View Poll Results: Jeste li za ulazak Hrvatske u EU?

Voters
241. You may not vote on this poll
  • DA

120 49.79%
  • NE

121 50.21%
Page 5 of 34 FirstFirst ... 3456715 ... LastLast
Results 201 to 250 of 1681

Thread: i EU zaslužuje temu :)

Mozda sad ja grijesim ali nismo li mi potpisali pretpristupni sporazum a taj je preveden. Lisabonski ugovor nismo potpisivali (jos?).

SikaPika's Avatar

A ja ću vam sad prepisati dio intervjua s Jadrankom Kosor, iz Glorije, od 24. studenog (da se razumijemo, ne kupujem ju, dobijem od sveki i zapravo me je uvijek sram kad mi ju netko vidi na kauču, ali eto, nekada ne mogu odoljeti tom šarenom papiru)

"GLORIJA: Neki se boje da će se ulaskom u EU još teže zapošljavati, da ćemo živjeti lošije jer će sve poskupjeti, a plaće će nužno biti manje. Što nas točno očekuje u europskoj zajednici?[
    KOSOR: Sve što nas čeka, možemo doznati na internetskim stranicama Vlade, a za sve euroskeptike imam samo jedno pitanje - koja nam je alternativa? Kao članica EU ulazimo na tržište od 500 ilijuna ljudi i samim tim naš potencijal postaje neusporediv s onim koji imamo sada. EU možda nije idealna, ali nitko tko je u njoj još iz nje nije izašao. I sve njene članice su teškoće vezane uz krizu svladale jednostavnije nego mi. Ulaskom u EU bit ćemo njena granica, naša će pozicija naprosto biti bolja, a za prve dvije godine predviđen nam je proračun od 3,5 milijarde eura. Što znači da za svaki uloženi euro dobivamo tri iz europskih fondova. Uspješno smo pregovarali i kad je u pitanju poljoprivrda pa se mogu očekivati veće potpore od sadađnjih. A imamo i dodatnu šansu raditi na projektima infrastrukture, željeznica, kao i na mnogim drugim projektima važnim za lokalne sredine, ali to će zahtijevati i mnogo rada."

Napisala sam cijeli odgovor da ne biste rekli kako sam izvukla stvari iz konteksta.

1. žena koja nosi na sebi broševe sa simbolima EU uopće ne vjeruje u tu zajednicu jer, kao što reče - koja nam je alternativa. Pitam se, kako to misli? Što to znači, ako nisi u EU, ne postojiš?
    2. nitko nije izašao iz EU, pitam se zašto, pitam se, kako bi se proveo onaj tko bi htio izaći. Onaj premijer Grčke je dobro i prošao. Koji su pritisak izvršili na čovjeka. Svi govore, Grci su živjeli na dug (oprostite ako je netko već pisao). Pa tko im je to dozvolio, moj ćaća? Kako se to neodgovorno EU ponaša prema svojim članicama? Kao majka koja svoje dijete u tantrumu pušta da lupa glavom o pod, da se raskrvari, onesvijesti, što god... i onda će ga na kraju zagrliti, što li?
    3. sva ova sranja koja su isplivala pred sam izbore, mislite da su slučajno, da nije postojala direktiva od gore, od iste te EU koja je trebala maknuti desnicu da bi na njezino mjesto došla ljevica... no, neš ti ljevice u kojoj je Čačić jedan od glavnih aktera. Sve je to privid, mazanje očiju.
    4. ulazimo na tržište od 500 milijuna ljudi, aha, da... tržište postajemo mi, naša zemlja, naše police... baš me zanima koliko više će osječka Šećerana slati Europi šećera proizvedenog od šećerne repe koja je rasla na njivi pored Sarvaša. Neće ništa. Zatvorit će ju, a mi ćemo si gorak život sladiti sa šećerom iz, ne znam, Poljske ili gdje se već proizvodi šećer.
    5. da, nama će EU pokloniti 3,5 milijarde eura. Skupo ćemo mi njih platiti, ali neka pokazat će vrijeme.

Uglavnom, osobno se nadam da će se EU što prije raspasti i da neće doći do ovoga http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/oba...i-do-rata.html
    I zatšo bi, molim vas lijepo, cijela VB htjela izaći iz EU kad je u njoj tako lijepo?
    Last edited by SikaPika; 12.12.2011 at 01:35.

Zubic vila's Avatar

Quote Originally Posted by Davor View Post
    Prejako
    Čitanje o EU je eurofobni čin :rofl:
    Ako je ovo moje što si citirao premisa, a ovo što si ti napisao zaključak na temelju toga, onda imaš gadan problem u tom logičkom silogizmu.

Sad mi je već stvarno dosta slovkanja i objašnjavanja što je pisac htio reći nekome tko razumjeti- ne želi. Da budem fina, pa ne kažem da možda i ne može.

Slobodno nastavite sa neselektivnim širenjem panike i prikazivanjem nečijih tvrdnji kao činjenica, ovdje konstruktivne rasprave nema. Općenito zazirem i od ljudi koji se ne bi zapitali jesu li u pravu pa taman da ih suočiš sa ne znam kakvim dokazima - stoga mislim da mi klima na ovom topicu škodi.

cvijeta73's Avatar

zmaj, ja ne mogu, a da ne napišem da pišeš - gluposti.
    al ako mogu tuđman, tomac, šeparović i kompanija, a što ne bi mogla i ti.

a sikapika i svi oni koji prizivaju krah unije, niti ne shvaćaju šta prizivaju.
    i nisu ni svjesni koliko je europa, sa svim svojim manama, birokracijom itd, bolje mjesto za život nego što je bila prije nje.
    i baš me zanima jeste li pročitali onaj tekst kojeg sam ja linkala i šta kažete na njega?
    Last edited by cvijeta73; 12.12.2011 at 10:18.

Svimbalo's Avatar

Quote Originally Posted by Zubic vila View Post
    Ako je ovo moje što si citirao premisa, a ovo što si ti napisao zaključak na temelju toga, onda imaš gadan problem u tom logičkom silogizmu.

Sad mi je već stvarno dosta slovkanja i objašnjavanja što je pisac htio reći nekome tko razumjeti- ne želi. Da budem fina, pa ne kažem da možda i ne može.

Slobodno nastavite sa neselektivnim širenjem panike i prikazivanjem nečijih tvrdnji kao činjenica, ovdje konstruktivne rasprave nema. Općenito zazirem i od ljudi koji se ne bi zapitali jesu li u pravu pa taman da ih suočiš sa ne znam kakvim dokazima - stoga mislim da mi klima na ovom topicu škodi.
    Potpis.

Quote Originally Posted by Charlie View Post
    Mozda sad ja grijesim ali nismo li mi potpisali pretpristupni sporazum a taj je preveden. Lisabonski ugovor nismo potpisivali (jos?).
    U pravu si, potpisali smo ugovor o pristupanju (accession treaty). To je samo jedna zbirka izmjena i dopuna eu direktiva i eu uredbi koje se odnose na hrvatsku.
    Običnom čovjeku vrlo teško razumljivo, npr:
    Piše ovako: u uredbi br__ , članak__, alineja__ dodaje se točka 28. Hrvatska: 5 mil. eur.
    Da čovjek razumio što to znači, treba otvoriti uredbu o kojoj se radi, pročitat ju i vidjet za što je nama u tom članku dodijeljeno 5 mil. eura.

Zubić vila, hvala na odgovoru, vezano uz sudski slučaj, nadajmo se da je tako, to znači da bi za godinu/dvije spor mogao završiti jer se pod okriljem unije suci ne bi trebali bojati presedana u Hr, pošto on u EU to nije (u konkretnom slučaju).
    Nisam se informirala kod službenika, nego kod sudaca, nikad se ne informiram kod službenika, ni na šalterima, ni na telefonima jer se njihovo znanje, po mom iskustvu, pokazalo oskudnim, često znaju protumačiti samo par pravilnika koje su dobili za rad i ništa više, ne znaju širinu, ne znaju to povezati sa više zakona i riješiti bilo što ako nije potpuna špranca.
    Uvijek kontaktiram pravnu službu i više instance. I na poslu i privatno.
    Isto tako, kod službenika koji su "obučeni" da odgovaraju na opća pitanja građana oko ulaska u EU nema šansi da se dobije info kako će to nešto što nije riješeno više od desetljeća, sad riješiti EU. Očito će suce "ohrabriti" neka EU uredba koja je možda u specifičnom slučaju preciznija nego neka odredba našeg zakona na koju se nisu mogli sasvim pouzdano pozvati jer, moguće, nije dovoljno jednoznačna ili precizna pa bi viši sud, kako kažeš, to ne poništi i ne vrati na početak.
    A sucima je isto bitna statistika, ko i policiji.

seni's Avatar

Reci da ne podržavaš takvu odluku, ali nemoj se postavljati kao da si otkrila tajnu Lisabonskog ugovora jer si pročitala par euroskeptičnih tj. eurofobnih članaka i forwarduša.
    zubic vila mislim da si pogodila bit. i divim se tvom strpljenju.

pokusavam pronaci prave rijeci i formulacije (kad mi vec ne ide ono "sutnja je zlato")
    kako bih opisala sto na ovom topiku iritira. to uopce nisu razna misljenja ( i ja imam svoje dvojbe i trojbe, glede eu. + sve jasniju sliku o ogromnim izazovima pred kojima se nalaze europske drzave. "srediste" svijeta se definitivno premjesta u aziju i mi imamo velike probleme, koji ce biti jos veci, kako da odrzimo europski model drustva. mislim da je vrijeme kontinuiranog rasta standarda u europi proslo svrseno vrijeme), daleko od toga. uzitak je razgovarati s ljudima razlicitih stavova, kad su ti razgovori, suvisli, duboki, te mozes nesto i nauciti.

ono sto iritira, je taj populisticki pristup, jos u maniri samodopadnosti i uvjerenosti u svoju preveliku pamet i proincivost.
    ne znam sto je gore, da li je populizam (kojeg se apsolutno jezim svakom stanicom svog tijela) ili samodopadnost (pa jos bez pokrica).
    a kombinacija toga je zaista zastrasujuca.

nikako ne mislim da bi morali biti strucnjaci (ni sama to nisam), da bi o eu-u mogli razgovarati. dovoljno je imati dovoljno skromnosti, pa tri puta razmisliti, prije nego jednim napises.
    i da. uvid je vazan. nije isto sto i znanje. i nikako se ne stjece nabadanjem po internetu i citiranjem clanaka. svi smo valjda dovoljno pametni da znamo da o eu postoje razlicita misljenja i to respektabilnih ljudi.
    a prvi korak za uvid i za uvid i znanje je, zeljeti ga steci. a to kosta i vremena i truda.

....

A ona forwarduša, majko mila. Da bit ćemo najamni radnici strancima.. A za koga sada rade Hrvati u Zagrebačkoj i Privrednoj banci, u Plivi? Da smo u EU, onda bi EU bila kriva što smo sve rasprodali, i to zamisli k tome- strancima (a svi znamo da je bolje kad nešto prodaš Kutli & co.) Kao da je to glavni problem, problem je što je prodano za bakšiš, problem je mito i korupcija u tim transakcijama, a ne što je to u rukama stranaca. Jel tebi toplije oko srca što je Konzum Todorićev, misliš da je tako više tvoj nego da je u vlasništvu nekog Hansa?

Ovdje mnogima nije jasno što EU je, a što nije. A da će nam biti onako kako si sami napravimo- to tvrde svi na topicu, pa i naše političko vodstvo.
    I hvala na ideji, ZV.
    Sad vidim da je za psihičko zdravlje našeg naroda dobar ulazak u EU. Da imamo koga okrivljavati,... Austriju, kralja Aleksandra, Tita i komuniste, inače bi mi prosperirali jer imamo sve živo, ali nam nikako ne daju ugnjetatori.
    Kad smo napokon dobili stvar u svoje ruke nikako se nije moglo prihvatiti da i u suverenoj Hrvatskoj postoje pravi pravcati Hrvati s čistim rodoslovljem koji također niti malo ne mare za tu državu. Ali su "naši".
    No, sad će nam opet biti srce na mjestu. Za sve će se opet moći okriviti neki stranci, sad će to biti EU.
    Budući da je ljudima jako potrebno da si nešto poslože u glavi, ovo će im dobro doći.
    Mi smo sad baš savršeno uspješni, a ako što ne bude štimalo ubuduće imat ćemo koga okriviti. Nije to loše.
    Mentalno zdravlje nacije je ipak najbitnije.

Iako sam to napisala s dozom ironije, mislim da u tome ima nešto jer jako puno naših sugrađana ima tragove baš tog povijesno-mentalnog naslijeđa, kao što Rusi imaju svoje, Mađari svoje, Česi svoje...nije se toga lako osloboditi.

I ono što sam navodila da mi imamo dovoljno vlastitih mogućnosti za razvoj, mislila sam zbilja općenito, kao prirodne resurse, kao nekakav temelj koji nikad nismo znali iskoristiti, to nema veze s tim hoćemo li biti u nekoj uniji ili ne. Ovo sa EU je sad stvar političkih odnosa globalno, u svijetu, a mi smo tu neopisivo minijaturni kotačić.

Davor's Avatar

Gle, TVOJ je problem što ne znaš razlikovati skeptike (ekipu koja još nije nadošla do odluke) i eurofobe (ekipu koja je jednoznačno protiv). Ima zapravo logike u tome što pišeš: sektaške logike (ako nisi samnom - protiv mene si).
    Toga smo se u ovim krajevima već nagledali. I velikih radićevaca i velikih partizana i velikih ... euro-unionista? Zvuči kao ekipa na Unionu. Ne valja im Žuja.

Ukratko, 100,00% sam siguran da nikad, ali baš nikad, a sigurno čak ni onda - neću usrljati u nikakvu sektu. Još uvijek držim do svog integriteta.

(a to kako ću glasati je i dalje moja stvar)

zmaj's Avatar

hvala vam na komentarima upućenim meni
    možda se kasnije i osvrnem na koje
    svakako ih treba pomnije prorazmisliti
    do tada....

Quote Originally Posted by Charlie View Post
    odlično pitanje!! hoćemo li razmišljati zajedno??

recimo slikovito:
    govore ti da iza određenih vrata ima nešto divno za tebe
    pitaš što??
    kažu, trebaš otvoriti vrata, ući i vidjeti.
    ne daju ti adekvatnog uvida što bi to moglo biti. sve je u izmaglici. ne možeš biti siguran jel to dobro za tebe, tvoju obitelj... il nije...
    stavljanje ruke na kvaku vrata je stavljanje potpisa na pretpristupni ugovor.
    potpisuješ da ćeš otvaranjem vrata prigrliti sve ono što je iza tih vrata!!, bez obzira što ne znaš što je iza tih vrata, ne znaš suštinu stvari, ne poznaješ bit, nit znaš što ti to donosi...
    ne znaš, jer nisi uša, a kad uđeš onda ćeš i znat - to je analogija o neprijevođenju službeno na hrv. jer nemaš službeni jezik, budući da još nisi uša...LOL
    zatvorenih očiju potpiši, a kad potpišeš, otvori oči i znat ćeš što si potpisa...

Prema Pristupnom ugovoru o pristupanju RH u EU prihvaćamo kako piše u Članku 1., stavak broj 2.:
    Republika Hrvatska postaje stranka Ugovora o Europskoj uniji, Ugovora o funkcioniranju
    Europske unije i Ugovora o osnivanju Europske zajednice za atomsku energiju, kako su
    izmijenjeni ili dopunjeni.

http://www.jutarnji.hr/pristupni-ugo...jeziku/975567/

Prema Wikipediji Lisabonski ugovor je:
    Lisabonski ugovor (također i Reformski ugovor), punim nazivom Ugovor iz Lisabona o izmjenama i dopunama Ugovora o Europskoj uniji i Ugovora o osnivanju Europske zajednice, međunarodni je ugovor koji je potpisan u Lisabonu 13. prosinca 2007. godine s ciljem rješavanja pitanja daljnjeg institucionalnog funkcioniranja Europske unije.
    http://hr.wikipedia.org/wiki/Lisabonski_ugovor

dakle, teoretski, de jure, kako li već..., "potpisao si"/prigrlio Lisabonski ugovor o kojem službeno nemaš pojma jer isti nemaš preveden na svoj službeni jezik, niti si ga mogao onda i službeno razmotriti, a kamoli ić potpisivat...
    svi međunarodni ugovori moraju se službeno prevesti na službeni jezik države i razmotriti, pro i contra, radi saznanja o ne/htijenju potpisivanja istog.

usput, spomenimo se da je i Pristupni ugovor imao svoje zavrzlame oko prijevoda a možda ih još i ima, budući da, kad je izdan na hrvatskom, ima disclaimer: "Hrvatski prijevod teksta podložan pravno-jezičnoj redakturi, 21. rujna 2011.". što također svašta govori...
    Ostale zavrzlame odnose se na "tajnost ugovora" i na "polaganje prava na vlasništvo Ugovora od strane Vijeća EU"...što dovodi do razvidnih upitnika, kako je to lijepo komentirao jedan čitatelj JL:
    "oznaka tajnosti na nečem što se direktno tiče SUDBINE JEDNOG NARODA...i onda vlada traži odobrenje od TAMO NEKOGA...da taj isti narod može da pročita ono što je ta ista vlada potpisala sa tamo nekim...u u ime i za račun TOG ISTOG NARODA...to se onda naziva DEMOKRATIJA..tj.VLADAVINA MANJINE NAD VEĆINOM...tipično EUROPSKI...."
    http://www.jutarnji.hr/konacno-na-hr...-uniji/975568/

dakle, ne trebaš imati doktorat da bi shvatio kako je u pitanju čisto "muljanje"
    dovoljna ti je jednostavna matematika dva plus dva....

eh da..da se kakvi puci s foruma ne bi bunili...stavljam disclaimer: pišem o sumnji o EU i HR ulasku u EU
    Last edited by zmaj; 12.12.2011 at 22:02.

magriz's Avatar

Quote Originally Posted by zmaj View Post
    dakle, ne trebaš imati doktorat da bi shvatio kako je u pitanju čisto "muljanje"
    dovoljna ti je jednostavna matematika dva plus dva....
    nekome ni doktorat ne pomaže, a niti dva plus dva nisu nužno četiri
    Last edited by magriz; 12.12.2011 at 22:07.

zmaj's Avatar

magriz, "jebiveter" ti nije aktivan

Beti3's Avatar

Zubic vila, savršeno si u pravu. Sreća da pišeš tu. Nadam se da nisi odustala, jer lijepo te je čitati.

http://www.ombudsman.hr/propisi/109-...-hrvatske.html

Evo, ovo je pročišćeni tekst Ustava RH.

Početak članka146. citiram:

Članak 146.

Državljani Republike Hrvatske su građani Europske unije i uživaju prava koja im jamči pravna stečevina Europske unije, a osobito:

Dakle, jel to to???!

Osoblje foruma rahela's Avatar

dobih na mail neke tekstove, uglavnom sve takve brišem, jer ne volim da me netko samo tako uvjerava u nešto... ali ovaj sam išla pročitati
    pa sam naišla na nešto o čemu ne znam ništa
    pa bih molila ako netko nešto zna o tome (ili makar kako da provjerim točnost tih informacija i gdje) da me prosvijetli
    dakle, stavit ću citat iz maila - znam i svjesna sam otkud je to došlo, ali svejedno me zanima kako provjeriti točnost tih i takvih informacija
    "Bizarna UK-korekcija — jesu li vam ikad rekli za nju?
    Ali ni tu priči nije kraj! Jer, Margaret Thatcher je 1985. izborila posebne pogodnosti za Ujedinjeno Kraljevstvo. Prema tim "pogodnostima" britanski bi se doprinos svake godine umanjivao za dogovoreni iznos, koji se u proračunu vodi kao “UK-Correction”. O tome nećete čuti u Dnevniku. O čemu je riječ?
    Čelična Margaret uspjela je u svom naumu, pa manjak koji nastaje zbog smanjenog doprinosa Ujedinjenog Kraljevstva nadoknađuju sve ostale članice – uplatom dodatnog iznosa za Ujedinjeno Kraljevstvo.
    Jednostavno, zar ne? I odlično za Ujedinjeno Kraljevstvo, ali loše za vas ako niste podanik Ujedinjenog Kraljevstva! Pogledajte na tablici proračuna EU, na našoj podstranici EU-danas, koliko zemlje članice uplaćuju u duboki unijski džep kako bi nadoknadile britanski manjak. Riječ je o 3 milijarde eura!"

znam da riskiram :rollanja: , ali ne provociram i ne želim da ispadne da stavljam kontra EU citate, zbilja me zanima

SikaPika's Avatar

Evo, ako vas zanima, ja tek počinjem čitati.
    http://europskaunija.yolasite.com/s-...-schengena.php
    Spominjali su ove tekstove u prošlotjednom Petom danu.
    Da ne bi ispalo kako su protiv EU samo Letica, Šeparović i tko ono treći, Tomac, da!

cvijeta73's Avatar

hbg, ne mogu si pomoć, i euroskeptici su mi simpatičniji kad su ljevičari

sikapika, evo, ako tebe zanima, jedan osvrt na ovaj tvoj link:

http://www.tportal.hr/komentari/kome...vicarstvu.html

iako, ja se slažem s puno toga s ovog tvog linka.

i, kad zamišljam savršen svijet i nekakvo savršeno društveno uređenje - sigurno ne zamišljam europsku uniju.

no, bolje nije izmišljeno. bolje jednostavno - nije dostupno. postoje neki okviri u kojima jesmo, i bez kojih, bez neke velike revolucije (a revolucije se nisu baš pokazale kroz povijest kao pozitivne) - ne ide. globalno tržište, demokracija kao uređenje društva itd.

il ti znaš za bolje?
    možda spika tito, naser, nehru?

Kad smo već kod idealnog društvenog uređenja, ono postoji, ali se pokazalo neprovedivo zabog ljudskog faktora.
    Socjalizam je idealno, da ne kažem utopijsko uređenje. Svak radi koliko može i ima koliko mu treba.
    Ali što kad većina ljudi želi više nego im treba. Onda sve zavši na kapitalizmu, gdje većina ljudi ima manje nego im treba.

Ja se iskreno nadam da EU neće propasti (jer bi to značilo popriličan kolaps i kod nas, bez obzira bili mi unutra ili ne).
    No, ne znam da ću glasati za ulazak u EU. Mislim da bi nam to bilo kao kad su prije siromasi slali djecu da žive kod bogatijih rođaka - pa bi dijete bilo posluga u kući. Sa stanjem koje mi imamo u državi ne možemo biti ništa do njima novo-ma kako malo tržište - a mi nismo nikako konkuretni. I ono što smo prilagodili - svi znamo da su te prilagodbe većinom formalne i da nisu dubinske. Da smo ozbiljni, tražili bi poček dok se mi ne sredimo i dok EU ne bude stabilnija.

SikaPika's Avatar

Quote Originally Posted by cvijeta73 View Post

sikapika, evo, ako tebe zanima, jedan osvrt na ovaj tvoj link:

http://www.tportal.hr/komentari/kome...vicarstvu.html

iako, ja se slažem s puno toga s ovog tvog linka.

i, kad zamišljam savršen svijet i nekakvo savršeno društveno uređenje - sigurno ne zamišljam europsku uniju.

no, bolje nije izmišljeno. bolje jednostavno - nije dostupno. postoje neki okviri u kojima jesmo, i bez kojih, bez neke velike revolucije (a revolucije se nisu baš pokazale kroz povijest kao pozitivne) - ne ide. globalno tržište, demokracija kao uređenje društva itd.

il ti znaš za bolje?
    možda spika tito, naser, nehru?
    e pa to ja vas pitam, to mene cijelo vrijeme brine
    ono, ne mogu vjerovati da EU zamišljate kao idelano uređenje svijeta
    ono, ili EU ili Kutle
    društvo u cjelini mi se ne sviđa, ali tko sam ja da tu nešto mogu napraviti
    ali znam da bih voljela drugačije
    a sad, revolucija ili ne, ne znam, mislim da smo svi previše uljuljkani u stanje u kojem živimo i da će teško doći do velike revolucije
    ne znam, kad bi se radnicima prepustile tvornice (jer tko zna bolje od njih), obrtnicima da rade svoj, mali posao, da tržište zaista bude slobodno - ono - ponuda/potražnja
    no, na žalost, predaleko je otišlo, banke drže konce u svojim rukama
    eto, i mi ćemo morati rezati na socijali jer banke ne popuštaju
    to me živcira, jer moramo lizati dupe novcu, jer banke ne smiju propasti, jer su udružene u tako velke organizacije da zbog njih propadaju čitave države
    to se nije smjelo dopustiti

e sad, Tito, Naser, Nehru - ne bih to uopće komentirala jer povijest jako slabo poznajem i bilo bi ludo od mene kada bih u tako nekome vidjela spasenje

i ono što mi se najviše ne sviđa kod tih država EU je taj prikriveni fašizam, kod Sarkozyja, Berlusconija, Merkelice

nedavno sam čitala knjigu Vječni povratak fašizma, Roba Riemena http://www.mvinfo.hr/najnovije-knjig....php?ppar=7291, a sjajna mu je knjiga i Plemstvo duha (u iščitavanju) http://www.ljevak.hr/knjige/knjiga-4735-plemstvo-duha
    osim toga, zanimljivo je kako bi on riješio pitanje EU http://www.mvinfo.hr/najnovije-knjig....php?ppar=7291

cvijeta73's Avatar

Quote Originally Posted by SikaPika View Post
    kad bi se radnicima prepustile tvornice (jer tko zna bolje od njih),
    kako je rekla gita, to smo probali pa nije išlo
    ne samo mi, nego to je probalo pola svijeta.

jesi pročitala ovaj moj link?
    i onaj prije?
    da se malo utješiš.

i, jedna prigodna - pa da vidimo kome nije suza u oku

http://www.youtube.com/watch?v=Rlt_g...eature=related

SikaPika's Avatar

evo i tebi

eh, osvrt ću pročitati noćas, tnx

zmaj's Avatar

sviđa mi se ovaj dio:
    "Ovaj aktualni fašizam opet su omogućile političke stranke koje su se odrekle vlastitih vizija, intelektualci koji njeguju lagodni nihilizam, sveučilišta koja ne zaslužuju to ime, pohlepa za novcem koju generira poslovni svijet te masovni mediji koji radije odražavaju ono što narod želi, nego da mu služe kao kritičko zrcalo. To su korumpirane elite koje njeguju duhovnu prazninu u kojoj se fašizam opet može uzdići."

kad uzmognem, napišem i ja koju...

cvijeta73's Avatar

Quote Originally Posted by zmaj View Post

kad uzmognem, napišem i ja koju...
    usrdno te molim, za sve nas na ovom topiku, piši o čemu god hoćeš, samo prijevod više ne spominji

Davor's Avatar

A svejedno se ovu sezonu nosi. Skokni kad navratiš u Zagreb u MSU na izložbu socijalizma pa vidi. Ne bi čovjek vjerovao koliko puno su toga ti ljudi izgradili u toliko malo vremena i bez stranih investicija. Puno toga je smiješno i opće ozračje je "hvala lijepo ne", ali se jednostavno ne može negirati.
    Da se razumijemo, ne puca me nostalgija ni najmanje, ali je malkicu deplasirano živjeti u gradu koji je velikom većinom nastao i cvao u periodu po kojem se sada tako pljuje. Hajd' se pohvali što je uopće nastalo u gradu u kojem živiš od onda. Svejedno, zvao se on Rijeka, Karlovac, Slavonski Brod, Osijek, Split itd.

Jelena's Avatar

Ja sam defitivno ZA. Moja svakodnevica je toliko zakomplicirana činjenicom što nismo u EU, gubim vrijeme na glupe papire, umjesto da radim svoj posao.
    Ja ne bih dopustila izlazak na referendum o bilo čemu prije nego se ispuni test koji bi pokazao je l zna čovjek uopće o čemu odlučuje. Par blic pitanja na računalu, i ako znaš - glasaj.

Meni je Hrvatska premala. Treba mi prostor da mogu raditi. U svojoj struci nemam nijednog sugovornika ovdje, a kao Pale sam na svijetu mogu puno manje naučiti. Kod nas često s mizernim znanjem dođeš na razinu lokalnog autoriteta za neko područje i onda sam nešto kopaš i pokušavaš. Nema kritične mase.

2005. izglasavao se europski ustav. Neke zemlje su pustile pitanje na referendum. Pratila sam Francusku tada. Francuzi su glasali protiv prihvaćanja ustava. Kad su ih pitali po cesti zbog čega, ispostavilo se da su ljudi nezadovoljni općenito i da glasaju protiv ustava iako nemaju apsolutno nikakvu predodžbu o tome što stoji u tom ustavu. Čak da i ne poznaš sve točke, makar jedan točan argument bi me usrećio.

Kritizira se situacija u EU, vidiš kako je njima, kao da je nama bolje. U željezari u Sisku je danas 950 ljudi ostalo bez posla. Ja se ne žalim. Trenutno mi nije loše u odnosu na moje prve susjede, ali bih možda mogla platiti još nekoga, dati još nekome radno mjesto da ne gubim vrijeme na administraciju.

Osobno mislim da onaj tko je navikao raditi za nekoga i ne želi preuzeti nikakvu inicijativu, njemu je čak možda prividno svejedno, netko drugi brine o njemu. Onim građanima koji su u stanju napisati aplikaciju za neki projekt i boriti se rame uz rame s Rumunjima i Dancima, njima je ipak velika razlika. A morala bi biti razlika i drugima, jer ako se dobije novac iz nekog fonda može se iz toga financirati neko radno mjesto.

Naši novinari stalno pokušavaju dobiti odgovor od ljudi iz EU koliko ćemo MI sad novaca dobiti. Ovi pak stalno odgovaraju da moramo aplicirati na natječaje za projekte i da ako imamo dobru ideju da ćemo dobiti novac. Ne "MI", ne "Hrvatska", ne Milanović, nego Pero Perić iz Rokovaca koji je ispunio uvjete i priložio dokumentaciju, koji onda može platiti nekog drugog da radi za njega i usput platiti porez na dohodak (čak ne ni PDV, jer EK u pravilu ne plaća lokalni PDV), iz kojeg se onda može financirati neki penzioner. Upalo mi u oči neki dan kako je ekipa nekih revizora dobila novac iz nekog fonda pa su sretno kupili aute i laptope. Taj novac su praktički odmah vratili u EU, jer mi nemamo niti autoindustriju, niti IT industriju. A ekipica se sad može lijepo voziti autima, mislim da su 30tak auta kupili da mogu na terene u kontrolu. To je EU na hrvatski način, i toga se bojim. Odakle im dalje novci za registraciju i održavanje tih vozila. Niušta pametno produktivno nisu uložili, samo u ono čemu vrijednost padne čim iznesete iz dućana.

Meni su bliska područja proizvodnja i znanost, ali i u umjetnosti, oni koji imaju prilike hodati po izložbama svjetski priznatih suvremenih autora, vide da naši "autoriteti" često kasne kojih 30tak godina. Bilo je upadljivo na nedavnom Bienallu u Zagrebu.

Ne idealiziram, vidim sve mane globalizacije, užasavam se svakog koncerna i banke.
    Ne vjerujem u idealno, samo u optimalno. Nadam se da EU ipak neće propasti, jer će nas Azija progutati. Englezi su, po meni, frustirani nedostatkom svojih ideja i traže krivca za to pa se ljute na one koji daju neke prijedloge, umjesto da daju konstruktivnu kritiku za usavršavanje prijedloga.

Naše smo se premijerke, hvala Bogu riješili. Nikad neću zaboraviti kako je sretno podmetnula salvetu Obami da dobije autogram. Ne znam kada me bilo više sram naše vanjske politike.

ZA EU sam prvenstveno zbog vlastitog učenja i napretka, zbog konstruktivne kritike, zbog kulture dijaloga. Ako naučim, onda mogu pridonijeti i lokalnoj zajednici, i to je po meni domoljublje, a ne "što su rekli Slovenci i Srbi pred izbore". Ako uspijem dobiti novac da platim suradnika, nema veće sreće.

Davor's Avatar

E vidiš, ovakav stav poštujem. Hvala.

Osoblje foruma Kaae's Avatar

Jelena, odlican post.

prima's Avatar

Quote Originally Posted by Jelena View Post
    ...Ja ne bih dopustila izlazak na referendum o bilo čemu prije nego se ispuni test koji bi pokazao je l zna čovjek uopće o čemu odlučuje. Par blic pitanja na računalu, i ako znaš - glasaj.
    ....
    Osobno mislim da onaj tko je navikao raditi za nekoga i ne želi preuzeti nikakvu inicijativu, njemu je čak možda prividno svejedno, netko drugi brine o njemu.

...Ako uspijem dobiti novac da platim suradnika, nema veće sreće.
    analogijom, ja ne bi dopustila da poslodavac može biti netko sa ovako blesavim stavom o radnicima

prima's Avatar

Ustav RH
    Članak 45.
    Hrvatski državljani s navršenih 18 godina (birači) imaju opće i jednako biračko pravo u izborima za Hrvatski sabor, Predsjednika Republike Hrvatske i Europski parlament te u postupku odlučivanja na državnom referendumu, u skladu sa zakonom.
    ali ako nekome izrazito odgovara jedan ishod referenduma , slobodan je smišljati načine kako da neistomišljenicima uskrati osnovna, ustavom zajamčena, prava.
    nećemo valjda sad baš ustav čitat'

Teica's Avatar

Ustav?

Jel to nešto za jesti ?

Pa njega ne čitamo po mnogim pitanjima - zašto bismo baš sada ?

Uf.

Jelena's Avatar

prima, nisam sigurna što želiš reći pa mi je teško odgovoriti ti. Pretpostavljam da znaš da znam da je trenutno demokracija, a ne aristokracija na snazi i da svatko punoljetan smije glasati. Nadam se da ti ne smeta što mislim da bi čovjek morao biti odgovoran kad ide na izbore i ne gledat pakovanje, nego sadržaj i jasno odlučiti prema svom uvjerenju. Ako razumije sadržaj, onda mu nije teško niti bliceve ispuniti. To je totalno utopistički, jer bi diskvalificiralo preko 80% biračkog tijela.

Za poslodavce mi je još manje jasno, ne vidim nikakvu analogiju između mog utopističkog referenduma i tvog stava o blesavim poslodavcima. Analogija bi mi npr. bila da svatko tko želi biti poslodavac, mora položiti ispit da razumije područje kojim se bavi. To se s malim zakašnjenjem i događa na terenu pa tvrtke i zbog toga ponekad propadaju (ne samo zbog toga).

Možda te muči u zadnjoj rečenici "ako dobijem novac". Ne mislim da će mi ga Djed Mraz pokloniti pa ću ja plaćati velikodušno suradnike, nego ću napisati kvalitetan projekt i natjecati se s Dancem i pobijediti na natječaju i dobiti novac od Europske Komisije.

Stvarno nisam sigurna na što misliš.
    Last edited by Jelena; 16.12.2011 at 21:47.

SikaPika's Avatar

ne samo mi, nego to je probalo pola svijeta.

jesi pročitala ovaj moj link?
    ‘EU je korumpirana’ - meni samo na pamet padne Berlusconi i dosta mi je
    pa kako je zajednica kao što je EU mogla trpjeti takvog lika dva desetljeća

‘EU ne štiti ljudska prava’
    tu mi pada na pamet Sarkozy i njegov stav prema imigrantima
    znam da su u Italiji plaćali Ciganima da se isele, a morali su i potpisati da se više nikada neće vratiti
    pa onda Turci u Njemačkoj
    nekako mi se čini da je zaštita ljudskih prava ondje mrtvo slovo na papiru
    da, i da ne pričamo o dječjem ropstvu i europskim tvrtkama čije proizvode rade i djeca negdje u Aziji... (i da se razumijemo, možda sam licemjer po tom pitanju jer i sama kupujem robu u primjerice, Taku, Mani - jeftinu jer si ne mogu priuštiti neke naše skuplje proizvode)

EU nije demokratska
    e sad se ne mogu sjetiti u kojoj su državi zbog nekog referenduma mijenjali zakon da bi zeznuli birače jer su znali što bi referendum donio

‘Europske kompanije izvlače naš novac’
    pa da, izvlače
    jer smo mi za njih jeftinija radna snaga i koliko znam, mislim da je baš netko na forumu pisao o radnicima Siemensa gdje nije jednako plaćen radnik iz neke zapadne zemlje EU i istog radnika koji dolazi iz neke istočne zemlje

‘Europska ucjena: uništite brodogradilišta!’
    o brodogradilištima stvarno jako malo znam tako da ne bih u to ulazila
    no, autor članka piše o lovi koja je potrošena za restruktuiranje brodogradilišta pa se ja pitam, tko je bio na vlasti kada se ta lova dobila, isti onaj, ma, ne znam kako ga nazvati, koji je do danas sjedio u zatvoru zbog korupcije
    osim toga, koliko znam, i brodogradilišta često čekaju isplatu love od naručitelja pa kako onda ulagati u novo kad nemaju s čim
    to je globalni problem
    osim toga, često se dogodi da kada netko privatizira, posebno tako velike tvrtke, gleda kako izvući novac za sebe (ne bih sad o mentalitetu), što prije, što više ne misleći na budućnost, na neku dugotrajnu dobit i dobrobit, kako svoju, a onda i radnika

a sir i vrhnje, e tu ne znam što ću ako zabrane, proizvodit ću od svog mlijeka

e sad idem tražiti link na jedan super zanimljiv film o bankarskom sustavu diljem svijeta, a koji se odnosi i na EU

SikaPika's Avatar

ne mogu se sjetiti naziva filma, a MM je obezglavljen, ali radi se o ovome (između ostalog)
    http://razotkrivanje.net/2011/10/23/...nemamo-izbora/

prima's Avatar

prima, nisam sigurna što želiš reći pa mi je teško odgovoriti ti. Pretpostavljam da znaš da znam da je trenutno demokracija, a ne aristokracija na snazi i da svatko punoljetan smije glasati. Nadam se da ti ne smeta što mislim da bi čovjek morao biti odgovoran kad ide na izbore i ne gledat pakovanje, nego sadržaj i jasno odlučiti prema svom uvjerenju. Ako razumije sadržaj, onda mu nije teško niti bliceve ispuniti. To je totalno utopistički, jer bi diskvalificiralo preko 80% biračkog tijela.

glasači su u najdoslovnijem smislu odgovorni za svoj izbor, jer će živjeti sa posljedicama svog izbora. isto kao i u svim ostalim stvarima netko će na donošenje odluke potrošiti manje, netko više vremena, i kako kod koga biti će to čitav spektar izbora-od potpuno neinformiranih, preko polovičnih, do dobro informiranih. Prijedlog testiranja ti možeš nazvati utopističkim, ali meni je fašistički. Daj mi, molim te, primjer blic testa, kojeg rezultati bi bili kvalitetan pokazatelj tko smije a tko ne odlučivati o ulasku EU?

Za poslodavce mi je još manje jasno, ne vidim nikakvu analogiju između mog utopističkog referenduma i tvog stava o blesavim poslodavcima. Analogija bi mi npr. bila da svatko tko želi biti poslodavac, mora položiti ispit da razumije područje kojim se bavi. To se s malim zakašnjenjem i događa na terenu pa tvrtke i zbog toga ponekad propadaju (ne samo zbog toga).
    to je ta analogija, pala si na testu. izjava da o radnicima "netko drugi brine" jednostavno nije točna. poslodavci ne brinu o radnicima, nego o svom poslovanju. radnici sami brinu za sebe.
    i poslodavci i radnici su zamjenjivi. nema tu skrbnika i štićenika.
    Željko Kerum se često hvali kako on daje xy plaća mjesečno. Ništa on ne daje, isplaćuje radnicima ono što su zaradili ( najčešće se, ustvari, isplaćuje ono što ostane nakon podmirivanja poduzetničkih apetita, umjesto zarađenog- al' to je druga tema). I kako je stvorio xy radnih mjesta. Po meni, samo je zauzeo mjesto koje bi da nema njega popunio neki drugi poslodavac.

Možda te muči u zadnjoj rečenici "ako dobijem novac". Ne mislim da će mi ga Djed Mraz pokloniti pa ću ja plaćati velikodušno suradnike, nego ću napisati kvalitetan projekt i natjecati se s Dancem i pobijediti na natječaju i dobiti novac od Europske Komisije.

Stvarno nisam sigurna na što misliš.
    ma, to me sigurno ne muči.
    ne sviđa mi se koncept fondova i subvencija nikako, jednu planiranu privredu smo napustili (i popljuvali), da bi sad ušli u drugu?
    u EU se odlučuje koje grane privređivanja će biti pomognute iz EU, koje će ostaviti na milost matičnoj državi, a neke zabranjuju pomagati na ikakav način. a što se dogodilo sa tržišnom ekonomijom?

Jelena's Avatar

Quote Originally Posted by prima View Post
    meni je fašistički.
    To je po meni vladavina aristokracije. (Naravno da ne mislim da je to optimalno društvo! Diskriminacija po intelektu.)
    S fašizmom tu ne vidim apsolutno nikakve poveznice.

to je ta analogija, pala si na testu. izjava da o radnicima "netko drugi brine" jednostavno nije točna. poslodavci ne brinu o radnicima, nego o svom poslovanju. radnici sami brinu za sebe.
    Na čijem sam testu pala? Opet mi nije jasna tvoja analogija.

Poslodavci moraju brinuti o radnicima. Druga je stvar u Hrvatskoj i Kini.

Puno putujem, živjela sam u EU godinama. Ne smijem reklamirati ovdje, ali bila sam nedavno u jednoj tvrtci, dosta nas s foruma je prošlo pored te tvornice, a nikad nije zastalo. Proizvode vrhunske proizvode, a nalazi se na pola puta između Ikee i Metroa u Grazu.
    Tvrtka ima parsto zaposlenika. U krugu tvornice ima vrtić, ima terasa na koju roditelj može izići da vidi kakvo je stanje u vrtiću. Imaju posebnu skrb o djeci s posebnim potrebama. Imaju teren za odbojku na pijesku za zaposlenike, travnjak za mali nogomet, sajlu za hodanje. Po pogonima postoje mali kafići s napitcima iz aparata i biljarskim stolovima za zaposlenike. Tko dolazi biciklom na posao ima dodatak na plaću, ako se dolazi biciklom s elektromotorom, parkiralište za bicikle natkriveno je solarnim panelima pa se akumulator može napuniti u radno vrijeme.

U prelijepom restoranu može se dobiti vrlo pristojno jelo, uz naravno barem jedan meni za vegetarijance. Po austrijskim zakonima moraju imati i svog liječnika opće prakse pa i on ima svoju ordinaciju jednom tjedno.

U tvrtci gdje sam ja radila, parkiralište za bicikle je dvostruko veće od parkirališta za aute. Tek mali broj zaposlenika se vozi liftom. Na svakom katu je stolni nogomet. Poslije ručka, obavezna partija nogometa. Postoji krasan prostor kojeg si iznajmiš i radiš party kada želiš, samo preuzmeš kolica od čistačica i moraš ostaviti sve uredno iza sebe. U hodniku stoje velika pakovanja slatkiša u polici s otvorenom staklenkom, gdje si samo ostavio novac, izvratio si koliko treba i uzeo slatkiš. Administraciju rade ljudi koji su za to zaduženi, a ne ja, kao što ovdje moram, usprkos ogromnom broju administrativnog osoblja (koje brine o sebi tako da se nikako ne preoptereti poslom, a od mojih projekata radili neradili svejedno dobiju novac). Svatko radi svoj posao, ali šef brine kako će do novca. Ja sam tada samo potpisala da ću raditi svoj posao najbolje što mogu, novac tvrtke nije bio moja briga.

Po meni, samo je zauzeo mjesto koje bi da nema njega popunio neki drugi poslodavac.
    Isto misle i na Zavodu za zapošljavanje. Sve vrvi poslodavcima koji čekaju da popune neko mjesto kod radnika koji brinu o sebi.

Puno ljudi kod nas razmišljaju o poslodavcima preko onih koji nisu prodali svoju krativnost i intelekt, nego su se slizali s crkvom i vlasti pa im se pogodovalo. U tom kontekstu možda razumijem tvoj stav.

ne sviđa mi se koncept fondova i subvencija nikako, jednu planiranu privredu smo napustili (i popljuvali), da bi sad ušli u drugu?
    Strateški ciljevi moraju postojati. Energija, hrana i voda se ne može prepustiti samo tržišnoj ekonomiji. To je dugoročno važno!
    Rađe danas subvencionirati istraživanja i uvođenje obnovljivih izvora energije, nego sutra brinuti kamo s nuklearnim otpadom.

prima, očito imamo jako različito iskustvo i stavove. Ja nisam bila slabije plaćena od bilo koga tamo, dapače.

Quote Originally Posted by ina33 View Post
    Frigaj ga, nisi stavila možda. Nisam sigurna... ovisno što će se dalje zbivat, ali više da. Razlog, ne da mi se na široko - "clusteriranje", EU fondovi, veće tržište, investicije... ne bi (još) u eurozonu.
    Eu fondovi - budi sigurna da ćemo više plaćati članarine nego što ćemo povlačiti sredstava iz tih fonodova.
    Veće tržiše imat će oni. Jer smo mi morali svu svoju proizvodnju, sve svoje uništiti da bismo postali kandidati. Kod nas klapaju još jedino srani trgovački centri i strane banke i predstavništva. Ono malo domaćeg još treba dotući. Veće tržište imat će dakle oni koji imaju što plasirati na njega. A to nismo mi.

Jelena's Avatar

Nadam se da će se još netko osim mene javiti tko je uspio dobiti sredstva iz nekog europskog fonda. Nije u pitanju samo to da izvozim intelektualnu uslugu, podučavam mlade i plaćam ih iz tih sredstava, nego radim i na izazovnim problemima koji me prisiljavaju da se dalje razvijam, a ne da štrikam po istom stalno. Možemo se zatvoriti i "popravljati česmu" u svom dvorištu ili učiti i razvijati se skupa s EU.

Jelena's Avatar

Što se eurozone, nisam sigurna što da mislim. Meni bi bilo lakše da jesmo, ali ne bih se usudila samo na osnovi toga zagovarati eurozonu.

Davor's Avatar

... a to se postiže pukim usklađivanjem s EU normama, dakle, to imamo već sada. U čemu je zapravo keč? CE oznaku svaki blento može zalijepiti na svoj proizvod. Unutar ili izvan EU, svejedno.

seni's Avatar

Nasu proizvodnju sigurno nije uništila EU. Niti je ideja "uništenja" bila vezana na eu.
    Isto tako nisu je uništili "neki drugi", nego mi sami, da budemo precizniji oni kojih je pun remetinac (nažalost mnogi nisu u remetincu, nego su uvazeni prilično, bogati građani), te oni koji su ih uprkos tome dalje i dalje birali.
    Eu zasigurno ima mana, ali joj se sigurno ne može pripisati uništenje hrvatske ekonomije. Za to smo pak sami zaslužni.

Osoblje foruma rahela's Avatar

Quote Originally Posted by seni View Post
    Nasu proizvodnju sigurno nije uništila EU. Niti je ideja "uništenja" bila vezana na eu.
    Isto tako nisu je uništili "neki drugi", nego mi sami, da budemo precizniji oni kojih je pun remetinac (nažalost mnogi nisu u remetincu, nego su uvazeni prilično, bogati građani), te oni koji su ih uprkos tome dalje i dalje birali.
    Eu zasigurno ima mana, ali joj se sigurno ne može pripisati uništenje hrvatske ekonomije. Za to smo pak sami zaslužni.
    ovo potpisujem
    ali i dalje mislim da je pametnije da se iz tih svoji g.vana izvlačimo sami (kako god možemo i znamo), a ne da se sad objesimo na EU kao na spasonosno rješenje (što imam osjećaj da će velikim dijelom očekivati oni koji budu glasali za EU)

zmaj's Avatar

Quote Originally Posted by rahela View Post
    dobih na mail neke tekstove, uglavnom sve takve brišem, jer ne volim da me netko samo tako uvjerava u nešto... ali ovaj sam išla pročitati
    pa sam naišla na nešto o čemu ne znam ništa
    pa bih molila ako netko nešto zna o tome (ili makar kako da provjerim točnost tih informacija i gdje) da me prosvijetli
    dakle, stavit ću citat iz maila - znam i svjesna sam otkud je to došlo, ali svejedno me zanima kako provjeriti točnost tih i takvih informacija
    "Bizarna UK-korekcija — jesu li vam ikad rekli za nju?
    Ali ni tu priči nije kraj! Jer, Margaret Thatcher je 1985. izborila posebne pogodnosti za Ujedinjeno Kraljevstvo. Prema tim "pogodnostima" britanski bi se doprinos svake godine umanjivao za dogovoreni iznos, koji se u proračunu vodi kao “UK-Correction”. O tome nećete čuti u Dnevniku. O čemu je riječ?
    Čelična Margaret uspjela je u svom naumu, pa manjak koji nastaje zbog smanjenog doprinosa Ujedinjenog Kraljevstva nadoknađuju sve ostale članice – uplatom dodatnog iznosa za Ujedinjeno Kraljevstvo.
    Jednostavno, zar ne? I odlično za Ujedinjeno Kraljevstvo, ali loše za vas ako niste podanik Ujedinjenog Kraljevstva! Pogledajte na tablici proračuna EU, na našoj podstranici EU-danas, koliko zemlje članice uplaćuju u duboki unijski džep kako bi nadoknadile britanski manjak. Riječ je o 3 milijarde eura!"

znam da riskiram :rollanja: , ali ne provociram i ne želim da ispadne da stavljam kontra EU citate, zbilja me zanima
    jel to ovo:
    "On je također postavio pitanje britanskog prava na povrat sredstava iz europskog proračuna, za što se izborila još nekadašnja premijerka Margareth Thatcher."
    http://www.novilist.hr/Vijesti/Svije...rclink=related

u gužvi sam..kad stignem, iznjela bi i ja (još) neke svoje sumnje...

Teica's Avatar

Quote Originally Posted by rena7 View Post
    http://www.ombudsman.hr/propisi/109-...-hrvatske.html

Evo, ovo je pročišćeni tekst Ustava RH.

Početak članka146. citiram:

Članak 146.

Državljani Republike Hrvatske su građani Europske unije i uživaju prava koja im jamči pravna stečevina Europske unije, a osobito:

Dakle, jel to to???!
    Koliko sam uspjela pročitati, čini mi se da se nitko nije osvrnuo na ovaj post.

Ja, stara Hlebinska škola, u čudu:

dakle, jel to - to ?

Ne trebaju nam ni vize niti išta slično - već smo "unutra" samo nismo (svi) dobro informirani?

Dajte, prosvijetlite me vi koji bolje poznajete problematiku, molim vas !

(moja malenkost je polagala Politički sustav RH i u okviru toga Ustav, ali prije kojih

17-18 godina...

sad sam totalni outsider, koliko vidim...)

Hvala!
    Last edited by Teica; 18.12.2011 at 17:25.

zmaj's Avatar

ima još:
    Članak 152.
    Promjena Ustava stupa na snagu danom proglašenja, 16. lipnja 2010. godine, osim članka 9. stavka 2. u dijelu koji se odnosi na izvršenje odluka o predaji donesenih sukladno pravnoj stečevini Europske unije, članka 133. stavka 4. i članaka 144., 145. i 146. Ustava Republike Hrvatske koji stupaju na snagu danom pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Quote Originally Posted by seni View Post
    Ovo boldano - kako se moglo dogoditi da lopovi budu uvaženi građani, kada smo usklađeni s EU zakonodavstvom?

Osoblje foruma krumpiric's Avatar

LJiljana, ti se zezaš?

Jelena, odličan post. Doduše, ja bi i za glasovanje na izborima uvela test. Barem o programima stranaka.
    Situacija je takva da će nas EU zgaziti poticajima vlastitoj proizvodnji i ovo malo privrede i izvoza neće biti konkurentno na međunarodnom tržištu, di smo onda?
    To jel se nama EU kao institucija sviđa ili ne, je apsolutno irelevantno. Samo naše opcije budućnosti su važne.

Ne zezeam se. Mislite li da u EU nema lopova uvaženih građana?

Osoblje foruma krumpiric's Avatar

Naravno da ima.
    Zemlja koja ima bogate i dobre resurse i umjerene količine lopina, te uređene situacije malog lopovluka i dobro sudstvo i administraciju, može si priuštit pokojeg korumpiranog političara, direktora javne tvrtke i koju dobru lopinu.
    Zemlja koja je izašla iz rata, nema rude, nema proizvodnje, nema administracije i nema sudstva ne može si priuštiti lopove.

Page 5 of 34 FirstFirst ... 3456715 ... LastLast