Ovo o cemu pise pomi... samo se donekle slazem. Ne smatram da je nasa macka zakinuta zbog toga sto ima prostor od tristotinjak kvadrata za istrcavanje i skakanje, a i penjanje, jer ima penjalicu od poda do stropa, s terasama, plus sav namjestaj i sve ostalo sto joj padne na pamet. Ok, unutra ne lovi ptice i miseve, ali jednako tako nije potencijalni ulov gladnog rakuna, kojota ili dodatni oblog na asfaltu pred kucom, sto je vrlo cesta sudbina vjeverica i macaka u susjedstvu, a cim se malo maknes s gradskih ulica, onda i rakuna i srna. U cijeloj prici sa slobodnim penjanjem, trcanjem i cime god, rijetko kad joj uopce trebamo podrezivati nokte. Sve rijesi sama, a bez unistavanja naseg prostora.

Jedan od uvjeta vecine ozbiljnih azila za zivotinje u nasim krajevima (obavezno onih koji se protive declawingu) je obecanje da zivotinja nece izlaziti van bez nadzora. Sve zivotinje u azilima su sterilizirane i, ako se ne varam, mislim da me cak i zakon obvezuje da to napravim ako se ne zelim ozbiljno baviti uzgojem. No nisam sigurna i moram priznati da mi se ne da sad istrazivati.

Kad je macka tek uselila, zapravo mi je bilo jako zao slati je na operaciju, ali nakon poduzeg razmisljanja sam stvarno shvatila da je tako najbolje. Em se mucila za vrijeme tog jednog tjeranja s nama, em bi se mucila i kasnije, i ona i ja. Leglo macica mi ne treba, a vjerojatno bih ih tesko podijelila jer su macke ovdje doslovno posvuda.

Mislim, sve je to skupa kompromis. Niti je ona izmisljena da zivi bas sa mnom, ali vjerujem da joj je puno bolje ovako, nego sto joj je bilo prije malo vise od godinu dana, staroj sedam mjeseci i samoj u snijegu (veterinari su zakljucili da je izbacena u neko doba jer je bila pitoma i naucena na kutiju s pijeskom). U krajnjem slucaju, ona je ta koja je odabrala zivjeti s nama, a mi smo samo odlucili ne izbaciti je van. Usla je kroz prozor i danima poslije toga je mogla otici kad god je htjela. No eno je jos s nama. Samo povremeno histerizira ispred vrata da ju se pusti van - i to uglavnom zeli samo u garazu. Dalje od toga ju je nekako pomalo frka.