Page 3 of 9 FirstFirst 12345 ... LastLast
Results 101 to 150 of 438

Thread: Božićni kolači 2011

  1. #101
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    n.i.k.a.d.
    v.i.s.e.

  2. #102
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Sta nikad vise? Pa je si li svjesna da je to normala za brasno, bilo koje i bilo gdje? Šta mislite zasto u ozbiljnim receptima pise da se brasno prosijava?

  3. #103

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    1,769

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    Pa naravno, to su normalni stanovnici u brašnu. Samo je pitanje koliko su vremena imali za razvoj prije nego si ti otvorila vrecu. Nemoj uopce jesti pekarske proizvode. :beeelj:
    znaš li im ime?

  4. #104

    Default

    pa rijetko naiđem
    ali kad naiđem......

    a čuj, recesija je

    jedino ako mi se upaučini (ako se pojave neke bubice koje naprave paučinu) to frknem u smeće
    ako su "samo" žiški, brašno normalno ide u upotrebu

    a pp, što ti misliš da u pekarama bacaju žižljivo brašno
    žižak je najbezazlenije što možeš dobiti u brašnu iz pekare
    gadnije su crne kuglice koje se ne miču

  5. #105

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    1,769

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    Sta nikad vise? Pa je si li svjesna da je to normala za brasno, bilo koje i bilo gdje? Šta mislite zasto u ozbiljnim receptima pise da se brasno prosijava?

    ja sm do sada mislila, kao aleks, radi zraka

  6. #106
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Radi zraka, istina. I radi odstanjivanja nečistoća.

  7. #107
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Žižak je bezazlena buba. Sigurno si ga koji put u grahu zamijenila za zrno papra.

  8. #108
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    Sta nikad vise? Pa je si li svjesna da je to normala za brasno, bilo koje i bilo gdje? Šta mislite zasto u ozbiljnim receptima pise da se brasno prosijava?
    niceg ja nisam svjesna
    ubuduce cu prije nego probam neki kolac, zenu pitat - imas li ti doma sito
    ako ima, ja ne jedem

  9. #109
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Krivo. Ako ima sito, onda u kolačima sigurno nema podstanara. A ako nema sito, onda u kolačima mozda ima podstanara, pogotovo ako zena malo slabije vidi.

  10. #110
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Oces i u pekari to pitati?

  11. #111

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    Krivo. Ako ima sito, onda u kolačima sigurno nema podstanara. A ako nema sito, onda u kolačima mozda ima podstanara, pogotovo ako zena malo slabije vidi.
    takoe

  12. #112
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Jedini način da se osiguraš od zizaka je da ne jedes nista od zitarica ni mahunarki. Dobro je za liniju. Al fali gušta.

  13. #113

    Default

    2x u 5 min potpisujem martu

  14. #114
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Aleks, ono s paučinom mogu biti moljci i pauci.
    Dakle o tri vrste podstanara govorimo. Moljci vole kukuruzno. Paučiće sam nalazila u pšeničnom i pirovom brašnu. A žižci vole sve što stoji u ormaru.

  15. #115
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    2x u 5 min potpisujem martu
    Pa moramo se i mi nekad slozit. To se zove zakon velikih brojeva.

  16. #116

    Default

    nema pp, što misliš, dal negdje grli školjku
    skupa s ivkom

  17. #117
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Mislim da su otišle naložit sve praškasto i zrnato iz ormara.

  18. #118
    frka's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Posts
    3,141

    Default

    Quote Originally Posted by spajalica View Post
    sjetih se sad onih nekih kuglica od Apri koje svi hvale ili kude s narancom, ah. idemo redom. rano pocinjemo imamo vremena smisliti i pomoci se medjusobno.
    naravno dobrodosli su i neki recesijski recepti
    ima li gdje link na te kuglice s narancom? super zvuci, a pretraznikom ne nalazim...

  19. #119
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    ma sto mi bi da pratim ovu temu kad ionako necu na bozic nista praviti
    sad samo necu nista po kucama ni jesti

  20. #120

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    1,769

    Default

    ajme, očajno...

    ja nemam sito..znači da silne godine hranim obitelj koječim

    a i da nabavim sito, kako ću koristiti brašno po kojem su plazile bube

    ima li negdje kupiti brašnofreebaja?

  21. #121

    Default

    ajde pp to ti je znak da nije puno pesticida, herbicida i ostalih cida
    zapravo bi se trebala razveseliti živom brašnu

    ivka
    Last edited by aleksandra70vanja; 14.12.2011 at 19:21.

  22. #122

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    1,769

    Default

    očajna sam, izguglala sam sve živo o tim bićima

    ni slovceta o antidotu

    a ja tako volim raditi kolače....

  23. #123
    Osoblje foruma ivarica's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,526

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    ajde pp to ti je znak da nije puno pesticida, herbicida i ostalih cida
    zapravo bi se trebala razveseliti živom brašnu
    mahunarke kupujem od jedne obitelji u dubrovackom primorju
    sve im je netretirano, ljudi se ubiju od posla za to malo leće, slanutka..
    i nikad, nikad, nije bilo ziska

    a nalazila sam ga posvuda dok sam kupovala po butigama tretirano vjerojatno svacim

  24. #124

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    1,769

    Default

    šta sve treba pregledavati?

    koliko sita imate u kući marta i aleks?

  25. #125
    Cathy's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Zagreb
    Posts
    8,466

    Default

    Na šta ste vi došli, drago mi je da sam na LCHF-u.

  26. #126
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    ivka, stvar skladistenja...

  27. #127

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Novi Zagreb
    Posts
    759

    Default

    ah... moljci, žiški, crvići...
    ne volimo ih jer imaju loš PR , a što očito nije tako kad su u pitanju pajceki: zmazani, neuredni, jedu sve i svašta, smrduckaju sve u šesnaest... ali ih rado imamo na tanjuru.
    a recimo, mali crvić u trešnji koji se hrani samo finom trešnjom, ne smrdi, vrlo zdrav po svom sastavu , ali ipak nam se gadi :bljak:
    sve je samo stvar percepcije

    ajmo natrag na kolače!!!
    Last edited by marijanada; 14.12.2011 at 20:43.

  28. #128
    genius's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    ravnica
    Posts
    685

    Default

    evo ga njamiii http://www.coolinarika.com/recept/bo...minjoni,jedino je kod nas problem što nema margarina s okusom sl.vrhnja

  29. #129

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Novi Zagreb
    Posts
    759

    Default

    Quote Originally Posted by frka View Post
    ima li gdje link na te kuglice s narancom? super zvuci, a pretraznikom ne nalazim...
    jesu to možda ove?
    Kuglice od smokava (apricot)

    Sastojci:
    0,5 kg suhih smokava
    sok i ribana kora od 1 naranče
    2 velike žlice ruma (može i bez ruma, ako ćeš davati klincima)
    50 g samljevenih oraha

    Priprema:
    Smokve dva puta samljeti. Dodati im sok i koru od naranče, rum i orahe. Sve zamijesiti u jednoličnu masu, od koje napraviti kuglice veličine oraha. Kuglice uviti u šećer, staviti u papirnate košarice i ostaviti da se malo osuše. (Ja ne stavljam u šećer, smokve su mi ionako preslatke).

  30. #130

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Novi Zagreb
    Posts
    759

    Default

    genius, link ne štima
    evo, ako sad valja: http://www.coolinarika.com/recept/bo...ce-ili-minjoni

  31. #131
    genius's Avatar
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    ravnica
    Posts
    685

    Default

    hvala,sada je link ok

  32. #132
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    pa ljudi kakve zivotinje mi sad tu spominjete, nije tema bozicni rucak vec bozicni kolaci
    inace ti moljci i slicene zivineni mene bas ne diraju, prosijes i ides dalje, stim da ja nemam sito vec to radim s cjediljkom

    Quote Originally Posted by frka View Post
    ima li gdje link na te kuglice s narancom? super zvuci, a pretraznikom ne nalazim...
    bozicni kolaci 2010, ali ja sm fina pa ti ga ga lijepom tu
    Quote Originally Posted by apricot View Post
    aleeeeeks... napravila sam kuglice i mjerkala žlicu po žlicu svega i ovako je ispalo:
    150 g šećera u prahu
    250 g maslaca 350 g oraha
    450 g keksa
    sok od dvije naranče (trebala bi i kora, ali nisam imala nešpricanu, pa nisam stavila)
    ruma... jedno 4 žlice
    kakaa u prahu... jedno 6 žlica

    od ovoliko svega ispadne jako puno, sobodno prepolovi mjere konzistencija smjese jako ovisi o proizvođaču maslaca. pa ako ti budu mljackave, dodaj još keksa. ili nemoj odmah staviti sav sok, nego malo po malo. sve to može "cirka oko"

  33. #133
    seni's Avatar
    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    7,511

    Default

    hvala bogu da ne pravim kolace.
    Sokirale ste me s ovim bubama i sitima.
    Last edited by seni; 14.12.2011 at 21:47.

  34. #134
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Ja bih rekla da se šokirate baš zato što ne pravite kolače. Osim pp, ona se šokira zbog profesije, odnosno profesionalne deformacije, ona bi to rado sterilizatorom prošla. Jelde? Moram priznati Aleks me iznenadila. Ipak je to zena koja opere vešmašinu nakon što u njoj opere kroksice. Ako se dobro sjecam, ako ne, sori A.

  35. #135
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    vidi vraga bube izronila u ova krizna vremena, fakat smo se okrenuli recesiji,
    mesnati kolaci

  36. #136

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    1,769

    Default

    bih jako, rado, jedan sterilizator za brašno

    a ovo s veš mašinom, ja ju isto perem, ali ne samo nakon crocsica...

  37. #137

    Default

    Quote Originally Posted by marta View Post
    Ja bih rekla da se šokirate baš zato što ne pravite kolače. Osim pp, ona se šokira zbog profesije, odnosno profesionalne deformacije, ona bi to rado sterilizatorom prošla. Jelde? Moram priznati Aleks me iznenadila. Ipak je to zena koja opere vešmašinu nakon što u njoj opere kroksice. Ako se dobro sjecam, ako ne, sori A.
    naravno
    praznu
    na 90 C
    i još stavim uzu prašak i domestosa

    al nije problem u kroksama, više me muče tenisice i sve ono što je u ripnama, mada ih ja istrljam četkicom za zube (koju više ne koristim) i domestosom prije stavljanja u mašinu, ali ipak kada pomislim da je u tim ripnama bio nečiji hračak ili gojno...

  38. #138
    pikula's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    doma
    Posts
    6,546

    Default

    Quote Originally Posted by marijanada View Post
    ah... moljci, žiški, crvići...
    ne volimo ih jer imaju loš PR , a što očito nije tako kad su u pitanju pajceki: zmazani, neuredni, jedu sve i svašta, smrduckaju sve u šesnaest... ali ih rado imamo na tanjuru.
    a recimo, mali crvić u trešnji koji se hrani samo finom trešnjom, ne smrdi, vrlo zdrav po svom sastavu , ali ipak nam se gadi :bljak:
    sve je samo stvar percepcije

    ajmo natrag na kolače!!!
    to je duh! kolač od svinjske masti s crvićima sa ili bez trešanja i da vidiš kak bumo pucali od zdravlja u sljedećoj godini

  39. #139

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Novi Zagreb
    Posts
    759

    Default

    imam ja i recept, da ne pričamo u prazno

    Pita od trešanja
    Sastojci:
    350 g brašna
    malo praška za pecivo
    200 g masti
    150 g šećera
    malo vanilin-šećera
    2 jaja

    Za nadjev:
    500 g trešanja
    50-100 g badema
    malo cimeta
    nastrugana limunova kora

    Opis:

    Prosije se 350 g brašna s malo praška za pecivo, doda 200 g margarina, 150 g šećera, malo vanilin-šećera, 1 žumanjak i 1 cijelo jaje. Od ovoga se napravi tijesto i razdijeli u dva dijela, te svaki razvalja u veličinu posude za pečenje. Jedan se položi u posudu, premaže nadjevom, a drugim se pokrije nadjev. Peče se 45 minuta. Pečeno se posipa šećerom. Nadjev: očisti se od koštica 500 g trešanja, samelje 50-100 g badema, po tijestu razbacaju trešnje, posipa bademima, cimetom i nastruganom limunovom korom.

  40. #140

    Join Date
    Oct 2009
    Location
    Novi Zagreb
    Posts
    759

    Default

    treba pisati: masti ili margarina (ja ne koristim margarin u kuhinji, a u prhko tijesto stavljam maslac, maslo ili mast)
    trešnje treba dobro ocijediti, pogotovo ako su zamrznute, a bademe je bolje prethodno ispržiti, puno je jača aroma

  41. #141
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    19 godina zaredom pravim bajaderu po istom receptu
    i prvi put mi nije uspjela
    em ti recesiju i s-budget namirnice
    zašto nisam ostala na spar čokoladi i keksima?

  42. #142
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    kako nije uspjela, pa zar je to moguce?

  43. #143
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    i ja se pitam. napravila sam je od sastojaka iz bille, čak sam kupila mljevene orahe i pojela se do zadnje mrvice. možda moji u uredu nisu izbirljivi.

    apri, kad si već tu, naranča-čokoladne kuglice idu točno po receptu i ispadnu dobro? mogu smanjiti putar?

  44. #144
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    to je sve iz glave jer se te kuglice povlače još iz pretprošlog stoljeća u maminoj obiteljji
    pa trpaš što ti padne na pamet, a da ih možeš lijepo oblikovati
    možeš smanjiti putar, zašto ne

    ne samo da bajadera nije uspjela (mrvi se, nije lijepo kompaktna, glazura nije glatka, izgleda ko gradilište), nego ni ostali nemaju okus na koji sam navikla

  45. #145
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default


    no idemo dalje, sjecas se mojih peripetija s proslogodisnjim kolacima, nek te to ne zaustavi

  46. #146
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    aha, dakle tebi kolači imaju drugačiji okus nego inače?

  47. #147
    Osoblje foruma spajalica's Avatar
    Join Date
    Nov 2005
    Location
    selo
    Posts
    14,789

    Default

    Quote Originally Posted by ms. ivy View Post
    aha, dakle tebi kolači imaju drugačiji okus nego inače?


    no mozda je to jer su i njeni mesnati

  48. #148

    Join Date
    Mar 2008
    Posts
    1,769

    Default

    i ja sam to pomislila, ali nisam htjela skretati opet temu na ona mala bića

  49. #149
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    pa ja to ne dam nikome jesti do božića
    sad pravim i skladištim
    i ližem zdjele
    pa vidim da to nije to

    napolitanke bake Anke... ni upola kao inače

  50. #150
    marta's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    15,678

    Default

    Pretvori tu bajaderu u ona zrna kave par postova ranije.

Page 3 of 9 FirstFirst 12345 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •