Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
Izdubila sam bundevu onu za noć vještica ne znam koja je to sorta i sad me zanima može li se te koštice, koje nemaju ovojnicu, ispeći u pećnici, a meso možda isto negdje iskoristiti.
Ako su to crne koštice s tankom vanjskom ljuskom, to je uljna buča. Ona je tigrasta - narančasto/zelena: https://rwa.hr/merkantil/uljana-tikva/

Koštice izvadiš, staviš na cjedilo i ispereš, ocijediš (možeš na krpi ili papirnatom ručniku) pa frk u pećnicu. Stavi pek-papir u pleh i malo posoli. Preprži ih štajaznam desetak minuta na 180-200 oC. To je sva mudrost.

Meso zrele uljne buče nisam koristila - obično je već tvrdo nije fino. Dok je mlada, dobro je za bučnicu (standardnu zagorsku sa sirom ili slatku podravsku s makom) i za varivo - ovakvo: https://www.coolinarika.com/recept/l...o-od-tikvica-/
Možeš napraviti i varivo od tikvinog mesa s rajčicom. Meso naribaš kao jabuku. Na mrvici ulja zastakliš luk kozjak (veličine prve falange palca), baciš gore ribanu tikvicu (ako je mlada, ponekad ju treba posoliti i ocijediti, ali ako je starija - nema više tako puno vode, pa ne treba), dodaš prstohvat kima i malo sušenog lišća kopra, zaliješ umakom od rajčica (štajaznam, mala kocka od 2,5 dl bi bila dosta), dodaš sol i papar po želji i to je sva mudrost. Količina tikvinog mesa - paaa, iz rukava - pol kile za ovo varivo, možda i više - ovisi o udjelu vode. Teško mi je iz glave. Kad kuham to varivo od zucchino tikvica, dvije srednje su taman.

Za one fine narančaste juhe i muffine bolja ti je butternut (muškatna) tikva - ovakva: https://www.agroklub.com/povrcarstvo...-uzitak/45869/

Ja ju najviše volim prepeći u pećnici, a onda meso ogulim od zagorenih kora i taj pire koristim za - čarobnu juhu od bundeveili umak koji obično serviram uz pečenu puricu ili patku.
Od sirove muškatne bundeve može se napraviti rižoto ili složenac. Ona je slatkasta, pa treba računati na to da ne paše svima taj okus.

Btw. meso tikve koja je stajala izrezana nekoliko dana na balkonu je za baciti.


Osim muškatne buče za pečenje je dobra i bugarka iliti turkinja - siva buča s finim narančastim mesom, ovakva: https://www.oglasnik.hr/prodaja-sadn...-oglas-3736075
Takvu sam kao dijete obožavala jesti pečenu, bez ikakvih začina i dodataka. Mljac...