Help! Kako da narezem baklavu a da prilikom pečenja se narezane kocke, tj.kora na vrhu da se ne frče?
Help! Kako da narezem baklavu a da prilikom pečenja se narezane kocke, tj.kora na vrhu da se ne frče?
Jel mogu knedle napraviti sa smrznutim šljivama i odmah takve knedle vratiti u frizer?
Poslano sa mog SM-G920F koristeći Tapatalk
Pa ne jedeš košticu. Nisam nikad jela knedle sa šljivama bez koštica, al nekak pretpostavljam da pustev previše soka i da knedli iznutra budu gnjecavi
Ja recimo ne bih jela kolače s trešnjama koje imaju košticu, a i ako koristim šljive za kolač isto izvadim košticu, al one u knedlima "moraju" imati košticu. barem kod mene doma
U knedlama kad ih kuham nikad ne vadim košticu jer me tako učila baka i rekla da inace iscuri sok iz njih. Tako da mozda jednom sam radila bez kostice ali se ne sjecam kako su uspjele
Ja nikad nisam jela knedle sa šljivama u kojima su koštice. Ako slučajno neka zaluta, sva se uznevjerim da nisam zeznula neku plombu
Oduvijek smo vadili koštice.
Posljednje uređivanje od Lili75 : 03.01.2020. at 19:37
Kad stavis knedle u tanjur, prepolovis ih, izvadis kostice , stavis secer i vrhnje( prema okusu) i jedes. Ocekujes kosticu i izvadis ju.
Posljednje uređivanje od sirius : 03.01.2020. at 20:06
Ma kakvi ne volim kad se sve razmelja i moram dodatno prčkat po knedli, ja bi to odmah cap cap i u usta
Ni vrhnje nikad. Samo šećer i cimet.
uvijek maknem košticu prije oblikovanja knedli (šljive i marelice), unutra stavim žličicu šećera, ništa se ne razmulja
Ma kakva kostica, ne dolazi u obzir.
Raspolovim sljivu do pola, izvadim kosticu, stavim secer unutra :- i dalje u smjesu za knedle.
Sjecam se jedne prigode, prvi put u gostima sam, domacica servirala domaci strudl od visanja (ja to zovem pita od visanja ), a kostice jos u visnjama...
Bas mi je bilo nobl svako malo pljuckati u salvetu te kostice. Da sam znala, ne bih ni uzela.
Moja baka je bila tre nobl i nikad nije vadila kostice iz visanja.
Je l jedete kumkvat? Je l vas muči s čim je to sve zašpricano i kako perete, samo vodom ili nekako drugačije?
ja imam mala stabalca u vrtu, tako da uživam bez grižnje savjesti, jako mi je drag
Sad sam pobrstila sve što je zrelo, ima ih još zelenih i redovito obilazim da provjerim jesu sazrili
možda bi ga mogla uzgajat doma u loncu i zimi unosit u kuću?
Pa bih, mali je već iskazao želju. Samo kod mene dosta puše, a čitam da ne smije biti vjetrovito. Koliko ti je stablo i je l mogu zbilja više od 10 plodova očekivati?
Obožavam ga
Više me muči što do nas dođe ili zeleni ili polutruli
Sve što mi je sumnjivo stavim u vodu sa sodabikarbonom na par minuta, kažu da je to dovoljno
Kaj bi ga stvarno mogla u kući uzgajati?
Mislim da soda bikarbona nema nikakvi efekt. Korica limuna, kumkvata, ima rupice i to da ga je*eš ne možeš izvući nikakvom otopinom.
Uzela bih eko kumkvat koji nije šprican. Samo ga treba naći. Našla sam nešpricani limun i dosta je ružniji od običnog. Sav piknjav. Naranče izgledaju ok, što mi malo daje za sumnju, ali je jasno da nisu brane nezrele jer su slatke, a ne kisele kada ih iscijedim.
Naravno da je ružniji.nama je kolega količinu ograničenu količinu pred mjesec dana ali sve je prodao.a mi sve pojeli.bili su lijepi,njemu vjerujem uzimamo već godinama ribu od njega prvoklasna je i ok.ali velim često naručim više pa on smanji količinu jer i drugi moraju dobiti komad kolača.ja sam zadovoljna s tim.
Ima po placevina i nespricsnih i lijepih.sli moraš znat ko to pridaje.
Meni su lijepi odmah podsvjesno špricani. Tako sam odmjeravala i ove lijepe naranče pa mi nije jasno da nisu špricane.
kako to mislite da je limun ružniji
mislim, to je i do sorte, moj je sav savršen i ravan ko po nekim EU kalupima, ali to je neka sorta s tankom korom i puno soka
onda budem presretna kad mi netko da onog mjesečara s debelom nepravilnom svjetlijom korom koja ima neki drugačiji miris
jelena, nisam sigurna bi li dozrijevao ako nema sunca nikako u godini, točno je da ne vole vjetar, a u stanu ako bi bio morao bi ipak imat dosta vremena direktno sunce
ja znam da moja kolegica ima veliki kao baš stablo, ali mi imamo tri i prilično su stari, ali nisu viši od pola metra. al rađaju dosta, za tako malu biljku
uglavnom poanta moga posta nije bila kako su moji limuni i naranče lijepe nego da nešpricani agrumi mogu biti lijepi
je tak je tangerina , mogu bti i lijepi i ružni ovisno o ko o tome brine.
ali i špricani mogu biti pikasti bez brige
I moji su limuni savršene kore i jednolike boje.
Ja nešpricani limun prepoznajem po tome što mu kora ispušta puno ulja kad je stisnete, ostanu prsti skroz masni. (I mirisni.)
Jurana, kora ispušta puno ulja ako je plod svjež... Baš sam jučer komentirala da sam kupila u dućanu svježe naranče, jer kad ih guliš, eterično ulje šprica na sve strane. A sigurno su špricane...
Branko Ognjenović objašnjava zašto su sarma, grah i gulaš bolji kad duže odstoje, odnosno, drugi, treći dan nakon kuhanja https://www.slobodnadalmacija.hr/moz...ljnom-sutradan
Je li melasa okusom kao vegemite / mermite, ako je netko probao?
Ne, melasa ti je okusom sličnija gustom medu (fino), a vegemite/marmite ima u sebi kvasac, pa je okusom kao zagorjeli ostaci bjelančevina od pečenja (slano, što ne smeta, ali sve u svemu fuj).
Bome, prošlo je više od 20 godina otkad sam i jedno i drugo imala prilike jesti, ali nije da se baš trgam pronaći to ovdje.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 16.01.2020. at 07:27
vidi stvarno, baš glupo, sad više ni ja ne mogu naći članak. No ako sam dobro zapamtila, ovo su razlozi: grah s vremenom otpušta škrob koji fino zgusne varivo, kod sarme je fora ta da kupus s vremenom omekša i bude tanji, a kod gulaša s obzirom da se koristi prošarano meso, a ne čisto, ono otpušta kolagen koji daje posebnu strukturu jelu. (nadam se da sam dobro zapamtila, godine su kod mene već u pitanju )