Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 58

Tema: Ljevorukost

Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno Ljevorukost

Radim istraživanje za diplomski na temu ljevaštva/ljevorukost, predmet istraživanja:ljevorukost kao nasljedna osobina, s obzirom da mi treba pozamašan broj ljevoruke djece a iskoristila sam već sve veze i vezice u školama i vrtićima, molila bih vas za pomoć ako imate u kući malog ljevaka ili ljevakinju ili možda poznajete iste.
    Istraživanje je anonimno meni samo treba dob, spol i preferencija ruke u roditelja. Unaprijed vam hvala!!

Datum pristupanja
    Jul 2011

Početno

moji prijatelji, curica 8 godina, ljevak, mama 37 dešnjakinja, tata 35 ljevak

rossa avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2008

Početno

ja ne znam definitivno za svoje dijete jer ima tek 3 g, ali mislim da je dešnjakinja. No ja sam ljevakinja, roditelji i brat dešnjaci (jesmo li ti prestari za istraživanje?), MD isto dešnjak

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

ja ljevakinja, sin sad će 8 godina isto ljevoruk , vidjelo se već sa 9 mjeseci koju ruku preferira. moja pokojna baka je pisala lijevom rukom

Boxica avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2009

Početno

nećak 8,5 godina ljevak, roditelji dešnjaci no stric (MM) je bio ljevak dok ga nisu u školi prisiljavali da piše desnom pa se preobratio

Osoblje foruma laumi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

kći (nepunih 10) -ljevakinja
    sin (nepunih 6) - ljevak

MM (38) -dešnjak
    ja (32) -dešnjakinja
    kći (4) - dešnjakinja

Datum pristupanja
    Sep 2007

Početno

odrasli ne dolaze u obzir?
    ja ljevakinja, svi u mojoj familiji (osim maminog polu nećaka) dešnjaci.

aishwarya avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

djevojčica, 2 godine, oduvijek hvata i jede lijevom rukom, sad i crta. ja, mm i starija sestra dešnjaci. dede, bake, tete također dešnjaci
    Posljednje uređivanje od aishwarya : 10.12.2011. at 10:42

Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

Curica-6 godina- levoruka(od bebecih dana je bilo ocigledno da preferira levu ruku).
    MM-35- levoruk
    svi ostali desnjaci

Datum pristupanja
    Apr 2009

Početno

Kćer (8 g.) - ljevakinja

Kćer (2 g.) - dešnjakinja
    Otac - dešnjak
    Mama - dešnjakinja

Tomy avatar
    Datum pristupanja
    Oct 2011

Početno

Sin (8 god.)-ljevak
    MM (30 god.)-ljevak
    moja malenkost (31 god.)-dešnjakinja

Datum pristupanja
    Nov 2005
    6,841

Početno

Moj sin (5 god) - ljevak. Od rođenja se vidilo da će biti ljevak. Ja i MM dešnjaci, jedan dida ljevak.

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Sin 10,5 god ljevak.

Ćaća (33) mu je ljevak
    Ja (32) dešnjak
    Brat i sestra su mu dešnjaci

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Moj je uzorak iz starije generacije
    MM (39) ljevak, njegova mama (68), tata (74) i sestra (46) dešnjaci.

Datum pristupanja
    Apr 2010

Početno

Moja cura od 9 god.ljevak i brat od MM 40 god.isto.Svi ostali dešnjaci

vitika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

ja (35) desnjak
    MM (36) desnjak
    curka (8) desnjakinja
    sin (7) ljevak

Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

sinčić 4 godine - ljevak, mama (28) i tata (31) dešnjaci kao i ostatak obitelji... on je jedini ljevak

JaMajka avatar
    Datum pristupanja
    Jul 2004

Početno

Moj tata ljevak, ja ljevakinja, moja starija kći (7,5) ljevakinja. MM dešnjak, kao i mlađa kći.

Nice avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

sin 4,5 g ljevak
    mama i tata dešnjaci

susmiga avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010

Početno

kod nas isto kao kod ive1602, jedino što je sinčić 5 godina, nitko u bližoj obitelji nije ljevak.

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

ljevoruki dečki 7,5 i 3,5, mama ljevoruka, tata priučeni dešnjak.

njihova sestrična (4) također ljevoruka, mama i tata dešnjaci.

AndrejaMa avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

M. dječak (6,5) izraziti ljevak (dakle svi testovi rike, noge, oko, uho sve je ljevak)
    P. dječak (4,5) dešnjak
    tata (38) ljevak
    mama (37) dešnjak

U mojoj obitelji isključivi dešnjaci,
    u obitelji MM isključivi dešnjaci

Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Ajme, divni ste!! Puno mi pomažete. Hvala vam svima a poseban pozdrav malim i velikim ljevacima . Ako vas što god zanima o ljevacima (problematika, zanimljivosti, prevencija poteškoća..) , ja ću rado ovdje pisati o tome.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

može, piši o svemu!

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne znam hoće li ti ovo pomoći u statistici
    curica 8,5 izrazita dešnjakinja
    mama ljevak
    tata prisiljeni dešnjak (samo piše s desnom, natjeran, sve ostalo radi lijevom)

nerina avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2007

Početno

Ja i MM smo izraziti ljevaci, dok je naš dječak (4god.) dešnjak.Curica mi je premalena da bih mogla reći.U mojoj obitelji samo sestrična je ljevakinja dok su kod MM-a svi dešnjaci.

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Moj mlađi (10+) je izraziti ljevak.

U obitelji su još ljevaci jedna moja sestrična i s muževe strane ljevak je bio njegov djed (svekrvin tata).

Mi ostali smo dešnjaci.

korason avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2004

Početno

Sin (7 god) ljevak 100%-tni
    Mama (41) dešnjak, tata (36) dešnjak, seka (1,5) dešnjak

Trina avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj laumi prvotno napisa Vidi poruku
    može, piši o svemu!
    Slažem se

Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Evo malo činjenica za početak:
    Koje su šanse da vam se rodi ljevoruko dijete?

Oba roditelja desnoruka ili samo otac
    desnoruk – omjer L/D 1:10
    Samo majka ljevoruka - omjer L/D 2:10
    Oba roditelja ljevoruka - omjer L/D 4:10
    Vjerojatnost da će blizanci biti ljevoruki iznosi
    20%
    U 25% slučajeva jedan je blizanac ljevoruk,
    drugi desnoruk (zrcalni odraz)
    L: ljevoruk D:desnoruk
    uzroci ljevorukosti: genetski model, patološki model: tijekom razvoja in utero , socijalni i kulturološki model - obično se odnosi na prevježbavanje ljevaka, kao što je nekolicina vas spomenula da je nekoliko ljevaka starije generacije reeducirano, tijekom mog istraživanja naišla sam na nekolicinu ljevaka čak rođenih početkom 1980 koji su prevježbani,ali to je tema za sebe i njoj ću posvetiti poseban post.
    nemojte se čuditi da vaš mali ljevak počne pisati zrcalno:
    Zrcalno pisanje
    Spontano zrcalno pisanje je uobičajenije
    kod ljevoruke djece
    Ljevoruki pišu zrcalne riječi brže od
    dešnjaka, bez obzira na ruku kojom
    Ljevoruki manje griješe od desnorukih
    prilikom zrcalnoga pisanja kada koriste
    svoju dominantnu ruku..(sjetite se slavnog ljevaka Leonarda da Vincia, e da, jeste li znali da je i Barak Obama ljevoruk?)
    Pitajte svoje ljevake da li im je teško odrediti lijevu od desne strane: u većini slučajeva to je tako, obično se služe trikovima, tipa: lijeva ruka je ona koja koja svira akorde na klaviru ili prstima lijeve ruke -palac i kažiprst "napišu" slovu L te tako brže dođu do rješenja a da ne moraju dugo razmišljati o tome..
    nastavak slijedi...

aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne samo Barack Obama nego zadnja 4 američka predsjednika, oba Busha i Clinton

nego zanima me taj patološki model tijekom razvoja

a što se tiče lijevo desno, to ni MM ni ja ne znamo bez da dobro razmislimo

jednom je MM-a vozio poznanik pa ga pita gdje da skrene
    MM govori, desno, desno, i pokazuje lijevom rukom u lijevo
    kaže ovaj "da ja tebe slušam il da te gledam?"

anavi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Evo i nas. Sin (6 g.) je ljevoruk, MM (41) i ja (33) samo dešnjaci, ali MM-ova mama je ljevak.

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Moj sin (5 godina) je ljevak, ja i mm dešnjaci, naši roditelji dešnjaci. Znam da je mamin djed bio ljevak, neznam za druge.
    Kod sina smo dosta rano primijetili da više koristi lijevu ruku. I kad piše, uglavnom počne s desna na lijevo, al kad ga podsjetim, piše pravilno. Ne bi rekla da mu je to neki problem, jednostavno mi se čini da zaboravi otkud krenut. Jede s lijevom rukom, pere zube s lijevom, puca loptu s lijevom nogom...ma totalni ljevak.
    Zna desno-lijevo, ali često malo stane da razmisli (a i ja).
    Piši, piši, ivana79, pratim temu...

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj ivana79 prvotno napisa Vidi poruku
    E
    Pitajte svoje ljevake da li im je teško odrediti lijevu od desne strane: u većini slučajeva to je tako, obično se služe trikovima, tipa: lijeva ruka je ona koja koja svira akorde na klaviru ili prstima lijeve ruke -palac i kažiprst "napišu" slovu L te tako brže dođu do rješenja a da ne moraju dugo razmišljati o tome..
    nastavak slijedi...
    Da, ovo je točno. Moj ljevak zna da lijevom svira basove na harmonici. Kad je bio mali lijeva je bila ona ruka čiji palac je išao u usta prije spavanja, he he he... i tako skoro do škole.

Pisao je zrcalno (i danas može, to je njegovo tajno pismo) od pete godine do škole, jedva smo ga preusmjerili da piše kao i svi ostali. S čitanjem je bilo dosta teškoća (nešto je još i danas ostalo, teško razlikuje malo tiskano d i b, ponekad zamijeni 6 i 9, puno lakše zbraja vertikalno nego horizontalno, ima još toga...)

Ivanna avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

Ovu zamjenu 6 i 9 radi i moj M. On je još mali, nezna tiskana slova i zbrajanje, al baš mi je dobro čitati vaša iskustva da znam što nas može čekati!

vitika avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2010

Početno

moj ljevak ide u prvi razred, ali to ga ne sprjecava da kad se zanese i pise u igri da napise cijelu recenicu zrcalno i to zavidnom brzinom.

Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    nego zanima me taj patološki model tijekom razvoja

:
    Ok, ova teorija je poprilično ekstremna i nje se ne drže mnogi znanstvenici.
    Prema ovom gledištu bilo koja manifestacija ljevorukosti posljedica je urođene traume;jedan od objektivnih dokaza urođene encefalopatije. Potvrdom takvih pogleda smatra se činjenica znatno većeg broja ljevaka među blizancima, čije su osobitosti razvoja u majčinoj utrobi predispozicija za razvoj cerebralnog deficita Ako bi živa bića bila genetski predodređena da budu desnoruka, onda je ljevorukost, kako neki autori tvrde neuspjeh da se bude dešnjak. Što je onda patološko ljevaštvo: on nije ljevak nego je nedešnjak. Geshhwind i Galaburda su istraživali utjecaj testosterona u maternici na sporije razvijanje lijeve hemisfere mozga i utjecaj izloženosti ultrazvuka in utero kako okidač za ljevorukost..

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

A što s ovakvim kao ja, koji jedu i pišu desnom (zapravo, jedem po potrebi s obje, he he he), ali npr. ne znam navesti iglu desnom rukom nego lijevom, loptu mogu bolje baciti lijevom rukom nego desnom, isto kad krećem biciklom krećem lijevom nogom i slično. Šivati iglom mogu i desnom i lijevom rukom, peglu isto mogu prebacivati kako god mi odgovara u rečenom trenutku. Jako sam daleko od toga da budem ambidekster, ali nisam potpuno desno orijentirana. Sigurno ima puno takvih ljudi. Stariji sin mi je dešnjak, ali isto, kako da kažem, ne baš potpuni. Kad je u pitanju lopta, on i ja smo gotovo jednako nespretni s obje ruke.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 12.12.2011. at 14:42

Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Citiraj vitika prvotno napisa Vidi poruku
    moj ljevak ide u prvi razred, ali to ga ne sprjecava da kad se zanese i pise u igri da napise cijelu recenicu zrcalno i to zavidnom brzinom.
    Školski primjeri! isto kao Peterlin i Ivanna (I ja sam isto radila, čim bi se učiteljica okrenula prema ploči - pisala sam zrcalno s desno na lijevo)
    Evo šta struka kaže: Dotični deficit nestaje nakon što se stabilizira dominantna uloga desne hemisfere u odnosu na široki spektar prostornih čimbenika i na primarnu simultanu obradu bilo kojeg podražaja. Zrcalni fenomeni ne nestaju prirodno nego se nastave dugo očitovati sve dok dijete ne nauči VoLJNO kontrolirati takve pogreške, odnosno nikad se zapravo ne automatizira, to je slučaj u mnoge djece ljevaka.
    Ljevaci svaki put izumljuju svoj način ovladavanja svijetom dešnjaka kao da sve rade kroz "um".Ta djeca tijekom dugog razdoblja angažiraju maksimum vanjskih,osvještenih sredstava za ovladavanje onim vještinama koje se u dešnjaka formiraju i utvrđuju neovisno o njihovoj želji, jednostavno prema određenim zakonima psihičkog razvoja, e pa zato Anna Semenovich kaže da praktički sva djeca ljevaci posjeduju golemu, mističnu voljnu kontrolu nad svojom psihičkom aktivnošću.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

ja sve radim desnom, ali desnom ne mogu otključati vrata kuće, to radim lijevom

Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Peterlin istražit ću tvoj slučaj, ali po onome što znam to bi moglo biti dešnjaštvo s čimbenikom ljevaštva u obitelji(sin i sestrična :ljevaci), biti će da je netko od predaka bio ljevoruk a da ti to niti ne znaš pogotovo ako je prevježbani ljevak..

Kikica1 avatar
    Datum pristupanja
    May 2007

Početno

Eto i mog doprinosa:
    muzev brat (42 god) je ljevoruk, za vrijeme odrastanja su ga tjerali da pise desnom rukom tako da u biti zna koristiti obe za pisanje ali naravno preferira lijevu. Njegovi roditelji su oboje desnjaci. On ima sina (13 god) koji je ljevoruk. Mama i sestra od djecaka su desnjakinje.
    Posljednje uređivanje od Kikica1 : 12.12.2011. at 15:24

Suzizana avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2007

Početno

moja kćer 8 god je jedini ljevak u obitelji. jedino miša drži u desnoj, jel je tak prilagođen (a da ga ne moramo stalno prebacivati zbog svih ostalih ukućana). na početku joj je bilo teško s mišem, pa smo kupili još jednog manjeg, ali ne mogu se u postavkama naštimati da je jedan za ljevoruke, a drugi za desnoruke, tako se morala naučiti i sad joj je normalno.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

pišem lijevom rukom, režem desnom i lijevom, leće stavljam desnom rukom, pisala sam zrcalno, matematika mi je dobro išla u školi, a tjelesni nikako

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

dječak 3 god isključivi ljevak, nikad ništa ne radi desnom rukom/nogom
    tata (45) priučeni dešnjak
    mama (37) priučena dešnjakinja

mama često izaziva ovakve reakcije:
    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    kaže ovaj "da ja tebe slušam il da te gledam?"
    fakat ,to lijevo-desno , mi je sf,
    pitaj me što hoćeš, samo ne za stranu, jer slijedi 5 min računanja

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

Citiraj ivana79 prvotno napisa Vidi poruku
    Ljevaci svaki put izumljuju svoj način ovladavanja svijetom dešnjaka kao da sve rade kroz "um".Ta djeca tijekom dugog razdoblja angažiraju maksimum vanjskih,osvještenih sredstava za ovladavanje onim vještinama koje se u dešnjaka formiraju i utvrđuju neovisno o njihovoj želji, jednostavno prema određenim zakonima psihičkog razvoja, e pa zato Anna Semenovich kaže da praktički sva djeca ljevaci posjeduju golemu, mističnu voljnu kontrolu nad svojom psihičkom aktivnošću.
    Kad gledam sina, sve mi se čini da bi ovo moglo biti debela istina... On potroši strašno puno energije da se uklopi u svijet koji je za njega baš naopak, kao u iskrivljenom zrcalu. A dijete je kreativno, bistro i snalažljivo, što je karakteristika mnogih ljevaka, možda baš zato jer su prisiljeni snalaziti se u situacijama koje su im strane i naopake. Naravno, kad tako živiš od rođenja, s vremenom to počneš smatrati normalnim, ali vjerojatno nije prirodno.

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

mi imamo šarenilo:

srednji sin - izraziti ljevak
    najmlađi sin - rukom dešnjak, nogom ljevak
    najstariji sin - izraziti dešnjak
    muž - rukom dešnjak, nogom ljevak
    ja - izraziti dešnjak

s moje strane familije nije bilo ljevaka, s muževe - neki ujaci su ljevaci

Datum pristupanja
    May 2006

Početno

mi imamo šarenilo:

srednji sin - izraziti ljevak
    najmlađi sin - rukom dešnjak, nogom ljevak
    najstariji sin - izraziti dešnjak
    muž - rukom dešnjak, nogom ljevak
    ja - izraziti dešnjak

s moje strane familije nije bilo ljevaka, s muževe - neki ujaci su ljevaci

Milina avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2011

Početno

Ja dešnjakinja MM dešnjak, svekrva ljevakinja, sin 2000 ljevak, sin 2002 dešnjak, sin 2004 ljevak

Datum pristupanja
    Feb 2005

Početno

Peterlin, ne mogu vjerojati da ti je promakla knjiga ''Ti nevjerojatni ljevaci'', Anna Semenovich.
    Tebi???
    Pa ja na tvojim postovima već dugo gradim razumijevanje nekih neobičnosti kod mog djeteta!
    Da ova knjiga nema tako simpatičan naslov, možda bih se koji put naljutila na autoricu ili misao koja opisuje tezu o ljevacima kao kontrolnoj skupini dosadnog predvidljivog svijeta dešnjaka i moje malenkosti dijelom u toj dosadi''. Ona vrlo oprezno, ali ipak ističe, da su ljevaci ''greška'', manjina, i bez obzira na oduševljenost mozgovnom nestrukturom ljevaka ipak je u strahu da se nam se ta genijalnost i nepredvidljivost može obiti o glavu. Knjiga mi otvara oči (kao što je i Ivana navela neke primjere) i meni je lakše kad znam da mogu svom djetetu ubrzati stjecanje nekih automatizama znanjem a ne čekanjem da ona sve sama skuži i posloži. Evo malog primjera objašnjavanja lijevo-desno. Moje bistro dijete to nikako ne shvaća. A onda sam joj ja htjela vizualizirati da je lijevo onaj dio u autu gdje je autosjedalica, gdje ona sjedi jer je to jedino čega sam se mogla sjetiti da mu se strana nije promijenila već godinama. Opet ništa. A, sad kad sam ''pametna'' pročitala da je problem u doživljavanju prostora jasno mi je da joj baš i nisam bila od neke koristi. Sad zna da je to ona ruka kojom piše. I, zaista, prije nego odgovori, na trenutak zastane i odgovori točno. Tako oni stvaraju male trikove koji se automatiziraju pa ih kasnije nitko više ne primjećuje kao stanku, ali , prema autorici, oni ostaju zauvijek kao nešto naučeno, a ne proprioceptivno.
    No, ipak me smeta to stalno upozorenje koje se roditeljima nameće kroz tekst.
    Tražim praktične savjete. Što znači da su lijevaci uredniji ako pri pisanju nagnu papir pod kutem od 30 stupnjeva, na koju stranu??

Stranica 1 od 2 12 PosljednjePosljednje

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •