Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: dva problema - molim za savjet

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno dva problema - molim za savjet

Evo i mene sa početnim problemima - dva naime. Naš Eugen sad ima 2,5 tjedna. Dobro nam ide dojenje od početka. Samo što sam primjetila da zadnjih tjedan dana skoro svaki put kad ga stavim kraj dojke počinje nervozno ići sa glavicom lijevo desno, lamaće rukama i nogama i proizvodi razne zvukove. Nikako da primi dojku i uvijek vodim borbu s njim oko toga. Rijetko kad je miran i da od prve počne sisati i bude miran do kraja. Uz to zna i plakati i držati dojku u ustima. U tijeku dojenja nekoliko ju puta ispusti i nastavi dalje. Čini mi se na trenutke ko da se igra s njom povremeno. Sad ni sama ne znam da li se to on pretjerano veseli hrani ili je hiperaktivan ili je nervozan....????? A onda imam još jedan problem - spavanje. Pokušavam od početka raditi po savjetima. Popodne smo ga počeli zabavljati, pokušavamo ga držati budnim do kupanja - mada je to skoro nemoguće, jer kad zaspi spava ko klada - kupamo se između 19 i 20, poslije još dobi papati i sit i čist ide leći. Po noći ga ne mazim, ne pričam mu puno, svjetlo je prigušeno i sve je mirno da nauči razliku između dana i noći. Čak smo se i MM i ja stišali skroz, jedino svjetlo u stanu je ono od TV-a. I onda kad ga stavimo u krevetić ne prođe pola sata plače. Dođe na ruke zaspi. I tako sve do 23. Ista stvar ujutro od 04 nadalje. Zasada spava ostatak noći. Budi se oko pola 2 na obrok ali zaspi dalje bez problema. Znam da želi osjećati sigurnost i da mu treba ljubavi i nježnosti. Ali primjećujem da me izdaje strpljenje i da postajem nervozna jer se od poroda nimalo nisam odmorila. Ako odspavam 4 sata po noći sretna sam. A po danu od svih poslova i brige oko Eugena ne stignem ni pola sata prileći. MM mi pomaže kad dođe s posla ali to mi je premalo. Ako je neka od vas imala slično iskustvo pomogao bi mi savjet što da radim. Hvala unaprijed.

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Bebica je još jako mala. 2 i pol tjedna? Tu ima puno djece i preko godine dana koje ne spavaju po noći kako bismo htjeli, ali što ćemo.

Ako ikako možeš, za kućanske poslove nemoj se libiti zatražiti pomoć od nekog - mame, sestre, sveki,...

Kad spava po danu, legni s njim i odmori se - imaš na to pravo, a i tvoja beba ima pravo na odmorenu mamu. Nemoj se toliko fokusirati na noćno spavanje - može proći još niz mjeseci prije nego ti beba prespava noć (možda brzo ako budeš imala sreće, ali prihvati mogućnost da to možda i neće biti tako brzo).

I na kraju - nemojte ga zabavljati i držati budnim. On mora spavati kad je umoran, jer ako se premori tek će onda teže i nemirnije spavati.

Baby steps. Polako.

Sanjica avatar
    Datum pristupanja
    May 2004

Početno

Naviknut ćeš se, to je sve. Spavati ćeš na jedno oko i ipak se odmoriti, samo kad se još malo opustiš.

Nemoj se previše zamarati sa "treniranjem", upamti samo da ta prva godina života tako prokleto brzo prođe i nikada više nisu tako mali.... Ovo je sve uhodavanje, s dojenjem pogotovo i sve smo mi to prošle. Moj je toliko mljackao, davio se i šljapkao da sam se definitivno uplašila da nešta nije u redu. Onda me moja kuma umirila da je i njen sin tako... Sve ti to ide u rok službe.

Ja bih ti isto savjetovala da se više odmaraš s bebom, uživajte u zajedničkom spavanju, a uobičajene poslove svedi na minimum minimuma. I potvrđujem da je nervozno i umorno dijete jaaako teško uspavati.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Sunset, ovaj prvi problem sam prošla nedavno sa svojim N. koji sad ima 2,5 mjeseca i još uvijek zna nemirno cikit. Jedan od razloga je i nervoza pred spavanje (znao je zaspat isključivo na ciki), ili je trebao podrignuti.

A ovaj drugi problem sam proživljavala s mojom curicom i doslovno sam spavala 3-4 sata dnevno. Uzrok: krevetić. Nakon mjesec dana uzmi, podoji, spusti u krevet, opet uzmi dok zaspi, spusti u krevet i opet.... sve tako dok jedno veče nisam od umora zaspala dok je ona dojila. Kad sam se probudila nakon prvih 6-7 sati sna u komadu i vidjela nju u krevetu prestravila sam se od pomisli da nisam bila ni svjesna da je tu. Od te večeri pa nadalje, nakon podoja bi je ostavila u svom krevetu, malo bi se odmaknula od nje i svjesna njene prisutnosti zaspala ko bebica, i ja i ona.
    Upravo iz razloga da opet ne riskiram da tako premorena zaspim kraj bebice, moj N. od prvog dana spava samnom u krevetu. Po noći se budi samo za podoje svako 3-4 sata i to malo zakmeči zatvorenih oči, pociki i nastavimo oboje spavat. U ova 2,5 mjeseca imala sam samo 2 noći za koje mogu reći da se nisam naspavala.

Također bi htjela dodat da ga nikako ne držiš budnim da bi bolje spavao. Što se kvalitetnije naspava tijekom dana, bolje će spavati po noći.

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

Joooj pa ti imaš malu pikicu. Čini mi se jako davno kad smo mi bili toliki.
    Čitam šta si pisala za dojenje i Jan radio isto tako. Dojila sam ga na zahtjev, ali u početku nisam znala zašto se zakmekao pa sam mu stalno nudila cicu (a on se htio npr. nosati) i onda je znao malo povuči pa se uzvrtio, uzmahao, pa opet malo cicao... A i meni ide dosta jako mlijeko pa valjda nije stigao gutati (a još sam koristila i šeširiće). Onda sam promijenila položaj odnosno počela ga hraniti ležeći i prestali problemi (čak smo i šeširiće tako maknuli).
    Za spavanje je rutinu uhvatio sam nakon nekog vremena, a do tada bi zaspao kad god bi mu se spavalo, a navečer bi ga uspavljivali satima. Nismo ga pokušavali držati budnim preko dana. Jedino smo kao i ti pazili po noći da bude tiišina, nema maženja ...

Kad prođe vrijeme navikavanja sve bude puno lakše. Ja sam mislila da ću tih prvih mjesec dana krepat od nespavanja, ali eto navikla sam se.
    Pomoć traži od kog god možeš. Ako ti ne može nitko pomoći odmaraj se kad i gdje god stigneš. 15 minuta sna po podne je meni značilo kao da sam odspavala sat vremena.

tebi i bebolincu

Darijae avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

Potpisujem sve gore navedeno Luka je sam sebe doveo u ritam spavanje ja ga jedino nisam minjala po noći osim ako bi se ukakao tako da mislim da je on sam napravio neki svoj ritam već sa misec i po dana je zadnje hranjenje bilo u 22 sata i onda dva nočna pa nakon misec dana jedno noćno a sad po noći više skoro ni ne jede. A šta se buđenja po danu tiće ja ga uvik pustim da spava ako mu se spava nema smisla ga držat budnog na silu samo će bit grintaviji on je još mali uhvatit će on svoj ritam ...

zrinka avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno Re: dva problema - molim za savjet

Citiraj sunset prvotno napisa
    Evo i mene sa početnim problemima - dva naime. Naš Eugen sad ima 2,5 tjedna. Dobro nam ide dojenje od početka. Samo što sam primjetila da zadnjih tjedan dana skoro svaki put kad ga stavim kraj dojke počinje nervozno ići sa glavicom lijevo desno, lamaće rukama i nogama i proizvodi razne zvukove. Nikako da primi dojku i uvijek vodim borbu s njim oko toga. Rijetko kad je miran i da od prve počne sisati i bude miran do kraja. Uz to zna i plakati i držati dojku u ustima. U tijeku dojenja nekoliko ju puta ispusti i nastavi dalje. Čini mi se na trenutke ko da se igra s njom povremeno. Sad ni sama ne znam da li se to on pretjerano veseli hrani ili je hiperaktivan ili je nervozan....????? .

