Citiraj navi prvotno napisa
Mukica, ja migrene imam (imala sam) od osnovne škole, pila avamigran i svašta, imala sam oko 4 napadaja godišnje, ali u stresnim situacijama i više. Onda sam radila neke pretrage u Americi vezano za neplodnost i ustanovljen mi je jako nizak serotonin (hormon koji kada je nizak izaziva jake napade migrene). Preporučeni su mi lijekovi koji podižu serotonin, ali kako su to lijekovi koji spadaju u skupinu antidepresiva nisam htjela piti pa sam, uvijek američkog dr. pitala da li ima nešto prirodno što diže serotonin i rekao mi je da pijem ST. JOHN'S WORT (doctor's trust vitamins) 3 kapsule dnevno od 375 mg svaka. Naručila sam preko interneta, pijem ih i do sada migrene nije bilo, ma nikakve glavobolje. O ovome postoje mnoga istraživanja, ali u našem zdravstvu je problem što se uglavnom liječi posljedica, a ne uzrok! Naravno i ja sam obavila većinu pretraga koje ti navodiš i bilo je sve u redu, a serotonin sam otkrila sasvim slučajno, tražeći uzrok neplodnosti, ali barem nemam migrene, pa će i bebica jednom doći.
Pusa i sretno na pretragama
navi, super da si se ti riješila migrene, ali moram napomenuti da nije svaka migrena u vezi sa serotoninom. Naprotiv, uloga serotonina u migreni još se preispituje. St. John's wort je ekstrakt gospine trave, i ima zapravo sličan učinak kao i antidepresivi (čak ga neki i uzimaju umjesto sintetskih lijekova), ali se još ne zna koje točno ima učinke (osim na serotonin, djeluje i na štošta drugo).
E, da, i količina serotonina u krvi ne odražava uvijek i količinu serotonina u mozgu. To su - ipak - odvojene stvari.