Citiraj Zubic vila prvotno napisa Vidi poruku
....

A ona forwarduša, majko mila. Da bit ćemo najamni radnici strancima.. A za koga sada rade Hrvati u Zagrebačkoj i Privrednoj banci, u Plivi? Da smo u EU, onda bi EU bila kriva što smo sve rasprodali, i to zamisli k tome- strancima (a svi znamo da je bolje kad nešto prodaš Kutli & co.) Kao da je to glavni problem, problem je što je prodano za bakšiš, problem je mito i korupcija u tim transakcijama, a ne što je to u rukama stranaca. Jel tebi toplije oko srca što je Konzum Todorićev, misliš da je tako više tvoj nego da je u vlasništvu nekog Hansa?

Ovdje mnogima nije jasno što EU je, a što nije. A da će nam biti onako kako si sami napravimo- to tvrde svi na topicu, pa i naše političko vodstvo.
I hvala na ideji, ZV.
Sad vidim da je za psihičko zdravlje našeg naroda dobar ulazak u EU. Da imamo koga okrivljavati,... Austriju, kralja Aleksandra, Tita i komuniste, inače bi mi prosperirali jer imamo sve živo, ali nam nikako ne daju ugnjetatori.
Kad smo napokon dobili stvar u svoje ruke nikako se nije moglo prihvatiti da i u suverenoj Hrvatskoj postoje pravi pravcati Hrvati s čistim rodoslovljem koji također niti malo ne mare za tu državu. Ali su "naši".
No, sad će nam opet biti srce na mjestu. Za sve će se opet moći okriviti neki stranci, sad će to biti EU.
Budući da je ljudima jako potrebno da si nešto poslože u glavi, ovo će im dobro doći.
Mi smo sad baš savršeno uspješni, a ako što ne bude štimalo ubuduće imat ćemo koga okriviti. Nije to loše.
Mentalno zdravlje nacije je ipak najbitnije.

Iako sam to napisala s dozom ironije, mislim da u tome ima nešto jer jako puno naših sugrađana ima tragove baš tog povijesno-mentalnog naslijeđa, kao što Rusi imaju svoje, Mađari svoje, Česi svoje...nije se toga lako osloboditi.

I ono što sam navodila da mi imamo dovoljno vlastitih mogućnosti za razvoj, mislila sam zbilja općenito, kao prirodne resurse, kao nekakav temelj koji nikad nismo znali iskoristiti, to nema veze s tim hoćemo li biti u nekoj uniji ili ne. Ovo sa EU je sad stvar političkih odnosa globalno, u svijetu, a mi smo tu neopisivo minijaturni kotačić.