s koliko se beba rodila? koliko je izgubila u rodilistu? jel imao zuticu? koliko imate podoja dnevno, koliko traju? koliko ima dnevno pokakanih i popiskenih pelena? jel imas mozda bolne bradavice, ranice ili sl?
    jel dijete pije nesto drugo uz majcino mlijeko? ima li dudicu?
    da li osjecaj refleks otpustanja mlijeka, neke zene osjete ga kao bockanje u dojci, jel nakon nekog vremena djetetova sisanja osjetis da mlijeko samo krene? jel dijetetu mozda zacepljen nosic? jel prehladjen
    jeste imali kakvu promjenu u zadnje vrijeme, neko seljenje, goste, stres, primjena deodoranta maminog? jesi mozda umorna, iscrpljena?

probaj odgovoritit pa da krenemo dalje

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Prvo - hvala svima na odgovorima, utješili ste me. A i mi smo se do sada nekako uhodali. Sve je puno bolje i nadam se da će tako i ostati. Čak se i naspavam u međuvremenu po noći jer se budi svaka 3 sata. A sad odgovori na ova pitanja:
    s koliko se beba rodila? - 3850
    koliko je izgubila u rodilistu? - na 3660
    na prvom pregledu sa mjesec dana dobio je 1700 g i narasao je 6 cm
    jel imao zuticu? - ne
    koliko imate podoja dnevno - otprilike 8, od toga 3 noću i možda još 2-3 kratka ako je žedan
    koliko traju? - između 10 i 20 minuta
    koliko ima dnevno pokakanih i popiskenih pelena? - popiškane su sve znači 8-10 a pokakane oko 6
    jel imas mozda bolne bradavice, ranice ili sl? - nemam
    jel dijete pije nesto drugo uz majcino mlijeko? - ne
    ima li dudicu? - ne
    da li osjecaj refleks otpustanja mlijeka, neke zene osjete ga kao bockanje u dojci, jel nakon nekog vremena djetetova sisanja osjetis da mlijeko samo krene? - da
    jel dijetetu mozda zacepljen nosic? jel prehladjen - malo je, ali kapam mu sljezov korijen tako da je bolje, osobito prije spavanja, a tu je i centralno grijanje, koliko god da vlažimo zrak
    jeste imali kakvu promjenu u zadnje vrijeme, neko seljenje, goste, stres, primjena deodoranta maminog? - ne
    jesi mozda umorna, iscrpljena? - bolje sam, bila sam, sad se nekako uhodavam i odmaram što je moguće više preko dana

Sve u svemu jako je dobra beba. Imam još jedno pitanje. Patronažna sestra mi je rekla da preko dana bude kraj mene ili na našem krevetu ili u sjedalici. Uglavnom da nije u krevetiću već da se družimo i da spava na tim mjestima a ne u krevetiću. Kao da se navikne da je krevetić za noć. I da ga ne nosamo puno po rukama - a nema ljepšeg osjećaja od zagrljaj...
    Što mislite o tome?

marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

zanemari patronaznu. nema bolje stvari nego grliti i nositi bebicu.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

nosi, grli, mazi, pazi!

za spavanje u krevetiću - potpisujem! Rok ga prvih mjesec dana nije mogao smisliti, ali s vremenom ga je prihvatio i sad ne želi spavati nigdje drugdje (od prije mjesec dana ga čak i preko dana nosim u krevetić na spavanje, prije je znao odćoriti na trosjedu u dnevnom boravku)

beba ti fenomenalno napreduje i taj režim spavanja koji ima je puno bolji od većine starije djece!!! ne zazivaj vraga ! Rok se prva 2 mjeseca budio u 3:00 i onda smo naizmjence MM i ja dežurali s njim do jutra (svaki po 3 sata, da bar malo odspavamo). i evo, nakon 3. mjeseca sve nekako sjelo na svoje - danas spava od 21:00-7:00 s 3-4 noćna podoja...

Darijae avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2005

Početno

a bebica ti je super :D Luka spava u krevetiču samo navećer tako da je sada već naučio da kad je u krevetiču vrime je za spavanje i onda zaspe u 5 minuta

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •