Kuharske nedoumice

Tema: Kuharske nedoumice

  1. Peterlin avatar

    Peterlin said:

    Početno

    Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Je li ko kuhao ciobar vruću čokoladu? Stavila sam to danas kuhat i odma se primilo za dno, iste sekunde iako sam divljački mješala. To je neki prah kaj se brzo sedimentira na dno i fućkaš ga, pokušala sam posle sve slit u drugu veću posudu i još gore.
    Ne kužim kaj se tu ima kuhati... To zaliješ vrućim mlijekom i promiješaš. Unutra je vjerojatno škrobno brašno (ako je suditi po imenu proizvođača, hehehe). Vjerojatno je problem suđe - treba biti staklo ili keramika.

    Offt. Na to ja NIKADA ne bih potrošila ni lipu, a kamoli cent...
     
  2. zutaminuta avatar

    zutaminuta said:

    Početno

    Tak je pisalo u uputama.

    A zakaj? Zbog škroba?
    Posljednje uređivanje od zutaminuta : 07.12.2023. at 14:27
     
  3. Vrijeska said:

    Početno

    davno sam to kupila nekoliko puta
    misim da se kao puding pripremalo (dakle odvojiš malo tekućine i umiješaš prah; ostatak staviš na laganu vatru i onda kad se ugrije uliješ, i onda na još slabiju vatru miješaš i miješaš ... i meni se uvijek primalo za dno)

    toplu čkoladu probaj napraviti s vrhnjem za šlag i čokoladom za kuhanje
    jeftinija varijanta je napraviti rjeđi čokoladni puding i dok se kuha ubaciti koju kockicu čkolade za kuhanje da postane tamniji i malo dobije više na okusu - djeci, naravno, kažeš da je to vruća čokolada
     
  4. Jurana avatar

    Jurana said:

    Početno

    Uvijek se zalijepi
     
  5. Peterlin avatar

    Peterlin said:

    Početno

    Ma treba to doma napraviti. Nije komplicirano, ali je vjerojatno skuplje od ove dr. Oetker varijante koju nisam probala. Dugo nisam radila (otkad mi je mlađi sin zavolio kavu, a stariji oduvijek ne smije nefermentirano mlijeko), ali ovako nekako ide:

    Uzeti obično mlijeko i vrhnje za kuhanje u omjeru 1:1 i unutra rastopiti čokoladu po želji.
    2 dl mlijeka i 2 dl vrhnja ugrijati na vatri ali ne smije zakipiti. U tome rastopiti 100-150 grama čokolade (može mliječna, može za kuhanje, može u prahu, može skršeni sveti Nikole - što god ima).

    Kerefeke: može se u smjesu dodati vanilin šećer, aroma ruma i cimet, a gore šlag.
     
  6. zutaminuta avatar

    zutaminuta said:

    Početno

    To sam napravila jučer nije im se dopalo, valjda jer sam crnu stavila.
     
  7. Peterlin avatar

    Peterlin said:

    Početno

    Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    To sam napravila jučer nije im se dopalo, valjda jer sam crnu stavila.
    Tvoja djeca su razmažena.

    Moja isto, samo da se zna
     
  8. zutaminuta avatar

    zutaminuta said:

    Početno

    Ne ne ja sam probala baš je bilo loše. Fakat ko da imam dve leve nekad.
     
  9. zutaminuta avatar

    zutaminuta said:

    Početno

    Kaj sa preslanim češnjovkama? Može li se to prenamijeniti? Nezz nasjeckam ih i onda nekaj s tim? Da se razblaži? Možda pita od mesa?
     
  10. Peterlin avatar

    Peterlin said:

    Početno

    Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Kaj sa preslanim češnjovkama? Može li se to prenamijeniti? Nezz nasjeckam ih i onda nekaj s tim? Da se razblaži? Možda pita od mesa?
    Skuhati u puno neposoljene vode.

    Zapravo, nije svejedno jesu li dimljene i sušene (takve ja ne bih kuhala) ili polusuhe (idealno za kuhanje u vodi, koja će preuzeti višak soli).

    Dimljene sušene slane ja koristim kao začin. Par kolutića u paradajz juhu ili bilo kakvo zimsko varivo (grah, leća, ričet, poriluk, kisela repa ili zelje... Sarma, sekeli) baš oplemeni okus, ali ne smiješ pretjerati s količinom
     
  11. zutaminuta avatar

    zutaminuta said:

    Početno

    Polusuhe su. Onda ako radim grah s njima ne moram soliti.
     
  12. lonni said:

    Početno

    Možeš ih otvoriti, izvaditi punjenje i obraditi kao da radiš neki ragu, bolonjeze i slično, prilagođavaš okus dok ti nije više preslano i pomiješaš s tjesteninom ili s palentom. Proguglaj si ragu od kobasica ili sausage ragu.
     
  13. jelena.O avatar

    jelena.O said:

    Početno

    A ona fora s krumpirom koji pokupi slabići?
    Posljednje uređivanje od jelena.O : 18.12.2023. at 18:31
     
  14. zutaminuta avatar

    zutaminuta said:

    Početno

    Gledam neku seriju pa kaže jello i guglam što je neki brend američki za žele, i onda odmah kak gugl nudi pitanja piše zašto sportaši jedu žele jer popravlja ozlijeđene zglobove jer ima kolagen i dobar je za kožu i ima proteine i aminokiseline. Sad kaj sam ja shvatila je da je kuhanje goveđe juhe od kosti praktički isto to i zdravo je, ali evo recimo kao dijete me jednom uhvatilo da isprobam napraviti žele doma jer opet, vidjela sam na tvu kak amerikanci žvaču voćni žele ko da je nezz što, i sad se evo pitam... jel to zdravo napravit od one želatine što ima u trg za želiranje krema? Da napravim djeci desert i vidim kakvo će bit i uvrstim to u jelovnik češće ako je zdravo.

    Također prihvaćam ideje kako turbo mršavog 7g-aka popunit a da nije baš nezdravo. Ne sjećam se možda sam već i pitala negdje.
     
  15. jelena.O avatar

    jelena.O said:

    Početno

    Ajde ti napravi hladetinu!
     
  16. spajalica avatar

    spajalica said:

    Početno

    Želatina je kolagen. Moje misljenje o kolagenu koji je popularan kao nesto posebno necu iznositi tu.
    Ako ne zelis zelatinu koristiti jer je zivotinjskog porijekla mozes raditi i s agar agarom koji je biljnog podrijetla.
    Da se ne shvati krivo nemam nista protiv zelatine. Vec konzumacije kolagena koji navodno se direkt ugradjuje u nase tijelo i nadomjesta nedostatak.
    Moje pitanje je uvijek kako prezivi taj kolagen pepsin i tripsin, a i pH zeluca?
     
  17. zutaminuta avatar

    zutaminuta said:

    Početno

    e da to i meni ranije nije imalo smisla ali još smatram goveđu juhu zdravom za djecu zbog masti, ali onda sam negdje na pol puta isključila mozak pa sam mislila da bi kolagen kao iz juhe bio dobar za kožu, a jedino da si ga namažem po licu msm ne ni onda, ...
    mislim da bih prije radila žele čisto iz fore jer se drmusa kad se protrese
    jelena, to su moji radili kad je kolinje nemam pojma na koju foru bih to radila u gradu sa sastojcima iz trg
     
  18. jelena.O avatar

    jelena.O said:
     
  19. Beti3 avatar

    Beti3 said:

    Početno

    Ima dr.oetker i gotove i u prahu
    https://www.google.com/search?q=dr+o...obile&ie=UTF-8

    Znam kupiti u čašici. Mislim da da je 0,80 u Sparu.
    Posljednje uređivanje od Beti3 : 01.01.2024. at 13:13
     
  20. zutaminuta avatar

    zutaminuta said:

    Početno

    Gdje ima artičoka?
     
  21. Peterlin avatar

    Peterlin said:

    Početno

    U Alžiru i Maroku.... Zezam se malo. Rastu i ha Hvaru, vidjela u prijateljevom vrtu.

    A sad ozbiljno: znala sam ih viđati u Intersparu u CC1 i u Kauflandu, ali nisam obraćala pažnju i nije bilo nedavno.

    Moj brat ih obožava, ali kupuje konzervirane u Eurospinu - mislim da je to ovo: https://images.openfoodfacts.org/ima..._it.17.400.jpg
    Stoje na istoj polici s maslinama i šparogama u staklenkama. Možda kod njih isto ima i svježih, nemam pojma. Isto ne škodi provjeriti onaj veliki crni Superkonzum (ex Mercator), kod njih je znalo biti super povrća i svježeg i konzerviranog.
     
  22. Peterlin avatar

    Peterlin said:

    Početno

    Evo, ove imaju u ponudi u Konzumu: https://www.konzum.hr/web/products/p...zero-olio-300g
     
  23. zutaminuta avatar

    zutaminuta said:

    Početno

    Hmmm trebala bi mi svježa, netko mi je rekao da je kuhana srčika fina s kruhom. Ništa, put Alžira, hahhah
     
  24. Peterlin avatar

    Peterlin said:

    Početno

    Zna ih biti u Kauflandu i svježih, ali ne znam kad im je sezona. Vjerojatno ljeto i jesen. Sad nema.
     
  25. Munkica avatar

    Munkica said:

    Početno

    Sezona im je proljece-ljeto, prije nego procvjetaju. Uzmi u obzir da kad kupis svjezu u supermarketu, bacis 60% latica jer su tvrde (mozes ih koristiti u rizotu, temeljcu ili ih skuhati pa sisati).
    Ako nadjes grillane u staklenci, one su dostojna zamjena kuhanima kad im nije sezona.
     
  26. tangerina avatar

    tangerina said:

    Početno

    Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Hmmm trebala bi mi svježa, netko mi je rekao da je kuhana srčika fina s kruhom. Ništa, put Alžira, hahhah
    sezona artičoka ti je kad je i sezona boba,graška i šparoga, dakle travanj- rani svibanj. Vjerojatno tad možeš naći domaće na Dolcu, bude ih i u Lidlu iz uvoza.
    al srčika ti je jako mali dio u odnosu na cijelu artičoku, pa to ispadne skup hobi. Ne znam uopće kakav okus imaju same kuhane artičoke, ja ih uvijek punim smjesom češnjak, sol, peršin i maslinovo ulje, i kuham s bobom i graškom i puno maslinovog. Onda 10 minuta stružeš meso sa jednog po jednog listića, da napokon dođeš do srčike.

    Peterlin, ne rastu samo na Hvaru, znam pouzdano da mogu uspjet i kod Imotskog, vjerojatno zahvaljujući klimatskim promjenama mi smo imali u Splitu dva grma, ali se nismo usrećili jer nikad nije istovremeno bilo dovoljno pupoljaka za cijeli ručak. Ubereš dvije, i onda moraš ić kupit još 8.
     
  27. Munkica avatar

    Munkica said:

    Početno

    Ma rastu posvuda
    Moji ih sade u kontinentalnom dijelu Hr.
    Nikad mi ne bi palo na pamet ih saditi u Belgiji dok ih nisam vidjela 20 na parkiralistu bio ducana.. Nadam se da ih ne prodaju
     
  28. zutaminuta avatar

    zutaminuta said:

    Početno

    Koliko keksi koji imaju jaje, maslac, orahe, pečeni na 200 C 13 min mogu stajati spremljeni u metalnoj posudi s poklopcem na sobnoj temperaturi, a da ostanu - jestivi?
     
  29. Peterlin avatar

    Peterlin said:

    Početno

    Medenjaci i do 6 mjeseci. Njih čuvam u limenim kutijama. Jednom smo ih zaboravili do početka ljeta i fakat su bili dobri. S drugim vrstama nemam iskustva, ne prežive toliko dugo.
     
  30. Lili75 avatar

    Lili75 said:

    Početno

    Artičoke njamaaa obozavaaam..nedavno jela grillane u Sevilji, s nekim prefinim umakom na bazi češnjaka...obožavam ih!

    Rastu i na Pasmanu i Ugljanu,ma ima ih posvuda.
     
  31. ninaXY said:

    Početno

    Vidjela sam danas artičoke u voćarni na uglu Petrinjske i Đorđićeve. 2€ komad!
     
  32. Lili75 avatar

    Lili75 said:

    Početno

    Citiraj ninaXY prvotno napisa Vidi poruku
    Vidjela sam danas artičoke u voćarni na uglu Petrinjske i Đorđićeve. 2€ komad!
    Obožavam tu voćarnu, uvijek svježe voće i povrće!
     
  33. ninaXY said:

    Početno

    I sve prekrasno složeno. Malo je ostalo takvih kvartovskih voćarni.
     
  34. zutaminuta avatar

    zutaminuta said:

    Početno

    Citiraj ninaXY prvotno napisa Vidi poruku
    Vidjela sam danas artičoke u voćarni na uglu Petrinjske i Đorđićeve. 2€ komad!
    To je ona fensi šmensi kaj navodno avijonski dopremaju plodove? Ima li ananasa?
     
  35. zutaminuta avatar

    zutaminuta said:

    Početno

    Je li ok peć krafne u srednje plitkoj odnosno srednje dubokoj tavi? Ima dva lonca koja su široka pa mi se ne kupuje tri litre ulja da to nečem sliči.
     
  36. mašnica avatar

    mašnica said:

    Početno

    Ma daaa samo vise ulja
     
  37. Peterlin avatar

    Peterlin said:

    Početno

    Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Je li ok peć krafne u srednje plitkoj odnosno srednje dubokoj tavi? Ima dva lonca koja su široka pa mi se ne kupuje tri litre ulja da to nečem sliči.
    Da. Vidi sliku ovdje: https://www.kuhaona.com/2015/02/krafne/

    Inače, napraviti krafne je tricky business jer treba voditi računa o puuuuno stvari. Ti znaš kako se rade tijesta s germom, pa tu nema dileme (sastojci iste temperature, tijesto ne premekano ali pogotovo ne pretvrdo itd, sve znaš). Kad je riječ o ulju - ja Zvijezdino za ovo nikad ne koristim jer mi se ne sviđa miris. Preferiram Tena ulje. U tavici/posudi ulje mora biti optimalno duboko i optimalno ugrijano. Provjeriš tako da pikneš čačkalicu u ulje dok se grije - ako idu mjehurići, onda je ok. Ako je prehladno, krafne povuku previše ulja. Ako je prevruće, zagore izvana i ne prže se lijepo jednolično. Kad su gotove, ja ih stavljam na kuhinjski ručnik koji izvuče višak ulja.

    Nisam ih doma radila već godinama, jer moji nekako radije jedu fritule i langošice. Možda budem ako uhvatim komad neometanog vremena koji je nužan da ovo dobro uspije. Dobru zabavu!
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 29.01.2024. at 09:09
     
  38. summer avatar

    summer said:

    Početno

    je li pravila koja tres leches?
    biskvit ispao savrsen, tri mlijeka pomijesana i prelivena
    bila je nedjelja pa nisma imala kupiti vec sam napravila kondenzirano - kuhala mlijeko tri sata dok se nije reduciralo na manje od pola
    karamel super uspio, prelila
    proveo noc u frizideru, degustacija i razocaranje
    meni je to bas ko biskvit jako namocen mlijekom, nema neki posebno lijep okus ni punocu
     
  39. Vrijeska said:

    Početno

    ja sam jednom napravila, nakon što sam pročitala sve moguće hvalospjeve ...
    uglavnom, nimalo mi se ne dopada, a ni mojima ... stajao je 3 dana u hladnjaku i onda sam bacila ...
     
  40. summer avatar

    summer said:

    Početno

    ja sam isto cula hvalospjeve, ali ga nikad nigdje nisam probala - tako da ne znam staviti ovaj moj u usporedbu
    uglavnom, sve je uspilo bas kako triba, a rezultat meh
    hvala ti na iskustvu, sad mi je mrvu lakse
     
  41. Munkica avatar

    Munkica said:

    Početno

    Nisam ga nikada radila, ali sam ga jela u Albaniji i Crnoj Gori i uvijek je bio jako fin. Drukciji od samo biskvita u mlijeku
     
  42. zutaminuta avatar

    zutaminuta said:

    Početno

    Ma uopće više ne uzimam ulja biljna jer mi smrde, sad ne znam na čemu krafne onda. Ali dobro za jednu priliku samo da pokažem djeci. Do sad sam zvjezdino jer je kao naše, al smrad ubi. Ne sjećam se da je prije tako, nešto su mijenjali. Mast svinjska??
     
  43. summer avatar

    summer said:

    Početno

    Citiraj Munkica prvotno napisa Vidi poruku
    Nisam ga nikada radila, ali sam ga jela u Albaniji i Crnoj Gori i uvijek je bio jako fin. Drukciji od samo biskvita u mlijeku
    hvala
    morat cu ga negdi probat
     
  44. Peterlin avatar

    Peterlin said:

    Početno

    Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Ma uopće više ne uzimam ulja biljna jer mi smrde, sad ne znam na čemu krafne onda. Ali dobro za jednu priliku samo da pokažem djeci. Do sad sam zvjezdino jer je kao naše, al smrad ubi. Ne sjećam se da je prije tako, nešto su mijenjali. Mast svinjska??
    Slažem se za Zvijezdu. Vjerojatno ulje nije dovoljno rafinirano ili su loši sastojci. Nije uvijek tako, ali je često. Svako toliko kupim njihovo da provjerim, dobro je za salate, ali ne i za termičku obradu.

    Dobro mi se pokazalo ulje Tena, Čepin https://uljara.hr/proizvodi/tena, isto je naše.

    Svinjska mast - može, ali treba puno, isto kao i ulje. Bolja mi je mast za prženje mesa i jaja.
     
  45. TeFil said:

    Početno

    Citiraj Munkica prvotno napisa Vidi poruku
    Nisam ga nikada radila, ali sam ga jela u Albaniji i Crnoj Gori i uvijek je bio jako fin. Drukciji od samo biskvita u mlijeku
    Tako i ja. Samo sam ga jela, a drugi su radili. Meni je bio jako fin. Nikako ne bih povrukla paralelu sa biskvitom u mlijeku.
    Sama nisam nikada radila.
     
  46. zutaminuta avatar

    zutaminuta said:

    Početno

    Gdje ima dobrih ukiseljenih krastavaca koji su - hrskavi?
     
  47. Peterlin avatar

    Peterlin said:

    Početno

    Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Gdje ima dobrih ukiseljenih krastavaca koji su - hrskavi?
    Kod mene u špajzi

    A sad ozbiljno, nama su Podravkini fini ako nema domaćih, ali kvaliteta ovisi o sirovini. Ako su dehidrirani u trenutku kiseljenja ili ako nije bilo dovoljno vlage dok su sazrijevali, ne mogu biti hrskavi.
     
  48. sirius avatar

    sirius said:

    Početno

    Citiraj zutaminuta prvotno napisa Vidi poruku
    Gdje ima dobrih ukiseljenih krastavaca koji su - hrskavi?
    Mali su obicno hrskavi.
     
  49. Vrci avatar

    Vrci said:

    Početno

    Uvijek uzimam one na kojima piše delikates i uvijek su hrskavi
     
  50. Lili75 avatar

    Lili75 said:

    Početno

    Citiraj Vrci prvotno napisa Vidi poruku
    Uvijek uzimam one na kojima piše delikates i uvijek su hrskavi
    Tako je ti delikates su top!