Page 38 of 80 FirstFirst ... 28363738394048 ... LastLast
Results 1,851 to 1,900 of 3996

Thread: Kuharske nedoumice

  1. #1851
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,834

    Default

    Mislite li da ovaj može ispasti dobro bez pecilnog praha?
    https://www.coolinarika.com/recept/b...rahaa-la-almo/

  2. #1852
    rosa's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    2,461

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Mislite li da ovaj može ispasti dobro bez pecilnog praha?
    https://www.coolinarika.com/recept/b...rahaa-la-almo/
    Zasto ne?
    Ja vecinu tih malih prhkih radim bez pecilnog.

  3. #1853
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,834

    Default

    Nije uspio. Mrvi se u 3pm. Možda zbog te jedne žličice pp. Svaki put za***em.

  4. #1854
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,293

    Default

    Nikad ne stavljam pp u prhko tijesto. Ova tvoja smjesa liči na smjesu za vanili kiflice. I šape. Klasika.

    Bit dobrih keksi je i u brzom miješanju tijesta. Ne smije biti pretoplo u kući prhko tijesto ne voli toplinu.
    Posipam brašno ( i meljene orahe ako idu u tijesto) na plohu za miješenje, narežem masnoću na tanje komade, brzo razmrvim prstima, u sredini napravim udubinu, u nju usipam šećer i ubacim jaje u šećer, malo promiješam vilicom i što brže, što kraćim pokretima napravim tijesto. Oblikujem u kuglu i u frižider.

    Uzimam komad po komad tijesta, koliko je dosta za oko 8 keksi srednje veličine, razvaljam na lagano pobrašnjenoj plohi u dva-tri poteza valjkom, izrežem oblike. Ne smije se tijesto ugrijati, niti jedno te isto više puta valjati. Omjer brašno-masnoća-šećer je 3:2:1, tada je najsigurnije da će uspjeti i da se neće mrviti.

  5. #1855
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,834

    Default

    Da, ovdje je mislim previše masti. Mijesila sam dulje jer se mast nikako nije dala ujednačiti s brašnom.
    Ne znam što da sad radim s ovim. Okus je dobar, ali ne može se primiti u ruku. Možda kao neka kaša s mlijekom ujutro za doručak.

  6. #1856
    maca papucarica's Avatar
    Join Date
    Feb 2011
    Location
    Glava u oblacima, prstići u moru...
    Posts
    3,666

    Default

    Probaj ih pustiti da prenoće. Većina jako prhkih keksića nije baš za jesti isti dan jer su preprhki. Za dan ili dva postanu savršeni.

  7. #1857
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,834

    Default

    Jesam, nešto manje se mrve, ali se ipak mrve. Sutra ću ih poslužiti za doručak umočene kao kašu u bijeloj kavi.

  8. #1858
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    molim vas lijepo, koliko je riskantno radit tiramisu sa sirovim jajima?
    većina recepata koje vidim na netu su od sirovih jaja, a i mene em mrzi kuhanje na pari, em pamtim da mi je tiramisu bio najfiniji dok nisam strahovala od salmonele

    da li mi vrijedi mjera opreza da operem jaja u toploj vodi s deterdžentom, kao što perem ruke nakon diranja piletine, pa se to smatra dovoljno sigurnim?

  9. #1859
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,834

    Default

    Onak, nemoj. Čemu riskirati zdravlje?

  10. #1860
    enchi's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    renesansna zvijezda
    Posts
    1,433

    Default

    Ja, od kad pamtim, jedem tiramisu sa sirovim jajima.
    Puno riskantnije mi je prelaziti cestu svaki dan.

  11. #1861
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    Quote Originally Posted by enchi View Post
    Ja, od kad pamtim, jedem tiramisu sa sirovim jajima.
    Puno riskantnije mi je prelaziti cestu svaki dan.
    pa to ja isto računam, pojela sam ih više sa sirovim nego kuhanih
    a o sirovom žumanjku sa šećerom u maloj šalici od kave da ni ne govorim
    a to su još bila domaća jaja koja nitko nije kontrolirao, šta se to sad isto ne kontrolira u dućanima?

  12. #1862
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,834

    Default

    Domaća jaja su bila stara dan dva, a jaja u dućanima stoje pitaj boga. Plus, kad opereš jaje ono se još brže pokvari ako ga ne iskoristiš odmah. Čemu onda pranje?

  13. #1863

    Join Date
    Mar 2012
    Location
    zagreb
    Posts
    2,463

    Default

    Opaska na jaja iz ducana i koliko stoje-prije cca 2 mjeseca sam u Konzumu kupila 10 jaja dosla doma sva do jednog zamrznuta!!! Doslovno bjelanjak u komadicima leda..
    Od tada nikad vise jaja ne kupujem u ducanu..
    Uzas!!

  14. #1864
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,834

    Default

    Gdje kupuješ sada?

  15. #1865
    enchi's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    renesansna zvijezda
    Posts
    1,433

    Default

    Quote Originally Posted by tangerina View Post
    pojela sam ih više sa sirovim nego kuhanih
    a o sirovom žumanjku sa šećerom u maloj šalici od kave da ni ne govorim
    Od djetinjstva se jeo "šato". Mljac

  16. #1866

    Join Date
    Mar 2012
    Location
    zagreb
    Posts
    2,463

    Default

    Zuta- kupim na placu..imam jednu bakicu pa vikendom kupim 20 komada i to mi je dosta za tjedan dana..
    Ne znam dali drugi trgovacki centri imaju obicaj smrzavati jaja,ali Konzumu je izgleda to obicaj

  17. #1867

    Join Date
    Mar 2012
    Location
    zagreb
    Posts
    2,463

    Default

    Daaaa..kad nismo imali slatkis,mama bi nam to napravila i nema vece srece

  18. #1868
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,834

    Default

    Quote Originally Posted by milasova8 View Post
    Zuta- kupim na placu..imam jednu bakicu
    Ima li na njenim jajima onaj barkod? Ako da koja je oznaka za jaje? 0,1,2,3?
    Last edited by zutaminuta; 25.01.2018 at 17:14.

  19. #1869
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    tangerina možeš ih pasterizirati ako te strah

  20. #1870
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,244

    Default

    Bakica s bar kodom? Ne tražiš li malo previše

  21. #1871
    KrisZg's Avatar
    Join Date
    Aug 2013
    Location
    Zg
    Posts
    4,173

    Default

    Koliko ja znam, jaja se ne peru jer se skida zastitni omotac. Prirodno jaje moze sadrzavati salmonelu bez da skuzis. Ne mora smrditi jel... Jako volim tiramisu ali nisam se do sada usudila pripremiti ga bez da obradim jaja na pari. Preveliki mi je rizik. Jaja inace uzimam na placu(kvartric) kod zelinskih piceka ili sveki kupi na tresnjevackom kod lukaca

  22. #1872
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,834

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    Bakica s bar kodom? Ne tražiš li malo previše
    Na placu tu prodaju "domaća" jaja s oznakom tri, kavezni uzgoj. Ako su domaća kako su kavezna. Zato pitam. Ima li ta bakica oznake na jajima, jer ako ima onda preprodaje, a jaja su pitaj boga otkud.

  23. #1873
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    Quote Originally Posted by sasa View Post
    tangerina možeš ih pasterizirati ako te strah
    jučer me ustvari uopće nije bilo strah, toliko da me bilo strah što me nije strah

    ali jutros se mala cijepila, pa sam dobila 10 deka anksioznosti, kuhat ću ipak na pari

  24. #1874
    Dijana's Avatar
    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    6,003

    Default

    Sirova jaja-preriskantno, pogotovo za djecu; znam šta je prošla kolegica sa salmonelom od jaja iz tiramisua.

  25. #1875
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    ne bih ni ja koristila sirova jaja, a u djetinjstvu sam radila svašta što danas ne bih ni u ludilu dozvolila svojoj djeci, ne samo šato

  26. #1876
    modesty71's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Location
    zagreb, kvatrić
    Posts
    481

    Default

    Mi smo pred nekoliko godina dobili salmonelu od mađarica kupljenih u Lidlu.

  27. #1877
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,834

    Default

    Znate ono kada kupite tvrdi sir, pa bude onaj sjajni sloj na njemu koji izgleda kao plastificiran, ali nije, a na njemu su obično i detalji o proizvođaču. Je li to sjajno jestivo, ili što? I kako to odvojiti, a da ostane čim više sira?

  28. #1878
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Znate ono kada kupite tvrdi sir, pa bude onaj sjajni sloj na njemu koji izgleda kao plastificiran, ali nije, a na njemu su obično i detalji o proizvođaču. Je li to sjajno jestivo, ili što? I kako to odvojiti, a da ostane čim više sira?
    Babybel? To je vosak. Oguliš. Nije jestivo, ali nije ni otrovno. Vosak zadržava vlažnost, a sir nije u plastici.

  29. #1879

    Join Date
    Jul 2013
    Location
    Zagreb
    Posts
    221

    Default

    Ne znam gdje da drugdje pitam. Je li netko probao Veronika tjesteninu, kakva je?

  30. #1880
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,834

    Default

    Mislim da s Veronikom ne možeš faliti.

  31. #1881
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,244

    Default

    Tjestenina za juhu je ok, drugo ne kupujem
    Nego u subotu sam zamrzla komad Podravca, kad odmrzavam to samo naribam?

  32. #1882
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,865

    Default

    Što s janjećim temeljcem? Ostalo mi ga je od kuhanja juhe, zaledila sam i sad moram hitno očistiti led pa sam ga mislila skuhati u obliku variva s keljom i krumpirom i možda malo kobasice. Hoće li to biti jestivo?
    ako netko ima bolju ideju, molim prijedloge....

  33. #1883
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    pa mozes sve sto te zelja, mozes napraviti i to sto si rekla, mozes i neki rizoto. ja jako volim rizota napravljena s temeljcima, oni su mi bas posebni

  34. #1884
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,865

    Default

    I ja, ali janjeći ima specifični okus (a i miris) pa nisam sigurna da bi rižoto bio dobro prihvaćen

  35. #1885
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Angie, zasto uopce odmrzavati. uzmi lonac tople vode i stavi u frizer, a ti s fenom grij, ja ovako za cas otapam frizere i doma i na poslu. ne stigne se nista odlediti. pogotovo sad kad je vani hladno. sve stavi u neku posudu/skaf. zamotaj i frk na balkon, dok ti feniras zamzrivac. ili jos bolje ostavi u ladicama, i njih iznensi.

  36. #1886
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,865

    Default

    hehe, ne praznim radi čišćenja, nego mi dolazi golem komad mesa koji mora u frizer, pa moram nabrzinu potrošiti što više iz njega

    a za čišćenje se ja lako snađem hvala svejedno na savjetu

  37. #1887
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Ima netko provjerenu ideju kako napraviti soparnik u pećnici?
    :dostamijeeksperimenata:

  38. #1888
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,244

    Default

    i mene zanima isto, vjerujem da to može u glinenim posudama s poklopcem koje isto nemama

  39. #1889
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Quote Originally Posted by Angie75 View Post
    hehe, ne praznim radi čišćenja, nego mi dolazi golem komad mesa koji mora u frizer, pa moram nabrzinu potrošiti što više iz njega

    a za čišćenje se ja lako snađem hvala svejedno na savjetu
    aaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

  40. #1890
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Imaš na coolinarici recept zove se soparnik za dvoje ili tako nekako. Nije ko pravi, ali dobar je.

  41. #1891
    Mojca's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Zagreb
    Posts
    13,629

    Default

    Hvala marta.

  42. #1892
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,244

    Default

    ovo https://www.coolinarika.com/recept/soparnik-za-dvoje/ ja mislila da je cijela nauka u pečenju zaprav pečenje ispod peke, ovo izgleda sasvim jednostavno

  43. #1893
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,220

    Default

    Quote Originally Posted by Angie75 View Post
    I ja, ali janjeći ima specifični okus (a i miris) pa nisam sigurna da bi rižoto bio dobro prihvaćen
    Češnjak neutralizira jake mirisa mesa, npr. janjetine i teletine.
    Također i maslac dodan na kraju.

  44. #1894
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,529

    Default

    Odmrzavam 1 kg skampa. To je nama previse za rucak. Pitanje je je l da sve pripremim na tavi (obicnoj ili rostilj) pa da za veceru slozim nesto sa zelenom salatom ili s rizom il da spremim sirove u fridz i poslije frisko pripremim?

  45. #1895
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,529

    Default

    E da, cijeli skampi, srednje veliki (13-16)

  46. #1896
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,865

    Default

    Ja bih ih napravila odmah sve
    poslije ako ti ostane napraviš koktel od škampa https://www.coolinarika.com/recept/cocktail-od-skampa/

    iako, sumnjam da će vam biti previše... ja kad krenem sa škampima nema zaustavljanja dok god ih ima na plati, mljac

  47. #1897
    magriz's Avatar
    Join Date
    Jun 2005
    Location
    A6
    Posts
    6,641

    Default

    Da, stvarno. Kako vam moze bit previse kilo skampa?

  48. #1898
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,529

    Default

    Quote Originally Posted by magriz View Post
    Da, stvarno. Kako vam moze bit previse kilo skampa?
    Nije to puno, zbilja, al MM ima gripu, a ni inace nije nesto za morske plodove, a s malim nikad ne znas.

    Na kraju sam napravila veci dio na buzaru, a za veceru sam ostavila 6 kom samo za rizoto. Tih 6 sam ocistila sirove, nisam neki spretni cistac. Buzara - klasika, al rizoto mi je prefino ispao. Uspjela sam se pribliziti okusu jednog rizota kojeg sam davno jela u Opatiji i ostao mi nedostizan. Mislim da sam sve pogodila osim tadasnje atmosfere

  49. #1899
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    sasa, imaš neki seksi način za spremanje kelja?

  50. #1900
    sasa's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    zg
    Posts
    4,609

    Default

    Mozda jaja pecena sa keljom i dimljenim lososom u pojedinacnim souffle posudicama, onda salata sa svjezim i pecenim keljom i pistacijama i kremom od pekorino sira, salata od kelja i pecene bundeve sa bademima i chedarom...


    Sent from my iPhone using Tapatalk

Page 38 of 80 FirstFirst ... 28363738394048 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •