Page 80 of 80 FirstFirst ... 3070787980
Results 3,951 to 3,996 of 3996

Thread: Kuharske nedoumice

  1. #3951
    Munkica's Avatar
    Join Date
    Aug 2016
    Location
    Sjever
    Posts
    2,035

    Default

    Radila sam par puta po ovom receptu. https://www.theclevercarrot.com/2013...amburger-buns/

    All purpose brasno je nenamjensko, a bread je s vecim postotkom bjelancevina. Mislim da brasno za pite ili vucena tijesta ima oko 12 g proteina.

  2. #3952
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,834

    Default

    Dakle zamijesila sam navečer tijesto i skužila nemam mjesta u friđu i ostavila preko noći, ujutro je imalo takav alkoholni smrad... strašno, možda da sam utrpala u frizer pa direkt iz frizera u peć, možda ne bi propalo?

  3. #3953
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Dakle zamijesila sam navečer tijesto i skužila nemam mjesta u friđu i ostavila preko noći, ujutro je imalo takav alkoholni smrad... strašno, možda da sam utrpala u frizer pa direkt iz frizera u peć, možda ne bi propalo?
    Prediglo ti se... To je za baciti. Da si to napravila prošli tjedan kad su bile niže temperature, bilo bi ok. Ovako - frk... Inače, to se dogodi ako je puno šećera unutra. Sa krušnim tijestom to je manje vjerojatno, ali je moguće.

  4. #3954
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,834

    Default

    Au, da, i kvasca i šećera. Huuh a dan prije su tako dobro ispala peciva.

  5. #3955
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,834

    Default

    Je li moguće da su im kvasci dugo stajali na skladištu da su izgubili svoje trajanje. Drugi put uzimam suhi kvasac drugog proizvođača i opet ništa. Ne diže se.

  6. #3956
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Je li moguće da su im kvasci dugo stajali na skladištu da su izgubili svoje trajanje. Drugi put uzimam suhi kvasac drugog proizvođača i opet ništa. Ne diže se.
    Sve je moguće... Da ne upropastiš sve sastojke, probaj samo dignuti kvasac. Ja obično u toplo mlijeko (pola šalice) stavim žličicu šećera i vrećicu suhog kvasca, pa razmutim i ostavim na toplom. Ako se digne, dalje ga koristim kao i svježi. Ne treba dugo, možda pet minuta. Ako ne - bacim samo kvasac.

    Mlijeko ne smije biti ni prehladno ni pretoplo. Ako je hladno - ne diže se, ako je pretoplo, gljivice pokrepaju i opet ništa...

    Osim toga, sad je zima, pa probaj voditi računa da ti svi sastojci za tijesto budu na sobnoj temperaturi (ako misliš mijesiti ujutro, izvadiš navečer brašno iz špajze, jaja iz frižidera i sve ostaviš u istoj prostoriji gdje će se tijesto dizati... ) Ako je brašno hladno, uzalud dobar kvasac, neće se dignuti kako treba. Brašno prosij prije korištenja da bude rahlije.
    Last edited by Peterlin; 04.03.2025 at 08:00.

  7. #3957
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,834

    Default

    Uzela sam teleća jetrica jel se ona isto potaplju u mlijeko? Svi recepti s neta su na naglo u tavi.

    Evo sad sam dodala još kvasca još šećera pa ću vidjet. Inače idem po svježi kvasac.
    Last edited by zutaminuta; 04.03.2025 at 08:26.

  8. #3958
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Uzela sam teleća jetrica jel se ona isto potaplju u mlijeko? Svi recepti s neta su na naglo u tavi.

    Evo sad sam dodala još kvasca još šećera pa ću vidjet. Inače idem po svježi kvasac.
    Da, potopi u mlijeko, manja je vjerojatnost da budu žilava i imat će bolji okus. Idu na naglo jer teleća jetrica znaju biti žilava češće nego svinjska, pa se nemoj iznenaditi. Ocijedi ih, povaljaj u oštro brašno i frk na tavu.

    Kvasac - možeš u to mlijeko dodati i žličicu brašna, ali ja radim samo sa šećerom. Vidjet ćeš... Ja imam baš loša iskustva s Podravkinim suhim kvascem (radi, ali nije to sjajno - možda je slučajno), a onaj zeleni iz Lidla je odličan. Ne sjećam se jesam li još koji zadnje vrijeme koristila...
    Last edited by Peterlin; 04.03.2025 at 09:16.

  9. #3959
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,529

    Default

    Ja koristim dr oetker najčešće, isključivo suhu germu, osim za Uskrs, kad se potrudim nabaviti svježu. U zadnje vrijeme koristim digo kvasac jer kupujem velika pakiranja od 100+ grama pa se teže dobije baš koji želiš. Na otvorena pakiranja stavim kvačicu i u frižider stavim. Ne sjećam se da sam imala problema. Dakle, meni je pakovanje otvoreno barem mjesec dana i radi, tako da ne znam što su ovi trebali raditi na skladištu.
    Podravku izbjegavam generalno (osobni razlozi, pokazali su se brutalnim u poslovnoj suradnji), kupim ako nema drugo.

    Ono što svakako izbjegavam je da stavim sol prije nego se kvasac već aktivirao. Ništa ne prosijavam, iako znam da je bolje, al mi se ne da.

  10. #3960
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,711

    Default

    Quote Originally Posted by Jelena View Post
    Ja koristim dr oetker najčešće, isključivo suhu germu, osim za Uskrs, kad se potrudim nabaviti svježu. U zadnje vrijeme koristim digo kvasac jer kupujem velika pakiranja od 100+ grama pa se teže dobije baš koji želiš. Na otvorena pakiranja stavim kvačicu i u frižider stavim. Ne sjećam se da sam imala problema. Dakle, meni je pakovanje otvoreno barem mjesec dana i radi, tako da ne znam što su ovi trebali raditi na skladištu.
    Podravku izbjegavam generalno (osobni razlozi, pokazali su se brutalnim u poslovnoj suradnji), kupim ako nema drugo.

    Ono što svakako izbjegavam je da stavim sol prije nego se kvasac već aktivirao. Ništa ne prosijavam, iako znam da je bolje, al mi se ne da.
    Obicno kupim ono vece pakiranje kvasca, ciglicu. Istresem u vrecicu i zamrznem. Nedavno sam potrosila zadnju kolicinu covid kupovine, skoro 5 godina sam koristila pakiranje suhog kvasca iz skrinje i radio je bez greske. Cak ga i ne aktiviram posebno osim ako nije izricito navedeno u receptu.

  11. #3961
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,834

    Default

    Kaj ne umru oni na niskim temp? Nikad neću shvatiti logiku tih bića. A opet im treba toplo da se dignu.

  12. #3962
    Osoblje foruma sirius's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    zagreb zapad
    Posts
    21,711

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Kaj ne umru oni na niskim temp? Nikad neću shvatiti logiku tih bića. A opet im treba toplo da se dignu.
    Ne umru. Spavaju.

  13. #3963
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Kvascu je optimalna temperatura 28°C. Tad je najveseliji.

  14. #3964
    Jurana's Avatar
    Join Date
    Dec 2011
    Location
    Šibenik
    Posts
    5,220

    Default

    Također kupujem ciglicu suhog kvasca, ali držim ga na sobnoj temperaturi u staklenoj teglici dok se ne potroši, a to je sigurno i više mjeseci - koristim ga za kruh iz pekača. Nikad nije omanuo.
    Sjećam se da neki iz kesica nije radio, ali ne sjećam koji.

  15. #3965
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,834

    Default

    Dodala sam kožu od špeka u bolonjez dok se kuhecka i umjesto da miriši umami, meni je nekak smrdljuckavo... Lastane u čemu griješim?

  16. #3966
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Drugi put stavi tu kožu u grah.

  17. #3967
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,834

    Default

    Zašto se mlijeka većinom pakuju u tetrapake, dok jogurti u plastične boce?

  18. #3968
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Zašto se mlijeka većinom pakuju u tetrapake, dok jogurti u plastične boce?
    i jogurta ima u tetrapaku, rekla bih da su jednako zastupljeni tetrapak i plastična flaša

  19. #3969
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,834

    Default

    Što je onda poštednije za okoliš? Recikliraju li se jednako?

  20. #3970
    Osoblje foruma emily's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    6,506

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Što je onda poštednije za okoliš? Recikliraju li se jednako?
    nemam pojma
    čini mi se da se papir (pa i ovaj preparirani koji se koristi za mliječne i ostale prehrambene proizvode) ipak brže razgradi od plastike

  21. #3971
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,834

    Default

    Jel ko ikad radio boršč da mu je uspio?

  22. #3972
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Jel ko ikad radio boršč da mu je uspio?
    Meni to nije fino ni u restoranu. Jednostavno mi se ne sviđa ta kombinacija okusa.

  23. #3973

    Join Date
    Mar 2005
    Posts
    1,997

    Default

    Quote Originally Posted by Peterlin View Post
    Meni to nije fino ni u restoranu. Jednostavno mi se ne sviđa ta kombinacija okusa.
    A baš sam htjela napisati da boršč nije uspio nikada nikome

  24. #3974
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Tako je, ima okus kuhanog biološkog otpada.

  25. #3975
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,834

    Default

    Hahahah

  26. #3976
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,865

    Default

    Ajoj, a meni se boršč baš sviđa. Prije nekoliko godina je u Masarykovoj bio mali bistro gdje se kuhao boršč i različiti gulaši, ja sam uvijek uzimala boršč jer im je bio fenomenalan. Nažalost, to mjesto se zatvorilo. Sama ga nikad nisam ni probala skuhati.

  27. #3977
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,834

    Default

    Jel to ono neko mjesto kaj se zvalo juha il tak nekaj

  28. #3978
    Angie75's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    6,865

    Default

    Sad si me natjerala da idem googlati, i našla sam.... čak su se i na Plavoj kamenici osvrnuli na zatvaranje tog lokala https://plavakamenica.hr/2017/08/18/...t-food-zagreb/

  29. #3979
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,834

    Default

    kolko dugo mogu roštiljke bit u friđu? ne znam jesam ih uzela pon ili uto. nemam ni nos da ih omirišem

  30. #3980
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,529

    Default

    Dijete mi nabralo gro kopriva za jelo. Dosli smo kasno i sad sam ih blanširala.
    1. Je l sad vec kasno za koprive, rubni Gorski Kotar je u pitanju, nema cvijeta?
    2. Nisu samo vrhovi ubrani. Ako to sve smiksam sa stabljikama, blanširano, hoce li biti ok za jesti?
    3. Nisam solila vodu za blansiranje. Je l da samo zalijem vrt ili se jos nesto s tim radi, tipa pere kosa, namaču ruke ili jos kakva vodou vradzbina?

  31. #3981
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,834

    Default

    Inače kad su na hladno umočene i odstajale u vodi dobre su protiv nametnika ili kao gnojivo ili oboje nisam sigurna. Msm da stabljika nije baš za jelo, moja mama je radila od njih umake uz pire. ))

  32. #3982
    jelena.O's Avatar
    Join Date
    May 2008
    Location
    ZAGREB-ŠPANSKO
    Posts
    35,244

    Default

    Beru se vršci za jelo( inače mi smo to radili i na domaćinstvu u dobra stara vremena), ja sam sad par dana radila zaredom , pojedu s rižom, klinka je radila i bez balansiranja pa je miksano prebacila preko jaka ili sira i malo zapekla na tavi
    Inače možeš i ptrudlu raditi, suparnik.......
    Inače kad smo to radili u školi , susedin otac je s srpom pokrstili dosta tog, a ja pobrala samo vrške, ali smo držali od vrškov.

    Inače je dobro za prve prihrane piceka i patki, sitno se najviše u prelije s kipućim vodom i zašrota.

  33. #3983
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,834

    Default

    Pitala sam gugla kak napravit kruh da je ukusan kaže razmotrite da dodate mlijeko u prahu...

    Zašto?

  34. #3984
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Pitala sam gugla kak napravit kruh da je ukusan kaže razmotrite da dodate mlijeko u prahu...

    Zašto?
    Nikad čula za mlijeko u prahu, ali obično mlijeko ili vrhnje za kuhanje redovno dodajem u neka dizana tijesta (mliječno pecivo, orehnjača, klipići i sl.) koja su posebno mekana kad se tako napravi.

  35. #3985
    Jelena's Avatar
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Zagreb
    Posts
    11,529

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    Pitala sam gugla kak napravit kruh da je ukusan kaže razmotrite da dodate mlijeko u prahu...

    Zašto?
    Ja bih rekla - treba dobro brašno. Jedino ako je netko ful premrsav pa mu treba malo pojacati s mlijecnim mastima.

  36. #3986
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,834

    Default

    kak god radim kruh i peciva uvijek mi imaju taj alkoholni miris. kak u pekarama kruh uvijek miriši po kruhu a ne po alkoholu? u čem je štos?

  37. #3987
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    kak god radim kruh i peciva uvijek mi imaju taj alkoholni miris. kak u pekarama kruh uvijek miriši po kruhu a ne po alkoholu? u čem je štos?
    Previše germe ili predugo dižeš tijesto.

  38. #3988
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,834

    Default

    polovica kocke svježe germe na pola kile brašna?

  39. #3989
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    polovica kocke svježe germe na pola kile brašna?
    To je taman količina, kocka (2 deke) ide na kilu. Probaj skratiti vrijeme dizanja. Ja nemam baš puno iskustva s tim jer obično radim na dva drugačija načina - tijesta za orehnjaču dižem ili u toploj vodi (udvostruči se za 15 min, puno sam i rekla) a za klipiće mliječno tijesto s germom ostavim u frižideru preko noći. Na klasičan način nisam radila već tako dugo da se ne sjećam.

    Drugo što mi pada na pamet je da probaš premijesiti. Za kruh je to uobičajeno, za orehnjaču baš i ne. Meni se ne da pa to ne radim... Probaj, ne možeš ništa izgubiti.

  40. #3990
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Eh, nisam napisala za orehnjaču - zdjelu s tijestom (s poklopcem koji dihta) stavim u rajnglu tople vode. Mojim bakama bi se kosa digla na glavi, ali ja nikad nemam komad vremena da to napravim na klasičan način, pogotovo sad kad su djeca odrasla pa stalno nešto sebi u kuhinji pripremaju. Nema veze - isprobaj... Inače, germa u kocki je (prema mom iskustvu) aktivnija nego suhi kvasac. Suhi obično stavim u toplo mlijeko, rijetko kad direktno u brašno. Osim toga, nije svejedno od kojeg je proizvođača (vrijedi i za suhi i za kocku).

    U zadnje vrijeme slabo se bavim time jer izbjegavamo kruh i krušna tijesta, pa pečem samo za posebne prigode.

  41. #3991
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,834

    Default

    navikla sam na suhi tu sam dodavala šećer, ali ni tad se ne bi uspješno diglo, eh sad friškom kvascu sam isto dodala šećer, onda baš nabubri, i možda je u tome štos, iako meni je i sa suhim smrdjelo na alkohol... onda ću pokušat friški kvasac bez šećera kraće stajanje na toplom. mislila sam raditi peciva i dodati svježi sir - u samo tijesto kao sastojak

  42. #3992
    Peterlin's Avatar
    Join Date
    Sep 2008
    Location
    Zg
    Posts
    33,003

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    navikla sam na suhi tu sam dodavala šećer, ali ni tad se ne bi uspješno diglo, eh sad friškom kvascu sam isto dodala šećer, onda baš nabubri, i možda je u tome štos, iako meni je i sa suhim smrdjelo na alkohol... onda ću pokušat friški kvasac bez šećera kraće stajanje na toplom. mislila sam raditi peciva i dodati svježi sir - u samo tijesto kao sastojak
    Moraš staviti malo šećera da aktivira proces, ali bez pretjerivanja. Ja koristim 1 žličicu šećera i 2 žličice brašna.

  43. #3993
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,834

    Default

    ako uzmem odojak danas može li u rasolu bit dva dana? da bi bio spreman za nedelju da se peče, ali da se meso može jest i još pon popodne?
    Last edited by zutaminuta; 16.05.2025 at 15:35.

  44. #3994
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,834

    Default

    uzela vakuumirane bio dagnje u lidlu međutoa neke su bile malkoc otvorene, bacila ih... no i dalje me kopka jel to sigurno za jelo jesu li ih nekako provjerili obradili?

  45. #3995

    Join Date
    Mar 2005
    Posts
    1,997

    Default

    Quote Originally Posted by zutaminuta View Post
    uzela vakuumirane bio dagnje u lidlu međutoa neke su bile malkoc otvorene, bacila ih... no i dalje me kopka jel to sigurno za jelo jesu li ih nekako provjerili obradili?
    Kupila sam ih i ja neki dan. Bacila sam sve koje su već bile otvorene i sve koje se nakon kuhanja nisu otvorile. Bojim se riskirati. Ali bilo je prilično malo tih koje sam bacila i ispale su baš odlične. Dugo ih nisam kupovala jer sam ih jednom davno kupila i bacila valjda dvije trećine. Čak sam ih pokušala reklamirati ali izmaltretirali su me s raznim podacima i onda sam odustala kad sam morala potpisati izjavu da dopuštam da se moji podaci proslijede dobavljaču. Ali isplatilo se dati im još jednu šansu.

  46. #3996
    zutaminuta's Avatar
    Join Date
    Oct 2014
    Posts
    11,834

    Default

    da ja sam bacila možda desetak, isto je ispalo ok

Page 80 of 80 FirstFirst ... 3070787980

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •