Anki, nisam ni rekla da je situacija ista, navela sam da dječak s kojim imamo problem u razredu ima i neke druge karakteristike. I svakako nisam rekla da se ne trudite, ali probaj razumjeti i drugu stranu: mi trenutno također imamo problem kojeg ne mogu riješiti jer mi je dijete frustrirano i nesretno, a odgoj drugog djeteta ne ovisi o meni niti ikako mogu utjecati na njega. Naravno da se dogodi da komunikacija s učiteljicom nije uvijek najbolja i žao mi je što imaš problem. Iznijela sam svoje osobno mišljenje, svoje loše iskustvo i sa svog stanovišta pohvalila učitelje jer nikad nisam doživjela ništa neugodno u školskom sustavu: ni u moje vrijeme, ni sada kad sam mama školarke.
Iskreno, ne vjerujem kako se vaš problem pojavio tek sad u školi. Vjerojatno se djetetu prelazilo preko takvog ponašanja jer je bilo malo, možda su i tete u vrtiću bile popustljivije, a također nije bilo ni tako strogo utvrđenih pravila. Uči se na malim stvarima, prije škole. Obično se dogodi da roditelj, iako je svjestan da ponašanje njegovog djeteta krši neke općeprihvaćene norme i pravila, staje na stranu djeteta bez da razmisli koliko je to za njega dobro. Nadam se da pred tvojim djetetom niste razgovarali o negativnim stranama učiteljicinog ponašanja. Ako jeste-to je pogrešno. Očito je da ona nema prirodni talent u stvaranju autoriteta, ne trudi se baš da ga stvori, a ako joj u tome vi ne pomognete-ne može biti dobro.
Ma koliko mi voljeli svoju djecu-ona nisu uvijek u pravu, a meni se čini kako svi roditelji djece s problemima u ponašanju ipak traže uzrok tome u nekom drugom, a zaboravljaju svoje propuste i zatvaraju oči pred dijelom krivice svog djeteta, a najviše sebe. Ne shvaćaj osobno, govorim općenito iz primjera koje sam imala prilike vidjeti, a trenutno sam u jako ljutitoj fazi jer sam upravo čula najnovije događaje iz škole. Opet. I što da radim? Kako bih trebala objasniti kćeri da je test za koji se spremala cijelo jutro odgođen za petak jer je učiteljica opet imala posla s istim dječakom i nije ga mogla održati? I sad neka 28-ero djece ponavlja gradivo za petak samo zbog toga jer će se roditelji opet smješkati nad njegovim nepodopštinama? Koliko god se trudila razumjeti-ne mogu.