Vidi rezultate ankete: Jeste li za ulazak Hrvatske u EU?

Glasači
241. Ne možete glasovati u ovoj Anketi.
  • DA

120 49.79%
  • NE

121 50.21%
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 1681

Tema: i EU zaslužuje temu :)

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    Zubic vila avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2008

Početno

Citiraj Nena-Jabuka prvotno napisa Vidi poruku
    A meni se smije, pa nije uopće tragično, ka'e, ulazimo u EU, pa kud oni tud i mi.

Nisam ovdje detektirala nekog stručnjaka za vanjsku politku i europske integracije no, tko zna, možda iz prikrajka viri pa mi (informirano) uspije odgovoriti što će, ili što bi moglo biti ulaskom u EU konkretno s našim sudskim sporovima tj. sa sudskom praksom.

Naime, imam radni spor koji traje sad već 13 godina. Nije uopće kompliciran, mogao je završiti odavno, ali otkako je počeo čula sam "objašnjenja" za takvo njegovo odugovlačenje. Uz one uobičajene, kao, puno je predmeta (no ne toliko da bi se tako odužilo) , najčešće je bilo ono - u presudi bi se radilo o svojevrsnom presedanu kakvog nema kod nas u sudskoj praksi, a suci nisu skloni "iskakati".
    No, čula sam pritom - sve će se to promijeniti ulaskom u Uniju. Kod njih ima prakse pa će i naši suci to primjenjivati, pa će se uskladiti zakoni, pa će se sve ubrzati...

Kako?
    Pa neće europski suci kod nas kao sezonci gastarbajtati na sudovim da bi se naši slučajevi ubrzali? Ili će preuzeti naše slučajeve na svoje sudove? Naravno da neće.

Kako će to oni natjerati naše da usklade propise kad naši genijalci zakonodavci kod usklađivanja donesu takav ovršni zakon koji umjesto da sve ubrza (što mu je bio cilj) zbog nekoordiniranosti i nesnalaženja dovede do toga da se ljudima pod ovrhu stavljaju i mirovina i socijalna primanja.

To uređeno i efikasno sudstvo, to mi je bila svjetla točke Europske unije.

Zna li netko, informiran, kako će oni to konkretno "prenijeti" na nas?
    Kao prvo, možda će ti zvučati nevjerojatno i vjerojatno to nisi osjetila na svom sudskom predmetu, ali naše sudstvo napreduje, puno je bolje nego prije recimo 10 godina, za 10 godina će valjda biti još bolje (ali i dalje ne idealno), ali kao što sam pisala na temi o izborima- nema preko noći, to je jednostavno tako, a najveći pomaci su se dogodili upravo pod pritiskom EU da bi se zatvorilo pregovaračko poglavlje Pravosuđe, koje je bilo najproblematičnije. Znam ljude koji su zadnjih godina riješili sporove koji su se isto vukli cijelo desetljeće i nisu izgledali kao da će se uskoro riješiti.

To da radni spor traje kao to tvoje je prestrašno, ali se i dalje događa, prečesto u svakom slučaju. Ne znam o čemu se točno radi, a neke od stvari koje si napisala su sasvim sigurno rekla-kazala informacije koje si dobila od službenika na sudu pokušavajući dobiti suvisle odgovore. Napisat ću ti samo ono što općenito znam, a moglo bi imati veze i s tvojim predmetom. Suci ne vole donositi presedan odluke jer se boje da će ih viši sud poništiti po eventualnoj žalbi, nastoje uglavnom ostati unutar uvriježene sudske prakse (koliko sam shvatila ti imaš neku situaciju koja bi bila presedan). Neće kod nas doći europski suci, ali kad postanemo članica, sve odluke naših sudova morat će se donositi u skladu sa uredbama EU koje se izravno primjenjuju na sve građane EU (a to ćemo biti i mi). Ako neki naš zakon s tim nije kompatibilan- uredba ima prednost. Također će danom stupanja u punopravno članstvo stupiti na snagu brojni zakoni koju su već izglasani u Saboru kako bi se naše zakonodavstvo uskladilo s pravnom stečevinom EU. Možda se nešto od toga odnosi i na tvoj slučaj, ako je vjerovati informacijama koje si dobila na sudu. Isto tako, vjerojatno će se konstantno vršiti pritisak na naše problematično pravosuđe da bude efikasnije, brže itd.
    Eto, to je vrlo ukratko.

zmaj avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

neki su spominjali prijevod Lisabonskog ugovora!!
    i kako se treba informirati.
    pretpostavljam da su ti onda i informirani, stoga lijepo molim link za potpuni prijevod Lisabonskog ugovora na hrvatski jezik (nalazim samo konsolidiranu verziju).
    i molim te informirane, pravni članak iz Lisabonskog ugovora o mogućnosti i radnjama vezanim za izlazak iz EU.
    hvala

u međ.vremenu
    Na raspravi koju je organizirala e-academia.hr sudjelovali su, između ostalih, Andrej Plenković, državni tajnik za europske integracije u ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija, Nigel Paul Farage, britanski političar i član Europskog parlamenta za jugoistočnu Europu i lider Stranke za neovisnost Ujedinjenog Kraljevstva. i drugi (hrvatskih doktora akademika Slavena Letice, Zdravka Tomca, Josipa Jurčevića, Velimira Sriće i Marka Veselice)
    http://politika.hr/protiv-ulaska-hrv...tiri-haka-suda
    tj.:
    http://www.dnevno.hr/vijesti/svijet/...da/383503.html
    Posljednje uređivanje od zmaj : 10.12.2011. at 19:44

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •