Pokazuje rezultate 1 do 39 od 39

Tema: prirodno zavrsavanje dojenja

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno prirodno zavrsavanje dojenja

zanima me od mama, a to su vjerovatno uglavnom mame koje su dojile preko godinu dana, kako izgleda kad dijete prirodno prestane dojiti? kad se kod vas zbivalo, tj. koliko je dijete bilo staro, kako ste se vi osjecale itd.
    mi se dojimo vec 19 mj. i nemamo namjeru prestati ali naravno ponekad razmisljam kako ce to zapravo izgledati. podijelite iskustva

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ako moj odgovor u vezi prirodnog prestajanja vrijedi s obzirom da i dalje dojim, kod nas ti ono izgleda tako da si moje dijete (četverogodišnjak) samo smanjuje broj podoja, bez moje inicijative. Mislim da mogu sad reći da je izbacio noćne podoje jer su podoji po noći više iznimka nego pravilo. Znači, preko tjedna, kad je u vrtiću, obično ima dva do tri podoja dnevno. Često se sjetim kako je bilo u početku, kad je dojio valjda svaki sat. Eto, od toga do ovoga kako je sad je prošlo četiri godine. Sad se zna dogoditi da kad ga pitam da li želi dojiti, kaže da ne želi, što je meni ok. Kako će biti dalje, ne znam, to ti bolje mogu odgovoriti mame koje više ne doje i savjetnice na SOS-u.

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Hm,. kod nas je počelo tako da se ona više igrala nego dojila, i uglavnom bi navalila posesivno na njih kad bi došla doma s posla. Onda sam jedan vikend pokušala joj ne davati cicu, dok god to sama ne zatraži, čak ni za uspavljivanje. Ona jednostavno nije tražila cijeli dan, pa ni sutradan, ni dan iza i tako smo prestali.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Mi smo prestali s 20 mjeseci.
    Moja curica se od prvog dana uspavljivala sisajući. Kad je bila malo veča, mogla sam je uspavat kad god bi htjela, npr. ako želim da zaspi u 14, a ne u 16, tako da možemo ići na plažu, ponudila bi joj ciku u 14 i "oborila" bi je za sekundu. Onda sam shvatila da dojenje meni služi kao "oružje", a da njoj i nije toliko potrebno. Imala je jedan podoj nakon buđenja, jedan pred popodnevno spavanje i jedan navečer pred spavanje. S njenih 20 mjeseci, jednostavno jedno veče nisam ponudila ciku i ona se vrtila po krevetu sa slikovnicom u ruci, brbljala (imala sam dojam da neće zaspati do 2 ujutro), ali ubrzo, pola sata kasnije nego inače je zaspala sama, dok sam ja samo ležala kraj nje i pravila se da spavam. Više nije tražila ciku, osim dva-tri puta u slijedećih mjesec dana. Ja bih samo rekla onako šaljivo "ma, cike bljak", ona bi prasnula u smijeh i nastavila s igrom, spavanjem ili što bi već radila u tom momentu. Dakle, sve je prošlo super i za nju i za mene!

haribo avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Mene isto to zanima iako mislimo jos dugo dojiti .

Super, pa da cujemo jos neka iskustva prirodnog prestanka dojenja!

Mi jos dojimo minimalno 4 puta (ujutro, u podne, predvece, i oko 21.30 kad ide na spavanje).

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

i mene isto jako zanima jer htjela bi jos dugo dojiti no frendica me upozorila da je njezin mali sa oko 8mj. poceo sve manje traziti ciku (dosta ga je intenzivno dohranjivala) i pokusala mu je ne nuditi, bas da vidi. i nije trazio. no htjela je nastaviti dojiti jer joj se cinilo prerano prestati pa mu je pocela nuditi i kroz tjedan-dva je poceo opet i sam traziti. nije bilo nekog stresa u njegovom odbijanju, jer ako bi mu ponudila dojku on bi u i prihvatio no nije dugo trajao podoj i nije ga sam trazio tako da ona to nije povezala sa 'strajkom dojenja' vec nekakvim laznim odbijanjem, privremenom nezainteresiranoscu za dojku.

dakle, cini se da znaju doci faze koje bi se mogle protumaciti kao da beba sama 'odbija' koje to zapravo NISU?
    ima li jos koja mama takvo iskustvo?

mamitzi avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

sličnu fazu je imao i filip-mislim da je bio 9.mjeseci, čak sam postavila negdje pitanje što da radim, jer ga je sve više zanimalo od dojenja.nudila sam mu, nudila ponovo kad je odbio i uskoro je krenulo na bolje. sad je već i preobro-pravi je cicoovisnik.
    ono što mene sad muči je kako ću ga prestati dojiti jer nikako ne uspjevam ni smanjiti broj podoja . on je u stanju popodne cicati 5,6 pa čak i 10 puta i jako se ljuti kad ja recimo ne želim jer sam npr. u kadi ili na wc ili tako nešto što baš ne mogu prekinuti. ponoći je uglavnom ok, 1 ili 2. kako ću je njega odviknuti jer me to stvarno počelo lomiti i izluđivati (možda nisam baš nekak mams, ali dosta mi je da moramo cicati u gostima, u jaslicama, u autu, kod dr, tremvaju, busu,u getrou, kin crossu, lokalnom parku, igralištu (nek je -5, njemu ne smeta), svugdje)

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Meni se čini da se mi polako, ali sigurno bližimo kraju.
    Nakon godine dana već je prilično smanjio, s oko 15 mjeseci prestao je cicati noću, a sad sve rjeđe traži i danju. Zapravo i ne traži, ja ga podsjetim. Jučer je dojio samo jednom, i to ujutro. A navečer, prije spavanja, povukao je dva-tri puta, odmaknuo se i rekao "ne". Očito mu nije više takav gušt.
    Sad smo u prosjeku na 2 podoja dnevno, vikendom ponekad bude više (3), radnim danom i manje (1), i traju sve kraće.
    S jedne strane, drago mi je da to ide svojim prirodnim tokom, i da ne moram ništa činiti kako bih ga "odbila" (uh, što tu riječ ne volim), a s druge strane, malo mi je i žao... kao da sam očekivala dulje. Ali sve u svemu, zadovoljni smo.
    (čini mi se da bi ovako moglo trajati još neko vrijeme - nismo baš tako blizu kraja)

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

ma, da..
    nemam (jos ) iskustva sa produzenim dojenjem ali mi se cini da jesasvim druga stvar kad dijete pocinje lagano gubiti interes za dojku sa 9 a druga sa 15, 20 ili vise mjeseci...

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ili ima 30 mjeseci i ne gubi interes uopće

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

tim bolje za i za dijete i za ('nabrijanu') mamu... :D

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Citiraj Lutonjica prvotno napisa
    ili 22

meni je fascinantna pomisao da bi dijete s godinu dana odlučilo da mu se više ne doji.

istina, i mi smo imali period od mjesec-dva kad je dojio samo prije spavanja i po noći. ali prošlo ga je - sad visi na ciki non-stop.

tanja, ako andrejček definitivno odustane morati ćeš si roditi novog sisavca! :namig:

Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

pa se onda andrejcek jos ima dugo fore i predomisliti

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    ili 22

meni je fascinantna pomisao da bi dijete s godinu dana odlučilo da mu se više ne doji.

istina, i mi smo imali period od mjesec-dva kad je dojio samo prije spavanja i po noći. ali prošlo ga je - sad visi na ciki non-stop.

tanja, ako andrejček definitivno odustane morati ćeš si roditi novog sisavca! :namig:
    Ili s 29 mjeseci!

Meni je nezamisliva pomisao da si dijete odluči da mu se ne cica, odn. s obzirom na ovog mog totalno ne mogu vjerovati da ima djece kojima se i neće...
    Zadnjih tjedan dana navro je ko medo u jagode, samo traži cicu i kesači se...

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

moj je sa točno 16 mjeseci odlučio da je gotovo. i nikad više nije povukao..

čak sam ga i nudila nakon par dana kad niej htio zaspati, ali nije htio

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Anna ima 6 godina i 4 mjeseca. Mislim da je ona u pravom smislu riječi se sama razvila u smislu prestanka dojenja. Kako se broj podoja prije računao u danu,mi smo morali računati u tjednu i u mjesecu. To je bio naš prestanak. Ona i dalje misli da mama kroz dojke daje zdravlje i ljubav, a hranu je zaboravila jer je već dugo govorila da ništa ne osjeća kad pije. Drago mi je da je tako.
    Karlo i dalje pije makar s pauzom. Sad sam prvi put nakon 8 godina na antibioticima pa Karlo mora čekati dok mi kura ne prođe. On ima tri godine i dva mjeseca pa to može razumjeti. Ali kad završim krećemo dalje kao i dosad dok on ne odluči da je dosta, a meni je to ok.
    Oni prestaju tako da su pauze između podoja sve duže i duže. I onda kad se nakon tri godine ili četiri izdužuju i mjenjaju u veće dijete i gube onu baby mekoću, mjenja se i potreba za dojenjem.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Nakon još mjesec dana, mislim da smo zaista prestali. Sam je izgubio interes.
    Jedno vrijeme smo još zadržali večernji podoj, prije spavanja. Sad više neće ni to. Prekjučer, kad smo ga odnijeli u spavaću sobu, sam je tražio da ga stavimo u krevetić (i rekao je "paaa", što po najnovijem znači "spavati").
    Prije samo pola godine ovo mi je bila nezamisliva situacija!

Jučer i prekjučer još me znao cimati za bluzu i govoriti "mee", ali kad bih mu ponudila da cica, samo se okrenuo i rekao "ne".
    Dakle, gotovi smo. 18 i pol mjeseci. Pa nije ni tako loše (iako sam se ja nadala da će izdržati do 2. rođendana) - pogotovo zato što je sam prestao.

ana.m avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2004

Početno

Citiraj MalaSirena prvotno napisa
    Citiraj ms. ivy prvotno napisa
    ili 22

Ili s 29 mjeseci!

Meni je nezamisliva pomisao da si dijete odluči da mu se ne cica, odn. s obzirom na ovog mog totalno ne mogu vjerovati da ima djece kojima se i neće...
    Zadnjih tjedan dana navro je ko medo u jagode, samo traži cicu i kesači se...
    Potpisujem! Samo kaj je moj nešto mlađi

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

tanja, sam je prestao i uživali ste - je li moglo biti bolje? čestitam!

i još uvijek ne mogu vjerovati... :zakolut:

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

Citiraj tanja_b prvotno napisa
    Nakon još mjesec dana, mislim da smo zaista prestali. Sam je izgubio interes.
    Jedno vrijeme smo još zadržali večernji podoj, prije spavanja. Sad više neće ni to. Prekjučer, kad smo ga odnijeli u spavaću sobu, sam je tražio da ga stavimo u krevetić (i rekao je "paaa", što po najnovijem znači "spavati").
    Prije samo pola godine ovo mi je bila nezamisliva situacija!

Jučer i prekjučer još me znao cimati za bluzu i govoriti "mee", ali kad bih mu ponudila da cica, samo se okrenuo i rekao "ne".
    Dakle, gotovi smo. 18 i pol mjeseci. Pa nije ni tako loše (iako sam se ja nadala da će izdržati do 2. rođendana) - pogotovo zato što je sam prestao.
    mi jos nismo gotovi ali nam je prica identicna. nije cicao puna 24 sata :shock: ja mu nudim ali on naprosto nece. mm me stalno zezao da cu ga u skolu ic podojit za gablec kakav je sisavac, ali eto. mozda nas iznenadi

Elly avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: prirodno zavrsavanje dojenja

Citiraj tridesetri prvotno napisa
    zanima me od mama, a to su vjerovatno uglavnom mame koje su dojile preko godinu dana, kako izgleda kad dijete prirodno prestane dojiti? kad se kod vas zbivalo, tj. koliko je dijete bilo staro, kako ste se vi osjecale itd.
    E je prestala traziti podoj sa nekih 15 mjeseci, o tome sam onda pisala ovdje.
    Nisam kasnije imala nikakvih fizickih problema.
    Na trenutke mi je bilo zao sto je prestala (iako je mojoj okolini, koja se cesto okrece formulama pri prvim smetnjama, vec na pocetku dojenja :/ bio cisti sci-fi da smo dojile tako dugo), falio mi je taj oblik mazenja, pomalo i osjecaj da me vise toliko ne treba.
    No sve u svemu, drago mi je da je sve proslo glatko i bez ikakvih trauma.

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Bravo Elly!
    I meni je bilo nezamislivo prestati s dojenjem prije djetetove trece godine, ali svaciji je dnevni raspored drugaciji a i dijete je ovisno da li je prvo ili drugo drugacije. Zato danas kazem why not?

ninochka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ian je točno dan nakon navršenih 16 mjeseci prestao tražiti. Još sam ga ja nudila koji dan nadobudno kad nije htio zaspat al ništa

nikakvih problema, nikakvog prepunjavanja cica, izdajanja, bolova..ništa - ko da nikad nismo dojili

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

marko je sinoc povukao nekoliko gutljaja i vise nije htio. izgleda da ce stvarno prestati malo me cica boli, ali nije nista pretjerano. nema neke prepunjenosti i sl. valjda zato jer je on stvarno postepeno smanjivao. s jedne strane mi jezao, a s druge mi je super sta to ide tako polako i postepeno. ali neobicno mi je, uvijek sam mislila da ce on jako dugo cicati.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

cure bacate me u bed, mi nismo niti blizu prestajanju (21 mj.)...ma ne bih ni htjela prestati dojiti ali da se barem malo smanji...ne samo da obozava ciku i konstantno je zainteresirana nego i druge trazi ciku! ma slatko je to i sve ok, samo da mi je malo odmoriti...

a zakaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2006

Početno

Ne znam da li se nas prvi prestanak racuna kao skroz prirodan. Toncek je prestao s 13 mj., nakon sto se vratio iz Klaiceve. Tamo je bio tjedan dana, i za to vrijeme je dojio gotovo non-stop danju dok sam bila s njim, a nocu nisam ostajala u bolnici. Tamo su se svi cudili, sto tako 'veliko' dijete radi cijeli dan na cici.
    Kad se vratio iz bolnice nije vise htio niti probati. Ne znam da li se radilo o zasicenju, ili o reakciji na traumu. Bilo mi je malo zao, nadala sam se da cu ga dojiti jos koji mjesec, ali mi je s druge strane bilo jako drago da smo prestali na njegov zahtjev, i da mu ne moram ja uskracivati.

Tonka ima skoro godinu, prije spavanja (dnevnih i nocnih) doji jos uvijek kao luda, ali u budnom stanju nije pretjerano zainteresirana, dosadno joj je biti na miru

Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Mi smo prestali s 19,5 mj. Odnosno sama je prestala. Kad sam došla s posla navalila je na ciku kao obično. Od rođenja se uspavljivala na ciki, a tu me je večer samo zagrlila i umjesto uobičajenog "daaaj ciiiku" samo se naslonila i zaspala. Od tada - prošlo je tri tjedna - jednostavno ne traži. Zna me podragati po cikama i reći "daage ciike" ali više ne traži sisati. Na početku grudi bile napete, sad OK. Premda ima još koja kap kad stisnem bradavice.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

U vezi prirodnog završavanja dojenja - neki dan sam doživjela brzinski pogled u smjeru mojih grudi, milisekundu razmišljanja i izjavu da hoće sok i vodu . Pa je dobio sok i vodu. Već par mjeseci bude začas gotov s podojem (osim kad je umoran), s tim da traži iz obje dojke, onda izjavi da nema više i ide dalje. Primjećujem i da i traži i jede više ostale hrane. Samaritanka, je li kod tebe slično izgledalo?

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

vedrana, meni se sve cini.....

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Vedrana, to ti je to...
    vidim po karlu da su podoji sve kraći. Jutarnji se zaboravlja tu i tamo. Ok, on je često bez mene u zadnje vrijeme, ali druge stvari su zanimljivije.
    Međutim to sve traje, bar je trajalo kod Anne.
    Danas znam da Anna ne bi ovoliko dugo dojila da nije bilo Karla.

Osoblje foruma ivarica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

i kod nas je trajalo mjesecima.
    sjecam se da sam napisala da je prestao dojiti onda kad mjesec dana nije trazio.

ja obrnuto od samaritanje, znam da bi trajalo duze da nije bilo pritisaka sa strane.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj samaritanka prvotno napisa
    Vedrana, to ti je to...
    vidim po karlu da su podoji sve kraći. Jutarnji se zaboravlja tu i tamo. Ok, on je često bez mene u zadnje vrijeme, ali druge stvari su zanimljivije.
    Međutim to sve traje, bar je trajalo kod Anne.
    OK, tako nekako i očekujem, da će ovakvo stanje isto dugo trajati, pa onda mala promjena, pa opet mjeseci tako. U principu je tako i do sada bilo, postupno je povećavao razmake između podoja. Jutarnji je zaboravio možda dva ili tri puta. A ovo predomišljanje mi je baš bilo fora, skoro sam se naglas nasmijala kako mali čovjek zna što hoće i kako raste .

Lu avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2004

Početno

marko je danas cicao svoja uobicajena dva podoja :D
    onda je to mozda jedan dan hoce pa jedan dan nece...upravo ovo sta vi opisujete. zapravo pocetak kraja.

VedranaV avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma početak kraja je otkad ih rodimo . Stalno nešto završava i počinje nešto novo. Nečem treba duže da završi, nečem manje. I tako idemo dalje .

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno Koliko mlijeka dnevno za 1,5 godišnjaka

Pretražila sam malo, ali ne nađoh ništa.
    Pitanje za savjetnice: da li ima negdje koliko mlijeka dnevno bi trebalo piti dijete između 1 i 2 godine starosti.
    Meni se čini da su mom kikaču 3 podoja na dan malo, odnosno da mu je to malo mlijeka (prije i poslije jaslica, i navečer). Noćne podoje smo prekinuli, jer su meni jako smetali.
    Jogurta pojede otprilike svaki drugi dan po pola čašice. Sir jede jako slabo i rijetko. To sve je nekoliko puta manje nego što je konzumirala seka u toj dobi. Neki dan čitam na portalu da x-erice mogu također biti znak nedostatka kalcija i vitamina D.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

krivo, htjela sam otvoriti novi topic ...

samaritanka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi smo samo da izvjestim kratko na dojkama navecer i to ponekad par sekundi i gotovo. Znaöi neposredno prije njegove napunjene öetvrte godine.

Eci avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Kod nas je to išlo za mene prebrzo, voljela bih da sam ih dulje dojila.
    Ali E. je sa 13 mj jednostavno prestao tražiti. To je krenulo od 12. mj, sve je rjeđe tražio. Kada sam mu nudila nije htio - radje se igrao ili samo mazio.
    Kod I. isto sa 18 mj.
    Ali su još kojih godinu dana htjeli dragati ciku za uspavljivanje.
    Nadam se da ću sa trećim dogurati barem do 2. godine.

martinovamama avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Mislim i da smo mi u fazi prestajanja.Nije me bilo 4 dana ( službeni put ) i od kada sam se vratila doji svega dva do tri puta na dan,već dvije noći ne traži,a po danu ako se sjeti.Sve mu je drugo zanimljivije.Tužna sam,pomalo me hvata sjeta kada se sjetim kako je bilo prije,možda je to i tuga jer mi dijete raste i ne treba me više na taj način..

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •