anki prvotno napisa
maria 71 - znam da su danas učiteljice jako ograničene, i mislim da to nije dobro.zato se i dešava da klinci u 7 razredu napadaju profesore s noževima....ne mislim da trebaju tuci djecu, ali npr.stajanje u kutu ili sjedenje u prvoj kelupi nikog nije upropastilo, jel tak?
Generalizacija o ograničenim učiteljicama je jako ružna. Zar misliš da su sve ograničene. Ja bih možda tako mogla reći onda o svim lječnicima, sucima, šoferima... Ali to ne stoji.
A bi li ti na svom radnom mjestu primijenila nešto što je zabranjeno pa da ostaneš bez posla? Učiteljica nema zakonske mogućnosti dovoditi dijete u red. Slažem se da bi se mogla možda više potruditi da zainteresira malog da mu ne bude dosadno, da ga zaposli. No s druge strane anki - razmisli ovako - učiteljica će podnositi tvog sina samo 4 godine. Ti ćeš ga imati nekoliko desetljeća. Guranjem glave u pijesak i prebacivanjem loptice isključivo na učiteljicu stvar se neće promijeniti. Tebi je valjda stalo da se tvoj sin socijalizira i da prihvaća društvene norme. Ako ih ne prihvaća sada u razredu neće ni kasnije ni u kojoj društvenoj skupini. Ja nemam savjete što raditi (svatko najbolje pozna svoje vlastito dijete) ali je na tebi da ti najviše poduzmeš. Ti želiš da se tvoj sin uklopi u društvo. Ti ga moraš naučiti (i suprug) kao se ponašati, kako se prilagoditi, kako postati članom ljudskog društva i civilizacije. Ne možeš očekivati da učiteljica koja njih ima najmanje 25 u razredu to obavi bolje od tebe. Makar i da joj je stalo i da se trudi.
Ne možeš negirati tvoju ulogu u odgoju i nije istina da je tvoj sin više s učiteljicom nego s tobom. A što je s vikendima?
I stvarno mislim da bi se razgovorom puno postiglo. AKo misliš da je s učiteljicom više nego s tobom i tu je problem. Možda dijete traži malo više pažnje.
anki prvotno napisa
bez uvrede ali koja je onda svrha učitelja? da samo pročitaju kaj imaju i odu doma?
Možda stvarno i tvoja učiteljica nije u redu, ali ostaje činjenica da ona ne može zamijeniti roditelja i da će sin ostati tebi a učiteljica ne. Na učiteljicu ti možeš puno manje djelovati nego na svoje dijete. Dakle nemoj kretati u križarski rat protiv školskog sustava jer teško ćeš na taj inertni sustav utjecati. Pozabavi se više problemima svog djeteta ako te jako brinu pa ćeš vjerojatno postići rezultate. Mislim da na svog sina još uvijek možeš puno utjecati jer je još mali i još razvija sustave vrijednosti. Treba ti biti cilj da se ipak ukolopi u taj sustav bez većih stresova.