Stranica 1 od 3 123 PosljednjePosljednje
Pokazuje rezultate 1 do 50 od 148

Tema: disciplina

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno disciplina

evo, prošlo je prvo polugodište, prvi dojmovi su se slegli....očekivali smo da će se i neke stvari smiriti...ali nisu
    naime, imamo problema sa disciplinom; mali ne sluša, priča pod satom, ometa druge, hoda po razredu...sve to je počelo već prvi mjesec škole, no mislili smo da se možda treba prilagoditi, da mu je to prvi šok...
    u vrtiću nismo imali nikakvih problema; iako nije nikada spavao, no teta mu je u to vrijeme davala neke zadatke, naučila ga je čitati i pisati, razne pjesmice... ne mogu vam reci u kojem smo šoku bili MM i ja kad je mali poceo dolaziti doma sa punom informativkom i kad smo saznali da je svako malo na razgovoru kod pedagogice :shock:
    onda smo i mi bili pozvani na razgovor na kojem su nam rekli da je sve to normalno, da je on jako inteligentan i nek "porazgovaramo doma s njim"(ovu rečenicu naglašavam jer sam već postala alergična na nju-svaki dan: danas je bio nemiran, porazgovarajte malo doma s njim; danas je gurnuo nekoga, porazgovarjte malo s njim....); ko da mi doma nikad ne razgovaramo!?!
    k tome su nas još upozorili da "po novom" djeca imaju svoja prava i da ih se ne smije kažnjavati; nego, naravno, razgovarati s njima!
    i sada dobivamo ovakvu situaciju: moj mali se digne usred sata (jer je njemu dosadno dok učiteljica piše nešto u imenik) i hoda malo po razredu...obiđe sve s kojima se ima nekaj za porazgovarati, onda se zavuče malo ispod klupe dok ga drugi gađaju sa gumicama, onda se digne, ode do poloče i napiše neke gluposti...i tek onda učiteljica reagira i kaže odi na razgovor kod pedagogice! i onda ja dobijem doma informativku:razgovarajte s njim o njegovom ponašanju e sad ja vas pitam jel to normalno?!? ne želim zvucati ko neka hitler-mama, ali kaj ne bi učiteljica trebala reagirati već pri prvom njegovom dizanju usred sata? kaj ga ne bi trebala kazniti na neki način da zna kaj smije a kaj ne? kaj se nije ona trebala postaviti kao nekakav autoritet?
    uglavnom, da ne duljim, prosječno 2x tjedno dobivamo poruke u informativku tipa: "mali je gurnuo Peru, pljunuo Ivana i podškalio Martina dok su igrali nogomet. porazgovarajte s njim." Po mom mišljenju to su stvari koje ona treba riješiti na licu mjesta, jer kad on dođe doma i ja ga pitam za svaki pojedini događaj, on se pol toga više ni ne sjeća...
    Naravno da pred malim podržavamo učiteljicu, ali nekako nam se sve više čini da nije problem samo u njemu...kaj vi mislite? jer mi imamo doma malog sa nevinim pogledom anđela...ili bi si i učiteljica mogla dati malo više truda?

Osoblje foruma emily avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ali kaj ne bi učiteljica trebala reagirati već pri prvom njegovom dizanju usred sata?
    po mom misljenju - apsolutno da

jesi pitala uciteljicu kako ona reagira na njegovo ponasanje i ne-disciplinu?

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

nju se inače vrlo teško ulovi jer ujutro dođe točno u 8, a zgilja već u 12, tak da ju vidimo samo na informacijama-do sada su bile samo jedne...i to smo bili i MM i ja ( onak fajn splašeni , ko da smo mi opet u školi)- tada je ispalo da je on divan, strašno inteligentan (s učenjem nema nikakvih problema),samo malo nemiran; ali nek se ništa ne brinemo jer sve je to normalno...i da je sad "nova praksa" da nas ona na taj način obavještava šta se događa u škol :? ...a što se tiče pedagogice, da je to isto normalno, da se to danas redovito prakticira, i da se neka djeca čak plaču jer još nisu bila na razgovoru :shock:
    malo sam zbunjena tim "novotarijama"....trebam li spomenuti da je škola u programu unicefa? i da svako malo donose doma knjižice prigodnog sadržaja...

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni su te "novotarije" čudne i mislim da nisu dobre. Mislim, kako bi bilo kad bi se polovica djece u razredu malo šetala pod satom, zavlačili pod klupe i slično. Po meni je tu kriva učiteljica i ja bih od nje tražila da zahtijeva od djeteta da poštuje neka pravila. A ne da na vas prebacuje ono što bi ona trebala raditi u školi.

Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

drage moje

učiteljica postupa po novim pravilima....

ona NEMA u rukavu apsolutno nikakvu legalnu disciplinsku mjeru

i sad se možete nafurit na mene,al odgoj se nosi od kuće............

Morwen avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

Neznam, ja mislim da uvijek postoji neki razlog zašto se dijete tako ponaša i da je, između ostalih, i na učiteljici da to pokuša otkriti i razumjeti. Kad dijagnosticira problem, možda će ga znati učinkovitije riješiti. Ne mislim da je to lako, ali je svakako vrijedno truda.

Svojevremeno sam pročitala knjigu "Kako razgovarati s djecom...da bi bolje učila" (autorice Adele Faber i Elaine Mazalish) i ona mi je prilično pomogla da se nosim s različitim oblicima nediscipline u razredu, da je sagledam iz potpuno drugačijeg ugla i riješim na obostrano zadovoljavajući način.

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Slazem se da je potrebno da se dijete uklopi u neka pravila, da postoji nekakav red, ali ne pod svaku cijenu. Svako dijete je razlicito i na razlicit nacin zadovoljava svoje potrebe. Tvojem djetetu je ocito dosadno i potreban mu je dodatan sadrzaj da ga se motivira i odvrati od "gluposti". Mislim da se tu kao majka isto prema uciteljici moras postaviti autoritativno i malo ih potaknuti da razmisle i ponude djetetu alternativu. Otkrijte zajedno uzroke njegovog ponasanja pa ih zajedno rijesite. Budite partneri.

Skola je jedan sustav koji funkcionira vrlo ustogljeno i opire se "posebnostima". To uvidjam kao defektolog, a uskoro cu vjerojatno i kao roditelj.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

maria 71 - znam da su danas učiteljice jako ograničene, i mislim da to nije dobro.zato se i dešava da klinci u 7 razredu napadaju profesore s noževima....ne mislim da trebaju tuci djecu, ali npr.stajanje u kutu ili sjedenje u prvoj kelupi nikog nije upropastilo, jel tak? primjetila sam da su klinci danas jako bahati i da se svakak postavljaju prema starijima; ponavljam, nisam za strogocu ali nekakvo poštovanje mora postojati! ne slažem se s tobom da sav odgoj djeca donose od doma...kak to možeš reći kad djeca danas više vremena provode u vrtiću i školi nego doma? nekakve osnovne moralne vrijednosti i osnovni odgoj da, ali neke finese moraju rješavati u školi. konkretno naš primjer- on nije nepristojan, neodgojen, bahat, prosti ili nešto peto; jednostavno je brbljav i dosadno mu je. uostalom masu stvari vide jedni od drugih-npr. jednom je pljunuo jednu curicu- pa nisam ga ja doma učila da pljuje djecu, niti je to vidio od nas! učiteljica je trebala odmah reagirati i reci i njemu i cijelom razredu da je to ružno, da se ne smije i natjerati ga da joj se ispruča.... a ne, ona ga je poslala na razgovor kod pedagogice, a ja sam to saznala od jedne mame na rođendanu od nekog trećeg djeteta 2 tjedna poslije !?! i naravno da smo mu održali bukvicu, i da se morao ispričati curici (koja je to isto već do tada zaboravila), ali kaj ja moram svaki dan ići u školu na raport da čujem kaj je bilo? bez uvrede ali koja je onda svrha učitelja? da samo pročitaju kaj imaju i odu doma?

pitali smo učiteljicu da li mu smijemo kupiti neke dodatne zadatke da ih rješava ako je prvi gotov; rekla je naravno, da ima i ona neke zadatke koje će mu dati, da je to jako dobra ideja....niti jednom mu ih nije dala, a za one za koje smo mi kupili, rekla je da ih smije rješavati jedino pod odmorom?! pa nije lud!

fakat smo već sami sebi dosadni od razgovora i pitanja zašto ovo, zašto ono...zaključili smo da je njemu očito dosadno, a ona mu ne zna dati neke dodatne sadržaje koji bi ga zainteresirali...pričala sam malo i sa drugim roditeljima i skoro svi imaju neku pritužbu...ne nešto veliko, ali izgleda da ona ne zna pristupiti svakom djetetu individualno...
    ne znam kaj bumo napravili....

egemama avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

....ajme sto nas ceka...

anki, ja se slazem u potpunosti s tobom, i ja mislim da je uciteljica trebala nametnuti autoritet sto, naravno, ne mislim silu i kaznjavanje, ali postaviti se kao autoritet a opet zadrzati dovoljno pristupacnosti s djecom. znam da je to tesko :/ no i po meni bi bilo dovoljno da reagira na vrijeme, dakle cim se dijete digne od stola...

ovo me stvaro iznenadilo da se djecu odmah salje na razgovore kod pedagogice...

Ancica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Anki, raspitajte se i kod uciteljice kakva je dinamika nastave. Jel se od klinaca ocekuje da sjede po 45 minuta u klupi sa pet minuta odmora izmedu satova, bulje u plocu, citanku ili biljeznicu? Ili je unutar nastave ukomponirano kretanje, aktivnost, razgovor itd? Pokusaj saznati kako izgleda nastava i na osnovu toga razvijte strategiju (zajedno s uciteljicom).

I nemoj se ustrucavati traziti sastanak s njom. Ona informativka nije namijenjena za jednostranu komunikaciju. Ako uciteljicu nemres ulovit van nastave, napisi joj u informativku da zelis da te nazove i da dogovorite sastanak.

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

Citiraj anki prvotno napisa
    maria 71 - znam da su danas učiteljice jako ograničene, i mislim da to nije dobro.zato se i dešava da klinci u 7 razredu napadaju profesore s noževima....ne mislim da trebaju tuci djecu, ali npr.stajanje u kutu ili sjedenje u prvoj kelupi nikog nije upropastilo, jel tak?
    Generalizacija o ograničenim učiteljicama je jako ružna. Zar misliš da su sve ograničene. Ja bih možda tako mogla reći onda o svim lječnicima, sucima, šoferima... Ali to ne stoji.

A bi li ti na svom radnom mjestu primijenila nešto što je zabranjeno pa da ostaneš bez posla? Učiteljica nema zakonske mogućnosti dovoditi dijete u red. Slažem se da bi se mogla možda više potruditi da zainteresira malog da mu ne bude dosadno, da ga zaposli. No s druge strane anki - razmisli ovako - učiteljica će podnositi tvog sina samo 4 godine. Ti ćeš ga imati nekoliko desetljeća. Guranjem glave u pijesak i prebacivanjem loptice isključivo na učiteljicu stvar se neće promijeniti. Tebi je valjda stalo da se tvoj sin socijalizira i da prihvaća društvene norme. Ako ih ne prihvaća sada u razredu neće ni kasnije ni u kojoj društvenoj skupini. Ja nemam savjete što raditi (svatko najbolje pozna svoje vlastito dijete) ali je na tebi da ti najviše poduzmeš. Ti želiš da se tvoj sin uklopi u društvo. Ti ga moraš naučiti (i suprug) kao se ponašati, kako se prilagoditi, kako postati članom ljudskog društva i civilizacije. Ne možeš očekivati da učiteljica koja njih ima najmanje 25 u razredu to obavi bolje od tebe. Makar i da joj je stalo i da se trudi.

Ne možeš negirati tvoju ulogu u odgoju i nije istina da je tvoj sin više s učiteljicom nego s tobom. A što je s vikendima?

I stvarno mislim da bi se razgovorom puno postiglo. AKo misliš da je s učiteljicom više nego s tobom i tu je problem. Možda dijete traži malo više pažnje.

bez uvrede ali koja je onda svrha učitelja? da samo pročitaju kaj imaju i odu doma?
    Možda stvarno i tvoja učiteljica nije u redu, ali ostaje činjenica da ona ne može zamijeniti roditelja i da će sin ostati tebi a učiteljica ne. Na učiteljicu ti možeš puno manje djelovati nego na svoje dijete. Dakle nemoj kretati u križarski rat protiv školskog sustava jer teško ćeš na taj inertni sustav utjecati. Pozabavi se više problemima svog djeteta ako te jako brinu pa ćeš vjerojatno postići rezultate. Mislim da na svog sina još uvijek možeš puno utjecati jer je još mali i još razvija sustave vrijednosti. Treba ti biti cilj da se ipak ukolopi u taj sustav bez većih stresova.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj Racela prvotno napisa
    maria 71 - znam da su danas učiteljice jako ograničene, i mislim da to nije dobro.zato se i dešava da klinci u 7 razredu napadaju profesore s noževima....ne mislim da trebaju tuci djecu, ali npr.stajanje u kutu ili sjedenje u prvoj kelupi nikog nije upropastilo, jel tak?
    Generalizacija o ograničenim učiteljicama je jako ružna. Zar misliš da su sve ograničene. Ja bih možda tako mogla reći onda o svim lječnicima, sucima, šoferima... Ali to ne stoji.

A bi li ti na svom radnom mjestu primijenila nešto što je zabranjeno pa da ostaneš bez posla? Učiteljica nema zakonske mogućnosti dovoditi dijete u red. Slažem se da bi se mogla možda više potruditi da zainteresira malog da mu ne bude dosadno, da ga zaposli. No s druge strane anki - razmisli ovako - učiteljica će podnositi tvog sina samo 4 godine. Ti ćeš ga imati nekoliko desetljeća. Guranjem glave u pijesak i prebacivanjem loptice isključivo na učiteljicu stvar se neće promijeniti. Tebi je valjda stalo da se tvoj sin socijalizira i da prihvaća društvene norme. Ako ih ne prihvaća sada u razredu neće ni kasnije ni u kojoj društvenoj skupini. Ja nemam savjete što raditi (svatko najbolje pozna svoje vlastito dijete) ali je na tebi da ti najviše poduzmeš. Ti želiš da se tvoj sin uklopi u društvo. Ti ga moraš naučiti (i suprug) kao se ponašati, kako se prilagoditi, kako postati članom ljudskog društva i civilizacije. Ne možeš očekivati da učiteljica koja njih ima najmanje 25 u razredu to obavi bolje od tebe. Makar i da joj je stalo i da se trudi.

Ne možeš negirati tvoju ulogu u odgoju i nije istina da je tvoj sin više s učiteljicom nego s tobom. A što je s vikendima?

I stvarno mislim da bi se razgovorom puno postiglo. AKo misliš da je s učiteljicom više nego s tobom i tu je problem. Možda dijete traži malo više pažnje.

bez uvrede ali koja je onda svrha učitelja? da samo pročitaju kaj imaju i odu doma?
    Možda stvarno i tvoja učiteljica nije u redu, ali ostaje činjenica da ona ne može zamijeniti roditelja i da će sin ostati tebi a učiteljica ne. Na učiteljicu ti možeš puno manje djelovati nego na svoje dijete. Dakle nemoj kretati u križarski rat protiv školskog sustava jer teško ćeš na taj inertni sustav utjecati. Pozabavi se više problemima svog djeteta ako te jako brinu pa ćeš vjerojatno postići rezultate. Mislim da na svog sina još uvijek možeš puno utjecati jer je još mali i još razvija sustave vrijednosti. Treba ti biti cilj da se ipak ukolopi u taj sustav bez većih stresova.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Meni je tužno da sada ispada da je anki jedini i isključivi krivac za ponašanje svog djeteta. Istina je da djecu odgajamo kod kuće, ali oprostite zašto onda škola nosi naziv: odgojno-obrazovna ustanova.
    Iz ankinog opisa ja vidim dosta učiteljičinih propusta. Koje su to zakonske mogućnosti dovođenja djeteta u red? Zar učiteljica više nema zakonske mogućnosti da lijepo upozori dijete, otprati ga do njegovog mjesta i kaže mu da se pod nastavom ne hoda po razredu? Zašto mu nije dala zadatke koje mu je obećala, a koje su roditelji donijeli jer je djetetu očigledno dosadno? Da nije sve u našem školstvu bajno dokazuje i to da je nama psihologica vezano za upis u školu govorila da moramo naći učiteljicu (i da će nam ona u tome pomoći) koja ima razumijevanja za djecu koja su nadarena, koja već puno toga znaju, koja vole pitati i sve ih zanima, jer o tome jako ovisi kako će dijete prihvatiti školu i kao će mu tamo biti. Meni je uopće glupo da ja takvu učiteljicu trebam tražiti, zar ne bi trebale sve učiteljice biti takve? Da nadarenoj djeci daju više zadataka, knjige za čitati, neke zanimljivosti da tu njihovu nadarenost usmjeravaju pozitivno, a ne da im to bude teret i da im takvo dijete ide na živce. S druge strane djeci koja nisu tkva omogućiti isto normalan rad njihovim tempom.

dijanam avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj davorka prvotno napisa
    otprati ga do njegovog mjesta i kaže mu da se pod nastavom ne hoda po razredu?
    Prepostavljam da cu u ovim razmisljanjima biti usamljena, ali ja se naivno pitam: zasto se djeca ne bi nikako smjela dizati od stolice pod nastavom? Meni se cini prihvatljivim da se dijete slobodno digne i protegne. Tako je kod mene u razredu, iako ja radim s djecom sa snizenim kognitivnim sposobnostima pa je s njima i potrebno malo vise fleksibilnosti.
    Ali opcenito taj pojam prisilne discipline mi nekako ne lezi. Znam da bi bio opci kaos kada bi se svi setali po učionici. Ali pricam o mogucnosti u kojoj učitelj kreira takvu atmosferu u razredu u kojoj ce djeca rado i spontano sudjelovati u aktivnostima učenja i u kojoj ce i takav mali odmor uzet samoinicijativno biti strukturiran i koristan. Jesam li prenaivna?

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Dijana,

ne smatram niti ja da je loše ako se dijete digne i protegne, čak mislim da bi trebala nastava biti tako i kreirana da se ne sjedi 45 minuta. Ali to je bilo ono na što se anki-na učitaljica žalila, da je neposlušan, da hoda pod nastavom po razredu...što znači da njegovoj učiteljici to nije prihvatljivo. Ako to njoj nije prihvatljivo mislim da bi mu to na lijep način mogla objasniti i uspjeti u tome da on to njeno objašnjenje prihvati.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ja sam jučer napisala beskrajno dugi isti post 2 puta, ali ga nikak nisam uspjela poslati...svaki put mi je pukla veza a ja to nisam skužila.. bum sad u više manjih....
    dakle,
    racela - mžda smo se krivo shvatile...ja sam mislila na ograničenja koje sustav nameće učiteljima, ne mislim na njihovu osobnu ograničenost! danas se u mnogim stvarima pretjeruje; npr. pošalješ dijete u kut odmah si zlostavljač, a ako ga zagrliš odmah si pedofil...troši se puno vremena, novaca i energije na krive stvari. ja znam da djeca mogu biti svakakva, i da te nekada stvarno mogu izbaciti iz takta, ali zato se učitelji i školuju da bi se znali nositi u takvim situacijama. po meni bi naglasak trebao biti više na tome da ih se educira kako pravilno reagirati u određenim situacijama, kako pristupiti svakom djetetu kao individui (jer svako dijete to zapravo je) i kako prilagoditi program svakom djetetu. znam da im nije lako, da su demotivirani i da su pod stalnim povečalom, ali malo entuzijazma može čuda napraviti...

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

...nastavljam...
    evo npr. čitala sam post od jedne forumašice koja živi negdje vani. pričala je o tome kako su djeca dobila u školi staklenke sa gusjenicama i onda su se trebali brinuti o njima sve dok se nisu pretvorile u leptire i odletjele. pa kaj to nije prekrasno? financijski-nikakva stavka, a djeci je to sigurno wau! pa i meni je! tu bi se odmah nadovezala i na dijanam-u jer i ja mislim da klinci ne mogu sjediti 45min u komadu mirni ko vojnici. i odraslima je to problem. u samom početku je učiteljica i predložila da djeca donesu razne igre i stvari koje ih vesele, tak da sam ja mislila da će u tom smjeru ići i nastava. nisam mislila da će se igrati pod satom, ali mogla bi ih recimo kad uce prometne znakove ili vrste biljaka i ptica, izvesti van, kad nešto zbrajaju i oduzimaju nek im donese kilu jabuka i krušaka pa nek svaki izađe i postavi zadatak...ne znam, sigurno ima dosta literature koja bi im mogla poslužiti...

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

kod mog malog ih ima 20 u razredu, što je prava rijetkost, tako da bi se moglo fino raditi...
    evo jedne situacije na koju je veliki broj roditelja reagirao ( ja nisam jer sam tek naknadno saznala za to): kada rješavaju zadatke uvijek su istih 5 prvi gotovovi, no jedan dan je prvi završio dečko koji u razredu slovi kao "zločest i problematičan". kao nagradu učiteljica mu je dala 5icu u imenik(do tada su bile samo kvačice). klincima je to bio totalni :shock: jer njima je 5icu dobii draže nego dobiti na lotu. onda su roditelji stisnuli učiteljicu i ona je priznala pogrešku pa je, kako bi smirila situaciju, drugi dan cijelom razredu podijelila 5ice. :? pa koju pruku je poslala djeci?

što se tice vremena koje provodimo s djecom....žalosno, ali danas je tempo života takav da se preko tjedna vidimo vrlo malo .vikende iskorištavamo maksimalno. evo, moj mali je u školi 7.30-16.30 jer i MM i ja radimo. popodne ima neku aktivnost, a u 20.30 ide spavati. znaci učiteljica je s njim svaki dan u prosjeku 9 sati. ja ne očekujem da ona odgaja moje dijete umjesto mene, ali svakako očekujem da u tom odgoju sudjeluje; slažem se sa davorkom, škola je odgojno-obrazovna ustanova!

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

znam da sam sad već naporna, ali moram to sve izbaciti iz sebe...
    ovim njihovim "novim pristupom djeci" (nisam ja to izmislila, tako su nam rekli) zapravo potkopavaju i naš autoritet. evo još jednog primjera :
    stalno su dolazile pritužbe iz škole pa smo razgovarali s njim i zajednički se dogovorili da, ako se ne popravi u roku tjedan dana, da neće smjeti raditi nešto što voli. kako se nije popravio, postupili smo prema dogovoru. onda su nas pozvali u školu i rekli su nam da ga nismo smjeli tako kazniti (on im je sve ispričao) nego smo trebali razgovarati o tome. scenari je trebao zapravo biti:
    mi: "to nije lijepo što si napravio. zašto to radiš?"
    on: "ne znam, neću više, obećajem."
    mi:"onda dobro"
    i time bi kao sve bilo rješeno....možeš si mislit...
    meni je nevjerojatno da me pozivaju na red zbog tako nečega, pa nisam ga tukla ili ga tjerala da kleci na kuruzi...i to sve su nam rekli PRED NJIM tak da je on to još neko vrijeme pokušavao iskoristiti u smislu "tužit ću vas učiteljici" :shock:

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

bila sam prije par dana na informacijama i prvo kaj mi je rekla kad sam ušla (nakon sat i 45min čekanja): " je pa kolko vas ima? kad vi mislite da ću ja ići doma?" pa kaj sam joj ja kriva kaj rijetko drži informacije? ili kaj nas nije rasporedila po slovima? pa i ja sam svoje vrijeme izgubila čekajući..a njoj je to ipak u opisu radnog mjesta...
    e onda je nastavila: "dakle, on je GROOOOOZZZAAAAN, NEEEESNOOOSAN!!! stalno nešto priča...." pa kaj se riječima grozan i nesnosan opisuje prvašić? pa sve da i je takav, mogla je to malo suptilnije reći...onda mi je okrenula imenik-sve 5ice ; super čita, računa bez problema, čak su mu kao ovi zadaci prejednostavni (ja spomenem dodatne zadatke na što će ona da mu ih nije stigla dati i promjeni temu... :? ), i jako voli pjevati (ribica moja mala ). dakle sve je super samo voli brbljati. još sam imala pokušaj sa "možda bi bilo dobro da...", ali je počela vikati da nema ona vremena ovo i nema vremena ono....pa sam odustala. uglavnom, otfikarila me za 5min, ali sam bar doma otišla :D .

ne želim se ja tu s nikim svađati, niti nikoga napadati; svjesna sam da nam je susav u komi i da je biti učiteljica danas grozno; u biti mi ih je žao i voljela bi da je drugačije....samo sam vam se htjela malo pojadati u nadi da će mi se javiti netko tko je imao sličnih problema da me malo utješi...da mi veli da je sve to normalno, da je i to dio procesa prilagodbe i da bu sve ok....eto, toliko za sada...

anchi pp avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

Žao mi je anki što ste se našli u takvoj situaciji, a na učiteljicu mogu samo reći ovo :shock: .
    Naša učiteljica ima potpuno suprotan pristup, i mada mi se čini da ponekad pretjeruje u pohvalama (ono što hvali ZAISTA hvali), ali i ukazuje na probleme na koje nailazi kod djeteta. Znam da moje nije "najživlje" na satu ali je imala svojih čudnih trenutaka, i kad god smo o tome razgovarali kao o problemu nikada ono što je PROBLEMATIČNO nije nije nadvladalo ono POZTIVNO.

Možda bi ti za početak trebala razgovarati s pedagogicom i onda vidjeti kako dalje.

Držim fige da se sve fino složi i to vrlo brzo!

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Anki,
    moj sin tek ove jeseni kreće u školu. Ja kad ovo čitam srce mi puca. Doslovno. Tko zna kakvu ćemo mi učiteljicu dobiti. Žena koja može za dijete u prvom razredu reći da je grozno i nesnosno po mom ne bi smjela raditi u prosvjeti. Ja da sam na tvom mjestu raspitala bih se po školi i probala ga premjestiti kod druge osobe jer mislim da sa ovom nema pomaka na bolje.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

ma i ja se nadam da bu sve na kraju dobro ispalo...
    ne kažem ja da je on bubica, zna on nekada biti pravi mali vragić...i isprobava...ide do granice do koje mu dopustiš, ali kad mu se kaže dosta, onda prestane...samo treba postaviti granice i onda je super...

ne bi htjela da ga netko pretjerano hvali jer ni to nije dobro, a niti ja mislim da je on neki vunderkind; ali da bi učiteljica mogla imati malo više takta...e to bi bome mogla...
    sad sam se sjetila kak smo se svi samo pogledavali na hodniku kada je kod nje bila jedna druga mama. učiteljica se tak derala na nju da je meni bilo neugodno...a mama je samo zamolila da njenog sina premjesti u prvu klupu jer je isto malo živ...."šta si vi mislite? pa imam ja djecu s naočalama, imam ovakve, onakve...." ne znam kaj joj to treba u životu :? možda j imala pms....

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

davorka, nemoj se sada obeshrabriti, vidiš da ima i dobrih iskustava 8) . možda je i ova naša učiteljica iz neke druge perspektive odlična....dosta ovisi i o samom djetetu...ako je mirno, sigurno neće imati problema...
    imam osjećaj da je njih par u razredu dobilo svoju etiketu i sad su krivi i za ono kaj su napravili i za ono kaj nisu....više se ne provjerava šta se stvarno dogodilo, nego ako je jedan od aktera iz te grupe-on je kriv i točka... :/

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

A ja vam pokušavam cijelo vrijeme reći da u prosvjeti nije bajna situacija (to znam jer baš radim kao profesor) ali očito vi to ne možete iščitati iz mojih postova pa i dalje vičete (i to meni jer ja toga kao nisam svjesna) kako u školama situacija ni najmanje nije bajna.

Dobro jutro!

Nekoć su većina nastavnika išli studirati za nastavnika iz ljubavi. Odabir je bio pozitivan. Danas idu jer ne uspiju drugo upisati. I među njima ima dobrih nastavnika i ne stoji ova generalizacija o lošim nastavnicima. I nađe ih se još uvijek puno koji vole svoj posao. No status nastavnika danas nije baš tako privlačan da bi se bolji studenti trgali za ta mjesta. Tako da se može očekivati i onih koji su zalutali na to radno mjesto.

Time što će nam srce pucati i što ćemo govoriti kako nastvnica (učiteljica) ima pms i to još možda pred djecom stvar se neće poboljšatio. A to jedino i pokušavam reći.

Nigdje spomenutu učiteljicu nisam ni branila ni napadala. Rekla sam da možda nije u redu i ako je histerična onda je takva jer je histerična a ne zato što možda ima PMS. Ružno je tako pisati o bilo kojoj ženskoj osobi. S jedne strane s punim pravom od učiteljice našeg djeteta očekujemo takt u izražavanju a mi s druge strane pričamo kako eto ima PMS. Pa ako možemo sebi dozvoliti netaktičnost što se čudimo što si i drugi (iako na radnom mjestu na kojem ne bi smjeli) prisvajaju to pravo.

Tvoj sin osim disciplinskih nema drugih problema u školi. AKo je usamljen u tome u svom razredu onda bi se ti trebala zabrinuti. AKo nije onda je problem učiteljice, razreda i njenog načina rada s djecom i na to nećeš moći puno utjecati. To sam ti pokušala reći. Ako stanje postane kritično možeš pokušati onda promijeniti razred.

I na kraju - možda i može pomoći razgovarati s pedagogicom. ALi tu sam prilično skeptična jer većina pedagoga znaju rješavati samo sitnije probleme. Krupne probleme uvale razurednicima i učiteljicama i dižu ruke od takvih jer se ne znaju nositi s doista problematičnim situacijama.

Početno

Čitam prvi post i malo sam zbunjena. Kakve veze ima dizanje pod nastavom i pričanje i pljuvanje, podčkaljivanje isl.

Ja bi osobno bila sretna da učiteljica tolerira nemirni duh jednog 6-7 godišnjaka kojem je sigurno teško sjediti 45 minuta, ili pak da uvažava potrebu za dodatnim interesima ako dijete ima vremena osim gradiva loviti i ostale događaje. Ali pljuvanje i agresivnost po meni odlaze u domenu odgoja koji se zaista nosi iz vlastitog doma. Davorka, bojiš se za Dinu kod kakve će učiteljice doći što je OK, ali bi isto tako trebalo brinuti i o tome kako će se vršnjaci ponašati sa njima.

I da ne ispadne da branim prosvjetne radnike, daleko od toga. često čujem iz usta ljudi koji rade u školi toliko ogorčene i teške izjave da mi je teško i pomisliti koliko je njima teško svako jutro izaći pred djecu a koliko je toj djeci teško jer osoba koja sa njima provodi dobar dio dana više nema volje za posao koji radi.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

draga Racela,
    ja stvarno ne znam zašto si se ti našla toliko uvrijeđena..ne znam ni čemu takav ton..ako netko generalizira, onda si to ti..ja sam jasno dala do znanja što mislim o sustavu kao takvom, a kritike su bile upucene isključivo konkretnoj učiteljici (ne svim nastavnicima). prema tome, bilo bi korisnije da si dala ili neki konkretan savjet ili ponudila neko rješenje problema ili neki primjer iz tvog razreda, a ne se tu sprdavala iz svih nas koji tebe "ne razumijemo" i "vičemo gluposti". žao mi je što si ti, kao profesorica, odlučila ovdje izigravati žrtvu. jadni vi u prosvjeti, sustav je koma, a onda vas još i mi roditelji gnjavimo. pa dobro jutro i tebi; ne bi vjerovala, ali u našoj državi je većina sustava u komi: kaj bi onda trebali reći oni u zdravstvu, poljoprivredi, proizvodnji....njima je kao lako? a isto se svi žale na doktore, na sestre, na prodavacice....
    što se tice kategorije "nisam upao di sam htio pa odo ja na pedagošku"- takve, iskreno, ne znam da li žaliti ili prezirati...jesam im ja kriva zbog toga? jel moje dijete treba snositi posljedice njihove nepromišljene odluke? masa ljudi ne radi posao koji voli-da li to znaci da ga ne obavljaju korektno?
    još jednom ponavljam; ne kritiziram nastavnike generalno, rekla sam što me smeta kod naše učiteljice i navela nekoliko primjera. mogla si ih eventualno prokomentirati.
    komentar o PMSu je bio bacen u šali jer je općepoznato da su sve žene (pa tako i ja) u tom periodu nešto živčanije nego obično. iako, ni tu ne možemo generalizirati jer ima i onih koje ne pate od PMS. nigdje nisam rekla da ja to govorim pred djecom ili da sam ja to njoj rekla u lice. štoviše, ja sam prema njoj uvijek pristojna i taktična...jer da sam htjela mogla sam biti već u više navrata bezobrazna. dakle, ovo o PMSu je bila šala.
    ako su te povrijedili moji postovi, ja se ispričavam, nije mi to bila namjera. no, to su moja razmišljananja;ti se s njima možeš složiti ili ne.. htjela sam samo da zajednički prokomentiramo neke situacije i pomognemo si međusobnim savjetima...naravno da ne očekujem da ćemo mi tu na forumu riješiti problem obrazovanja u hrvata....

Datum pristupanja
    Jan 2005

Početno

draga Racela,
    ja stvarno ne znam zašto si se ti našla toliko uvrijeđena.
    Pa i nisam i uopće ne znam zašto si to zaključila.

ne znam ni čemu takav ton..ako netko generalizira, onda si to ti..ja sam jasno dala do znanja što mislim o sustavu kao takvom, a kritike su bile upucene isključivo konkretnoj učiteljici (ne svim nastavnicima).
    Ja sam tako i shvatila, i tako u početku i reagirala ali na tvoje pisanje tu se još neki nadovezuju pa sve skupa ispada da se nešto dodatno mora dokazivati.

prema tome, bilo bi korisnije da si dala ili neki konkretan savjet ili ponudila neko rješenje problema ili neki primjer iz tvog razreda, a ne se tu sprdavala iz svih nas koji tebe "ne razumijemo" i "vičemo gluposti". žao mi je što si ti, kao profesorica, odlučila ovdje izigravati žrtvu. jadni vi u prosvjeti, sustav je koma, a onda vas još i mi roditelji gnjavimo.
    Ovo nisi nigdje iz mojih riječi mogla pročitati, ovo je sada samo tvoje zlonamjerno nadodavanje. Nigdje ni riječi nisam spominjala o žrtvama i jadnim prosvjetarima a riječ gluposti apsolutno nisam spominjala jer nikada nisam ni mislila da se ovdje pišu gluposti. A korisne savjete si mogla pročitati od sviju nas pa i od mene da si htjela čitati što piše umjesto što čitaš između redova.

I ja se ne sprdam. A dio mog zadnjeg odgovora nije išao tebi nego općem tonu rasprave.

što se tice kategorije "nisam upao di sam htio pa odo ja na pedagošku"- takve, iskreno, ne znam da li žaliti ili prezirati...jesam im ja kriva zbog toga? jel moje dijete treba snositi posljedice njihove nepromišljene odluke? masa ljudi ne radi posao koji voli-da li to znaci da ga ne obavljaju korektno?
    Mene ne moraš strpati u tu kategoriju. Kada sam se upisivala na faks mogla sam birati gdje ću, bila sam oslobođena polaganja prijamnog i imala slobodan upis. I osim toga to je bilo davno prije nego što su nam svi sustavi pali u komu!

ako su te povrijedili moji postovi, ja se ispričavam, nije mi to bila namjera. no, to su moja razmišljananja;ti se s njima možeš složiti ili ne.. htjela sam samo da zajednički prokomentiramo neke situacije i pomognemo si međusobnim savjetima...naravno da ne očekujem da ćemo mi tu na forumu riješiti problem obrazovanja u hrvata.....
    A ja se ispričavam ako su tebe moji postovi povrijedili. No mislim da nigdje nisam bila ni bezobrazna, ni agresivna, a najmanje da sam se sprdala.

I toliko na ovu temu.

Datum pristupanja
    May 2005

Početno

Zanimljivo kako se od teme koja se zove "disciplina" i koja bi trebala držati konstruktivnu diskusiju kako se nositi s djecom i nastavnicima u školi u slučajevima kad se oni očito međusobno ne razumiju i ne surađuju, razvila loša diskusija i pokazala našu nedisciplinu, odnosno međusobno nerazumijevanje i nesuradnju. Nadam se da razumijete da pod izrazom "naša nedisciplina" mislim na loše skretanje s teme.

Treba li naglašavati da smo svi ovdje na istoj strani, svi se trudimo pomoći djeci i nastavnicima da škola ispuni svoju svrhu na obostrano zadovoljstvo.

Treba li napominjati da se ne dopušta vrijeđanje bilo koga, bilo koje profesije? Ako netko smatra da je neki član foruma prevršio mjeru, molim ga da mi se javi na mail ili na pp.

Muž i žena koji 24 sata žive zajedno se nekad ne razumiju, a kamoli nastavnik i roditelj. Nadam se da je s gornjim postom završila nedisciplina na topicu i da će se emocije smiriti. U protivnom, topic je lako zaključati.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

anki - drukčije učiteljice POSTOJE. i mi smo imali jednu, i beskrajno sam joj zahvalna za sve razumijevanje, dodatne zadatke i aktivnosti, njeno slobodno vrijeme i fleksibilnost. a takvu suradnju imam i sa sadašnjom razrednicom.

postoje i drukčije škole.

jednom sam skoro naletila na grupu djece koja su mi se DOSLOVNO bacila pred auto! školska djeca - iz škole na trešnjevci (iza name). zvala sam školu, uspjela razgovarati s pedagogicom. kad sam ju pitala kako to da djeca školski odmor provode NA ULICI - rekla mi je da oni njih ne mogu držati u školi, jer rade nered... :shock:

zgrozila sam se, i bila sretna što imamo drukčiju školu - i ravnateljicu s kojom se mogu zakvačiti - ali i dobiti sigurnost za svoje dijete...

ja bih, da sam na tvom mjestu, promijenila razred - tj. učiteljicu. nema šansi da bi se prema meni ovako ponašala.

iskreno - nije mi jasno da je dijete koje sam upoznala - dijete o kojem pišeš. dobra učiteljica bi od njega napravila primjer drugoj djeci.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    ja bih, da sam na tvom mjestu, promijenila razred - tj. učiteljicu. nema šansi da bi se prema meni ovako ponašala.

iskreno - nije mi jasno da je dijete koje sam upoznala - dijete o kojem pišeš. dobra učiteljica bi od njega napravila primjer drugoj djeci.
    Potpuno se slažem sa sorciere.
    Žalosno je to da je ta učiteljica napravila problem od djeteta koje to nije i to ga može obilježiti u toj istoj školi cijelo školovanje.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

Citiraj sorciere prvotno napisa
    sad me malo

zadnjih par dana je jako ljubazna prema meni (možda čita rodu ), pa nam je nekak lakše...
    ja se još uvijek nadam da će sve biti ok...razmišljala smo o promjeni razreda ili škole (malo smo i s njim pričali o tome), ali mi je žao jer mu je pol sadašnjeg razreda škvadra iz vrtića....i njegova cura 8) .

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ma daaaaj... dijete koje posluša ISTE SEKUNDE nešto što mu kažeš - ne zaslužuje takav tretman. a što se učiteljice tiče - vuk DLAKU mijenja, ali...

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

a danas je tek bio vrhunac...još prije par dana mi je tata od jednog dečka skrenuo pažnju na to, ali sam ja mislila da je možda krivo vidio....
    pazite sad ovo :shock:
    u razredu imaju jednog dečka koji nije iz hrvatske i upisan je bez ikakvog predznanja hrvatskog jezika (i to mi je već bilo malo čudno, ali ajde). uglavnom, jadničku malom je sigurno jako teško.
    kako sam već spominjala, škola je u programu unicefa i stalno na panou osvanu neke prigodne poruke i parole...ali ovo :shock: ; pogledam na pano i tamo papir (isprintano je, dakle nisu djeca sama pisala) na kojem piše što se smije, što ne i posljedice lošeg ponašanja...i pod jednom točkom stoji da oni koji se budu tukli za kaznu će morati učiti svog kolegu (imenom) hrvatski :shock: :shock: :shock:
    pa jel to normalno?!? znači ako si loš i ako se tučeš kazna ti je pomoć prijatelju?!? kak će se osjećati roditelji tog djeteta kad to pročitaju?

Osoblje foruma čokolada avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2004

Početno

:shock:
    Bit će da je razrednik ili ravnatelj pokušavao biti duhovit

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Bas jadno! Nekako mi se čini da koliko god je tih kojekakvih programa koji idu u susret djetetu, situacija u školama nije nimalo bolja. Na osnovi svog iskustva, znam ravnatelja koje mu je bitno samo da sačuva svoje mjesto, da je sve crno na bijelo(tj. da se njega oslobađa krivice), da uštedi gorivo za grijanje škole, a dijete je tu zadnje! Primjerice kad je jednog mališana pregazio školski bus prije par godina, bitan je samo iznos kazne koji se platio.
    Naša država će ići u krivom smjeru dok god krivi ljudi rade na osjetljivim i odgovornim mjestima, samo zato jer je njihova stranka na vlasti. Takve ljude uopće nije briga za djecu!

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

[quote="zea" Primjerice kad je jednog mališana pregazio školski bus prije par godina, bitan je samo iznos kazne koji se platio.
    [/quote]

:shock: :shock: pa kakav je to čovjek?!?

Datum pristupanja
    Dec 2005

Početno

Da ne bi nešto krivo rekla. Pregazio mu je nogicu, ali svejedno. To mi je baš jučer pričao, kako se dogodilo, ali najvažnije od svega je da se platila kazna.

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

kako sam već spominjala, škola je u programu unicefa i stalno na panou osvanu neke prigodne poruke i parole...ali ovo :shock: ; pogledam na pano i tamo papir (isprintano je, dakle nisu djeca sama pisala) na kojem piše što se smije, što ne i posljedice lošeg ponašanja...i pod jednom točkom stoji da oni koji se budu tukli za kaznu će morati učiti svog kolegu (imenom) hrvatski :shock: :shock: :shock:

anki, hoćeš da to prijavimo unicefu? dam ti tanjin broj telefona (ili ju mogu i ja nazvati ).

btw - u našoj školi je i internacionalna škola (za djecu koja ne znaju hrvatski), a škola je isto u programu unicefa. ako zagusti - mogu pitati ravnateljicu da ga primi...

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

sorci, koja je to škola?

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

sorci, koja je to škola?
    matije gupca - odmah preko puta nehajske (uz ljubljansku).

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

znam di je to...to nam može biti alternativa ako zagusti

sorciere avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

znam di je to...to nam može biti alternativa ako zagusti
    ma odma se ti primi posla i raspitivanja . i reci roditeljima tog malenog - možda bi im to bila dobra solucija...

inače, to je jedna od najboljih škola u gradu, a internacionalna je dobila neki međunarodni certifikat (bila inspekcija "izvana", tj. međunarodna).

vidim da si na netu, a na mob se ne javljaš . ja moram offline - ali noćas me sigurno možeš dobiti do 02h (još uvijek pišem ono predavanje... )

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Anki,
    mislim da svakako morate krenuti nešto mijenjati. Nemoj to ostaviti da prođe samo tako. Ako trebaš našu pomoć, reci.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

hvala curke!
    čekamo roditeljski!

JASNAKS

Početno

dakle, on je GROOOOOZZZAAAAN, NEEEESNOOOSAN!!! stalno nešto priča...." dakle, on je GROOOOOZZZAAAAN, NEEEESNOOOSAN!!! stalno nešto priča...." PROČITAH TO I PREPOZNAH SE. Moj prvašić je prozvan hiperaktivnim, pa smo otkrili da ne čuje, pa smo to liječili, operirali treći krajnik i bubnjiće,pa je sad to iza nas. Učiteljica svaki dan piše u bilježnice poruke-danas je dva puta smočio kosu, povukao je dječaka za kosu....Ja sam odlučila razgovarati sa svim psiholozima svijeta da mi pomognu, jer mene je strah tog njegovog prvog razreda. (i tih poruka)Svakodnevno!(ili se meni tako čini)

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

ja znam da djeca mogu biti svakakva, i da te nekada stvarno mogu izbaciti iz takta, ali zato se učitelji i školuju da bi se znali nositi u takvim situacijama. .
    u krivu si anki, na fakultetu nas nitko ne uči kako se ponijeti u nekoj delikatnoj situaciji. sve je to stvar pojedinačnog učitelja/profesora i njegove mogućnosti prilagodbe i autoriteta.

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

nemate psihologiju ili tako nešto :?
    žalosno je ako se u 4 godine takve stvari niti ne spominju...
    činjenica je da se neke situacije ne mogu predvidjeti, niti se može "naučiti" nositi s njima, ali neke opće odrednice mogu se dati; bar ja tako mislim....

Datum pristupanja
    Sep 2005

Početno

čuj, imamo psihologiju, pedagogiju ,metodiku... ali ni jedna od tih znanosti nas ne priprema na realan život u školi. sve su to predmeti za nabubetati, zastarjelih sadržaja. barem je kod mene tako bilo.
    evo primjera: slušam ja pedagogiju i nakon 20 min ulazi jedan student na sat (zakasnio je) i sada kao primjer pita nas prof.što bismo učinili da je to naš učenik.
    bilo je svakakvih prijedloga, većinom neki oblici kazne, ali prof.nam je rekao: "Ne, ne smijete dijete kazniti! Lijepo mu recite da nije u redu kasniti i on to više neće ponoviti!"
    Kako ja nisam učiteljica, nego profesorica, ni dan danas nisam uspjela naći nekog učenika od 5-8 ili u srednjoj š. koji bi takvu moju primjedbu na njegovo kašnjenje poslušao.
    Ja smatram da djeca moraju snositi posljedice svoga ponašanja, jer ako posljedica nema malo je vjerovatno da će se njihovo ponašanje korigirati.
    pa tako je zapravo i sa nama odraslima! ako nemamo sankcija za kašnjenje na posao, vrlo je vjerovatno da ćemo koji put odćoriti dulje ili se više maziti sa sm ili ići neštop obaviti...

Datum pristupanja
    Mar 2005

Početno

8)
    upravo tako tulipanka! ne znam da li si imala živaca pročitati sve postove, ali u biti se radi o tome da u našoj školi imaju taj pristup "ne kažnjavati" (s kojim se dio roditelja ne slaže). ili pak imaju neke totalno čudne kazne, po meni neprimjerene...
    problem naše učiteljice je što se nije postavila kao autoritet od početka.prvo je djeci dopuštala sve (od šetnje razredom do odlaska na automat po bombone za vrijeme nastave) da bi sada počela pičiti jedinice za svaku glupost. tako moj mali ima već 4 jedinice u ovom polugodištu! i to npr. iz glazbenog, vjeronauka...

i još me jedna stvar zabezeknula; no to nema veze sa učiteljicom nego sa programom. oni u prvom razredu pod likovnim imaju rubrike slikanje i crtanje i tako dobivaju i ocjene - moj mali ima 5 iz slikanja i 4 iz crtanja (?!?). kad uđemo u EU još bu im nakalemili i grafiku i kiparstvo

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •