Stranica 4 od 5 PrviPrvi ... 2345 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 151 do 200 od 204

Tema: NEljubitelji/ce kućnih ljubimaca

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Nije tako skupo a niti komplicirano imati psa. Imam mopsicu. Cura je, meni je osobno lakše sa ženkama. Imamo je sedam godina. Ujutro kratka šetnja, ali kako je ona pospanac kao i gazdarica joj, to ujutro može biti i 11 sati. Imam dvorište i u tome mi je lakše jer može van kad poželi, ali ona ne kaka u dvorištu, tek kad je izvedem u šetnju, fina dama.

Ne penje se po kauču ni ne ulazi u spavaće sobe jer su na katu, a ne zna po škalama. Ima svoj veliki, meki kušin i sad spava na njemu kraj mojih nogu. Još će jednom navečer u šetnju koliko mi se bude dalo, ali njoj brzo dosadi hodati.
    Zdrava je i rijetko je kod veterinara.

Jede oko 10 dkg RoyalCanina na dan (36 kn/kg) i keksić za zube. Cijepim je. Odemo na čišćenje analnih žlijezda jednom godišnje. Imam furminator za dlake. I naravno protiv parazita kupujem. Potrošila sam na nju da je kupim, ali sada me ona ne košta puno. Ustvari ono što dajem na nju je ništa prema ljubavi koju pruža svima u obitelji. A kad ju malena zagrli, pa se igraju, kuha joj čaj i daje šalicu...Predivno.

Laje samo ako netko dođe na vrata i to ne na svih, valjda ima šesto čulo za dobrotu ljudi.

Pisala bih ja o njoj priče i priče, i kako me razumije, i što sve zna...ali neću gnjaviti. Vidi se već i iz ovoga da mi je predraga.

A mm u početku se bunio, te bit će dlaka, te smrdi, te tko će ju šetati..ali to je vrlo kratko trajalo. Ima dlaka, ali imam Roombu i čisti on sam. I sve drugo je OK. Može biti satima sama i nikad nije nikakvu štetu napravila...

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

mi sad imamo opet dva psa

tako nam je unazad 8 godina. kad nam je najstarija ženkica ovo ljeto uginula nastala nam je takva neopisiva praznina da se nisam smirila dok nismo otišli u azil i uzeli još jednog čupavog stvora

i baš je stvor samo takav. podsjetio me zašto nisam htjela muškog psa, svakako
    ali sad je naš takav kakav je, lola jedna seoska, i šta ćemo, jel
    Jedva čekam toplije i duže dane kad ćemo moći u duže šetnje da ga malo izdresiramo i "kultiviramo"

Eto, falilo nam dlaka po kući, jedan pas nam nije bio dovoljan

Majuška avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

e sad ste me jedino zbunile sa tim brisanjem piše

to mi nije palo na pamet iskreno
    s obzirom da moj lola još nije kastriran bojim se da bi se zaljubio u mene

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

nakon ovako detaljnog opisa radije ću im još jedno dijete roditi pa nek ga "maze i paze"

čak mu ne bi trebala kupovati ništa od opreme - sve ima, a bogme niti od hrane (barem ne u početku)...

dosta je meni brisanja guza, pranja ruku, vođenja liječniku, odgoja ...

HVALA TI!
    HVALA TI!
    HVALA TI!

(sve ću to isprintati i staviti im pod nos pa nek čitaju svaki dan do svoje 25. godine)

šalu na stranu, odista mi je to prevelika obveza
    ja ne bih dozvolila da tom peseku ili bilo kojoj životinjici išta nedostaje... dakle kakva trgovina opremom za životinje bi postala moja glavna dnevna destinacija, pročitala bih sve moguće knjige, vodila na posebnu dresuru ako treba, posjećivala najbolje liječnike ... dakle bolje mi je malo još s tim svim pričekati... možda kada odem u penziju promijenim mišljenje...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Ima dlaka, ali imam Roombu i čisti on sam.
    vidiš, vidiš... i ovo bih stavila na popis nužne opreme ...

Davor avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Majuška, bez brige, psi znaju nanjušiti razliku
    Posljednje uređivanje od Davor : 14.12.2011. at 22:35

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Vrijeska prvotno napisa Vidi poruku
    .

šalu na stranu, odista mi je to prevelika obveza
    ja ne bih dozvolila da tom peseku ili bilo kojoj životinjici išta nedostaje... dakle kakva trgovina opremom za životinje bi postala moja glavna dnevna destinacija, pročitala bih sve moguće knjige, vodila na posebnu dresuru ako treba, posjećivala najbolje liječnike ... dakle bolje mi je malo još s tim svim pričekati... možda kada odem u penziju promijenim mišljenje...

Znam te, zato sam ti to sve i imala potrebu napisati.

pužić avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ženkama ne morate prati pišu. ja sam jako zahvalana uzgajivačima što su nam ukazali na par stvari i razlika između mužjaka i ženku vezano uz ponašanje, poslušnost, higijenu.MM je prvtno rekao naravno da pas mora biti muški ako ćemo ga imati ali nakon iznošenja iskustava uzgajivača popustio je. ženke su fine dame, obave higijenu same , ne skaču na potkoljenicu gostima u "onoj" fazi, poslušnije su (iako i tu ima iznimke kao i u ljudskom svijetu) i zato je glas dajem za nabavku ženskog psa.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj bzara prvotno napisa Vidi poruku

super su mi ovi opisi! premda moj mjesečni izdatak je nula prema nekima! malo štene u kući je kao i mala beba! mi imamo psa koji se ne linja (osim naravno 2X godišnje kad mijenja dlaku), koji je čist i neće u kuću dok mu se šape ne obrišu! smije baš svugdje, i obožavam ga!ja se dižem ujutro u 6 i odmah idem u 45 minutnu šetnju s malenim dok moja ostala ekipa još spava. navečer ga mm vodi u šetnju, kraću, osim ljeti tad svi idemo navečer van!
    ne znam, ali meni ljubav koju pruža pas čovjeku je stvarno predivno! žrtva je velika ali duplo više dobiješ nazad!

Koko je već odrastao pas koji ne traži toliko igre, i ovo mi je lijepi period, posebno što je Nia još mala! ako ikada budem imala kuću s dvorištem onda ćemo svakako imati još barem jednog psića!
    moj je također jako jeftin, kad ovo sve pročitam.

Dakle da probam zbrojiti:
    mješanac je pa nabava nije koštala
    čipiran, zaboravila sam koliko je to koštalo na početku
    steriliziran, nešto manje je došlo jer je sitan pas, 400 ili 500 kn
    godišnje cijepljenje također je jeftinije, oko 80 ili 90 kn :?
    ampule za buhe dobiva ljeti svaka 2 mj, zimi rjeđe jer ih ima manje, i koštaju oko 40 kn, tablete protiv glista su zanemariv trošak
    hrana - suhu hranu jede tek toliko da ne ugine, i to uz tužan pogled, pa kombiniram s kuhanom hranom, to skuham za par dana (malo riže ili palente - tjesteninu također ne voli - s mljevenim mesom ili nezačinjenim ostacima od naše hrane i malo povrća), obično stavim par žlica kuhane, par žlica suhe i malo jogurta razrijeđenog vodom. Sve skupa je jeftino jer jede jako malo, više mi oduzima vremena nego novaca.
    od opreme, također nemamo puno, i sve jako jeftino - dvije četkice koje su bile po 15 kn, ogrlica, uzice (nekoliko njih jer ih gubim) također ne koštaju skoro ništa jer su to one najtanje, neku igračku sam kupila ali ga ne zanima... to bi bilo otprilike to

od higijene također se ne opterećujemo baš toliko, kratke je dlake pa samo kad stignem isčešljam višak, noge nakon šetnje obrišem vlažnim ručnikom samo ako je vani blato, a da brišem guzicu nakon kakanja to mi zbilja nije palo na pamet
    osim što se kupa u moru, ne perem ga osim kad se uvalja u neku gadost, što također, srećom, nije prečesto - za to smo imali jedan šampon koji još nismo potrošili, trošim ga malo, dodam i malo sode u vodu za pranje, da manje smrdi po kokosu (ne znam kome je palo na pamet stavljati parfem u pseći šampon, i meni je gadan taj miris a kako je tek jadnom psu)
    nemamo nikakvih tepiha, ali je potrebno zbog dlaka malo češće pomesti i prebrisati podove.

dakle kad se sve zbroji, nije to toliki trošak niti mora biti toliko posla ako je pas mali, ali ono što je najveća obaveza je briga za emotivni život psa. Otkad sam rodila, zbilja imam puno manje vremena, nema više tih trenutaka kad bih mogla sjesti i čitati, a pas u krilu i blaženo se namješta gdje da ga češkam... jedva da ga uspijem tu i tamo prošetati, on ide za mnom dok obavljam poslove po kući i cvili, kad idem na wc dojuri za mnom i postavi se da ga bar tada malo pomazim , kad idemo na spavanje ne smije za nama ali cvili i stoji kraj kreveta dok ja uspavljujem dijete pa ga moram češkati nogom... onda je tu i stalna briga oko odnosa djeteta i psa, dok kuham moram ih stalno jednim okom pratiti, stalno ga navlači, ja opominjem jednom, dva put, tri put, pa poludim i pošaljem dijete u kaznu a psa u dvorište (dobro da imamo dvorište)

mm također nije bio za psa, a ja sam ga svakako htjela, i dogovor je bio da ja sve obavljam, tako u pravilu bude - on bi mu dao za jesti baš da ja ne mogu stati na noge, ali baš da bi ga vodio u neke šetnje, ne znam. Pomazi ga tu i tamo i to je to.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

pomikaki -sviđa mi se jelovnik. koje povrće daješ?

Mali Mimi avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

moj je pas super osjetljiv na hranu moram dobro paziti što mu dajem jesti, kupujem mu samo hipoalergenu medicinsku hranu i ponekad mu smiksam meso iz juhe i recimo malo riže ili jogurt, sviježi sir, povrće baš ne voli, ali voli jabuku...ako pojede nešto što ne treba povraća. Sva sreća da je malen pa ne jede puno jer bi inače bankrotirala.
    Mislim obožavam ga i ne bi ga dala za ništa ali nismo baš imali sreće s tom prehranom

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    pomikaki -sviđa mi se jelovnik. koje povrće daješ?
    pa nešto što se već nađe u kući, mislim da je korisno da dobije mrkvu, a ubacim ako ima malo kelja, kupusa, komadić tikvice, može i koji listić celera iz juhe, većinom je dovoljno ono što ostane nakon čišćenja povrća za ručak - izaberem par boljih komada od tih ostataka. Nekad stavim i koji komadić jabuke. To su zbilja male količine, povrća treba biti tek u tragovima.

btw uvijek se čudim kad ljudi govore kako je zdravija suha hrana za pse, oprostite, ali zbilja mislim da je to marketinški trik.
    Ovaj pas kojeg sad imamo nije neka izjelica, ali i onaj kojeg su moji roditelji imali i koji je jeo s većim tekom suhu hranu nije baš cijenio, kad bi dobio samo suhu vidjeli smo lijepo ga kako bi zakolutao očima - evo ovak
    zbilja, suha hrana, pa to je kao da dajem djetetu cedevitu umjesto jabuka.

TeddyBearz avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    kad bi dobio samo suhu vidjeli smo lijepo ga kako bi zakolutao očima - evo ovak

Pomikaki, ja sam bila uvjerena da ti imaš ženku.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj TeddyBearz prvotno napisa Vidi poruku

Pomikaki, ja sam bila uvjerena da ti imaš ženku.
    imam ženku, ali mješam lica kad pišem
    a ovaj o kojem je ovdje riječ je zbilja bio muški, sad je već pokojni

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

U prilog mačkama kao kućnim ljubimcima ću napisati da oko moje mačke nema ni desetina onog posla kojeg je nabrojala ivančica. Dajemo joj jelo i piće, čistimo wc i mijenjamo pijesak kad treba, češljamo je, ljeti jednom tjedno, zimi rjeđe. Svo ostalo vrijeme je gledamo, mazimo se i igramo s njom. Pere se sama, zdrava je - kod veterinara je bila prvi i zadnji put kad je sterilizirana, ne grebe i ne grize, ne smrdi, umiljata je i voli nas. Ona je predivno društvo, jako je volim. Budući da je čista i uredna, smije svuda osim po stolovima - veseli me kad dođe spavati k nama u krevet.

Investicija je bila veća na početku - cijena mačke, grebalice, boxa, wc-a, četke (furminator) i još poneke sitnice, a kasnije više ne. Jede malo - njezina hrana nas košta oko 90 kn mjesečno + vitaminska pasta i lososovo ulje koje traje dugo i nije baš skupo. Sad je, za treći rođendan, častim tornjićem s grebalicom.

meda avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

i mi smo nabavili macu. ja sam se bojala mace iskljucivo u stanu jer sam prije uvijek imala i vrt, ali uopce nije komplicirano. meni su uvijek bile draze mace, nekako su samodostatne, i sto se tice drustva i sto se tice higijene.

jedino mi smeta sto ide u velike tegle s cvijecem, a one su na zatvorenoj terasi ko i njen wc pa ne mogu zatvoriti vrata da tamo ne ide. kupila bi joj nesto bas za nju za penjanje, al me frka, sto ako potrosim novce na neku super instalaciju i dovucem jos nesto u ograniceni prostor, a ona i dalje nastavi hopsat po cvijecu

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

meda, u tegle za cvijeće stavi neke veće oblutke (s plaže ili možeš kupiti dekorativne oblutke u rasadnicima biljaka), tako da ne može kopati, to će biti rješenje.

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Citiraj Zdenka2 prvotno napisa Vidi poruku
    U prilog mačkama kao kućnim ljubimcima ću napisati da oko moje mačke nema ni desetina onog posla kojeg je nabrojala ivančica. Dajemo joj jelo i piće, čistimo wc i mijenjamo pijesak kad treba, češljamo je, ljeti jednom tjedno, zimi rjeđe. Svo ostalo vrijeme je gledamo, mazimo se i igramo s njom. Pere se sama, zdrava je - kod veterinara je bila prvi i zadnji put kad je sterilizirana, ne grebe i ne grize, ne smrdi, umiljata je i voli nas. Ona je predivno društvo, jako je volim. Budući da je čista i uredna, smije svuda osim po stolovima - veseli me kad dođe spavati k nama u krevet.

Investicija je bila veća na početku - cijena mačke, grebalice, boxa, wc-a, četke (furminator) i još poneke sitnice, a kasnije više ne. Jede malo - njezina hrana nas košta oko 90 kn mjesečno + vitaminska pasta i lososovo ulje koje traje dugo i nije baš skupo. Sad je, za treći rođendan, častim tornjićem s grebalicom.
    Daj mi reci kako to funkcionira s wc-om? Mi smo u stanu pa uopće nema predodžbu gdje bi ga držala. Pretpostavljam da imaš zatvoreni s krovićem. Koliko često čistiš? Ja sam tako htjela mačku, ali je ovo jedan od razloga zbog kojih sam odustala.

Pomikaki, zar psu od tolike kuhane hrane ne smrdi iz usta? Ja imam iskustvo sa psom koji je ostao kod mojih i koji jede kuhano od malena(ma šta kuhano, on je kao svinja, svejed , nema šanse da jedeš išta pa čak i voće da on ne traži svoj dio) da mu očajno, ali očajno smrdi iz usta. Valjda mu se to sve taloži na zubima, a i pretpostavljam da mu je nedovoljno mehaničkog čišćenja za šta inače djelomično služe i suhi briketi. Ne znam, ali kod nas je to loše iskustvo.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ivancica, mi isto živimo u stanu i mačka je kućna. Ima zatvoreni wc s krovićem, srednje veličine, u kupaonici. Punimo ga drvenim granulatom Cat's best koji se gruda i apsorbira sve mirise. Zimi ga trošimo dok se ne potroši, a ljeti ga promijenimo kad već dugo stoji. Mnogo ljudi mi je reklo da se kod nas uopće ne osjeća miris mačke ni njezinog wc-a.

Mi hranimo mačku isključivo mačjom hranom, ništa ljudsko. Ne znam je li to razlog, ali u svakom slučaju, možemo ostaviti bilo kakvu hranu po stolovima i pultovima i biti sigurni da ona to neće ni pipnuti.

ivancica avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Kakvu ti ono imaš macu Zdenka? Sjećam se da si jednom pisala o njoj, ali zaboravih koju vrstu.

Nisam ni znala za ove drvrnr granule za wc. Ja se sjećam samo onog pijeska u granulama, to smo mi stvljali našoj perzijki kod staraca kad bi ostajala duže zatvorena u kući da ima gdje na nuždu. To je tako očajno smrdilo ako se njie promijenilo svaki dan. Ovo mi daje nadu da ću možda i ja jednom popistiti i za mačku u stanu.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ništa od toga moja kujica ne jede na žalost. Mislila sam da ima nešto novo, da probam, ali ovo ona sve bljucne, čak i mrkvicu. Osim suhe hrane, moja hoće samo jabuku, bananu, tratinčice i mladu travu si sama pase, krto meso - piletinu i junetinu, rižu, žgance i jogurt. U obranu suhe hrane, moja jako voli svoju DM hranu za male pse, a još je i jefitna. Tak oda sam sretna

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Ivančice, moja mačka je kartuzijanka. Divna narav, mirna, pametna, odana, a istovremeno samosvojna. I jako lijepa.

Mi smo se preporodili s ovim drvenim granulama - prije smo koristili pijesak koji se znao usmrdjeti. Ovo uopće ne smrdi - osjeća se samo miris drveta. Ljeti, kad je baš jako vruće, promijenim sve, a inače samo nadodajem. Jedna vreća nam dugo traje. Ako nekome treba informacija, to je ovo: http://www.petshop-no1.hr/webshop/CA...OKO-PLUS-10lit

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Niti jedan jedini put nisam psini obrisala gujicu, a imala sam je 14 godina. Hm. Nismo imali problema s bolescugama, ni mi ni ona.

Nije se cesto ni prala, ne kuzim to stalno peruckanje. Nisu samponi za njih (nisu zapravo ni za mene, s AD-om ). Opet nije bilo ni bolesti ni smrada.

Macka ide veterinaru jednom godisnje, na cijepljenje i redovni pregled. Jede iskljucivo konzerviranu hranu, uglavnom grain-free, a svakako iskljucivo visokoproteinsku. Skupo je, ali nije mi zao. Suho joj dajemo doslovno pola cajne zlicice na dan, kao nagradu. No i to je grain-free. Zdrava je i mrsava, iako je kucna macka.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Naša mačka je uvijek gladna,
    apetita joj ne fali, na gazdaricu.
    Kupujemo joj kombinaciju mokre i suhe hrane,
    ništa spešl, Friskies, Whiskas ili neke robne marke, jede dvaput na dan
    ali mi svejedno rovari po kući, njuška, kopa, uvijek bi jela...
    Dala bih joj ja više hrane, da se najede i ne kopa po stanu,
    ali mi je rekao vet da ne, jer se malo uprasila otkad je bila na sterilizaciji.

Pijesak više ne kupujemo, piški na susjedinoj livadi,
    Tamo obavezno ulovi svakakve beštije pa mi ih donese, često još žive.
    Spava ponekad u kući, ali uglavnom na terasi, ima tamo svoj krevet,
    u moj ne dam, gadljiva sam.

kiara79 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

a joj moja mačka ko i tvoja piplice...nikako je nahranit...koma

imamo i 3 labradora,i prije 7 dana ženka nam okotila ni manje ni više nego 10 štenaca..ma kaj da velim mi smo u šoku!!!
    naše pasine su uredne čiste i NE smrde..prije ulaska u kuću čekaju da im se obrišu šape inače ne ulaze,i nisu stalno u kući..imaju svoje mjesto u hodniku kraj radijatora..
    oni su definitivno članovi obitelji,tako i se prema njima ponašamo.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj ivancica prvotno napisa Vidi poruku
    Pomikaki, zar psu od tolike kuhane hrane ne smrdi iz usta? Ja imam iskustvo sa psom koji je ostao kod mojih i koji jede kuhano od malena(ma šta kuhano, on je kao svinja, svejed , nema šanse da jedeš išta pa čak i voće da on ne traži svoj dio) da mu očajno, ali očajno smrdi iz usta. Valjda mu se to sve taloži na zubima, a i pretpostavljam da mu je nedovoljno mehaničkog čišćenja za šta inače djelomično služe i suhi briketi. Ne znam, ali kod nas je to loše iskustvo.
    pa nije baš da miriše na ljubičice, ali ni ne smrdi jako. Možda malo više kad pojede ribu. Ali kroz toliku ljubav svašta se potrpi

i nekako sumnjam u teoriju da pas koji jede samo suhu hranu ne žica. Možda ne žica ako je tako naučen, odnosno ako je zbilja siguran da nema šanse da će išta dobiti. Ja nisam toliko uporna pa ili mu (zapravo njoj) nešto udijelim ili je pošaljem van na dvorište dok jedemo.

Ali ono što zbilja vjerujem da je kuhana hrana ukusnija i zdravija od suhe. Mogu ponekad dati neke grickalice za čišćenje zuba (premda moj sitnozubac odbija sve što mora duže gristi, samo voli glodati kosti), ali ne vidim neke velike prednosti suhe hrane. Ako za sebe i za ostale ljudske ukućane biram što je moguće prirodniju hranu, tako biram i za psa. Meni je logično, ne znam za vas ostale ovdje...

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Kuhana hrana, pogotovo ako je začinjena, nije prirodna za životinju, a nije ni dovoljno balansirana. Kod suhe hrane je problem što je često pretrpana žitaricama, a to je pogotovo loše za mačke, koje su isključivo mesožderi. No ima i hrane koja je visoko proteinska i u kojoj dobivaju sve što im treba.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Kuhana hrana, pogotovo ako je začinjena, nije prirodna za životinju, a nije ni dovoljno balansirana. Kod suhe hrane je problem što je često pretrpana žitaricama, a to je pogotovo loše za mačke, koje su isključivo mesožderi. No ima i hrane koja je visoko proteinska i u kojoj dobivaju sve što im treba.
    ne začinjam hranu za psa, naravno. Kuham mu posebno, ponekad uz koji komadić naše hrane koja se također ne začinja osim maslinovim uljem i začinskim biljem. Balansirana je prema uputama iz knjiga o odgoju pasa. Koliko je balansirana suha hrana za pse, to ne znam - jedino mogu vjerovati onome što piše na ambalaži, a iskreno rečeno ne vjerujem ni onome što se napiše ni na ambalaži hrane za ljude. Što se stavlja u hranu za životinje strah me pomisliti, ali ipak dodam dio te hrane više da uštedim malo vremena.

Ili hoćeš reći da bi trebao jesti sirovu hranu? Pa ni kupovna suha hrana je termički i još svakojako obrađena, valjda? Ja je smatram manje prirodnom.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

piplice, ti imaš mačku koja je i doma i po dvorištu? Mi smo u kući i imamo dvorište, ali to je centar grada. Jako puno mačaka nam prolazi oko kuće. Je li moguće u takvim uvjetima držati mačku, da je više kućna, ali da izlazi vani. Ili možda da je dvorišna, da potjera sve ove koje nam piške po travi, i ulovi kojeg miša? Ima li tko dobar savjet?

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

i ja mislim da nije stvar uvrstihrane nego u pristupu. Ako se pas uvijek hrani iz svoje zdjelice, a nikad sa stola ili iz ruke po stanu onda neće žicati. Primjer je moja pesica koja kod nas doma nikad ne žica, a kod mojih i MMevih uvijek. Čudna mi čuda. Ista priča ko i s djecom.

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Citiraj vertex prvotno napisa Vidi poruku
    piplice, ti imaš mačku koja je i doma i po dvorištu? Mi smo u kući i imamo dvorište, ali to je centar grada. Jako puno mačaka nam prolazi oko kuće. Je li moguće u takvim uvjetima držati mačku, da je više kućna, ali da izlazi vani. Ili možda da je dvorišna, da potjera sve ove koje nam piške po travi, i ulovi kojeg miša? Ima li tko dobar savjet?
    ja sam je jedno vrijeme tako imala, kad sam živjela u gradu. Imali smo stan u prizemlju i kroz prozor je izlazila u dvorište među zgradama. Tamo je bilo više mačaka, ali smo mi odselili prije nego je narasla.
    Za tjeranje ostalih mačaka možda bi bio dobar veći i dobro uhranjen mačor. Ali nije da garantiram. Ipak, neki drugi motivi moraju biti ključni, to se valjda podrazumijeva.
    Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    i ja mislim da nije stvar uvrstihrane nego u pristupu. Ako se pas uvijek hrani iz svoje zdjelice, a nikad sa stola ili iz ruke po stanu onda neće žicati. Primjer je moja pesica koja kod nas doma nikad ne žica, a kod mojih i MMevih uvijek. Čudna mi čuda. Ista priča ko i s djecom.
    naravno, nije da mu vaša hrana ne miriše jer je naviknut na suhu. Samo je odustao od traženja kad zna da je uzalud.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Citiraj pomikaki prvotno napisa Vidi poruku
    ne začinjam hranu za psa, naravno. Kuham mu posebno, ponekad uz koji komadić naše hrane koja se također ne začinja osim maslinovim uljem i začinskim biljem. Balansirana je prema uputama iz knjiga o odgoju pasa. Koliko je balansirana suha hrana za pse, to ne znam - jedino mogu vjerovati onome što piše na ambalaži, a iskreno rečeno ne vjerujem ni onome što se napiše ni na ambalaži hrane za ljude. Što se stavlja u hranu za životinje strah me pomisliti, ali ipak dodam dio te hrane više da uštedim malo vremena.

Ili hoćeš reći da bi trebao jesti sirovu hranu? Pa ni kupovna suha hrana je termički i još svakojako obrađena, valjda? Ja je smatram manje prirodnom.
    Ima puno loše suhe (i mokre) hrane za životinje, to je istina. Ali, ona može po svom sastavu biti vrlo kvalitetna i izbalansirana prema potrebama životinja. Za pse ne znam, ali za mačke bi svakako najbolja prehrana bila sirovo mljeveno meso u određenom omjeru kostiju, mišića i iznutrica, obogaćena lososovim uljem, za neke mačke i jajetom ili mliječnim proizvodima. No iznimno je teško tako pripremati hranu za mačku; probala sam i to mi je bila prevelika gnjavaža i ispada vrlo skupo. Hranim mačku kompromisno, nastojeći da hrana bude visokoproteinska. Poslastice su joj isključivo od 100 & mesa. Ona inače samoinicijativno jede travu - to smo otkrili kad je sin imao fazu sijanja i sađenje. Sve moguće mačje trave koje smo kupovali nije ni taknula, ali otkida na mješavinu šest žitarica koje kupujemo sebi za doručak u Gardenu. Sad joj stalno to sijem - bolje je i jeftinije od tih mješavina iz dućana za životinje.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Da, još i to, mačka mi nikad ne žica ljudsku hranu, a razlog nije taj što bi joj žicanje bilo uzalud, jer je ona najrazmaženije stvorenje u kući. Ona jednostavno ne žica, jer je naša hrana ne privlači.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

pomi, ne bi ja mačku da tjera ove ulične, nego gledam je li moguće u takvim uvjetima držati kućno-dvorišnu mačku i kako. Imala sam psa, mačku nisam nikad, ali dolazi u obzir sada kao jednostavniji ljubimac. Zanima me koje je očekivano ponašanje mačaka u ovakvim uvjetima, bi li lutala okolo, tukla se s drugim mačkama, je li nužno sterilizirati (to valjda jest, ali meni je to nekako jako nespimpatično), bi li mačka bila zadovoljnija da je stalno vani, ili da je držimo kao kućnu, mužjak ili ženka...takve stvari me zanimaju.

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Vertex, mačku bi svakako trebalo sterilizirati i na to nemoj gledati kao na nasilje nad njom. Gledaj na to da tako čuvaš mačkino zdravlje, produžuješ joj život, sprečavaš koćenje velikog broja mačića za koje se nitko neće brinuti, a ti dobivaš ljubimca koji će biti mirniji i privrženiji i bit će ti lakše s njim, bez obzira je li mužjak ili ženka. Sterilizirana životinja neće ti se vući i tući okolo.

Ovo je li mačka kućna ili izlazi, ovisi o mogućnostima i o mački. Lakše je ako se ima vrt i okućnicu, a u gradovima je opasnije za životinje. Moja je kućna, mamili smo je van na sve moguće načine, ali ide samo silom, u boksu. Inače ne bi nizašto prekoračila kućni prag.

Osoblje foruma sirius avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

pomi, ne bi ja mačku da tjera ove ulične, nego gledam je li moguće u takvim uvjetima držati kućno-dvorišnu mačku i kako. Imala sam psa, mačku nisam nikad, ali dolazi u obzir sada kao jednostavniji ljubimac. Zanima me koje je očekivano ponašanje mačaka u ovakvim uvjetima, bi li lutala okolo, tukla se s drugim mačkama, je li nužno sterilizirati (to valjda jest, ali meni je to nekako jako nespimpatično), bi li mačka bila zadovoljnija da je stalno vani, ili da je držimo kao kućnu, mužjak ili ženka...takve stvari me zanimaju.
    Mi sad imamo mužjaka , on je kućno -dvorišna mačka, spava u kući, vani slobodno boravi i vrši nuždu.
    Bilo ga je nužno sterilizirati, zaista se jako mučio kad je imao sekuslane porive (mi smo ga udomili kao malo mače , pa smo čekali da napuni barem 8 mj. da ga steriliziramo), lutao je danima, nije jeo, dlaka mu je otpadala od frustracija (nije se mogao pariti jer je mlad, pa bi ga drugi veći mužjaci u susjedstvu tukli). Uglavnom, nakon sterilizacije je sve to prestalo i sad je puno zadovoljniji. Oporavak je od zahvata jako brz, on je drugi dan bio kao da se ništa nije dogodilo.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

naš mačak jede većinom konzerve, kuhane i sirove iznutrice ili kad nama kupujem svježu ribu, on dobije koji sirovi komad.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Super, dame, hvala!
    A vrsta? Obična domaća mačka, ili ima neka za koju se zna da joj paše baš takav kućno-dvorišni život?

pomikaki avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

Ja glasam za običnu mačku - protiv sam uzgoja a udomljavanjem ćeš bar jednoj životinji pomoći.

Mačka bi u takvim uvjetima lutala eventualno u doba parenja ako je nesterilizirana. Sterilizacija ni meni nije mila, ali jednostavno nemoguće je udomiti sve životinje, nije ni prirodno da sve prežive. Dosta sam razmišljala o tome pa sam na kraju dala sterilizirati premda sam bila nesretna pri tom Ako govorimo o prirodnom, prirodno bi bilo da mačiće većim dijelom pojedu divlje zvijeri, a ja nemam za takve akcije snage. Uostalom prijatelji životinja preporučaju sterilizaciju i to obrazlažu na sličan način kao Zdenka. Pa eto.

Inače ako mačka ima mogućnost izaći iz stana ja bih je svakako puštala, rizik da će negdje stradati naravno uvijek postoji, ali je bolje za nju da živi s tim rizikom nego u zatvorenom prostoru. Privikla bi se i na život samo u stanu, ali to je život pod staklenim zvonom na koji sami sebe ne bi rado osudili. Mačka će biti daleko zadovoljnija i sretnija ako bude imala mogućnost izaći van, to je za nju idealna situacija - po mom mišljenju, naravno. Imali smo već rasprave o tome i mnogi vlasnici mačaka tvrde da će im tako mačke donijeti u kuću bakterije i prljavštinu, i da mačkama ništa ne fali ako ne izlaze iz stana. Naravno, kao vlasnik mačke ti o tome odlučuješ, po mom iskustvu ako redovito tretiraš mačku protiv buha i parazita nema problema.

Mužjak ili ženka - mužjaci su malo manje profinjeni, ali to su nijanse. Mace su obično fine dame, a mačci velike maze. Što god izabereš, imat će svoj jedinstven karakter i svaka mačka biti će drugačija ali i savršena.

vertex avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Hvala, pomi.

mašenka avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008

Početno

Većinom bi se složila s pomikaki, pogotovo što se tiče pasmina mačaka koje po meni nemaju ama baš nikakvog smisla osim da izgledaju. I ja sam prije za udomljavanje nego za šoping, iako trenutno imam dva čistokrvna (jedan kupljen jedan ne) jer su trebali biti psi "sa namjenom" tj radni, i tu opravdavam uzgajanje pasa određenih pasmina, ipak neće svaki podjednako dobro čuvati ovce, tražiti šljuke ili tartuf ili voditi slijepog. Ali zato svaki može biti dobar dodatni član obitelji .

Što se hrane tiče vjerujem da je bolja kvalitetna kuhana, ili još bolje sirova hrana od industrijskih kroketa. Ali ako se kuhano svodi na otpatke sa našeg stola i namočenog kruha - ipak onda bolje i ta cedevita. Moji jedu kombinirano. Istina, nekad samo dehidrat, ali kako imamo svoje životinje najčešće je bar zaliven npr sirutkom, a čim je prilike dobiju mesa, iznutrica, ribu, jaja... Mačke nam jedu dehidrat ili ribu ali svaki dan ulove, ako ništa drugo onda skakavce.
    Od opreme...psi imaju ogrlicu dok traje, par puta godišnje ampule za buhe(češće ljeti), psi ukupno imaju 40-ak kg + 8 mačaka pa kupim 2xfrontline za najveće pse pa razdijelim na svih po kilaži. Zdjelice su inox pa su naslijeđene od prošlih pasa a potrajat će još koji generaciju -to kao s dječjom robicom , isto uglavnom i sa četkama, šampon kupim skuplji a koristim za iznimne slučajeve ako se netko baš uvalja u nešto,...cijepimo za bjesnoću, 3-4x čistimo od parazita oko 50 kn po čišćenju (za svih 10),...ako ne računam izvanredne odlaske veterinaru to je to...Nisu psi koji trebaju šišanje, ne peremo zube ni guze, spavaju na podu ili nekom krparu, igraju se štapovima, kostima, šišarkama,...svi dosad su bili prilično zdravi (mislim na ono što se može izbjeći) i dugovječni.

I jesu nam dio obitelji, možda ne baš skroz ravnopravni ali svakako jesu .

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

mi smo imali kartuzisku mačku i to je jedina mačka koju bih imala.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Mi smo u kuci, u gradu, relativnom centru (mislim, sto je uopce centar u ovim krajevima?), no ne usudim se pustati macku van bez nadzora. Jesmo u slijepoj ulici, ali ipak ima prometa, a i drugih zivotinja. Mislim da bih vecinu vremena umirala od straha, a i odrzavanje same zivotinje bi mi bilo malo too much, prvenstveno zbog toksoplazmoze jer nemam antitijela, a bolescuga je popularna u nasim krajevima. Ovako ipak ne moram brinuti o namjestaju po kojem hoda, a niti o vlastitom jastuku na koji ce se popesti, ako bas pozeli (no nije joj bas neka fora).

Sto se hrane tice, zica nasu, ali samo ponekad. Zeli list zelene salate i obavezno dodje kad jedemo ribu. Vani voli pojesti travu, ali onda povraca. Ovih dana se zabavlja odmatanjem bozicnih poklona.

Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Ovo o cemu pise pomi... samo se donekle slazem. Ne smatram da je nasa macka zakinuta zbog toga sto ima prostor od tristotinjak kvadrata za istrcavanje i skakanje, a i penjanje, jer ima penjalicu od poda do stropa, s terasama, plus sav namjestaj i sve ostalo sto joj padne na pamet. Ok, unutra ne lovi ptice i miseve, ali jednako tako nije potencijalni ulov gladnog rakuna, kojota ili dodatni oblog na asfaltu pred kucom, sto je vrlo cesta sudbina vjeverica i macaka u susjedstvu, a cim se malo maknes s gradskih ulica, onda i rakuna i srna. U cijeloj prici sa slobodnim penjanjem, trcanjem i cime god, rijetko kad joj uopce trebamo podrezivati nokte. Sve rijesi sama, a bez unistavanja naseg prostora.

Jedan od uvjeta vecine ozbiljnih azila za zivotinje u nasim krajevima (obavezno onih koji se protive declawingu) je obecanje da zivotinja nece izlaziti van bez nadzora. Sve zivotinje u azilima su sterilizirane i, ako se ne varam, mislim da me cak i zakon obvezuje da to napravim ako se ne zelim ozbiljno baviti uzgojem. No nisam sigurna i moram priznati da mi se ne da sad istrazivati.

Kad je macka tek uselila, zapravo mi je bilo jako zao slati je na operaciju, ali nakon poduzeg razmisljanja sam stvarno shvatila da je tako najbolje. Em se mucila za vrijeme tog jednog tjeranja s nama, em bi se mucila i kasnije, i ona i ja. Leglo macica mi ne treba, a vjerojatno bih ih tesko podijelila jer su macke ovdje doslovno posvuda.

Mislim, sve je to skupa kompromis. Niti je ona izmisljena da zivi bas sa mnom, ali vjerujem da joj je puno bolje ovako, nego sto joj je bilo prije malo vise od godinu dana, staroj sedam mjeseci i samoj u snijegu (veterinari su zakljucili da je izbacena u neko doba jer je bila pitoma i naucena na kutiju s pijeskom). U krajnjem slucaju, ona je ta koja je odabrala zivjeti s nama, a mi smo samo odlucili ne izbaciti je van. Usla je kroz prozor i danima poslije toga je mogla otici kad god je htjela. No eno je jos s nama. Samo povremeno histerizira ispred vrata da ju se pusti van - i to uglavnom zeli samo u garazu. Dalje od toga ju je nekako pomalo frka.

Datum pristupanja
    Nov 2005

Početno

Super, dame, hvala!
    A vrsta? Obična domaća mačka, ili ima neka za koju se zna da joj paše baš takav kućno-dvorišni život?
    Naš je okokućni mačkak -vulgaris, našao ga je muž u skladištu firme za koju vozi i donio u kutiji za cipele.

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Mi smo se preporodili s ovim drvenim granulama - prije smo koristili pijesak koji se znao usmrdjeti. Ovo uopće ne smrdi - osjeća se samo miris drveta. Ljeti, kad je baš jako vruće, promijenim sve, a inače samo nadodajem. Jedna vreća nam dugo traje. Ako nekome treba informacija, to je ovo: http://www.petshop-no1.hr/webshop/CA...OKO-PLUS-10lit
    hvala ti na ovoj info, bas cu probati
    mi imamo pijesak, cistimo min. 2x dnevno, tako da ne smrdi
    ima otvoreni wc, i nalazi se u zahodu (imamo kupaonu sa wc.om i drugu malu kupaonicu samo sa zahodom, e ta mala se pretvorila u "macju" kupaonu), vrata su uvijek odskrinuta tako da ona moze uci kad god treba i zeli

pitanje za one koji macji wc drze na balkonu:
    kako to funkcionira po zimi, ako je macka sama doma neko vrijeme?

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Emily, i mi čistimo više puta - svaki put kad uđem u kupaonicu provjerim. Ali ova piljevina ima neko specifično svojstvo apsorpcije mirisa, bez kemijskih dodataka i parfema. I velika je prednost što se može bacati u WC.

Još kod mame i tate držali smo kutiju s pijeskom na balkonu, - mačak se naučio pitati, a kad nas nije bilo doma ostavljali smo pritvorena vrata pa bi ih on šapicom gurnuo.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

I mi imamo mačke u susjedstvu, naša ih se u početku bojala,
    ali se brzo navikla, možda zato što je ženka, pa se nije borila za teritorij, bila je to više prisilna kohabitacija.
    Malo bi puhale jedna na drugu i na tome bi završilo.
    Ako uzimate mačku, u startu odlučite da li će to biti više kućna ili više dvorišna mačka,
    pa je tako naučite od početka,
    jer ako se nauči kao kućna, pa vama to bude tlaka, teško će joj biti kada je preselite vani,
    i uvijek će htjeti natrag unutra.
    Ostalo se slažem sa pomikaki, dobro će se ona snaći vani, bez obzira što ste u centru,
    vjerujem da će biti sretnija nego da je stalno zatvorena.
    Nisam protiv uzgoja životinja, ali bih radije uzela običnu domaću mačku,
    probaj se raspitati kada netko ima leglo, kakvog su karaktera mačići,
    (vjeruj mi, vidi se odmah, uvjerili smo se kada nam se maca omacila na proljeće)
    pa se dogovori da ti rezervira mačića onog karaktera i spola kakav bi vama odgovarao.
    Moj glas naravno ide za žensko, da ti i M. dobijete pojačanje.

piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007

Početno

Zdenka2, zašto se meni činilo da ti imaš dvije mačke,
    jesam li te ja možda pobrkala sa nekim drugim....

Zdenka2 avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Piplica, bilo je, ali nemam više. Spremamo se kad bude moguće uzet još jednog mačića iste ove pasmine.
    Posljednje uređivanje od Zdenka2 : 17.12.2011. at 21:44

Stranica 4 od 5 PrviPrvi ... 2345 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •