Pokazuje rezultate 1 do 22 od 22

Tema: Molim odgovore na par pitanja :-))

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno Molim odgovore na par pitanja :-))

1. Kako izgleda pravilno okretanje s leđa na trbuh bebe koja je nekidan napunila 5 mjeseci, tj. kako trebaju stajati ručica na koju se okreće i suprotna ručica u položaju na prsima odmah po okretanju (uh nadam se da nisam zakomplicirala),

2. Je li zabrinjavajuće okretanje samo na jednu stranu?

3. Što bi trebala/mogla raditi kada se okrenu na prsi sad u ovo doba?

4. Kada je postavim sama na prsi i raširim joj rukice da se osloni na dlanove nekada joj paše i lijepo digne trup i glavicu, a nekada joj se ne da i malo kenjka?

to je za sada što mi pada na pamet, molim vas pišite vaša iskustva znam da nisu sva djeca u kalupima i jednaka, ali eto malo me neke stvarčice muče pa bi voljela znati na čemu sam

eto panika je počela
    Posljednje uređivanje od Blekonja : 30.05.2011. at 18:18

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

nitko?

koksy avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Evo samo zato jer mi je zao da ti nitko nista nije odgovorio...Ja sam tvoja pitanja procitala jos popodne i dala si mi mislit. Pokusavam i pokusavam al nikako da se sjetim kako je to tocno bilo kod nas tako da ti uopce nisam od pomoci... Nadam se da ce se javit neko s boljim pamcenjem

Datum pristupanja
    Nov 2009

Početno

Kod okretanja pazi da nijedna rukica ne leti prema van. Zamisli da sredinom bebinog tijela ide jedna linija. Rukice bi trebale težiti toj liniji.
    Potiči je da se okreće na obje strane i da se sama diže na dlanove. To možeš učiniti pomoću neke njoj zanimljive igračke. Ako imaš nekih sumnji, popričaj s bebinim pedijatrom.

nahla avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

blekonja, tako isto i moja. okreće se sa leđa na prsa bez problema, hoće sjedit, podiže se....a kad je stavim na prsa, šefica se samo malo udobnije namisti i ostane ležat, a ponekad se podiže. evo baš smo danas bili na kontrolu i dr kaže da je sve ok , samo da je malo češće stavljam na prsa i to je to

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

ma pitam zato jer M kad se okrene (a okreće se samo na lijevu stranu) ostavi lijevu ručicu vodoravno ispod tijela (znači prema unutra) možda malo i previše nisko pa joj je ja izvučem, ona joj služi kao oslonac,a desnu normalno ispruži i s njom grebucka i pokušava dosegnuti neku igračku i sl., dosta dugo može ostati u tom položaju dok ne počne grintati, a kada je vratim na leđa odmah se vraća na prsi naravno na lijevu stranu.... e i da, nekad kad je malo ispravim na toj lijevoj ručici kao da se malo njiše, kao da gubi ravnotežu..... Pitala sam baš nedavno pedijatra da mi je čudno da se okreće samo na jednu stranu on je rekao da to nema veze pa sam malo . Na desnu stranu ona krene i nekako ima dobar mot ali kada dođe do faze da bi se trebala okrenuti odustane i vrati se na leđa, forsiram je s nekim igračkicama i sl., ali mi baš ne ide, ide kada joj mi pomognemo, a ne znam je li baš smijemo? malo sam

a što se tiče toga da se ona sama diže na dlanove, ne znam kako da to postignem, kad joj ta ručica još uvijek ostaje ispod??

nadam se da nisam zakomplicirala
    Posljednje uređivanje od Blekonja : 30.05.2011. at 22:30

nahla avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

i moja se jedno vrime okrićala samo nalivu stranu,al sad je počela na obe. mislim da ti je to sve ok, nemaš razloga za brigu.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj nahla prvotno napisa Vidi poruku
    i moja se jedno vrime okrićala samo nalivu stranu,al sad je počela na obe. mislim da ti je to sve ok, nemaš razloga za brigu.

tnx
    nadam se!!!
    Posljednje uređivanje od Blekonja : 30.05.2011. at 22:49

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Paa, pokušat ću nešto reći.
    Ja bih tražila uputnicu od pedijatra i otišla k fizijatru na pregled,
    dobiješ stručno mišljenje i ako je potrebno neke upute o vježbicama, ako ne treba, još bolje.
    I onda si mirne duše.

A ovako prema ovome što si napisala, ako je dijete do sada bilo sve u redu, šakice opuštene,
    bez hipertonusa ili hipotonusa, recimo da nema ništa od navedenoga, onda bi moja fizijatrica rekla:
    da ne moramo biti simetrični, da je mala asimetrija dopuštena i da se tako razvija, malo jedna strana pa malo druga.
    Prema želji roditelja nema ništa lošega u ispravljanju, poticanju itd.

U tom slučaju bih ti ja rekla da to što ti pomažeš dijetetu izvaditi rukicu ispod tijela njoj ustvari odmažeš.
    Ona će shvatiti da se ne mora truditi i očekivat će od tebe pomoć, znači i plakat će ako treba...
    Ono što beba sama napravi to zabilježi njezin mozak, ono što ti napraviš, njezin mozak ne zabilježi, kužiš?

Znači, potrebno je kod okretanja u lijevu stranu i dok joj rukica zapne onda pustiti dijete da samo oslobodi rukicu, staviti igračku u centar tijela - ispred nosa igračku i pozivati dijete da ju uzme, mamiti ju.
    Malo ju dragaj, škakljaj po tom ramenu-ruci, kao da ju podsjećaš na tu ruku, potičeš ju, sve to u isto vrijeme i sad u početku stalno,
    i samo tako će ju početi sama oslobađati.

Zatim ju opet stavi u ležeći položaj pa ponovite nekoliko puta, dok ti ona dopušta

Onda dok je na buši isto igračka mora biti u centru ispred nosa i čim duže ju zabavljaj da vježba, kad odustane malo odmorite pa opet.
    I tako svaki dan, neće se možda odmah vidjeti rezultati, treba biti uporan, redovit i rezultat dođe preko noći kod male djece.

Moraš poticati okretaj na desnu stranu tako da se pripremiš prije nego što krenete, svu zabavu stavi na nj. desnu stranu,
    nešto što je njoj super i jednostavno joj ne dopusti okret u lijevu (ako njoj automatski krene), u isto virjeme joj pričaj,
    zabavljaj, animiraj i dragaj-škakljaj po gornjem dijelu ruke i šake , time joj potičeš tu lijevu slabiju ruku (i nogu također),
    U stvari bi i noga trebala biti ta koja radi taj prvi zamah, ili noga ruka u isto vrijeme, neće se odmah okrenuti, ali joj onemogući
    okret u lijevu stranu i potiči ruku i nogu na okret u desno. (onemogući samo onda dok vježbati tu desnu stranu)

Također je važna vježba da je na leđima, staviš igračku u na 20 cm ispred očiju u centar i onda polako neka
    prati igračku u jednu stranu (do kraja-dok tvoja ruka ne dotakne pod) i onda u drugu stranu, važno je da se otprati
    pogledom do kraja.
    Znači beba leži na leđima, gleda u igračku i okreće glavu u skroz u lijevo pa skroz u desno. Također ponavljati nekoliko puta dnevno.

Jako je teško, a valjda i zabranjeno ovako opisivati vježbe, zato ti preporučam posjet fizijatru gdje će ti lijepo sve pokazati i objasniti,
    jer ukoliko krivo radiš vježbu radiš još veću štetu, kužiš?

Znači zaključak, kod djeteta bez dijagnoze mala asimetrija je normalna i dopuštena, a dijete koje ima dijagnozu neke neurorizičnosti radi
    se sve da se greške isprave i traži se od djeteta da školski odradi i usvaja kretnje.
    Iako možda i dijete sa neurorizičnošću bez vježbanja može izrasti
    i u većini slučajeva izraste u dijete bez nekih smetnji kao npr. hodanje na prstima i sl.

Čovjeće koji post, sori na dužini.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

oka puno ti hvala,odmah ću sutra probati sve ovako kako si mi objasnila, kužim da je grubo opisivati vježbice ovdje, ali puno ti hvala, stvarno si ih razumljivo opisala, a ako zapnem javim ti se....nadam se samo da se moja zabrinutost neće obistiniti

Bipsić avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

moja je nedavno napunila 5 mjeseci i za sad sam zabilježila samo jedan okret s trbuha na leđa i obrnuto. uopće se za sad ne "roštilja". kak je stavim, uglavnom ju tak i nađem. eventualno se okreće ko kazaljka na satu, znači ak ju stavim ležati s glavom na sjever, za par min bi ta glava mogla biti na strani istoka. i to je to.

oka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2006

Početno

Moja prva se jako brzo okretala, drugo dijete valjda dva mjeseca kasnije , svako drugačije.

Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

eto ne znam je li to slučajno ispalo, ali jutros čim smo je animirali na desnu stranu sa igračkama dama se okrenula.... doduše treba joj malčice više muke nego na lijevu, ali mislim da joj ide sasvim ok, osim što ta ručica i dalje ostaju vodoravno otprilike ispod sikica, pa ih pokušavamo draganjem izvući vani, ma mislim da će to sve biti ok...

cure hvala, javim se još
    Posljednje uređivanje od Blekonja : 31.05.2011. at 22:40

mimi 25 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2010

Početno

Sjecam se da se i moj stariji sin jedno vrijeme okretao samo na jednu stranu i isto tako mu je u pocetku rucica ostajala ispod tijela. Nisam radila nikakve vjezbice s njim i sve je doslo na svoje samo od sebe (ne sjecam se nakon koliko vremena).
    Sada je motoricki vrlo spretan jednoipolgodisnjak.

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

moja curica ima 7 mjeseci,prije nego sta je napunila 3 okretala se s leđa na trbuh(onda smo mjesec dana nosili ortopedske gacice zbog kukica)i cim smo joj ih skinuli pocela se okretati i sa trbuha na ledja..prije par dana sam primjetila da se vise ne zna okretati s trbuha na ledja,jednostavno pocne plakati jer je zaboravila kako treba namjestiti ruke...jako se ljuti a ja neznam kako da joj pomognem da opet nauci sama se okrenuti..

svinjica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Imas u obiteljskom centru (mislim da je puni naziv Centar za djecu, mlade i obitelj) tecaj Baby fitness. Nama je to preporucila patronazna sestra i dobro nam je doslo. Sad ne znam da li ima u svim gradovima, ali ako nema u tvome, mozes nazvati neki od ovih u Zagrebu ili Velikoj Gorici (tu smo mi dobili) da ti posalju CD s vjezbama i masazicama, nije los. Ako ima, otidji na to, ugl, vode ga patronazne sestre i pokazuju razlicite vjezbe za bebe. Na kraju ti daju CD da se podsjetis kod kuce kak to ide. CD je od UNICEFa i u sklopu je programa Prve 3 su najvaznije. Ako se neka vjezba ne svidi bebi, lako je zamjenis drugom jer se dosta pokrivaju medjusobno. Mi nismo bas radili masaze jer se mojoj bebi ne svidja diranje po licu, ali je razvojna gimnastika bas fora i bebi jako voli te vjezbice. Takodjer smo radili masaze za poticanje probave i to je jedan od razloga zasto tako lijepo spavamo Raspitaj se, a ako treba posaljem ti podatke od ovih iz VG.

Sto se tice okretanja, moj bebi nije htio na trbuh do negdje 6mj (jako je negodovao i nije htio biti vise od minute) a sa 7mj je poceo puzati u rikverc, tak da mislim da ne treba panicariti u naprijed Sretno!

Razo.75 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

Mi smo radili vježbice od prvog dana i jedno vrijeme se okretao samo na jednu stranu a posle kad se malo uvježbao počeo bez problema i na drugu da se okreće.

ardnas avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj svinjica prvotno napisa Vidi poruku
    Imas u obiteljskom centru (mislim da je puni naziv Centar za djecu, mlade i obitelj) tecaj Baby fitness. Nama je to preporucila patronazna sestra i dobro nam je doslo. Sad ne znam da li ima u svim gradovima, ali ako nema u tvome, mozes nazvati neki od ovih u Zagrebu ili Velikoj Gorici (tu smo mi dobili) da ti posalju CD s vjezbama i masazicama, nije los. Ako ima, otidji na to, ugl, vode ga patronazne sestre i pokazuju razlicite vjezbe za bebe. Na kraju ti daju CD da se podsjetis kod kuce kak to ide. CD je od UNICEFa i u sklopu je programa Prve 3 su najvaznije. Ako se neka vjezba ne svidi bebi, lako je zamjenis drugom jer se dosta pokrivaju medjusobno. Mi nismo bas radili masaze jer se mojoj bebi ne svidja diranje po licu, ali je razvojna gimnastika bas fora i bebi jako voli te vjezbice. Takodjer smo radili masaze za poticanje probave i to je jedan od razloga zasto tako lijepo spavamo Raspitaj se, a ako treba posaljem ti podatke od ovih iz VG.

Sto se tice okretanja, moj bebi nije htio na trbuh do negdje 6mj (jako je negodovao i nije htio biti vise od minute) a sa 7mj je poceo puzati u rikverc, tak da mislim da ne treba panicariti u naprijed Sretno!
    Ovo me interesira, kakve su to masaže za probavu?

svinjica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Stavi se lijeva ruka tako da srednji prst ide bebi na pupak i lagano pritisne, a onda se desnom rukom rade mali kruzni pokreti i tako u krug s lijeva na desno (podize se ruka kad se mijenja mjesto pritiska), tako se ponovi par puta, a onda skvrce nogice koliko beba dopusta tako da pritisnu trbuh. Nakon toga se beba odmori 10tak min, i onda ispocetka. Mi nismo radili ponavljanja jer bi upalilo prvi put, ali ja bi obicno cula kako mu krklja u busi pa bi onda isli raditi masazicu.
    Takodjer pomaze da se beba primi za ruke i noge (za ovo treba znati drzati glavu samostalno) i onda lagano podigne skoro u sjedeci polozaj (ne pustaju se ruke i noge) i onda se beba naginje na stranu tako da se radi polukrug. To je razvojna vjezba al se tako rijese plinovi samo tako Probala sam naci na youtubeu ali mi na sve pretrage izbacuje fitness gdje mame vjezbaju a bebe gledaju :S

svinjica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Tek sam sad skuzila da sam ispala troll opet gore, nikad ne skuzim kad je kaj postano :sram

ardnas avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Hvala na odgovoru, takve vježbice i mi radimo, mislila sam da su neke druge, nove.

svinjica avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2011

Početno

Pa da
    Meni je ova druga bila skroz nova, i jako nam se svidjela jer nam se sin cereka kad to radimo, ali ova prvu mislim da preporucuju pedijatri i patronazne sestre vec ohoho

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •