-
Cure su ti uglavnom sve dobro opisale.
Odmah, na početku sve precizno definirati - točan datum do kojega se plaća stanarina i način (na račun ili oni dolaze po novce) ,
što se plaća, obično su to sve tekuće režije osim pričuve. Potpisati se na potvrdu, običan list papira, da je plaćeno za taj mjesec. (ako nema ugovora)
Kad ga unajmite stan je vaš, u smislu korištenje i privatnosti, a gazde dolaze kao i svaki drugi gosti, kad im vi otvorite, kad se dogovorite i tada pogledaju je li sve u redu.
Dugo sam bila podstanar i imam puno iskustva, no sad ću napisati samo najbitnije , na primjeru moje šogorice koja sad iznajmljuje studenticama, evo već pet godina, cure se izmjenjuju u stanu, kad ode jedna cimerica one nađu drugu jer su, očito, svi zadovoljni.
Dogovoreno je plaćanje do 15. u mjesecu, tada pripreme i sve uplatnice od prošlog mjeseca, osim pričuve jer to treba plaćati vlasnik stana (mnogi to ne poštuju, nemoj se čuditi). Šogorica ranije nazove telefonom, nekad cure još nemaju novce, pričeka ih par dana i onda dođe po novce. Potpisale su ugovor. Telefon su isključile, kažu da im ne treba, sve imaju mob.
Popravci - popravke mašine, cijevi, kotlića, roleta -obavlja vlasnik stana o svom trošku. Krečenje također vlasnik stana ili stanari s tim da im on od stanarine oduzme troškove za farbu i sl. ako oni to bojaju. Isto tako, kad su trebale novi tepih, šogorica je kupila ili radni stol.
Nije postavljala pitanja jesu li pušači, ovakvi ili onakvi, i to ljudi postavljaju, smetaju im djeca, neki ne žele kućne ljubimce, to sve utanačite.
Uglavnom, ljudi ima super, ali i gazda koji ne shvaćaju da kad netko uđe u njihov stan ne smiju narušavati tuđu privatnosti, ali i podstanara bezobraznih koji ne plaćaju režije ili rade štetu. Njih bih izbacila odmah prvi mjesec jer je to nešto što si nikad nisam dozvolila, radije bih bila gladna nego da ne platim režije u tuđem stanu, to je elementarna stvar.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma