Beti3 prvotno napisa
Evo što kažu u društvu za zaštitu ptica, možda vam poogne.
Ljubitelji i zaštitnici ptičica kojih je sve manje i manje najviše zbog ljudske gluposti i pogubnog utjecaja na prirodni sklad: upotrebe pesticida i insekticida, narušavanja ekosustava intervencijama na staništima ptica i još zbog mnogo čega. Ptice jednostavno nemaju dovoljno hrane, kažu. Dakle ptice umiru gladujući, prije nego li pjevajući, kako sugerira naslov jedne
- Na kraju, ja bi predložio našim članovima da hranu ostavljamo pticama što dulje, do svibnja mjeseca. Samo da nam ptice ostanu tu, da se priviknu i da se počnu razmnožavati, tu kod nas. Evo još nešto: u zadnjih deset godina više nema grdelina na Jadriji. A prije dvadeset, trideset godina to je bila divota. To je bila divota: bilo je toliko ptica: nema vrste koje nije bilo. A mi smo uživali. I vi ste uživali. Mislim da je nestanak naših grdelina na Jadriji jednim dijelom vezan i uz vrane. Nije njemu veliki neprijatelj ni sokol ni jastreb. Vi ste svjedoci da se na tisuće vrana pojavilo. A vrana je opasna za ptice pjevice. Ona obilazi gnijezda i pojede male ptiće. Isto pojede i jaja Tako jednom u čitavo ljeto možemo čuti i vidjeti da neki grdelin doluta i zapjeva. Zato bi zamolio naše sugrađane: ove kućice nisu skupe. To sad možemo kupiti i u ovim velikim dućanima. Onaj tko im vrt neka je stavi na stablo. Ioni koji su u zgradama neka ih stave na neko stablo u blizini. Imat ćemo tu onda kućice, pa ćemo imati ptice. I čut ćemo njihovu pjesmu… –