Pokazuje rezultate 1 do 33 od 33

Tema: hipertireoza i tudnoća

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno hipertireoza i tudnoća

Drage cure, liječim se od Basadowljeve bolesti (hipertireoza) nekoliko mjeseci. Nalazi su svaki mjesec sve bolji, današnji nalaz je: t4 u normali, t3 malo povišen, a tsh loš tj. 0,005. Zatrudnila sam prije 4 tjedna (nisam planirala, ali se jako veselim) i danas me endokrinolog potpuno izbezumio s izjavom da nije siguran da će sve biti dobro zbog moje štitnjače, da bi dijete moglo imati kretenizam u najgorem slučaju i ostale užasne bolesti i rekao mi da i dalje svakako pijem 2 tablete Athyrazola dnevno. Popodne sam otišla ginekologu i on je rekao suprotno, nek isti tren prekinem terapiju jer postoje dokazi štetnosti za plod. Ne znam što da radim? Odmah sam se naručila u Petrovu endokrinologu, a dok čekam, molim vas neko vaše iskustvo ako imate. Do sad sam čitala da se takve trudoće u većini slučajeva iznesu normalno, da se pije jedna tableta dnevno, čak da postoje neke druge koje nisu štetne za plod.

lastavica1979 avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

Ja imam hipertireozu,nisam ni znala dok nisam išla na mpo gdje su mi je otkrili.Moj tsh je bio 7 i isto mi je endokr... rekao da ne ostanem trudna dok ne dovedem tsh u normalu dobila sam terapiju Eutirx tsh se normaliziro i ostala sam prirodno trudna i moja beba ima 7 mjeseci i potpuno je zdrava. U trudnoći sam pila veću dozu eutiroxa. Isto mi je endokrinolog rekao da ako se tsh ne dovede u normalu da može doći do kretenizma. Moj mačić je hiperaktivan i zdrav i pametan točno zna što hoće što ne

kli_kli avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2005

Početno

lastavica, ti imas hipo, a ne hipertireozu, i pijes dodatak tiroksina, hormona stitne zlezde, sto svakako nije stetno za bebu u stomaku i pri dojenju.
    lola ima drugi problem, hipertireozu, pije lekove koji nisu "naivni" kao euthyrox.

lola, na zalost nemam savet, i ja sam s hipo strane, ali se nadam ce se naci neko s kim ces podeliti iskustvo, a pre svega da ce sve biti super za tebe i bebu. <3

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

lola3, ako si u Zagrebu, uzmi uputnicu od ginekologa ili opće prakse, i odi na Rebro na Zavod za kliničku farmakologiju. Ne trebaš se naručivati, dođeš kroz jutro iza 9.00. Njima je to uža specijalnost, i tu su sigurno najstručniji za dati mišljenje. Ne daju info preko telefona.

Inače bih svakako prije poslušala endokrinologa nego ginekologa u tvom slučaju, ipak je tu endokrinolog "doma" i puno češće se susreće s tom vrstom lijekova u praksi (s druge strane, ginekolozi često ukidaju lijekove koji se mogu koristiti ako je korist veća od potencijalne štete - nešto zbog neznanja, a nešto i da sa sebe skinu potencijalnu odgovornost za loši ishod).

S lijekovima stvari najčešće nisu crno-bijele, i "ne smije se " je puno češće "ne smije se, osim ako...".

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

hvala cure puno, martina, znači može i uputnica opće prakse. uzela sam je već, ali sam se sad počela pitati jer treba možda od ginekologa da ne bi poljubila vrata

Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

lola ja te pratim u stopu, moja je dijagnoza hipertireoza s terapijom 3 athyrazola dnevno. "netko" me je uvjerio da je sa mojim vrijednostima tsh (0,005) mala vjerojatnost trudnoće, ali pobjedila sam vjerojatnosti, jutros sam napravila test i pozitivan (po mojoj procjeni 3 tjedan)...cijeli dan sam na forumima, na netu, ni sama ne znam koji mi je prvi korak sljedeći tjedan, ali sam pronašla da je lijek Propiltiouracil znatno manje štetan od Athyrazola...a ovaj tvoj endokrinolog je budala, moram tako...ajde pliz javi što su ti rekli na rebru

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

koliko god mi nije drago da je imaš, drago mi je što si možemo biti podrška bila sam na kraju u Petrovoj, ginekolog izuzetno ljubazan, ne vidi problem u mojim tabletama. naglašava da je najvažnije da sam ja zdrava tj. da je bolest pod kontrolom pa pijem 2 tablete na dan. u utorak sam naručena kod endokrinologa isto u Petrovoj pa sad to čekam u nadi da mi mozda daju taj Propiltiouracil. čini mi se ok ići tamo jer su ipak za problematične trudnoće pa su valjda sve vidjeli. trenutno nisam baš pri novcu da idem privatniku stalno pa to ostavljam za neke teže situacije. inače, trudna sam 7 tjedana i srčeko kuca najvažnije je što prije otići na pregled endokrinologu i onda redovito naizmjence njemu i ginekologu... vjerujem da će nam sve biti super. ja sam prvi tjedan isto samo surfala, pitala, izbezumila se. sad sam se smirila i uopće više ne brinem. a sve je isto osim onog u mojom glavi... pišemo si!

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

a to da je mogućnost trudnoće mala s o.oo5 mi je jednostavn nevjerojatno budući da sam ja ostala trudna doslovce iz prvog puta. pa da sam baš takav srećković... ne znam

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Što se Rebra tiče, nisam otišla jer sam ipak uspjela dobiti na telefon i treba uputnica od doktora opće prakse. meni je sve to poprilično nemoguće nabavljati zbog posla pa sam odustala u nadi da endokrinolog valjda zna svoj posao

Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

drago mi je da si se umirila, svaki put se šokiram kad se sjetim onog komentara tvog endokrinologa...meni je sve novo, prva trudnoća pa još i svježa u hipertireozi, neznanje - najgori neprijatelj...ja ću sutra upast ginekologu, iako mi tvrde da moram čekat još bar 5 dana (al onda su na godišnjem), još bi i čekala al mi je endokrinologica rekla da dođem u srijedu sa papirima od ginekologa, valjda da bude potvrđena trudnoća...e ja sam sva zbunjena pa jedva čekam srijedu popodne da mi se sve iskristalizira, nadam se da hoće...al ti si me već utješila svojim riječima, puno mi je lakše sad kad su tebi rekli da je sve dobro (navodno su prvenstveno ginekolozi protiv athyrazola) ali ja uvijek imam neke krive informacije hehehe (sjetim se samo kako su me uvjerili da je mala vjerojatnost zatrudnjivanja). U svakom slučaju lola, razveselila si me, fala što si drug

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

javi što ima kod tebe dalje. prepisala mi je danas endokronologica s Rebra Propiltiouracil kaže da taj ima još puno manje štetnosti za bebu, iako kaže da su i s athyrazolom postoci strašno mali. i ona je rekla da za brigu nema razloga. kad sam pitala jel smijem raditi normalno do onih 45 dana prije poroda, rekla je naravno. samo svaka tri tjedna na pregled da beba bude pod nadzorom...

Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

a joooooj super super super....bila sam kod ginekologa, upala mu ko luđakinja, al primio me...imam mrcinu od 2 mm, 5 tjedana i nešto sitno, otkucaji uredni (ja sam mislila da je prerano, al eto) uglavnom sve na svom mjestu...sutra na rebro kod endokrinologa i milina...eee kad se samo sjetim kakva sam bila u subotu panično manično luda.... <3

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

hahaha onda smo bile u istom raspoloženju. super, sad možemo skupa odbrojavati daj zamisli, ja sam zapravo otišla u Petrovu endokrinologu mislieći da su oni za to. kaže mi sestra da nisu, da za to moram na Rebro, ali eto slučajnosti, dr s Rebra je baš sad kod njih i da me ne gnjave će me preledati. bila sam gotova za 15 min. dokaz da ima i jako ljubaznih i dobrih doktora

vidra avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2007

Početno

samo hrabro, cure, evo ja sam dvoje zdrave djece sa školskom trudnoćom rodila i začela oboje bez problema, a sve s teškom hipertireozom.
    tsh mi je bio
    i s oboje radila do onih 45 dana pred porod, s curom prvom u biti 28 pred porod.
    važno je samo redovito ići na kontrolu.
    samo mirno i sretno u svaki novi dan!

Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

hvala vidra na toplim rječima. ja sam posjetila endokrinologinju, promijenila mi terapiju Propiltiouracil 3X2 dnevno, sad idemo dalje korak po korak... sad razmišljam o vitaminima, to ću se još dogovorit s doktorom...a za posao i rad ću još vidjeti, radno mjesto je malo osjetljivo, ali u svakom slučaju slijedim upute liječnika i odbrojavam dane...pusa curke

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

kako to da sad piješ 3*2, a dosad si 3*1 athyrazola? meni je broj tableta isti, samo je lijek drukčiji

Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

ona ti je meni rekla da je ovaj lijek slabiji i da se inače propisuje u duplo većoj dozi od athyrazola...ne znam i meni je bilo čudno, trudnoća pa 6 tableta dnevno, ali moj je endokrinolog na g.o. pa sam na toj dozi do sljedećih nalaza sredinom 1og mjeseca...ona je specijalist za nuklearnu, pa sigurno zna bolje nego ja

sandi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

evo jos jedne trudnice s hipertireozom u nadi da ce pomoci. Na samom pocetku trudnoce slobodne frakcije FT4 i FT3 su mi bile trostruko vece od normalnih. Terapija od 100 mg propiltiouracila dnevno ih je vratila na gornju granicu normalnih vrijednosti, kontroliram ih svaka 4 tjedna. Cinjenica je da PTU prolazi plancetu (u vrlo maloj koncentraciji) i 12% djece se radja s gushom koja se unutar par dana spontano povlaci bez ikakve terapije i posljedica (nije zabiljezen niti jedan slucaj psihickog ostecenja uslijed uzimanja PTU). Za vise informacija preporucam: thedrugsafety.com (PTU, fetal risk summary) Puno je opasnije netretirati hipertireozu u trudnoci jer u gotovo 25% slucajeva dolazi do kobnih posljedica.

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Sandi,hvala na informacijama, utješne su. evo da javim i sarmi, ja sam ostala na istoj dozi propiltiouracila kao što je bio i athyrazol i nakon tjedan dana nalazi su mi gotovo u normali... veli dr. najvažnije je da bude što bolji nalaz u zadnjoj trećini trudnoće... i da, svi kažu da je puno opasnije neliječenje nego sa lijek...
    cure, a što ste planirale s dojenjem?

Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

meni će kuma rodit mjesec dana prije mene...eto mi dojilje hehe...ja još ne znam lola moja, ako se nalazi uistinu normaliziraju i doguram do tablete dnevno, ja bi na svoju ruku čak i riskirala da ne pijem, ali samo ako hormoni budu blago povišeni...čitala sam i da se čak može dojit s ovim propil... nikad neću naučit izgovorit, ako je doza mala.

Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Eto da vam se i ja javim. Ja sam hipertireozu dobila u trudnoći. Bilo mi je strašno loše kao nikad u životu jer su se spojili simptomi mučnina u trudnoći i hipertireoze. Moja je ginekologica liječila samo mučninu, mislim da mi je dala nešto, a ja sam na svoju ruku otišla vaditi hormone štitnjače, jer od djetinjstva imam povećanu štitnjaču. I otkrili su mi da imam hipertireozu. Otišla sam kao trudnica na Rebro, odmah su me primili (i to dr. Dodig), dobila sam terpiju propiltiouracil, utjehu i smirenje i tako dogurala do kraja trudnoće. Tri dana nakon poroda moji su se hormoni vratili u normalu. Dijete sam dojila od rođenja do njegovih trinaest mjeseci i eto on je rođen zdrav, doduše kao nedonošće po terminu, ali to nije imalo veze sa hipertireozom. Sada se kontroliram jednom godišnje i hormoni su u redu. Cure, samo hrabro!

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

evo da vam se javim s updateom. trudna sam sad skoro 4 mjeseca, i uz terapiju 2 propiltiouracila t4 i t3 napokon u normali, čak se i tsh pomaknuo. sad je 0.02. trunoća čini čuda )

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Evo mene opet s dobrim vijestima. Sad sam u 36. tjednu uredne trudnoće. Od 6. mjeseca trudnoće više ne uzimam Propiltiouracil jer su nalazi došli gotovo u normalu. Otad idem svaka tri tjedna na vađenje hormona i sve je super A kad se sjetim kako me endokrinolog na početku trudnoće isprepadao, čak spominjao i da odem na pobačaj... Endokrinologica s Rebra, koju sam našla nakon početnih šokova, je odlična i izuzetno susretljiva, čak me sad pred kraj ne muči s dolascima u bolnicu nego je s nalazima hormona mogu kad želim nazvati na mobitel Cure, slobodno se javite na pp ako ćete imati sličnih problema za preporuku

Anemona avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

Baš mi je drago. Sretno!

sandi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Super. Ja sam 25. 03. rodila zdravog djecacica. Odmah nakon poroda presla sam s PTU na athyrazol i dobila termin za vadjenje stitnjace u 10 mjesecu. Zeza me enokrinologinja kako mi je toliko velika da cu joj morati nabaviti grobno mjesto

Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

drago mi je da ti se sve tako lijepo izreguliralo sad je ostalo samo da odeš bezbrižno rodit, jel beba još napreduje onako dobro kako sam pročitala u jednom tvom postu. ja sam sad u 36. tjednu, na 1 tableti, nadam se da će potrajat, prije dva mjeseca me stavio na jednu pa se morala vratiti na 3 pa na 2, opet bili poludili hormoni... ali sad je tako malo ostalo da se više ni ne zabrinjavam previše...i moj mališa napreduje ko tvoj, malo je jači istina i od tvog, pa sam čak dva puta išla
    vadit šećer, dok nisu shvatili da je beba jednostavno velika od sebe hehehe budući da ti je tako malo ostalo želim ti svaku sreću na porodu i da se hipertireoza smiri zauvijek

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Citiraj sarma prvotno napisa Vidi poruku
    drago mi je da ti se sve tako lijepo izreguliralo sad je ostalo samo da odeš bezbrižno rodit, jel beba još napreduje onako dobro kako sam pročitala u jednom tvom postu. ja sam sad u 36. tjednu, na 1 tableti, nadam se da će potrajat, prije dva mjeseca me stavio na jednu pa se morala vratiti na 3 pa na 2, opet bili poludili hormoni... ali sad je tako malo ostalo da se više ni ne zabrinjavam previše...i moj mališa napreduje ko tvoj, malo je jači istina i od tvog, pa sam čak dva puta išla
    vadit šećer, dok nisu shvatili da je beba jednostavno velika od sebe hehehe budući da ti je tako malo ostalo želim ti svaku sreću na porodu i da se hipertireoza smiri zauvijek
    sve je super, da. hvala na lijepim željama tebi isto. sretna sam i zato jer ne pijem tablete jer me mučilo jel onda pametno dojiti. kakav je tvoj plan s tim? rekli su mi istina, kao i tebi, u 36. tjednu da je veći za dva tjedna pa sam isto išla vaditi šećer i ništa. onda sam se sjetila da je i frendica s hipertireozom koju je dobila u trudnoći rodila dvoje djece, oboje iznad 4 kg, pa je moguće to ipak nekako povezano... ja sam sad točno 10 dana do termina. jedva čekam porod rekli su mi samo u bolnici da je važno da bebi odmah izvade hormone da vide jel sve ok

sandi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

Drage djevojke, svoj djeci se po rodjenju testira TSH, to je dio uobicajenog screeninga bez obzira da li je majka uzimala terapiju. Sto se tice dojenja tu vrijedi: uz PTU da, uz Athyrazol ne.

Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

endkrinolog kaže da dojim, da je mala vjerojatnost da će lijek proći kroz mlijeko...čitala sam neka američka istraživanja da se u roku 1-2 sata lijek luči u mlijeko, pa mi je odluka da ću podojit mališana, popit tabletu pa nakon dva sata izdojit mlijeko koje se stvorilo, barem malo preventivno djelovat, ako mališan bude dao, sve ovisi koliko će često htjet papat. Sve sam ja to divno isplanirala, ali će mi ipak tad neko drugi određivat ritam, ma kad je on tako dobro napredovao do sad, uz sve tablete, oslonit ću se opet na doktore i nadat se da će sve bit dobro

Datum pristupanja
    Sep 2012

Početno

pridruzjem se...

Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

eto da se javim, tik pred porod mi je bilo sve dobro i dva i pol mjeseca nakon - katastrofa. nalazi najgori ikad. hipertireoza u najgorem obliku, puls 100 kad odmaram do 120. neću ni govoriti kako se umaram s dvoje djece, ali i dalje sve radim kao da sam zdrava jder kako bebi objasnit sda je ne mogu nositi po cijele dane... smršavila 17 kg od poroda što ajde nije loše, ali je loše kad znam zbog čega. dr. kaže da bi trebala terapiju radioaktivnim jodom jer je to kod mene očito kronično. jel ima netko iskustva s tim? navodno se ne smije blizu djeci prvih tjedan, dva zbog zračenja..,.

Datum pristupanja
    Oct 2012

Početno

Bok, imam problem kao i vi, hipertireoza i vjerojatna trudnoca, nisam jos test napravila, ali mene zapravo zanima nestanu li simptomi i kako je "nosti" hipertireozu kroz trudnocu? naime planiramo dijete, doduse tek smo poceli, ali za ubuduce eto ako moze tko komentirati. ja se vec 5 god borim s hiper i tesko se nosim s njom, pa me zanima kako je u trudnoci. a sto se tice radioakt,joda, imam blisku priju koja je imala takvu terapiju te je morala 10 dana biti u izolaciji pa je ona eto imala gdje biti (na selu u staroj kuci) na sto je doktor rekao da je odlicno rjesenje jer da je dobro biti sto manje u kontaktu s ljudima tih dana, no ne znam je li, a vjerojatno je, svaka terapija jodom ista. tako da eto, tu nemam bas najbolje vijesti lola3.

Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

evo da se i ja konačno javim. Mom su mališanu već 3 mjeseca s njim je sve super, pila sam PTU cijelu trudnoću i do unazad dva tjedna, sad mi je endokrinolog rekao da sad biram ili dojenje ili tablete. Naime želi me vratiti na athyrazol koji baš i nije kompatibilan s dojenjem, jer PTU očito više ne pomaže, nalazi su mi se pogoršali, ali još nisu drastično, simptomi su podnošljivi, bar mi bunda neće trebat ove zime. Gurat ću koliko mogu bez tableta, volila bi da mali doji do 5-6 mjeseci. Što se trudnoće s hipertireozom tiče ja sam se super osjećala, hormoni su bili u granicama, pila sam 1 tabletu, možda je moglo i bez toga ali doktor nije htio riskirat. Tako da se trudnoće ne moraš bojat jer se štitnjača većinom sama izregulira, samo se opusti i uživaj, ne misli što će biti poslije.
    Lola3 tako mi je žao što ti se toliko pogoršalo, ja sam u jednom trenutku pomislila da si se ti potpuno rješila hipertireoze ;( još ovo s jodom, katastrofa.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •