Page 67 of 80 FirstFirst ... 1757656667686977 ... LastLast
Results 3,301 to 3,350 of 3996

Thread: Kuharske nedoumice

  1. #3301
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    Nabujak od kelja.
    Skuhaš kelj pa ga usitniš, skuhaš rižu. Otprilike istu količinu.
    3-4 bjelanjaka čvrsto istučeš u snijeg. Pomiješaš kelj, rižu, žutanjke, snijeg i začine po volji.
    Nauljiš tepsiju, posipaš krušnim mrvicama i izliješ smjesu. Moji više vole kad je tanko, oko 2cm. U pećnicu dok ne naraste i zapeče se. Ohlađeno režem na pravokutnike i jede se uz saft ili ovako, kao neki slani kolač.

  2. #3302
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Beti, ovo tvoje je fino, ali komplicirano. Evo pojednostavljene verzije: ja frknem kelj (narezan na trakice, jednu manju glavicu) i rižu zajedno u ekspres lonac s vodom (ako je 1 šalica riže, stavim 2 šalice vode i posolim), pa skuham 5 min, ocijedim (treba ostaviti na cjedilu da ostatak vode izađe), prebacim u kaserolu i zalijem mješavinom jaja i vrhnja (2 jaja, 1 čaša kiselog vrhnja, začini po želji - papar, češnjak, sjeckani kopar, po potrebi još malo soli) i zapečem u pećnici. Gotovo je kad uhvati lijepu koricu.

  3. #3303

    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    734

    Default

    I još nešto, kad hoćeš zainteresirati djecu za neku hranu posluži se marketinškim trikovima onih koji po raznim food sajmovima i eventima prodaju male količine hrane po previsokim cijenama, izmisli neku priču oko hrane. npr. zeleni pire možeš nazvati i 'mali zeleni' ili povezati s nekom pričom ili slikovnicom koju vole...

  4. #3304
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Quote Originally Posted by lonni View Post
    I još nešto, kad hoćeš zainteresirati djecu za neku hranu posluži se marketinškim trikovima onih koji po raznim food sajmovima i eventima prodaju male količine hrane po previsokim cijenama, izmisli neku priču oko hrane. npr. zeleni pire možeš nazvati i 'mali zeleni' ili povezati s nekom pričom ili slikovnicom koju vole...
    Točno to. Mi još i danas, s njenih 16 godina, jedemo Fifinu juhu ( juha od mrkve, graška i krumpira s kiselim vrhnjem).

  5. #3305

    Join Date
    Mar 2005
    Posts
    2,006

    Default

    Krem juha od kelja. Ili bilo kojeg drugog povrća. Super dodatak su kockice sira i loptice za juhu.

  6. #3306
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Mi obožavamo kelj na lešo, sa mrkvom, malo krumpira, puno česnjaka i masl.ulja.
    Otkrila sam da uz ječam kuhani kao varivo je prefino. Nekad ga kuham s mesom, a nekad bez.

    Otkriće mi je prije cca 2god.bila krem juha, ubacila mrkvu, celer, proso, malo česnjaka i sa štapnim. Plus začini mljac...
    Nabujak nisam nikad radila

  7. #3307
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Jucer sam skuhala 2 l domaceg mlijeka. I ostavila vani da se hladi...i ostalo zaboravila ga spremiti u frizider. Malo sam ugrijala naravno odmah se ukiselilo. Jel mogu nekako iskoristiti? Za palacinke mozda ili nesto?

  8. #3308
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,853

    Default

    Kuhano, pa ukiseljeno?

    Znate li gdje bi bilo dobrih boja za kolače? Radila sam biskvit u duginim bojama s nekim Oetker bojama i bilo je jako loše. Ništa nije ispalo onako kako treba.

  9. #3309
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,985

    Default

    Quote Originally Posted by mašnica View Post
    Jucer sam skuhala 2 l domaceg mlijeka. I ostavila vani da se hladi...i ostalo zaboravila ga spremiti u frizider. Malo sam ugrijala naravno odmah se ukiselilo. Jel mogu nekako iskoristiti? Za palacinke mozda ili nesto?
    milim da ne.

  10. #3310
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,853

    Default

    Gdje ima dobrog mladog graha?

  11. #3311
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,714

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Gdje ima dobrog mladog graha?
    Na placu.

  12. #3312
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,714

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Kuhano, pa ukiseljeno?

    Znate li gdje bi bilo dobrih boja za kolače? Radila sam biskvit u duginim bojama s nekim Oetker bojama i bilo je jako loše. Ništa nije ispalo onako kako treba.
    Probaj ove. Meni je sa takvima u prahu dobro ispalo .
    https://sveisvasta.hr/trgovina/boja-u-prahu/

  13. #3313
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,853

    Default

    Fala.

    Gde bi u Zg bilo dobrog prezvušta/tlaćenice? Kauflandov, Sparov mi je ono, osrednje.

  14. #3314
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Za jeftine pare dobar slovenski prezvuršt možeš kupiti u Eurospin trgovini (obično idem u onu na Štefanovečkom zavoju, bliže mi je). Pakiranje od 400 grama koštalo je nekih 14 kn, a na akciji i po 11,99. Nisam kupovala neko vrijeme, pa me ne bi iznenadilo da su podigli cijenu. Ovdje sam našla neki stari katalog https://mojkatalog.hr/tlacenica?store=eurospin Dobar mi je i Medven https://www.facebook.com/MMMedven/po...5404153539838/, a od onih koji nisu u plastici nego u pravom želucu preporučujem proizvođača Vajda, ali teško je to naći. Povremeno zna biti u Plodinama.

  15. #3315
    Lili75's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    24,686

    Default

    A pa to je švargla, morala sam guglat...uf...nije za moje nepce

    Dobar tek žuta!

  16. #3316
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,985

    Default

    Dakle sve naše wok tave su rashodovane, a kako su klinci veliki ljubitelji i sve bolji majstori od woka morala bi novi nabaviti. Do sada smo imali ala tefalove wokove, uzela bi nešto malo bolje, opet ne preskupo recimo
    https://bazzar.hr/p/2RD63E4-ken-hom-...ce-celicni-wok ili https://www.lonciipoklopci.hr/ken-ho...5-cm/pid/33476
    prekrasni su mi i ovi https://www.lonciipoklopci.hr/de-buy...-wok/pid/30283
    bilo bi super da mogu i na indukciju iako imamo klasičnu plinsku ploču.

  17. #3317
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Pa svi koje si linkala idu i na indukciju. Nemam s tim iskustva, jer cijeli život kuham na plin.

  18. #3318
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,985

    Default

    i ja kuham na plin, ali kupili smo i indukucijski "rešo" koji mi je zgodan za kad su velike vrućine nešto napraviti na terasi ili recimo ako plina nestane.
    No to je manji problem.
    Imate li kakav savjet?
    nakon 2-3 bačena tipa ovih https://www.ikea.com/hr/hr/cat/wok-tave-20631/ znam da to više neću kupovati.
    E sad, što mi drugo preostaje?

  19. #3319
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Kupi wok od gusa iliti lijevanog željeza. Ja ne bih, jer mi je teško rukovati time (to je teško ko sam vrag). Sasha je svojevremeno o tome pisala koje suđe koristi. Ovako nešto https://ekuhinja.hr/3674-gus-tave

  20. #3320
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Napomena: gus ne ide u suđericu, ali to nije problem, jer wok ionako rijetko perem u njoj. Meni je to posuđe preteško, iako znam da je zdravije od aluminijskih tava i wokova koje redovno koristim. Pomirila sam se da svakih nekoliko godina kupujem novi. Trenutno imam neki iz Interspara https://www.tognana.com/hr/eventi-hr...i-u-hrvatskoj/, a dobila sam i još jedan sličan. Kad se raspadnu, kupujem novi.

  21. #3321
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    Quote Originally Posted by Kosjenka View Post
    Dakle sve naše wok tave su rashodovane, a kako su klinci veliki ljubitelji i sve bolji majstori od woka morala bi novi nabaviti. Do sada smo imali ala tefalove wokove, uzela bi nešto malo bolje, opet ne preskupo recimo
    https://bazzar.hr/p/2RD63E4-ken-hom-...ce-celicni-wok ili https://www.lonciipoklopci.hr/ken-ho...5-cm/pid/33476
    prekrasni su mi i ovi https://www.lonciipoklopci.hr/de-buy...-wok/pid/30283
    bilo bi super da mogu i na indukciju iako imamo klasičnu plinsku ploču.
    Imas sada u konzumu kitchenaid wok, mislim da je uz one naljepnice 200kn.
    Ja sam tave uzela, odlicne su. Imam i njihov mikser i izvrstan mi je.
    Koliko sam vidjela, idu i na indukciju.
    Last edited by zhang; 19.08.2022 at 11:03.

  22. #3322
    Mima's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    21,853

    Default

    Ja imam reklamni Coca Cola wok . Imala sam prije gusnati ali je zahrđao jer sam ga zanemarivala. Koliko koristim wok, Coca Cola mi je sasvim OK.

    Ja bih kupila ovo u lonci i poklopci na tvom mjestu, oni imaju dobro posuđe.

  23. #3323
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,853

    Default

    Zbog čeg mi se salama i sir "kližu" s tijesta pizze? Stavljam li previše sosa il kaj?

  24. #3324
    Kosjenka's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Posts
    4,985

    Default

    Kupili https://www.lonciipoklopci.hr/ken-ho...2-cm/pid/62738. Zadovoljna. Mada nisam još instalirala na terasu indukciju da si ne dimim u kući ali hoću.

  25. #3325
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Moguce da. A možda je i do tijesta?

  26. #3326
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Ne razumijem kako nadjev klizi. U pećnici? U tijesto za pizzu ide germa, pa se ono naklobuči i teoretski je moguće da nadjev sklizne na sve strane. Ako je tako, treba tijesto razvaljati tako da bude taaaanko u sredini, a izvana debeli rub. I da, manje paradajza ne bi odmoglo.

  27. #3327
    n.grace's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Posts
    4,993

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Zbog čeg mi se salama i sir "kližu" s tijesta pizze? Stavljam li previše sosa il kaj?
    Misliš li, klize dok režeš na tanjuru?

  28. #3328
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,223

    Default

    Tijesto se digne na krajevima gdje nema nadjeva ili ga ima manje i onda nastane vulkan kojem su krajevi suhi, sam kruh, a u sredini je sav sir i salama koji se uz to odvajaju od podloge.

  29. #3329
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,853

    Default

    Da, da, to. Kad se speče i režem, mislim i dok držim u ruci, malo fali da ne sklizne i padne.
    Probala sam staviti i manje sosa, pa ista priča. Zašto se odvajaju od tijesta? Ili da stavim salamu, sos, sir?

  30. #3330
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    Ne, nego sos, sir, salama, sir
    Last edited by zhang; 15.09.2022 at 20:54.

  31. #3331
    flopica's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    6,482

    Default

    može li mi netko na najjednostavniji način objasniti priču s uzgojem startera
    otkud početi?

  32. #3332
    flopica's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    6,482

    Default

    žuta za klizeću pizzu
    ja tijesto pravim svoje i razvučem ga na pobrašnjenoj površini
    a kad nekad kupim gotovo tijesto isto mi zna "proklizavati" nadjev zbog glatkoće pretpostavljam
    to riješim ovako kao što je zhang navela - kečap, sir, salama (šunka, pršut, kobasica, što god) pa opet sir

  33. #3333
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    Quote Originally Posted by flopica View Post
    može li mi netko na najjednostavniji način objasniti priču s uzgojem startera
    otkud početi?
    Najjednostavnije ti je da ti netko da od svog kvasa

    Ako bas uzgojiti vlastiti, onda je to proces 7-10 dana.
    Prvi dan pomjesas vodu i brasno (uvijek je omjer 100g brasna, 100g vode) i ostavis 24h. Sutra dan, ostavis dio od te smjese (kod odraalih se kvasova ostavlja 20g te smjese) mijesas sa novih 100g brasna i 100g vode. I tako svaki dan ponovis postupak. I tako zauvijek dok imas kvas, svaki dan ga hranis sa novim brasnom i vodom, a od prethodne smjese bacas sve osim 20g koje ide u novu smjesu.

    Ne moras visak nuzno bacati, ima hrpa recepata i za ostatke kvasa. Isto mozes od viska i poklomiti dalje.

    Detaljnije upute imaju na yt, stvarno ima puno toga. Samo ukucaj how to make sourdough starter i trebala bi dobiti dosta materijala.

  34. #3334
    flopica's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    6,482

    Default

    zhang hvala na informacijama
    baš sam se nadala da ćeš se javiti
    krećem sa svojim
    mamicu mu, ako ne znam kvas uzgojiti nek ide sve dođavola

  35. #3335
    zhang's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    GYM
    Posts
    5,117

    Default

    Sretno!

  36. #3336
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    Quote Originally Posted by flopica View Post
    zhang hvala na informacijama
    baš sam se nadala da ćeš se javiti
    krećem sa svojim
    mamicu mu, ako ne znam kvas uzgojiti nek ide sve dođavola
    meni je kod uzgajanja išlo puno bolje kad sam ga hranila raženim brašnom, to je baš volio
    zabavan je to proces, malo se oboružaj strpljenjem, i ako jedan put ne uspije nemoj da te obeshrabri, probaj ponovo

    recepata za hranjenje ima više, meni je ovaj sa 100g brašna bio malo previše, mislim da sam imala neki recept sa 20g
    j-la je imala neke super recepte, ne znam dolazi li još na forum

  37. #3337
    Munkica's Avatar
    Join Date
    Aug 2016
    Location
    Sjever
    Posts
    2,035

    Default

    Ja svoj (jos uvijek bezimeni) kvasac hranim 10 g kvasa i 50g vode i 50g brasna. Razeno brasno je super za kvasac, ali ima manje glutena od psenicnog pa kvasac moze brzo narasti i brzo pasti i biti kiselkast. Zato mijesam za hranjenje bijelo i razeno u omjeru cca 5:1.
    Ne hranim vise posebno kvasac za kruh koji cu raditi sutradan i onaj koji samo odrzavam, nego prije nego ga ubacim u tijesto odgrabim 10 g i nahranim ga.

    Kad krenes raditi kruh, nadji brasno sa sto vecim postotkom proteina. Meni su u Hrvatskoj bila ok brasna manitoba i za burek od Cakoveckih mlinova.
    Doma koristim napuljsko brasno Caputo manitoba s kojim se bez problema radi kruh s 80% vode.

  38. #3338
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    Quote Originally Posted by flopica View Post
    zhang hvala na informacijama
    baš sam se nadala da ćeš se javiti
    krećem sa svojim
    mamicu mu, ako ne znam kvas uzgojiti nek ide sve dođavola
    pa daj odi na ovu temu
    Uzgajanje kvasca - Stranica 14 (roda.hr)


    Možeš ga uzgojiti, al ti je bolje uzet od nekog. Jači je

  39. #3339
    flopica's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    6,482

    Default

    samo da javim da borba traje
    moji gubici su veliki ali ne odustajem
    samo da taj moj.... Rastimir već jednom krene!

    najprije se izolirao neki tekući sloj na kon brašnastog a an površini su se stvorili mjehurići i izgledalo dobrp
    pošto me zabrinuo taj vodeni sloj ispod zaključial sma da ne valja

    drugi put se dolsovno NIŠTA nije dogodilo, ni amo ni tamo
    ostao je nepomičan danima

    promijenila sam brašno jučer
    sutra očekujem promjene na bolje
    nisam imala pojma da ovo biti ovako za.... htjevno

    sve radim s bijelim glatkim
    ako ne krene ovaj tjedan uvodim raženo

    fulala sam temu, nema veze, dalje tamo pišem!
    Last edited by flopica; 25.09.2022 at 09:32.

  40. #3340
    flopica's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Posts
    6,482

    Default

    sorry na tipfelerima

  41. #3341
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Sretno! Ja sam odustala kad sam shvatila da nemam vremena/inspiracije baviti se time, nakon što sam par puta preskočila iskoristiti i nahraniti kvas. To će mi biti projekt za penziju

  42. #3342
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Sretno! Ja sam odustala kad sam shvatila da nemam vremena/inspiracije baviti se time, nakon što sam par puta preskočila iskoristiti i nahraniti kvas. To će mi biti projekt za penziju
    Ja sam uzgojila kvas. I sada mi stoji u frižideru. Hranim ga samo kad idem peči kruh. Znači gotovo nikakvog posla s tim nemam. A kruh je neusporediv.

    Moj plan za penziju je da naučim razvlačit tijesto.

  43. #3343
    Munkica's Avatar
    Join Date
    Aug 2016
    Location
    Sjever
    Posts
    2,035

    Default

    Mozes vjezbati na tijestu za kruh.
    Umjesto stretch and fold ubacis jednu laminaciju, odnosno rastegnes ga na mokroj podlozi kao da ces burek raditi pa ga ponovno slozis kao kuvertu.

  44. #3344
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,714

    Default

    Quote Originally Posted by NanoiBeba View Post
    Ja sam uzgojila kvas. I sada mi stoji u frižideru. Hranim ga samo kad idem peči kruh. Znači gotovo nikakvog posla s tim nemam. A kruh je neusporediv.

    Moj plan za penziju je da naučim razvlačit tijesto.
    Naucila sam razvlaciti tijesto za vrijeme drugog porodiljnog, ali ne prakticiram.

  45. #3345
    NanoiBeba's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    12,705

    Default

    Quote Originally Posted by Munkica View Post
    Mozes vjezbati na tijestu za kruh.
    Umjesto stretch and fold ubacis jednu laminaciju, odnosno rastegnes ga na mokroj podlozi kao da ces burek raditi pa ga ponovno slozis kao kuvertu.
    ma znam. Ak sam uspjela s tim kruhom, vjerujem da bi uspjela i razvuc. Al nikako krenut

  46. #3346
    mitovski's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    4,130

    Default

    Mogu li zamrznuti svježe narezane šampinjone?

  47. #3347
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,714

    Default

    Quote Originally Posted by mitovski View Post
    Mogu li zamrznuti svježe narezane šampinjone?
    Da

  48. #3348
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,223

    Default

    Quote Originally Posted by mitovski View Post
    Mogu li zamrznuti svježe narezane šampinjone?
    Ja bih ih okrenula 2 minute u mikrovalnoj na najjače prije zamrzavanja

  49. #3349
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,530

    Default

    Quote Originally Posted by Jurana View Post
    Ja bih ih okrenula 2 minute u mikrovalnoj na najjače prije zamrzavanja
    Zašto? Što se dobije s tim? Gubitak vode?

  50. #3350
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,530

    Default

    Rijetko poham. Neki sam dan čitala u nekom receptu da se u krušne mrvice doda ribani parmezan. Pošto sam imala, jučer sam ga dodala, ali ja ne vidim benefit. U čemu je fora? Zašto parmezan?

Page 67 of 80 FirstFirst ... 1757656667686977 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •