Kakav je vaš stav prema školi?
Je li to nužno ZLO?

Ili je ipak nešto dobro, zanimljivo, veselo, važno ...(nastavi niz)?

Gdje god se tema otvori o polasku u školu govori se o prekidanju djetinjstva, oduzimanju prava djeci da budu djeca, preopsežnosti gradiva, lošem programu, ako pošalješ dijete u školu sa 6 godina i 4 mjeseca gledaju te kao "zlostavljača", velik broj odgoda i sl.
Zašto je to tako?!

Pa sva djeca u svijetu idu u školu (ako ne idu, većinom su to financijski razlozi, zar ne?), dapače kreću u školu i prije naše (da je kod nas obavezna škola tek sa 8 godina, uvjerena sam da bi bilo odgoda i do 10 da se može!), uče pisati, čitati, sjediti u klupi već sa tri i nitko nigdje ne govori da im se oduzima djetinjstvo!

I moje najstarije ide u školu. Ima svaki dan zadaću iz svakog predmeta. U niti jednom trenutku nitko nije pomislio - jadno dijete. Ima dana kada ju piše 3 sata, dugi dan bude gotova s istom količinom za 15 minuta - dakle nije stvar u preopsežnosti nego u organizaciji, volji i sl. Odista ju ne žalim što je provela 4 puna sata dnevno u klupi, s prijateljima, naučila nešto novo, otpjevala koju pjesmicu, nacrtala nešto po svom guštu... Naprotiv, veselim se (možda čak i više od nje jer je ona rođeni mrgud...) ... Ostatak dana provede u igri.

Preopsežnost programa?!? Pa i mi smo prije 30 godina imali takav program. Dapače, u trećem razredu smo morali svladati još i ćirilicu - pisati i čitati. Učili smo zbrajanje do 1000, 10000, nepoznanice, učili povijest grada Zagreba, gledali filmove, čitali i pisali lektiru ... Ja stvarno ne vidim što je preopsežno u svladavanju pisanja i čitanja u prvom razredu ...ili razumijevanja teksta u trećem razredu... pa to su već devetogodišnjaci koji bi ipak trebali shvaćati što čitaju ...
Uostalom da je program preopsežan, zar bismo imali 90% odlikaša u nižim razredima osnovne škole?!

Imala bih još detalja za nabrajanje, ali zašto takvo loše razmišljanje o školi?!

(Op. Nisam učiteljica tako da ne bi neki pomislili da branim nešto...)