Page 50 of 80 FirstFirst ... 40484950515260 ... LastLast
Results 2,451 to 2,500 of 3996

Thread: Kuharske nedoumice

  1. #2451
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Help! Kako da narezem baklavu a da prilikom pečenja se narezane kocke, tj.kora na vrhu da se ne frče?

  2. #2452
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by mašnica View Post
    Help! Kako da narezem baklavu a da prilikom pečenja se narezane kocke, tj.kora na vrhu da se ne frče?
    zagrij malo ulja u džezvi i premaži kistom onako obilnije...treba oko pol deci za standardni pleh

  3. #2453
    Jelka's Avatar
    Join Date
    Jul 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    4,006

    Default

    Jel mogu knedle napraviti sa smrznutim šljivama i odmah takve knedle vratiti u frizer?

    Poslano sa mog SM-G920F koristeći Tapatalk

  4. #2454
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Da, ja tako radim samo zurim da se sljive ne odmrznu

  5. #2455
    rosa's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    2,461

    Default

    Sljive su s kosticom?

  6. #2456
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,715

    Default

    Quote Originally Posted by rosa View Post
    Sljive su s kosticom?
    Moja baka je uvijek stavljala sljive s kosticom. I zamrzavala sljive s kosticom.

  7. #2457
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,706

    Default

    I moja mama

  8. #2458
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,688

    Default

    Quote Originally Posted by rosa View Post
    Sljive su s kosticom?
    Pa ako voliš jesti takve knedle u kojima je šljiva s košticom zašto ne.
    Ja ne volim.

  9. #2459
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,706

    Default

    Pa ne jedeš košticu. Nisam nikad jela knedle sa šljivama bez koštica, al nekak pretpostavljam da pustev previše soka i da knedli iznutra budu gnjecavi

  10. #2460
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,706

    Default

    Ja recimo ne bih jela kolače s trešnjama koje imaju košticu, a i ako koristim šljive za kolač isto izvadim košticu, al one u knedlima "moraju" imati košticu. barem kod mene doma

  11. #2461
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    U knedlama kad ih kuham nikad ne vadim košticu jer me tako učila baka i rekla da inace iscuri sok iz njih. Tako da mozda jednom sam radila bez kostice ali se ne sjecam kako su uspjele

  12. #2462
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,688

    Default

    Ja nikad nisam jela knedle sa šljivama u kojima su koštice. Ako slučajno neka zaluta, sva se uznevjerim da nisam zeznula neku plombu
    Oduvijek smo vadili koštice.
    Last edited by Lili75; 03.01.2020 at 19:37.

  13. #2463
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,715

    Default

    Kad stavis knedle u tanjur, prepolovis ih, izvadis kostice , stavis secer i vrhnje( prema okusu) i jedes. Ocekujes kosticu i izvadis ju.
    Last edited by sirius; 03.01.2020 at 20:06.

  14. #2464
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,706

    Default

    Tak je

  15. #2465
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,688

    Default

    Ma kakvi ne volim kad se sve razmelja i moram dodatno prčkat po knedli, ja bi to odmah cap cap i u usta
    Ni vrhnje nikad. Samo šećer i cimet.

  16. #2466
    Argente's Avatar
    Join Date
    Oct 2011
    Posts
    4,696

    Default

    Quote Originally Posted by Lili75 View Post
    Ma kakvi ne volim kad se sve razmelja i moram dodatno prčkat po knedli, ja bi to odmah cap cap i u usta
    Ni vrhnje nikad. Samo šećer i cimet.
    X, i prezlu
    Ja sam advanced level, marmelada unutra...još kad sam bila mala i nona ih je radila, uvijek sam molila boga prije raspolavljanja prvog njoka da unutra
    bude marmelada, a ne nikad dovoljno slatka šljiva, još s košticom, dno.
    I kakvo to vrhnje vi stavljate, slatko?

  17. #2467
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    uvijek maknem košticu prije oblikovanja knedli (šljive i marelice), unutra stavim žličicu šećera, ništa se ne razmulja

  18. #2468
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Quote Originally Posted by Argente View Post
    uvijek sam molila boga prije raspolavljanja prvog njoka da unutra
    bude marmelada, a ne nikad dovoljno slatka šljiva, još s košticom, dno.

    sad si me sjetila da je i moja mama radila sa svojim domaćim pekmezom od šljiva

  19. #2469
    Tanči's Avatar
    Join Date
    Feb 2007
    Posts
    7,898

    Default

    Nikad, ništa ne radim s košticama.
    Zubari su preskupi.

  20. #2470
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,688

    Default

    Quote Originally Posted by Tanči View Post
    Nikad, ništa ne radim s košticama.
    Zubari su preskupi.

    Ja i masline uvijek kupujem bez koštice, ne da mi se svaku glodjat okolo

  21. #2471
    rosa's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    2,461

    Default

    Ma kakva kostica, ne dolazi u obzir.
    Raspolovim sljivu do pola, izvadim kosticu, stavim secer unutra :- i dalje u smjesu za knedle.

    Sjecam se jedne prigode, prvi put u gostima sam, domacica servirala domaci strudl od visanja (ja to zovem pita od visanja ), a kostice jos u visnjama...
    Bas mi je bilo nobl svako malo pljuckati u salvetu te kostice. Da sam znala, ne bih ni uzela.

  22. #2472
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,854

    Default

    Mogla si ih pregutnut.

  23. #2473
    rosa's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Posts
    2,461

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Mogla si ih pregutnut.
    Vjera mi brani gutati koštice koštunjavog voća.

  24. #2474
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Moja baka je bila tre nobl i nikad nije vadila kostice iz visanja.

  25. #2475
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,715

    Default

    Quote Originally Posted by Argente View Post
    X, i prezlu
    Ja sam advanced level, marmelada unutra...još kad sam bila mala i nona ih je radila, uvijek sam molila boga prije raspolavljanja prvog njoka da unutra
    bude marmelada, a ne nikad dovoljno slatka šljiva, još s košticom, dno.
    I kakvo to vrhnje vi stavljate, slatko?
    Kiselo

  26. #2476
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Kiselo, i štaub s cimetom, ko pravi folksdojčeri.

  27. #2477
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,532

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    Kiselo, i štaub s cimetom, ko pravi folksdojčeri.
    O yes
    Nije mi neki issue ima li ili nema koštice, pa ne pojedem 10 knedla, a dvije koštice mi nisu problem. Ne jedem u mraku, odmah se vidi na šljivi je li rascijepljena ili nije. Puno gore mi je s ribom i zalutalim kostima u nekom umaku.

  28. #2478
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,532

    Default

    Je l jedete kumkvat? Je l vas muči s čim je to sve zašpricano i kako perete, samo vodom ili nekako drugačije?

  29. #2479
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Ne, bas zbog navedenog. A probala sam i bas mi je fino.

  30. #2480
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    ja imam mala stabalca u vrtu, tako da uživam bez grižnje savjesti, jako mi je drag
    Sad sam pobrstila sve što je zrelo, ima ih još zelenih i redovito obilazim da provjerim jesu sazrili

    možda bi ga mogla uzgajat doma u loncu i zimi unosit u kuću?

  31. #2481
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,532

    Default

    Pa bih, mali je već iskazao želju. Samo kod mene dosta puše, a čitam da ne smije biti vjetrovito. Koliko ti je stablo i je l mogu zbilja više od 10 plodova očekivati?

  32. #2482
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,282

    Default

    Quote Originally Posted by Jelena View Post
    Je l jedete kumkvat? Je l vas muči s čim je to sve zašpricano i kako perete, samo vodom ili nekako drugačije?
    jednom bar mislim da je to bilo to, pred tri tjedna

  33. #2483

    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Zgb
    Posts
    1,448

    Default

    Obožavam ga
    Više me muči što do nas dođe ili zeleni ili polutruli
    Sve što mi je sumnjivo stavim u vodu sa sodabikarbonom na par minuta, kažu da je to dovoljno

    Kaj bi ga stvarno mogla u kući uzgajati?

  34. #2484
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,282

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    jednom bar mislim da je to bilo to, pred tri tjedna
    sad vidla je to sam dobila jedan komad napol sam ga zgulila oprala, bila daleko od sode i pojela

  35. #2485
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,854

    Default

    Mislim da soda bikarbona nema nikakvi efekt. Korica limuna, kumkvata, ima rupice i to da ga je*eš ne možeš izvući nikakvom otopinom.

    Uzela bih eko kumkvat koji nije šprican. Samo ga treba naći. Našla sam nešpricani limun i dosta je ružniji od običnog. Sav piknjav. Naranče izgledaju ok, što mi malo daje za sumnju, ali je jasno da nisu brane nezrele jer su slatke, a ne kisele kada ih iscijedim.

  36. #2486
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,282

    Default

    Naravno da je ružniji.nama je kolega količinu ograničenu količinu pred mjesec dana ali sve je prodao.a mi sve pojeli.bili su lijepi,njemu vjerujem uzimamo već godinama ribu od njega prvoklasna je i ok.ali velim često naručim više pa on smanji količinu jer i drugi moraju dobiti komad kolača.ja sam zadovoljna s tim.
    Ima po placevina i nespricsnih i lijepih.sli moraš znat ko to pridaje.

  37. #2487
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,854

    Default

    Meni su lijepi odmah podsvjesno špricani. Tako sam odmjeravala i ove lijepe naranče pa mi nije jasno da nisu špricane.

  38. #2488
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    kako to mislite da je limun ružniji
    mislim, to je i do sorte, moj je sav savršen i ravan ko po nekim EU kalupima, ali to je neka sorta s tankom korom i puno soka
    onda budem presretna kad mi netko da onog mjesečara s debelom nepravilnom svjetlijom korom koja ima neki drugačiji miris

    jelena, nisam sigurna bi li dozrijevao ako nema sunca nikako u godini, točno je da ne vole vjetar, a u stanu ako bi bio morao bi ipak imat dosta vremena direktno sunce
    ja znam da moja kolegica ima veliki kao baš stablo, ali mi imamo tri i prilično su stari, ali nisu viši od pola metra. al rađaju dosta, za tako malu biljku

  39. #2489
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    uglavnom poanta moga posta nije bila kako su moji limuni i naranče lijepe nego da nešpricani agrumi mogu biti lijepi

  40. #2490
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,282

    Default

    je tak je tangerina , mogu bti i lijepi i ružni ovisno o ko o tome brine.

    ali i špricani mogu biti pikasti bez brige

  41. #2491
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,224

    Default

    I moji su limuni savršene kore i jednolike boje.

    Ja nešpricani limun prepoznajem po tome što mu kora ispušta puno ulja kad je stisnete, ostanu prsti skroz masni. (I mirisni.)

  42. #2492
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Jurana, kora ispušta puno ulja ako je plod svjež... Baš sam jučer komentirala da sam kupila u dućanu svježe naranče, jer kad ih guliš, eterično ulje šprica na sve strane. A sigurno su špricane...

  43. #2493
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,224

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    Jurana, kora ispušta puno ulja ako je plod svjež... Baš sam jučer komentirala da sam kupila u dućanu svježe naranče, jer kad ih guliš, eterično ulje šprica na sve strane. A sigurno su špricane...
    Ne znam, kod standardnih limuna mi se to nikad nije desilo, a kod biolimuna i naših domaćih uvijek. Nisu ni oni bio u dućanu baš sa stabla.
    Da ne govorim da nama naši limuni do ljeta izdrže.

  44. #2494
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,532

    Default

    Quote Originally Posted by tangerina View Post
    jelena, nisam sigurna bi li dozrijevao ako nema sunca nikako u godini, točno je da ne vole vjetar, a u stanu ako bi bio morao bi ipak imat dosta vremena direktno sunce
    ja znam da moja kolegica ima veliki kao baš stablo, ali mi imamo tri i prilično su stari, ali nisu viši od pola metra. al rađaju dosta, za tako malu biljku
    Imam dosta sunca, paradajz mi npr. raste, ali ima i vjetra dosta. Mogu pokušati. Hvala!

  45. #2495
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,874

    Default

    Branko Ognjenović objašnjava zašto su sarma, grah i gulaš bolji kad duže odstoje, odnosno, drugi, treći dan nakon kuhanja https://www.slobodnadalmacija.hr/moz...ljnom-sutradan

  46. #2496
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Link vodi na naslovnicu SD

  47. #2497
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,854

    Default

    Je li melasa okusom kao vegemite / mermite, ako je netko probao?

  48. #2498
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Je li melasa okusom kao vegemite / mermite, ako je netko probao?
    Ne, melasa ti je okusom sličnija gustom medu (fino), a vegemite/marmite ima u sebi kvasac, pa je okusom kao zagorjeli ostaci bjelančevina od pečenja (slano, što ne smeta, ali sve u svemu fuj).

    Bome, prošlo je više od 20 godina otkad sam i jedno i drugo imala prilike jesti, ali nije da se baš trgam pronaći to ovdje.
    Last edited by Peterlin; 16.01.2020 at 07:27.

  49. #2499
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,874

    Default

    Quote Originally Posted by mašnica View Post
    Link vodi na naslovnicu SD
    vidi stvarno, baš glupo, sad više ni ja ne mogu naći članak. No ako sam dobro zapamtila, ovo su razlozi: grah s vremenom otpušta škrob koji fino zgusne varivo, kod sarme je fora ta da kupus s vremenom omekša i bude tanji, a kod gulaša s obzirom da se koristi prošarano meso, a ne čisto, ono otpušta kolagen koji daje posebnu strukturu jelu. (nadam se da sam dobro zapamtila, godine su kod mene već u pitanju )

  50. #2500
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    a zašto je juha bolja sutradan?

Page 50 of 80 FirstFirst ... 40484950515260 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •