Citiraj Svimbalo prvotno napisa Vidi poruku
Meni se plače
A meni se smije, pa nije uopće tragično, ka'e, ulazimo u EU, pa kud oni tud i mi.

Nisam ovdje detektirala nekog stručnjaka za vanjsku politku i europske integracije no, tko zna, možda iz prikrajka viri pa mi (informirano) uspije odgovoriti što će, ili što bi moglo biti ulaskom u EU konkretno s našim sudskim sporovima tj. sa sudskom praksom.

Naime, imam radni spor koji traje sad već 13 godina. Nije uopće kompliciran, mogao je završiti odavno, ali otkako je počeo čula sam "objašnjenja" za takvo njegovo odugovlačenje. Uz one uobičajene, kao, puno je predmeta (no ne toliko da bi se tako odužilo) , najčešće je bilo ono - u presudi bi se radilo o svojevrsnom presedanu kakvog nema kod nas u sudskoj praksi, a suci nisu skloni "iskakati".
No, čula sam pritom - sve će se to promijeniti ulaskom u Uniju. Kod njih ima prakse pa će i naši suci to primjenjivati, pa će se uskladiti zakoni, pa će se sve ubrzati...

Kako?
Pa neće europski suci kod nas kao sezonci gastarbajtati na sudovim da bi se naši slučajevi ubrzali? Ili će preuzeti naše slučajeve na svoje sudove? Naravno da neće.

Kako će to oni natjerati naše da usklade propise kad naši genijalci zakonodavci kod usklađivanja donesu takav ovršni zakon koji umjesto da sve ubrza (što mu je bio cilj) zbog nekoordiniranosti i nesnalaženja dovede do toga da se ljudima pod ovrhu stavljaju i mirovina i socijalna primanja.

To uređeno i efikasno sudstvo, to mi je bila svjetla točke Europske unije.

Zna li netko, informiran, kako će oni to konkretno "prenijeti" na nas?

(Pitanje je ozbiljno, ako to dobijem, mogu otplatiti trećinu kredita)