Pokazuje rezultate 1 do 50 od 58

Tema: Ljevorukost

Hybrid View

prethodna poruka prethodna poruka   sljedeća poruka sljedeća poruka
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ne samo Barack Obama nego zadnja 4 američka predsjednika, oba Busha i Clinton

nego zanima me taj patološki model tijekom razvoja

a što se tiče lijevo desno, to ni MM ni ja ne znamo bez da dobro razmislimo

jednom je MM-a vozio poznanik pa ga pita gdje da skrene
    MM govori, desno, desno, i pokazuje lijevom rukom u lijevo
    kaže ovaj "da ja tebe slušam il da te gledam?"

anavi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Evo i nas. Sin (6 g.) je ljevoruk, MM (41) i ja (33) samo dešnjaci, ali MM-ova mama je ljevak.

Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    nego zanima me taj patološki model tijekom razvoja

:
    Ok, ova teorija je poprilično ekstremna i nje se ne drže mnogi znanstvenici.
    Prema ovom gledištu bilo koja manifestacija ljevorukosti posljedica je urođene traume;jedan od objektivnih dokaza urođene encefalopatije. Potvrdom takvih pogleda smatra se činjenica znatno većeg broja ljevaka među blizancima, čije su osobitosti razvoja u majčinoj utrobi predispozicija za razvoj cerebralnog deficita Ako bi živa bića bila genetski predodređena da budu desnoruka, onda je ljevorukost, kako neki autori tvrde neuspjeh da se bude dešnjak. Što je onda patološko ljevaštvo: on nije ljevak nego je nedešnjak. Geshhwind i Galaburda su istraživali utjecaj testosterona u maternici na sporije razvijanje lijeve hemisfere mozga i utjecaj izloženosti ultrazvuka in utero kako okidač za ljevorukost..

Peterlin avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2008

Početno

A što s ovakvim kao ja, koji jedu i pišu desnom (zapravo, jedem po potrebi s obje, he he he), ali npr. ne znam navesti iglu desnom rukom nego lijevom, loptu mogu bolje baciti lijevom rukom nego desnom, isto kad krećem biciklom krećem lijevom nogom i slično. Šivati iglom mogu i desnom i lijevom rukom, peglu isto mogu prebacivati kako god mi odgovara u rečenom trenutku. Jako sam daleko od toga da budem ambidekster, ali nisam potpuno desno orijentirana. Sigurno ima puno takvih ljudi. Stariji sin mi je dešnjak, ali isto, kako da kažem, ne baš potpuni. Kad je u pitanju lopta, on i ja smo gotovo jednako nespretni s obje ruke.
    Posljednje uređivanje od Peterlin : 12.12.2011. at 14:42

Datum pristupanja
    Dec 2011

Početno

Peterlin istražit ću tvoj slučaj, ali po onome što znam to bi moglo biti dešnjaštvo s čimbenikom ljevaštva u obitelji(sin i sestrična :ljevaci), biti će da je netko od predaka bio ljevoruk a da ti to niti ne znaš pogotovo ako je prevježbani ljevak..

prima avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2007

Početno

dječak 3 god isključivi ljevak, nikad ništa ne radi desnom rukom/nogom
    tata (45) priučeni dešnjak
    mama (37) priučena dešnjakinja

mama često izaziva ovakve reakcije:
    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    kaže ovaj "da ja tebe slušam il da te gledam?"
    fakat ,to lijevo-desno , mi je sf,
    pitaj me što hoćeš, samo ne za stranu, jer slijedi 5 min računanja