Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: spolno zlostavljanje u obitelji kao tema SRZ

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno spolno zlostavljanje u obitelji kao tema SRZ

Radim u osnovnoj školi i razrednica sam. Pedagoginja je danas izjavila kako moramo u plan za SRZ uvrstiti temu spolno zlostavljanje u obitelji i pričati o tome na roditeljskom sastanku s roditeljima. Ja to ne želim učiniti jer mi se ne čini primjerenim, a i nisam kvalificirana niti kompetentna da obrađujem ovako zahtjevnu i delikatnu temu. Zar to nije posao psihologa? A uostalom pun mi je kufer toga da nama nastavnicima izmišljaju kojekakve gluposti kojih se sjete da bi trebali obrađivati, jedne godine je bilo da trebamo provesti antikorupcijski program.
    Mene zanima je li sam zakonom obavezna to učiniti ili imam pravo to odbiti? Profesori, učitelji, nastavnici, molim pomoć!

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Zašto s roditeljima? Koja je svrha toga? (Ok, dobro, sad sam nesto naucio pa necu spolno zlostavljati svoje dijete).

O tome treba pricati s djecom ali slazem se da se pri tome treba osjećati kompetentnim i da bi to trebali odrađivati za to educirani ljudi.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Razumijem dilemu... Da sam u situaciji da moram tako nešto odraditi, svela bih "odradu" na jednu rečenicu u sklopu uobičajenog roditeljskog sastanka (u smislu napomene roditeljima da ako primijete neobično ponašanje djece blabla da se mogu obratiti stručnoj službi škole). Svoje bi odradila, a lopta bi bila prebačena na pravu adresu.

Inače, ovo je jaaako osjetljiva tema za skupove odraslih kao što su roditeljski sastanci i s pravom brineš kako će roditelji reagirati (da se ne bi osjetili napadnuti) pa bih ja tako tome i pristupila - ti imaš uputu da to treba spomenuti (upravo tako reci, da to nije tvoja ideja nego zadatak s više razine). Ne znam puno o tome, ali ja bih tako.

S druge strane, slažem se da je tako nešto zadatak stručne službe. Čak i u razgovoru s djecom trebala bi ti barem potpora psihologa. Nadam se da nećeš naići na gluhe uši u svom kolektivu. Pitaj kolege i kolegice kako oni to rješavaju, možda zajedno možete naći neko rješenje ili barem pritjerati stručnu službu da se primi posla.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Stigla je naredba iz MZOŠ-a da su sve škole obavezne do 23. 12. obaviti neku aktivnost na temu spolnog zlostavljanja. Aktivnost treba obaviti s djecom (ne s roditeljima ili učiteljima) i o tome napisati izvješće koje se treba poslati u MZOŠ.

Koje i kakve aktivnosti nitko nije preporučio niti nas podučio - u dopisu piše da bimi to trebali znati.

Stavili su samo link na ovu stranicu: http://www.mobms.hr/razno/kampanja-v...ad-djecom.aspx

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mi smo neki dan imali roditeljski, i u sklopu njega prezentaiju o temi "spolno zlostavljanje". Razrednica je rekla da bi bilo lijepo da mi otvorimo tu temu sa djecom, a nadogradnja će biti na satu SRZ-a.
    Meni se to čini ok, pogotovo što je sa profesorima psiholog obavio prezentaciju prvo i objasnio im na što da stave naglasak.
    Meni nikada ne bi palo na pamet da postavim pojam "donje rublje" kao granicu za dopuštene i nedopuštene dodire, a to je između ostalog rečeno na roditeljskom.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Deni, što se tiče tvog pitanja. Planovi se pišu u kolovozu/rujnu; u principu pedagogica te ne trebala tražiti da nešto uvrstiš u plan i program ako je već napisan (i ako je korektno napisan).

Prema dopisu MZOŠa očekuje se da će aktivnosti održati pedagozi ili psiholozi. Dopis je napisan- između redova - kao da je MZOŠ već ranije educirao pedagoge i psihologe za provođenje aktivnosti po pitanju prevencije spolnog zlostavljanja. A nije.

Malo im se pobrkalo uslijed predizborne kampanje

ježić avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2011

Početno

Pitaj zašto ta pedagoginja nije dala neke smjernice, matrijale ili upute prema kojima treba to odraditi. Ili zašto ona to ne odradi?
    O ovakvoj temi ne možeš doći na sat SRZ ili roditeljski i pričati samo na blef. Takvu temu treba itekako dobro pripremiti.
    Ja se isto to ne bih usudila samo tako.

Cathy avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Mi smo imali super prezentaciju u Power pointu, ili kako se već te kompjutorske prezentacije na platnu zovu.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Možda mogu pomoći ove slikovnice i knjiga:
    ISPRAVNI DODIR : priča koju treba čitati naglas da bi pomogla u prevenciji seksualnog zlostavljanja djece / Sandy Kleven ; ilustrirala Jody Bergsma ; [preveo s engleskog Hrvoje Topić]. - Zagreb : Slovo, 2004. - 32 str. : ilustr. ; 29 cm. - (Biblioteka Dječje slovo)
    Posljednjih godina sve češće i otvorenije se govori o svim oblicima zlostavljanja i zanemarivanja djece, osobito o seksualnom zlostavljanju. Budući da se takvo zlostavljanje često događa u situacijama u kojima nema fizičke prisile, nego zlostavljač dijete pridobiva na različite načine: podmićivanjem. prevarom, prijetnjama, . . . te s obzirom da je zlostavljač često osoba koju obitelj pozna, važno je dijete poučiti da "sluša signale" koje mu šalje vlastito tijelo, te se suprotstavi odrasloj osobi i kaže NE, ako se iz bilo kojeg razloga osjeća neugodno i nesigurno. Upravo o tome govori ilustrirana knjiga "Ispravan dodir", u kojoj se djeca na jednostavan, razumljiv i primjeren način, kroz razgovor dječaka Ivana i njegove mame, poučavaju o ponašanju kojim će se zaštititi od seksualnog zlostavljanja. Knjiga je namijenjena ne samo djeci već i roditeljima, učiteljima, kao i svima onima koji rade s djecom. Uz knjigu postoji i dodatak u obliku postera "Dječji vrt" zamišljen kao pomoć djeci u vizualnom prepoznavanju svojih dojmova i osjećaja.

OBITELJSKI ALBUM / ispričale Sylvia Deinert i Tine Krieg ; oslikala Ulrike Boljah ; [prevela Sonja Tomić]. - Zagreb : Golden marketing - Tehnička knjiga, 2004. - [44] str. : ilustr. ; 22x31 cm
    Problemska slikovnica u kojoj se kroz priču o mišjoj obitelji, otvoreno i hrabro progovara o vrlo važnom problemu - zlostavljanju djece.
    U mišjoj obitelji stric Jojo seksualno zlostavlja malu mišicu Pinkicu, no ona iz straha od njegovih ucjena i prijetnji ne govori ništa svojim roditeljima. No, istina na kraju izlazi na vidjelo i stric je kažnjen za svoje nedjelo.
    Slikovnica je nastala prema istoimenoj predstavi hamburškog kazališta FUNDUS, a prikladna je kao pomoć roditeljima, djeci, odgajateljima i psiholozima u suočavanju s ozbiljnim problemom koji na žalost, ostavlja trajne posljedice u psihofizičkom razvoju djece.

IDEMO RAZGOVARATI KAKO BEBE DOLAZE NA SVIJET / Robie H. Harris ; ilustracije Michael Emberley. – Zagreb : Egmont, 2003.
    Ilustrirana knjiga namijenjena djeci viših razreda osnovne škole, također obrađuje i spolno zlostavljanje

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Ali to je sve pusta teorija, ima otvaračica teme pravo - ne može samo tako prčkati po tako ozbiljnoj problematici, a što da je netko u razredu stvarno traumatiziran pa netko nestručnim i neadekvatnim odgovorom ili pristupom zauvijek odbije dijete od traženja pomoći ili ga dodatno traumatizira? Ja se slažem da to nije tema o kojoj treba malo popričati - nego ozbiljna problematika koju trebaju pripremiti stručne službe, obučiti učitelje i biti prisutne kao podrška. Mora biti omogućeno zbrinjavanje traumatizirane djece i nastavak rada s njima. Pa ako učiteljica ne može odbiti raditi, što će biti tek s djetetom koje ima itekakve razloge da pred cijelim razredom ne želi jer ne može samo tako razgovarati o toj temi? Tko će zbrinuti to dijete i tko će s njim raditi?
    Ako se ne možete suprotstaviti ja bih poslušala Peterlin. Dvije šture rečenice, upute kome da se obrate za pomoć, podijeliti slikovnice, brošure,kontakte što već i napisati na tri strane izvješće "trla baba lan" Kako su ozbiljno pripremili rad tako vjerojatno neće ni čitati izvješća. Vjerojatno možete pisati na dvije stranice što piše u brošuri.
    Posljednje uređivanje od pikula : 09.12.2011. at 10:02

zloćko avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

[/QUOTE][QUOTE=Cathy;2022674
    Meni nikada ne bi palo na pamet da postavim pojam "donje rublje" kao granicu za dopuštene i nedopuštene dodire, a to je između ostalog rečeno na roditeljskom.[/QUOTE]

E sad ja sa jednim možda glupim pitanjem kojem nije ovdje mjesto al me kopka,

Ako ja kao majka prilikom kupanja svoje muške i ženske djece diram njihova spolovila, da li su to nedopušteni dodiri?
    Posljednje uređivanje od zloćko : 09.12.2011. at 10:20

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Nisu. Zlostavljači to rade iz drugih pobuda.

Jurana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Mislim da neće biti štetno da se djeci kaže da ih NITKO ne smije dirati ako im je to neugodno i da za takve situacije nisu oni sami krivi pa, prema tome, nema razloga da takve stvari ostaju tajna. Bolje je da im se problem tako objasni nego da se prešućuje.

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Na stranicama velikogoričke osnovne škole našla sam ovo http://www.os-ekumicica-velikagorica...ji?news_id=291 možda posluži.

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Možda da kontaktirate Udrugu roditelja Korak po korak oni imaju zanimljiv program CAP koji se provodi i u nekim školama.

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

Citiraj enchi prvotno napisa Vidi poruku
    Nisu. Zlostavljači to rade iz drugih pobuda.
    Mi smo imali predavanje i ono što me zgrozilo je da su to najčešće ljudi s kojima je dijete u stalnom kontaktu, najčešće bliski prijatelji obitelji. Ti ljudi zavedu djecu tako da se klinci onda osjećaju kao da su oni nešto krivi i prihvaćaju to kao njihovu malu tajnu. Upravo kako se radi o poznatim ljudima kada se dijete požali da mu se ne sviđa kako taj xy gleda, dodiruje...mi na to odgovaramo ma daj on/ona je tako dobar prema tebi, to je tako draga osoba...jednostavno nečujemo što nam djete govori jer se najčešće radi o djeci mlađe životne dobi (do nekih 10 godina) pa uvijek mislimo da se radi o njihovoj bujnoj mašti...dan nam je savijet da ukoliko nam se dijete požali na nekoga da onda s njime smireno razgovaramo bez da ga policijski ispitujemo tipa Kada je to bilo? Gdje? Kako? Klinci će tada osjetiti nepovjerenje i naš šok i oni će se povući. Ovo je stvarno tema o kojoj je roditelju samome jako teško s dijetetom razgovarati, zato je dobar ovaj pristup "donje rublje" kao granicu za dopuštene i nedopuštene dodire. Mislim da je dobro upoznati roditelje s time, ne samo u školi, nego već i u vrtiću, ali naravno to trebaju odraditi stručnjaci prvo s roditeljima, a onda i kroz igrokaze s djecom.

enchi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008

Početno

Sve to stoji što pišeš, no ja sam se referirala na dio gdje zloćko pita da li ona zlostavlja dijete ako ga kupa tj. pere.
    Naravno da, nažalost, postoje i bliske osobe, čak i osobe od djetetovog povjerenja, koja će nastojti iskoristiti pruženu priliku da nešto učine djetetu ali nisam pisala o tome već direktno odgovorila na njezino sasvim konkretno pitanje - da li ONA KAO MAJKA zlostavlja dijete ako ga kupa.
    Posljednje uređivanje od enchi : 09.12.2011. at 13:46

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znam u kojem se kontekstu spominjalo donje rublje ali mnoga djeca su seksualno zlostavljana potpuno obucena.

Datum pristupanja
    Sep 2009

Početno

"Donje rublje" - da djeci bude jasnije koji su to dijelovi tijela (bilo obučeni ili ne), može se koristiti i izraz koji pokriva npr. badekostim.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Škola koju pohađaju moji klinci je to odlično odradila

Organiziran je zajednički roditeljski sastanak,na kojem su sudjelovale psihologinja iz Obiteljskog centra i predstavnica PU.
    Odgledali smo prezentaciju,odslušali predavanje i sami imali dosta pitanja.

Ono što sam čula i naučila taj dan smatram izuzetno korisnim.Smatram da su mi djeca još premala da im se to prezentira na nekakvim srz satovima,na nama je roditeljima da klincima damo upute na njbezbolniji način

Ovo pravilo donjeg rublja jest najednostavnije za objasniti ne znam,djetetu od 7 ,8 godina.
    Nitko od odraslih ne smije dirati donje rublje djeteta jer time povređuje njegove osobne granice.

Također,iznijeta su nam tipična ponašanja zlostavljanog djeteta i rečeno ako ikada igdje posumnjamo da se radi o takvom djetetu,na koji broj da prijavimo.
    Brojka da je jedno od pet djece u Hrvatskoj pretrpjelo nekakav oblik seksulanog zlostavljanja mi je prestrašna.Kao i podatak da je u 70 % slučajeva riječ o osobi koju dijete pozna.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Moji cu imali CAP program u vrtiću i to je bilo odlično, za to sam uvijek. I nama je jako koristilo kao povod i pomoć u razgovorima

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Hvala Vam svima na vašim prijedlozima. Ja sam još uvijek mišljenja da je to posao psihologa, i da je to predelikatna tema da ju obrađuju čak i učitelji koji su educirani jednim predavanjem. Mislim da niti pedagog nije dovoljno stručan u tom području. Naša škola nema psihologa niti mogućnost da dovede psihologa. Mene ljuti što nije bitno kako se nešto radi, samo se izgleda radi da se zadovolji forma, zato što ministarstvo dobije pritisak od Europske Unije. Tako mi se nekako čini u zadnjih par godina. Umjesto da se dovede stručnjake koji će nešto napraviti kako treba, prepušta se stvar učiteljima, koji nisu stručni za takve stvari. To vam jer isto kao da date nekome tko nije kirurg, nego je pogledao par predavanja o operaciji, da vas operira. Malo karikiram, ali znate što hoću reći. I uopće mi nije u redu da se štedi na djeci koja su naše najvažnije blago i naša budućnost. A novac odlazi na nebitne stvari. Kada bi se više novaca uložilo u škole i vrtiće (pri tom ne mislim na povećanje plaća učitelja i odgajatelja, nego na kvalitenije programe pomoći djeci, psihologe u svakoj školi....) ne bi se događale ili bi barem bilo manje ovih strahota koje slušamo na vijestima.
    "Deni, što se tiče tvog pitanja. Planovi se pišu u kolovozu/rujnu; u principu pedagogica te ne trebala tražiti da nešto uvrstiš u plan i program ako je već napisan (i ako je korektno napisan).

Prema dopisu MZOŠa očekuje se da će aktivnosti održati pedagozi ili psiholozi. Dopis je napisan- između redova - kao da je MZOŠ već ranije educirao pedagoge i psihologe za provođenje aktivnosti po pitanju prevencije spolnog zlostavljanja. A nije."
    Plan sam napisala, naravno u kolovozu, ali o ovome je pedagoginja pričala u 9. mjesecu, ja nisam bila, jer sam bila na bolovanju, a nitko me dosad nije obavijestio o ničemu, nego sam tek sada saznala.
    A tipično za naše ministarstvo da rade sve obrnuto, kao što je bilo i s NOK-om i s HNOS-om, i sa svime.
    Oprostite na dugom postu, ali ovo mi je izgleda kap koja je prelila čašu.

Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Citiraj no@ prvotno napisa Vidi poruku
    Stigla je naredba iz MZOŠ-a da su sve škole obavezne do 23. 12. obaviti neku aktivnost na temu spolnog zlostavljanja. Aktivnost treba obaviti s djecom (ne s roditeljima ili učiteljima) i o tome napisati izvješće koje se treba poslati u MZOŠ.

Koje i kakve aktivnosti nitko nije preporučio niti nas podučio - u dopisu piše da bimi to trebali znati.

Stavili su samo link na ovu stranicu: http://www.mobms.hr/razno/kampanja-v...ad-djecom.aspx
    ovako i kod nas. taj posao moraju odraditi razrednici s djecom. ja nisam...još.
    ne znam kako, imam 5. razred.
    za sad se mučim s drogama i alkoholima na Treningu životnih vještina.

pikula avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Napišite kako je prošlo i nas roditelje znaima što nas čeka.

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Na što točno misliš kako je prošlo? Radionice s djecom?

Na magginom i deninom mjestu ja bih naređenje izignorirala - sve dok ne bih prošla edukaciju i dobila materijale. I osjećala se dobro i kompetentno s tom temom. Uostalom ako se nekom da listati ovaj dokument - piše da je AZOO prethodno trebala organizirati edukacije: http://www.mobms.hr/media/17616/akci...3.2011 -bb.pdf

(A oni idu obrnutim putom. Naređuju da se aktivnosti provedu, napišu izvješća i onda će na temelju primjera dobre prakse organizirati edukacije)
    Također u mojoj školi mi ne pada napamet na horuk uvaliti taj zadatak razrednicima. Pogotovo ne bih tražila/očekivala da to moraju svi provesti.

Ono što je meni posebno neprihvatljivo u vezi načina provođenja ove kampanje je da se tako ozbiljne teme rade na tako neozbiljan i površan način.

Dopis da se aktivnosti trebaju provesti nama je stigao krajem studenog (ne znam napamet je li nadnevak 20. ili 25. studeni).
    Posljednje uređivanje od no@ : 10.12.2011. at 11:21

Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Citiraj pikula prvotno napisa Vidi poruku
    Ali to je sve pusta teorija, ima otvaračica teme pravo - ne može samo tako prčkati po tako ozbiljnoj problematici, a što da je netko u razredu stvarno traumatiziran pa netko nestručnim i neadekvatnim odgovorom ili pristupom zauvijek odbije dijete od traženja pomoći ili ga dodatno traumatizira? Ja se slažem da to nije tema o kojoj treba malo popričati - nego ozbiljna problematika koju trebaju pripremiti stručne službe, obučiti učitelje i biti prisutne kao podrška. Mora biti omogućeno zbrinjavanje traumatizirane djece i nastavak rada s njima. Pa ako učiteljica ne može odbiti raditi, što će biti tek s djetetom koje ima itekakve razloge da pred cijelim razredom ne želi jer ne može samo tako razgovarati o toj temi? Tko će zbrinuti to dijete i tko će s njim raditi?.
    Sorry, tek sada sam vidjela što si napisala. Ove tvoje dileme samo potvrđuju činjenicu da je prije provođenja aktivnosti ove kampanje potrebno educirati zaposlenike. I tu mislim na sve zaposlenike škola, vrtića, domova itd - dijete (pogotovo mlađe) može se povjeriti i kuharici ili spremačici u školi ili dr ustanovi .

Seksualno zlostavljanje djeteta je kazneno dijelo i postoji velika opasnost da se uslijed dobrih namjera needuciranih ljudi iskaz zlostavljanog djeteta dodatno kontaminira ili dijete nepotrebno traumatizira.

Zakon predviđa da se dijete koje je doživjelo seksualno nasilje smije ispitati svega 2x.
    U praksi se događa da ga krene ispitivati učiteljica, pa stručni suradnik, pa ravnatelj pa socijalni radnik...

zloćko avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2009

Početno

Citiraj enchi prvotno napisa Vidi poruku
    Sve to stoji što pišeš, no ja sam se referirala na dio gdje zloćko pita da li ona zlostavlja dijete ako ga kupa tj. pere.
    Naravno da, nažalost, postoje i bliske osobe, čak i osobe od djetetovog povjerenja, koja će nastojti iskoristiti pruženu priliku da nešto učine djetetu ali nisam pisala o tome već direktno odgovorila na njezino sasvim konkretno pitanje - da li ONA KAO MAJKA zlostavlja dijete ako ga kupa.
    Da upravo me to zanimalo , Hvala.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •