Radila sam par puta po ovom receptu. https://www.theclevercarrot.com/2013...amburger-buns/
All purpose brasno je nenamjensko, a bread je s vecim postotkom bjelancevina. Mislim da brasno za pite ili vucena tijesta ima oko 12 g proteina.
Radila sam par puta po ovom receptu. https://www.theclevercarrot.com/2013...amburger-buns/
All purpose brasno je nenamjensko, a bread je s vecim postotkom bjelancevina. Mislim da brasno za pite ili vucena tijesta ima oko 12 g proteina.
Dakle zamijesila sam navečer tijesto i skužila nemam mjesta u friđu i ostavila preko noći, ujutro je imalo takav alkoholni smrad... strašno, možda da sam utrpala u frizer pa direkt iz frizera u peć, možda ne bi propalo?
Au, da, i kvasca i šećera. Huuh a dan prije su tako dobro ispala peciva.
Je li moguće da su im kvasci dugo stajali na skladištu da su izgubili svoje trajanje. Drugi put uzimam suhi kvasac drugog proizvođača i opet ništa. Ne diže se.
Sve je moguće... Da ne upropastiš sve sastojke, probaj samo dignuti kvasac. Ja obično u toplo mlijeko (pola šalice) stavim žličicu šećera i vrećicu suhog kvasca, pa razmutim i ostavim na toplom. Ako se digne, dalje ga koristim kao i svježi. Ne treba dugo, možda pet minuta. Ako ne - bacim samo kvasac.
Mlijeko ne smije biti ni prehladno ni pretoplo. Ako je hladno - ne diže se, ako je pretoplo, gljivice pokrepaju i opet ništa...
Osim toga, sad je zima, pa probaj voditi računa da ti svi sastojci za tijesto budu na sobnoj temperaturi (ako misliš mijesiti ujutro, izvadiš navečer brašno iz špajze, jaja iz frižidera i sve ostaviš u istoj prostoriji gdje će se tijesto dizati... ) Ako je brašno hladno, uzalud dobar kvasac, neće se dignuti kako treba. Brašno prosij prije korištenja da bude rahlije.
Posljednje uređivanje od Peterlin : 04.03.2025. at 08:00
Uzela sam teleća jetrica jel se ona isto potaplju u mlijeko? Svi recepti s neta su na naglo u tavi.
Evo sad sam dodala još kvasca još šećera pa ću vidjet. Inače idem po svježi kvasac.
Posljednje uređivanje od zutaminuta : 04.03.2025. at 08:26
Da, potopi u mlijeko, manja je vjerojatnost da budu žilava i imat će bolji okus. Idu na naglo jer teleća jetrica znaju biti žilava češće nego svinjska, pa se nemoj iznenaditi. Ocijedi ih, povaljaj u oštro brašno i frk na tavu.
Kvasac - možeš u to mlijeko dodati i žličicu brašna, ali ja radim samo sa šećerom. Vidjet ćeš... Ja imam baš loša iskustva s Podravkinim suhim kvascem (radi, ali nije to sjajno - možda je slučajno), a onaj zeleni iz Lidla je odličan. Ne sjećam se jesam li još koji zadnje vrijeme koristila...
Posljednje uređivanje od Peterlin : 04.03.2025. at 09:16
Ja koristim dr oetker najčešće, isključivo suhu germu, osim za Uskrs, kad se potrudim nabaviti svježu. U zadnje vrijeme koristim digo kvasac jer kupujem velika pakiranja od 100+ grama pa se teže dobije baš koji želiš. Na otvorena pakiranja stavim kvačicu i u frižider stavim. Ne sjećam se da sam imala problema. Dakle, meni je pakovanje otvoreno barem mjesec dana i radi, tako da ne znam što su ovi trebali raditi na skladištu.
Podravku izbjegavam generalno (osobni razlozi, pokazali su se brutalnim u poslovnoj suradnji), kupim ako nema drugo.
Ono što svakako izbjegavam je da stavim sol prije nego se kvasac već aktivirao. Ništa ne prosijavam, iako znam da je bolje, al mi se ne da.
Obicno kupim ono vece pakiranje kvasca, ciglicu. Istresem u vrecicu i zamrznem. Nedavno sam potrosila zadnju kolicinu covid kupovine, skoro 5 godina sam koristila pakiranje suhog kvasca iz skrinje i radio je bez greske. Cak ga i ne aktiviram posebno osim ako nije izricito navedeno u receptu.
Kaj ne umru oni na niskim temp? Nikad neću shvatiti logiku tih bića. A opet im treba toplo da se dignu.
Kvascu je optimalna temperatura 28°C. Tad je najveseliji.
Također kupujem ciglicu suhog kvasca, ali držim ga na sobnoj temperaturi u staklenoj teglici dok se ne potroši, a to je sigurno i više mjeseci - koristim ga za kruh iz pekača. Nikad nije omanuo.
Sjećam se da neki iz kesica nije radio, ali ne sjećam koji.
Dodala sam kožu od špeka u bolonjez dok se kuhecka i umjesto da miriši umami, meni je nekak smrdljuckavo... Lastane u čemu griješim?
Zašto se mlijeka većinom pakuju u tetrapake, dok jogurti u plastične boce?
Što je onda poštednije za okoliš? Recikliraju li se jednako?
Ajoj, a meni se boršč baš sviđa. Prije nekoliko godina je u Masarykovoj bio mali bistro gdje se kuhao boršč i različiti gulaši, ja sam uvijek uzimala boršč jer im je bio fenomenalan. Nažalost, to mjesto se zatvorilo. Sama ga nikad nisam ni probala skuhati.
Sad si me natjerala da idem googlati, i našla sam.... čak su se i na Plavoj kamenici osvrnuli na zatvaranje tog lokala https://plavakamenica.hr/2017/08/18/...t-food-zagreb/
kolko dugo mogu roštiljke bit u friđu? ne znam jesam ih uzela pon ili uto. nemam ni nos da ih omirišem
Dijete mi nabralo gro kopriva za jelo. Dosli smo kasno i sad sam ih blanširala.
1. Je l sad vec kasno za koprive, rubni Gorski Kotar je u pitanju, nema cvijeta?
2. Nisu samo vrhovi ubrani. Ako to sve smiksam sa stabljikama, blanširano, hoce li biti ok za jesti?
3. Nisam solila vodu za blansiranje. Je l da samo zalijem vrt ili se jos nesto s tim radi, tipa pere kosa, namaču ruke ili jos kakva vodou vradzbina?
Inače kad su na hladno umočene i odstajale u vodi dobre su protiv nametnika ili kao gnojivo ili oboje nisam sigurna. Msm da stabljika nije baš za jelo, moja mama je radila od njih umake uz pire.))
Beru se vršci za jelo( inače mi smo to radili i na domaćinstvu u dobra stara vremena), ja sam sad par dana radila zaredom , pojedu s rižom, klinka je radila i bez balansiranja pa je miksano prebacila preko jaka ili sira i malo zapekla na tavi
Inače možeš i ptrudlu raditi, suparnik.......
Inače kad smo to radili u školi , susedin otac je s srpom pokrstili dosta tog, a ja pobrala samo vrške, ali smo držali od vrškov.
Inače je dobro za prve prihrane piceka i patki, sitno se najviše u prelije s kipućim vodom i zašrota.