    Sjever
    Posts
    2,035

    Default

    Hvala Stavit ću i to na potencijalni meni pa nek MM bira.
    Čak i ako ne bude opcija, sigurno ću je napraviti za nas.

  24. #1824
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,823

    Default

    Ništa mi ne ide od ruke. Dođe mi da vrištim.
    Složim im jučer juhu od povrća s manjim komadima junetine. Neće jesti.
    Radim humus. Na 30 dag ide sok velikog limuna. Imala sam 50 dag pa sam stavila sok velikog i jednog malo manjeg. Rezultat: prekiselo.
    Radim tijesto za pitu i padne mi fiksna ideja "ajmo dodat sok male klementine, možda bude prhkije". Ne, tijesto je kao kamen.
    Pomiješam jutros svježi sir i vrhnje, da će djeca jesti s projom. Neće. oboje kategorički odbijaju.

  25. #1825
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,823

    Default

    +
    radim žgance i shvatim da kukuruzno brašno i kukuruzna krupica uopće nisu jedno te isto.
    + tek jučer shvatila da Krašev kakao nije sirovi kakao.
    Last edited by zutaminuta; 14.12.2017 at 10:46.

  26. #1826
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Ništa mi ne ide od ruke. Dođe mi da vrištim.
    Složim im jučer juhu od povrća s manjim komadima junetine. Neće jesti.
    Radim humus. Na 30 dag ide sok velikog limuna. Imala sam 50 dag pa sam stavila sok velikog i jednog malo manjeg. Rezultat: prekiselo.
    Radim tijesto za pitu i padne mi fiksna ideja "ajmo dodat sok male klementine, možda bude prhkije". Ne, tijesto je kao kamen.
    Pomiješam jutros svježi sir i vrhnje, da će djeca jesti s projom. Neće. oboje kategorički odbijaju.
    Sjeti se samo ovoga: KEEP IT SIMPLE, jer štedi vrijeme i živce.

    Kad su u pitanju kombinacije tipa sir+proja, serviraj odvojeno.

    Klementina je puna vode, a u prhko tijesto voda NE SMIJE ići. Takvo tijesto se lakše valja, ali poslije bude fakat okamina. Zato se u prhko tijesto smije dodavati samo vrhnje. Ja ni s tim ne riskiram, dodajem samo vrhnje sa 20% mliječne masti ili više. Tijesto je prhko zato jer je masno, a nije mokro. Vlaga ispari za vrijeme pečenja i ostane okamina. Da bude prhkije dodaj malo praška za pecivo. Uostalom, kod kolača je najbolje držati se provjerenih recepata i nikad ne mijenjati više od jednog parametra, jer inače ne možeš pratiti utjecaj. Isto kao kod dohrane.

    Sa hummusom je postupak takav da se limun dodaje postepeno i probava. Isto kao i štajaznam zaljev za zimnicu ili količina octa za zelenu salatu. Lako je dodati, a oduzeti nema šanse.

    A ako djeca neće jesti, pa pusti ih do idućeg obroka. Ništ se ne bu dogodilo. I nemoj si sad pred BOžić iskomplicirati život s hrpetinom kolača + sezonskim čišćenjem, jer ćeš prolupati i umjesto blagdanskog užitka imat ćeš blagdanske frustracije.

  27. #1827
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    Uostalom, kod kolača je najbolje držati se provjerenih recepata i nikad ne mijenjati više od jednog parametra, jer inače ne možeš pratiti utjecaj.
    ovo mi je sveto pismo
    naucila na tezi nacin

  28. #1828
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,823

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Sjeti se samo ovoga: KEEP IT SIMPLE, jer štedi vrijeme i živce.

    Kad su u pitanju kombinacije tipa sir+proja, serviraj odvojeno.

    Klementina je puna vode, a u prhko tijesto voda NE SMIJE ići. Takvo tijesto se lakše valja, ali poslije bude fakat okamina. Zato se u prhko tijesto smije dodavati samo vrhnje. Ja ni s tim ne riskiram, dodajem samo vrhnje sa 20% mliječne masti ili više. Tijesto je prhko zato jer je masno, a nije mokro. Vlaga ispari za vrijeme pečenja i ostane okamina. Da bude prhkije dodaj malo praška za pecivo. Uostalom, kod kolača je najbolje držati se provjerenih recepata i nikad ne mijenjati više od jednog parametra, jer inače ne možeš pratiti utjecaj. Isto kao kod dohrane.

    Sa hummusom je postupak takav da se limun dodaje postepeno i probava. Isto kao i štajaznam zaljev za zimnicu ili količina octa za zelenu salatu. Lako je dodati, a oduzeti nema šanse.

    A ako djeca neće jesti, pa pusti ih do idućeg obroka. Ništ se ne bu dogodilo. I nemoj si sad pred BOžić iskomplicirati život s hrpetinom kolača + sezonskim čišćenjem, jer ćeš prolupati i umjesto blagdanskog užitka imat ćeš blagdanske frustracije.
    E, pa vidiš to nisam znala, posebno jer je na netu tona recepata u kojima piše da ide voda.
    Hvala ti. Sad da smo na Redditu poslala bih ti zlato.

    Menščini da će djeca s vremenom zapamtit da radim u***na jela i onda iz straha odbijati unaprijed, kao što sam ja svojoj mami radila, jer bi kod nje sve ispalo kao da je lijevom nogom radila.

    Sad ja moram jesti. Mrzim sir.
    Last edited by zutaminuta; 14.12.2017 at 11:01.

  29. #1829
    Munkica's Avatar
    Join Date
    Aug 2016
    Location
    Sjever
    Posts
    2,035

    Default

    Quote Originally Posted by sasa View Post
    Imam Munkice- uvijek radim po Ottolenghijevom receptu iz NOPIja i stvarno je fenomenalna.

    https://www.ottolenghi.co.uk/chicken-pastilla-shop

    dobar dio možeš napraviti i unaprijed, pa taj dan dovršiti, a ja sam ju posluživala i sljedeći dan i bila je grandiozna.
    Bila sam malo na knap s vremenom pa sam na kraju napravila po Ottolenghijevom receptu vol-au-vents s patlidžanom, jogurtom i narom, i umutila sam pileću salatu s jabukama, brusnicama u košaricama od lisnatog i dekorirala pekan orasima.

    Ali pastillu ćemo definitivno isprobati. Uskoro.

  30. #1830
    Munkica's Avatar
    Join Date
    Aug 2016
    Location
    Sjever
    Posts
    2,035

    Default

    Žutaminuta, imam par recepata u kojima ide malo vode u prhko tijesto, ALI caka je da voda mora biti extra ledena, a tijesto se mijesi tek toliko da se sastojci sjedine i nikako se ne smiju zagrijati. I prije pečenja se tijesto ponovno mora dobro ohladiti da ga jedva valjaš. Na taj način se ne oslobađa previše glutena iz brašna i ne topi se maslac.

  31. #1831
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Menščini da će djeca s vremenom zapamtit da radim u***na jela i onda iz straha odbijati unaprijed, kao što sam ja svojoj mami radila, jer bi kod nje sve ispalo kao da je lijevom nogom radila.
    ovo ti mogu napravit i ako kuhaš skroz dobro
    djeca su nezahvalni mali gadovi
    barem moja

    ovo ljeto smo bili kod moje rodice, njen sin objašnjava mome "nemoj jesti meso koje moja mama skuha, to je uvijek odvratno!"
    veli mu ona "sine nemoj me hvalit", a on će "ne hvalim te, kažem mu da je tvoja hrana užasna"

  32. #1832
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by tangerina View Post
    ovo ti mogu napravit i ako kuhaš skroz dobro
    djeca su nezahvalni mali gadovi
    barem moja

    ovo ljeto smo bili kod moje rodice, njen sin objašnjava mome "nemoj jesti meso koje moja mama skuha, to je uvijek odvratno!"
    veli mu ona "sine nemoj me hvalit", a on će "ne hvalim te, kažem mu da je tvoja hrana užasna"
    Ma da...

    Ali to je jednostavno rješivo - treba ih uključiti u kuhanje od malih nogu. Tako sam ja uspješno izbjegla prigovaranje. Dovoljno je da barem mrvicu sudjeluju, a time se postižu dva cilja: dijele odgovornost za rezultate i uče cijeniti trud ako je i njihov doprinos uključen

    Naravno, stav ovisi o osobnosti... Moj stariji pojede sve, a ako nešto baš ne uspije, on kaže "nije baš fino ovaj put" i jede dalje... Mlađi nije tako suptilan, on kaže "fuj, idem si nešto sam pripremiti" a to i napravi. Počeo je u vrtićkoj dobi.

  33. #1833
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,242

    Default

    Quote Originally Posted by tangerina View Post
    ovo ti mogu napravit i ako kuhaš skroz dobro
    djeca su nezahvalni mali gadovi
    i moji

  34. #1834
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,823

    Default

    Radila bih pitu od kakija. Sada, ono što me zanima je sljedeće: što mislite što će se dogoditi ako izmiksanom kakiju dodam malo agar agara? Htjela bih da sami nadjev za pitu bude želatinast, a ne tekuć, a bojim se da ako samo izlijem kaki da će biti tekuć.

    Edit: što se klinaca tiče, neki dan sam napravila griz sa slatkim vrhnjem, razbila ga u manje komadiće, a onda prelila ganacheom od gorke čokolade. Nisu htjeli jesti, a bilo je preukusno.
    Last edited by zutaminuta; 21.12.2017 at 11:07.

  35. #1835
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Sa agar agarom nemam iskustva, ali možeš staviti škrobno brašno (gusnell) ili puding od vanilije.

  36. #1836
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,823

    Default

    Ne bih škrob. Grozni su mi takvi filovi. Baš jučer radila s kokosom i uh.

  37. #1837
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Ne bih škrob. Grozni su mi takvi filovi. Baš jučer radila s kokosom i uh.
    Pa probaj sa agar agarom. Alternativa ti je želatina.

  38. #1838
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,823

    Default

    Što mogu dodati u proju da se manje osjete jaja?

  39. #1839
    Osoblje foruma laumi's Avatar
    Join Date
    Nov 2006
    Posts
    3,827

    Default

    Jesu li zobene posije isto sto i zobene mekinje?

  40. #1840
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,242

    Default

    Da

  41. #1841
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,823

    Default

    Je ko probo ovo da može reć jel čemu?
    http://www.index.hr/mame/clanak/brzi...ka/925177.aspx

    Zadnji put s bijelom čok sam se "opekla", nije mi fina.
    Isto ne volim baš jajaste kolače. Smrde mi.

  42. #1842
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,242

    Default

    Meni upalo u oči pečenje 45 min

  43. #1843
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,823

    Default

    Zašto mi sve s kukuruznim brašnom/krupicom ispadne gorčasto? Radim proju. Gorčasta. Radim kekse. Gorčasti. Jedino žganci ne budu gorčasti.

  44. #1844
    rosa's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    2,461

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Je ko probo ovo da može reć jel čemu?
    http://www.index.hr/mame/clanak/brzi...ka/925177.aspx

    Zadnji put s bijelom čok sam se "opekla", nije mi fina.
    Isto ne volim baš jajaste kolače. Smrde mi.
    Ja probala. Grozno. Bolja je šnita obicnog kruha s pekmezom od tog kolaca "za kojim je poludio cijeli internet".

    Jaja se previse osjete.

  45. #1845
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Zašto mi sve s kukuruznim brašnom/krupicom ispadne gorčasto? Radim proju. Gorčasta. Radim kekse. Gorčasti. Jedino žganci ne budu gorčasti.
    Žganci su od krupice. A brašno koje je gorko frkni u smeće i kupi drugo, od druge firme. Pogledaj rok valjanosti. Tko zna gdje je to bilo skladišteno i kako....Treba ga hititi i nabaviti drugo.

  46. #1846
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,823

    Default

    Otkrila sam u čemu je problem u međuvremenu. Pretjerujem s pecilnim prahom. U receptu piše cijela vrećica a nepisano je pravilo žličica po čaši brašna. Ma fuj.

  47. #1847
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,293

    Default

    Zašto nepisano pravilo, jedan prašak ide na 400-500 g brašna. I ne može od prašak biti gorkasto. Zar nije prašak za pecivo kukuruzni škrob?
    Koju masnoću stavljaš? Veća je vjerojatnost da je ona kriva za loš okus?

  48. #1848
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,823

    Default

    Ne. To je soda bikarbona i vinski prah.
    Stavljala sam maslac. Odličan je u svemu. Kada radim pite bez praška za pecivo tijesto je fino.

  49. #1849
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,293

    Default

    Prašak ta pecivo i soda bikarbona nisu isto.

  50. #1850
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,823

    Default

    Da, to i kažem. Prašak ima i vinski prah.

Page 37 of 80 FirstFirst ... 27353637383947 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •