Oba roditelja desnjaci, dijete (curica) 8 god. ljevakinja
Inace, u obitelji sa moje strane: baka djeteta ljevakinja, mamin (hocu reci moj) bratic ljevak.
U obitelji sa tatine strane svi desnjaci.
Oba roditelja desnjaci, dijete (curica) 8 god. ljevakinja
Inace, u obitelji sa moje strane: baka djeteta ljevakinja, mamin (hocu reci moj) bratic ljevak.
U obitelji sa tatine strane svi desnjaci.
O ljevorukosti pricamo takodjer na ovoj temi, mozda pomogne i to.![]()
Ma ja sam pročitala cijelu hrpu knjižurina i zaključila da ni jedna ne daje instant rješenja, a ni ja ne mogu svom sinu ljevaku ponuditi rješenje. Oni to moraju naći sami.
Moj sin naučio je razlikovati lijevo-desno po tome kojom rukom jede, ali za to mu je trebalo dosta više vremena nego starijemu. To je česta pojava kod ljevaka. Mlslim da mi koji nismo ljevaci ne možemo potpuno shvatiti kako funkcionira ljevački mozak. Pokušavala sam i odustala. Ljude treba pustiti da sami sebi nađu najbolja rješenja. To se odnosi i na pisanje. Moj ljevoruki sin ne naginje bilježnicu, rukopis mu je nakošen udesno, ne savija ruku jako u oblik kuke (tek toliko da vidi što piše) i piše relativno lagano, ne pritišće jako. Nije osobito uredan, ali piše čitko i najveći problem mu je razlikovanje b i d u čitanju, 6 i 9 u čitanju i pisanju brojeva i slično. Tu do neke mjere pomaže vježba, ali vidim da ne stječe automatizam (čak sam ga i u Suvag vodila na dijagnostiku i potvrdili su da postoje određene smetnje, ali on se uredno nosi s tim). Nekome će odgovarati da nagne papir na jednu stranu, nekome na drugu, a netko neće to trebati uopće - ovisi kako drže olovku i kakav im je rukopis. Pa i kod dešnjaka postoje razlike, ne pišemo svi na isti način.
Što se trokuta tiče, puštam ga da se snalazi kako zna i dobro mu ide - ima sasvim pristojnu prostornu orijentaciju, pa mu ne želim nametati nešto svoje. Istina, ne nađe odmah najbolji način za crtanje okomice, ali to je više zbog neuvježbanosti i novog gradiva nego ljevorukosti. Treba mu vježbe...
Odavno je savladao nož za krumpir i jabuke (šuplji) za dešnjake i koristi ga tako da struže koru od sebe. Nitko mu nije to pokazao, sam se snašao i tako radi sa mnogim drugim stvarima. Najbolja rješenja klinci pronađu sami.
evo i našeg primjera cure (12) i (4) obje prave ljevakinje
muž (42) dešnjak, moja malenkost (33) kao i peterlin pola-pola.
naime,pišem s desnom,jedem s desnom,(nisu me kao malu prisiljavali na desnu stranu) ali vožnja (bicikla,auta i sl,) s desnom ne ide.
kad kupam djecu na poslu,držim ih u desnoj ruci a posao radim s lijevom,drukčije ne mogu.
Kartanje..dijelim karte s lijevom rukom,i tako masu sitnih stvari koje ni ne primjetim dok me ne pitaju zbunjeno,kako mogu tako nešto "naopako" raditi...
Imam specificno pitanje, pa da ne otvaram novu temu: kako najjednostavnije ljevaci mogu nauciti svirati gitaru?
E. ima zelju uciti svirati gitaru, i razmisljamo o tome da ju od slijedece godine upisemo u muzicku skolu, smjer gitara, ili barem na tecaj (ovdje ih ima nekoliko - njoj je i dalje prioritet klasicni balet, pa o izboru skole/tecaja ovisi koliko bi se dani nastave u jednoj i drugoj skoli podudarali... OK, offtopic).
Kaze da joj je svejedno kako drzi gitaru - probala je. I sad ne znam, da li ju poticati da ju drzi kao desnjak (napominjem da ju nikad nisam poticala za bilo koju aktivnost da se ponasa kao desnjak, to je uvijek bilo prepusteno njenom instinktu) ili kao ljevak... I da li to u skoli/na tecaju predstavlja problem?
Ima li ovdje malih gitarasa-ljevaka, koji bi s nama mogli podijeliti iskustva?
Moj ujak-ljevak svira gitaru, ali njega su poticali da bude ambidekster....
Ovo bi i mene zanimalo.... Naš sin svira harmoniku i tu nema mogućnosti okretanja. Ide mu bolje nego desnorukom bratu.
Gitara je druga priča. Imam prijatelja koji ima gitaru, mandolinu i srodne instrumente podešene za lijevu ruku (naopako poredane žice), ali znam i ljude ljevake koji sviraju na standardni način. Gitara nam je u kući (standardni poredak žica) i samo čekam kad će nas E ugnjaviti da ga pošaljemo na tečaj. Isto je probao i isto nema neki otpor prema jednom ili drugom načinu. Možda bi bilo najbolje pitati učitelja - oni imaju više iskustva.
Uostalom, gle majstora: http://www.youtube.com/watch?v=u2Gwp...eature=related