Page 69 of 80 FirstFirst ... 1959676869707179 ... LastLast
Results 3,401 to 3,450 of 3996

Thread: Kuharske nedoumice

  1. #3401
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,530

    Default

    Quote Originally Posted by mašnica View Post
    Odavna ne kupujem pakirano niti bilo kakvo meso u trgovinama osim u mesnici ili domaće. Čula sam svakakve priče kako tretiraju pokavreno raznim kemikalijama, peru pod mlazom vode i ponovo pakiraju...uh...
    Ja sam gledala na TV-u kako to rade po Njemačkoj. Mogu misliti što kod nas rade. A jedna mi je žena pričala da je dala otkaz u NTL-u jer nije više mogla gledati što rade.

  2. #3402
    ina33's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    29,257

    Default

    Kupujem mljeveno u dućanu - najčešće puretinu. Jednom se osjetio baš žestoki miris acetona, trebala sam ga šutnut, ali nisam. Rezultat - proljev. Rok je bio OK, izgledalo je OK, samo je jako mirisalo na aceton, ja sam brijala da umišljam, ali očito nisam umišljala.

  3. #3403
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by lola_34 View Post
    Može objašnjenje zašto?

    Ja stalno kupujem faširanu puretinu i tješim se kako jedem nemasno...
    Eh, vjerojatno zato što samelju ono što ne prodaju na drugačiji način.

  4. #3404

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    1,388

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Eh, vjerojatno zato što samelju ono što ne prodaju na drugačiji način.
    Vjerojatno .

    Inače, to me muči i kod mesara i ne znam tome doskočiti. Kako dobiti mljeveno baš onaj komad mesa koji sam izabrala . Jer uvijek u tim flajšmašinama bude 'još nečeg' otprije .

    A i nekad vidim da mesari ubacuju razne obrezotine unutra (žlundre i sl.) , pa se to sve melje...

  5. #3405
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by lola_34 View Post
    Vjerojatno .

    Inače, to me muči i kod mesara i ne znam tome doskočiti. Kako dobiti mljeveno baš onaj komad mesa koji sam izabrala . Jer uvijek u tim flajšmašinama bude 'još nečeg' otprije .

    A i nekad vidim da mesari ubacuju razne obrezotine unutra (žlundre i sl.) , pa se to sve melje...
    https://www.zutiklik.hr/lamart-rucna...enje-mesa-inox - ovo je ručna mašina za mljevenje mesa, za korištenje u jeku energetske krize , ali ima i motoriziranih. Ovaj sam prvi našla (to je primjer, a ne preporuka) https://www.elipso.hr/mali-kucanski/...ENJE-MG1800BK/

    Moj stari multipraktik ima nož za mljevenje mesa (bio je oštar ko 100 vragova, ali se u međuvremenu otupio, pa više ne koristim).
    Last edited by Peterlin; 23.11.2022 at 15:17.

  6. #3406
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    I mala sjeckalica može dobro usitniti meso. Ne napravi savršeno mljeveno meso, ali nije niti katastrofa. Narežem na manje komadiće i usitnim sjeckalicom. Ne smije se pretrpati sjeckalica.

  7. #3407
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,265

    Default

    Da tak i ja radim

    Ali ako je meso u komadu zamrznuto, onda po novome naribam

  8. #3408
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    Da tak i ja radim

    Ali ako je meso u komadu zamrznuto, onda po novome naribam
    Jao, ne mogu zamisliti da rukom držim zaleđeni komad mesa i ribam, užas... Moji zglobovi vrište i na samu pomisao.

    Ali hvala na podsjećanju, odnijet ću ja nož od multipraktika na oštrenje. Najgore što se može dogoditi je da ne uspije. Nažalost, obrtnik kod kojeg sam to prije radila je zatvorio butigu, pa sad moram u potragu za novim.

  9. #3409
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,530

    Default

    Quote Originally Posted by lola_34 View Post
    Vjerojatno .

    Inače, to me muči i kod mesara i ne znam tome doskočiti. Kako dobiti mljeveno baš onaj komad mesa koji sam izabrala . Jer uvijek u tim flajšmašinama bude 'još nečeg' otprije .
    Mozes traziti cistu mljevenu junetinu prvo, a onda cistu svinjetinu. Ja sam se nedavno toga sjetila kad sam vidjela koliko puno sam svinjetine dobila u mijesanom fasiranom. Moj mesar uvijek ima foru "je l može malo više". I to malo bude do 40% vise od trazenog. Tako da ako trebam 700 g, trazim 500 i bude mi taman.
    Kad sam narucila cistu junetinu dobila sam 460g, na trazenih 500g.

  10. #3410
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,530

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Eh, vjerojatno zato što samelju ono što ne prodaju na drugačiji način.
    Prvo to, a drugo jer tretiraju plinovima i prepakiravaju.

  11. #3411
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Vec x godina kupujem npr. 1kg junece lopatice i 1kg svinjske i to tražim da mi samelje. Sama izaberem koji ću komad. Svekar ima i mašinu na struju, pa u zadnje vrijeme sama sameljem, još i obrežem ako ima nekih žilastih dijelova.

  12. #3412

    Join Date
    Apr 2007
    Posts
    1,388

    Default

    Jelena, hvala.

    Quote Originally Posted by Jelena View Post
    Prvo to, a drugo jer tretiraju plinovima i prepakiravaju.
    Jel' se ovo odnosi i na puretinu?

  13. #3413
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Jelena View Post
    Prvo to, a drugo jer tretiraju plinovima i prepakiravaju.
    Ja sam mislila da je zaštitna atmosfera samo dušik ili eventualno duši + CO2, jer ono što izaziva kvarenje je oksidacija. Daklem, samo se kisik makne. N2 i CO2 su ionako sastavni dio zraka oko nas.

  14. #3414
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,852

    Default

    Može li mi bit što od pačje konzervirane jetre kojoj je istekao rok trajanja pred godinu dana, a otvorena je prije tri tjedna? Stajala u friđu, nema loš miris ni okus. Kaj bi me najgore moglo strefit?

  15. #3415
    Munkica's Avatar
    Join Date
    Aug 2016
    Location
    Sjever
    Posts
    2,035

    Default

    Clostridium botulinum, trovanje hranom…
    Baci to u smece.

  16. #3416
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,852

    Default

    Al nije napravilo plop kad sam otvorila i nije smrdilo.

  17. #3417
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    Žuta, baci to. Bez obzira što je rok konzerve prošao, tri tjedna stoji otvoreno.

  18. #3418
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,530

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Ja sam mislila da je zaštitna atmosfera samo dušik ili eventualno duši + CO2, jer ono što izaziva kvarenje je oksidacija. Daklem, samo se kisik makne. N2 i CO2 su ionako sastavni dio zraka oko nas.
    Inertna atmosfera je preskupa pa s kisikom pod tlakom tretiraju meso gdje se onda kroz kemijske procese u mišićnom tkivu mijenja boja u crvenu.
    Ali sam mislila na afere koje su bile u Njemačkoj prije 15tak godina, gdje trgovine nisu smjele imati neki udio pokvarenog mesa bačeno. Onda su trgovci prepakiravali i stavljali nove etikete.
    https://www.spiegel.de/politik/altes...0-000039774194

    Kad vidim žestoke akcije u dućanima, samo se toga sjetim.

    Ovdje ima to kako se s kisikom mijenja mišićno tkivo, odnosno boja mesa:
    https://www.spiegel.de/wirtschaft/se...-a-709436.html
    Dadurch oxidiert der Muskelfarbstoff Myoglobin. Die Ware bleibt schön rot - egal wie alt sie ist.

  19. #3419
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by Jelena View Post
    Inertna atmosfera je preskupa pa s kisikom pod tlakom tretiraju meso gdje se onda kroz kemijske procese u mišićnom tkivu mijenja boja u crvenu.
    Ali sam mislila na afere koje su bile u Njemačkoj prije 15tak godina, gdje trgovine nisu smjele imati neki udio pokvarenog mesa bačeno. Onda su trgovci prepakiravali i stavljali nove etikete.
    https://www.spiegel.de/politik/altes...0-000039774194

    Kad vidim žestoke akcije u dućanima, samo se toga sjetim.

    Ovdje ima to kako se s kisikom mijenja mišićno tkivo, odnosno boja mesa:
    https://www.spiegel.de/wirtschaft/se...-a-709436.html
    Horror eins!

  20. #3420

    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    734

    Default

    Imam ovaj umak od vanilije kojem je rok trajanja do 1.12. Kako potrošiti tih pola litre? Za preliti štrudlu od jabuka ili vafle mi ga je previše. Na što sve to ide? https://www.ikea.com/hr/hr/p/kaffere...lije-60437616/

  21. #3421
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,223

    Default

    Dodaš kakaoa i mlijeka, zagriješ i imaš vruću čokoladu

  22. #3422
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Quote Originally Posted by lonni View Post
    Imam ovaj umak od vanilije kojem je rok trajanja do 1.12. Kako potrošiti tih pola litre? Za preliti štrudlu od jabuka ili vafle mi ga je previše. Na što sve to ide? https://www.ikea.com/hr/hr/p/kaffere...lije-60437616/
    Napravi germ knedle.

  23. #3423

    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    734

    Default

    Hvala na prijedlozima, ali germ knedle su me nasmijale, volim ih, ali nema šanse da bi to meni ispalo, to je za mene u kategoriji neizvedivih jela.

  24. #3424
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    Quote Originally Posted by lonni View Post
    Hvala na prijedlozima, ali germ knedle su me nasmijale, volim ih, ali nema šanse da bi to meni ispalo, to je za mene u kategoriji neizvedivih jela.
    kupiš gotove (vidjela sam u Sparu, u frižideru), pa samo preliješ vanilijom

  25. #3425
    Beti3's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Kvarner
    Posts
    12,295

    Default

    Ja nisam uspjela ni te gotove napraviti da budu jestive
    Doduše, probala sam samo jednom, sve bacila. Da probam opet?

  26. #3426
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    Quote Originally Posted by Beti3 View Post
    Ja nisam uspjela ni te gotove napraviti da budu jestive
    Doduše, probala sam samo jednom, sve bacila. Da probam opet?
    pa nemaš kaj fulati. ja sam ih skuhala na pari (prema uputi na kutiji), bile su ok, al nisam neki super ljubitelj dizanog tijesta uopće, pa onda niti germknedli
    bila sam kupila (to još prije par godina) čisto iz znatiželje

  27. #3427
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,852

    Default

    lonni, super su jednostavne. Samo ugađaš tijestu i daš mu sve kaj voli, ka sa svakim dizanim, toplinu i šećer, i posle kuhkaš na pari il mlijeku. Meni su bile u 4/5 puta top, a inače sam u kuhinji ko s dve leve.

  28. #3428
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Germknedle nisu kao klasicne knedle tijesto?
    Ne da mi se googlati sad...nisam ih nikad ni jela

  29. #3429
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    Quote Originally Posted by mašnica View Post
    Germknedle nisu kao klasicne knedle tijesto?
    Ne da mi se googlati sad...nisam ih nikad ni jela
    ne, germknedle su dizano tijesto, klasične su krumpirovo

  30. #3430

    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    734

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    lonni, super su jednostavne. Samo ugađaš tijestu i daš mu sve kaj voli, ka sa svakim dizanim, toplinu i šećer, i posle kuhkaš na pari il mlijeku. Meni su bile u 4/5 puta top, a inače sam u kuhinji ko s dve leve.
    Hvala žutaminuta na vjeri u moje sposobnosti, ali već ovaj dio - samo ugađaš tijestu - je nešto što ne mogu ni u teoriji shvatiti kako treba, a kamoli u praksi Ma dobro je, ima tih kupovnih.

    U svim ovim spominjanjima germica, taman mi skočio jedan recept za njih, pa evo inspiracija za vješte: https://punkufer.dnevnik.hr/clanak/h...73Giqlv771XKtw

    Btw. onaj umak od vanilije je završio u smeću. Napravila sam savijaču s jabukama (ona verzija griz, jogurt...) i kad sam otvorila skužila sam da je pokvareno, nekako se razdvojilo, i to jedan dan prije isteka roka!

  31. #3431
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    zutaminuta ima pravo. Nije to teško napraviti. Isprobaj taj recept s linka.

    Kuhanje na pari isto nije problem, možeš u slučaju hude sile kuhati na rostfrei cjedilu, ali bolje je ako imaš ovakav umetak https://www.emmezeta.hr/umetak-za-ku...cm-620184.html
    S donje strane ima "nogice" tako da se knedli ne namaču, nego se kuhaju u pari.

    Dugo nisam, baš bih i ja mogla, ali djeca mi više vole pečeno dizano tijesto, pa je kod nas težište na makovnjačama i takvim kolačima.
    Last edited by Peterlin; 02.12.2022 at 09:06.

  32. #3432
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,265

    Default

    kod nas doma se kuhalo na krpi

  33. #3433
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,005

    Default

    Quote Originally Posted by jelena.O View Post
    kod nas doma se kuhalo na krpi
    Ja imam ovo: https://www.lonciipoklopci.hr/korkma...pari/pid/12808

    Krpa mi nije praktična za plin, ali inače je to ok rješenje.

  34. #3434
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,265

    Default

    Ja imam ono kaj si prije linkala, ružu ali mi je to za povrće najčešće

  35. #3435

    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    734

    Default

    Ajde, probat ću, javim ako uspije ovo s linka.

  36. #3436
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,852

    Default

    mogu li panettone raditi u kalupu za torte ako lim malo više svinem da bude još uži???

  37. #3437
    mašnica's Avatar
    Join Date
    Apr 2005
    Posts
    4,354

    Default

    Da zasto ne...

  38. #3438
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,530

    Default

    Quote Originally Posted by Jelena View Post
    Mozes traziti cistu mljevenu junetinu prvo, a onda cistu svinjetinu. Ja sam se nedavno toga sjetila kad sam vidjela koliko puno sam svinjetine dobila u mijesanom fasiranom. Moj mesar uvijek ima foru "je l može malo više". I to malo bude do 40% vise od trazenog. Tako da ako trebam 700 g, trazim 500 i bude mi taman.
    Kad sam narucila cistu junetinu dobila sam 460g, na trazenih 500g.
    Opet sam ponovila eksperiment - tražila sam 500 g mljevene junetine, dobila opet oko 460 g, a onda sam tražila 300 g mljevene svinjetine, toga sam dobila skoro 400 g. Očito im je svinjetina isplativa, a junetina baš i ne. Ali sam dobila baš dobro meso. Blesave su mi te igre bez granica, jer sam očekivala ovakav ishod i naručivala količine tako da uz njihovu "korekciju" ispadne onako kako sam htjela.

  39. #3439
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    Quote Originally Posted by Jelena View Post
    Opet sam ponovila eksperiment - tražila sam 500 g mljevene junetine, dobila opet oko 460 g, a onda sam tražila 300 g mljevene svinjetine, toga sam dobila skoro 400 g. Očito im je svinjetina isplativa, a junetina baš i ne. Ali sam dobila baš dobro meso. Blesave su mi te igre bez granica, jer sam očekivala ovakav ishod i naručivala količine tako da uz njihovu "korekciju" ispadne onako kako sam htjela.
    Moj mesar uvijek stavi na vagu i pita je li to u redu, ako je više pita hoće li odvadit

  40. #3440
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,530

    Default

    Quote Originally Posted by tangerina View Post
    Moj mesar uvijek stavi na vagu i pita je li to u redu, ako je više pita hoće li odvadit
    I kamo s viškom, natrag u mašinu, ili?

  41. #3441
    tangerina's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    Split
    Posts
    8,759

    Default

    Quote Originally Posted by Jelena View Post
    I kamo s viškom, natrag u mašinu, ili?
    Ne znam, ja uvijek uzmem i to više jer se sve pojede

  42. #3442
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,530

    Default

    Quote Originally Posted by tangerina View Post
    Ne znam, ja uvijek uzmem i to više jer se sve pojede
    Teta u Victe mortadelu rižeReka sam dajte mi petnaest deka
    Kad je izvagala bilo je više
    Može li 16 deka?
    Reka sam NE MOŽE



    Uzmem i ja, ali kad hoću neku količinu određenu, onda smišljam koliko da tražim.

  43. #3443
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,852

    Default

    Koliko je teško raditi panettone od 1-10? Stavila sam tijesto dizati.

    Još jedno pitanje vezano uz kvarenje hrane. (preživjela sam pačju paštetu) Radila sam, čini mi se, prošle subote juhu od junetine. Izvadila meso i u foliju, u friđ, do sad, mislila sam je li to upotrebljivo još? Bacila bih komadiće u rižoto navečer možda. Da se ravnam po mirisu ili?

  44. #3444
    enela's Avatar
    Join Date
    Jun 2006
    Location
    Midsomer
    Posts
    2,848

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Koliko je teško raditi panettone od 1-10? Stavila sam tijesto dizati.

    Još jedno pitanje vezano uz kvarenje hrane. (preživjela sam pačju paštetu) Radila sam, čini mi se, prošle subote juhu od junetine. Izvadila meso i u foliju, u friđ, do sad, mislila sam je li to upotrebljivo još? Bacila bih komadiće u rižoto navečer možda. Da se ravnam po mirisu ili?
    To je onda više od 10 dana? Ja ne bi to koristila. Radije bi pojela rižoto bez tog mesa (makar samo luk i putar bili u rižotu).

  45. #3445
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,852

    Default

    Ne, to je šest dana. Meso je izdvojeno samo u alu foliji nakon dvosatnog kuhanja. Nasjeckala bih ga i ubacila u rižoto navečer.

  46. #3446
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,530

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Ne, to je šest dana. Meso je izdvojeno samo u alu foliji nakon dvosatnog kuhanja. Nasjeckala bih ga i ubacila u rižoto navečer.
    Ja bih ga bacila. Bakterije ces pobiti ponovnim kuhanjem, al ne znam da li se sto razvije stajanjem sto nije termoosjetljivo, neki toksicni spojevi. Tako da ja ne znam, ali se ne bih usudila.

  47. #3447
    babyboys's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    zg,podsused
    Posts
    4,221

    Default

    Klostridije nećeš pobiti. A ni mikotoksini nisu za igrati se. Baci to.

  48. #3448
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,852

    Default

    Sad je kasno. Ko preživi pričat će. Nije smrdilo pa sam nasjeckala.

  49. #3449
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,530

    Default

    Žuta, vidim da ti se zadržava hrana. Bolje da odmah dinstaš te ostatke u kakav "umak", umjesto da ga motaš u foliju. Smrzneš i kasnije izvadiš iz zamrzivača i umiješaš u rižu.

  50. #3450
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,530

    Default

    Kako to da smijemo jesti kumkvat s korom? Koliko se to šprica s kemikalijama? Vidjela sam da ih prodavač jede bez prethodnog pranja. I jos je nekome objasnjavao da ih ne smije previse pojesti, kaže u danu 5-6 komada. Zašto pak to?

Page 69 of 80 FirstFirst ... 1959676869707179 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •