Page 1 of 7 123 ... LastLast
Results 1 to 50 of 323

Thread: HOLA KOCKE - probajte!

  1. #1
    ekica's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    NZgb
    Posts
    729

    Default HOLA KOCKE - probajte!

    Nova na receptima, nova na forumu općenito (ali škicam već neko vrijeme ) pa da započnem s receptom za odličan kolač! Dakle:

    -6 žutanjaka,
    - 6 žlica šećera,
    - 6 žlica oštrog brašna,
    - pola praška za pecivo,
    - 1 dcl ulja,
    - 1 dcl mlijeka,
    - 3 žlice kakaoa,
    - 6 bjelanjaka.

    krema (preliti preko toplog/vrućeg kolača):
    - 1/2 litre Hola šlaga (ne tučenog),
    - 25 dkg čokolade.

    Čokoladu i šlag lagano otopiti dok ne bude kremasto i tamno, te preliti po kolaču.
    Brzo & jako fino.

    PS: i ono što me je posebno oduševilo - ovaj kolač se tako savršeno reže, ja sam totalni antitalent inače za to, ali ove kocke su izgledale kao prave slastičarske!

  2. #2

    Join Date
    Jul 2005
    Location
    za laptopom :)
    Posts
    234

    Default

    Kako se izmuti kolač?! Sve ovo što piše zajedno izmiksati ili prvo snijeg, pa onda žumanjci, šećer, brašno, prašak, ulje, mlijeko i kakao? Koliko se peče i na kojoj temperaturi?
    Sorry na podpitanjima...
    Dobrodošla na forum 8)

  3. #3
    ekica's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    NZgb
    Posts
    729

    Default

    Prvo snijeg pa ostatak (žumanjci, šećer...) pa sve zajedno lagano pomiješati. Premazati lim maslacom, uliti smjesu i peći na 220 jedno 15-20 minuta, ovisno koliko ti je pećnica jaka...

    Hvala na dobrodošlici i nema frke za pitanjca!

  4. #4

    Join Date
    Feb 2004
    Posts
    3,805

    Default

    Što je hola šlag?

  5. #5
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    to je slatko vrhnje za šlag koje se tako zove. stranjsko.
    ti stavi koje god hoćeš.

  6. #6
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    zar nije hola biljno vrhnje?

  7. #7
    anchi pp's Avatar
    Join Date
    Nov 2004
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,908

    Default

    Ako se biljno vrnje moze nazvati vrhnjem

  8. #8

    Join Date
    Apr 2005
    Location
    silent hill
    Posts
    1,605

    Default

    Je, biljno. I meni x puta bolje od običnog

  9. #9
    ms. ivy's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Posts
    12,890

    Default

    s obzirom da je to vrhnje rijetko, a prelijeva se preko vrućeg kolača - trebalo bi se upiti i natopiti kolač? ili se stvrdne gore kao krema?

  10. #10
    ekica's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    NZgb
    Posts
    729

    Default

    ajvi, vrhnje se stvrdne kao krema. Ja prelila preko biskvita, stavila foliju i stavila na balkon. Ispadne super, a jednostavno je.

  11. #11
    Audrey's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,023

    Default

    Ja radila sad u subotu, najavili mi se kumovi. Kum, MM, šogor, redom ovisnici o čokoladi, zajedno uništili dvije trećine tepsije.
    Za one koje misle peći taj kolač, nešto malo kreme se upije u kolač, ali još uvijek gore ostane pol prsta čokolade!

  12. #12
    ekica's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    NZgb
    Posts
    729

    Default

    Audrey, obzirom da kažeš da je "nestalo" 2/3 tepsije pretpostavljam da vam se kolač dopao?

  13. #13

    Join Date
    Nov 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    294

    Default

    jel bolje kremu preliti preko toplog ili vrućeg kolača?
    koliko se dugo kuha krema?

  14. #14
    Audrey's Avatar
    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    2,023

    Default

    Ja sam kremu kuhala dok se čokolada nije skroz rastopila, tj. dok više nije bilo vidljivih 'mrvica' čokolade,nego je bila jednolična masa. Prelila sam po vrućem kolaču, odstajao je u poluotvorenoj pećnici taman toliko koliko mi je tebalo napraviti preliv.

  15. #15

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    118

    Default

    Ekica probali, super je.
    Slično mi je Jelačić šnitama, ali je ovo tvoje tijesto bolje.

  16. #16
    ekica's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    NZgb
    Posts
    729

    Default

    lidia, baš mi je drago da ti se sviđa!

  17. #17
    Shiny's Avatar
    Join Date
    Mar 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,043

    Default

    Imam pitanje, još sam 'zelena' po pitanju kolača
    Da li treba čokoladu i šlag zajedno otopiti i preliti ili prvo šlag na kolač pa preko toga čokolada?

  18. #18
    ekica's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    NZgb
    Posts
    729

    Default

    Shiny, čokoladu i vrhnje otopiš skupa na laganoj vatri. Znači, ne tučeš vrhnje u šlag nego ga onakvo tekuće pomiješaš s čokoladom tj. čokolada se otopi u njemu.
    Nadam se da je sada jasnije. Ako ćeš ga raditi javi kako ti je uspio (a meni se čini da ne može ne uspijeti) i kakav ti je okus!

  19. #19
    bebeto's Avatar
    Join Date
    Dec 2004
    Location
    na otoku kristalnih zvijezda
    Posts
    906

    Default

    Probala sam puno recepata sa ovog topica ali ovaj mi je stvarno super ! :D Sto kaze ekica, super se reze , sto je meni inace slaba strana jer mi se kolac uvijek "raspadne" do tanjura. I jako je ukusan. Ovaj cu biskvit upotrijebiti i za torte.

  20. #20
    buby's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,873

    Default

    njami, super je (i predobar, moram paziti na kilažu )
    jedino kaj sam zeznula: umjesto da stavim u namaščenu tepsiju (margarin i sl., tko već s čim radi), ja sam stavila papir za pečenje
    nije loše za biskvit
    ali kada sam izlila kremu :shock:
    pola je otišlo okolo
    nema veze, ovo kaj je ostalo dobro zgleda i fino je
    za dobar recept

  21. #21

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    zgb
    Posts
    1,984

    Default

    zar jedino meni nije kolač uspio :?
    krema mi je ko juha na sredini kolača :/ stavila sam i škrinju al se ništa nije stvrdnulo,a sutra mi dolaze gosti na ručak i neću stići ispeći druge,šmrccc...

  22. #22

    Join Date
    Jun 2005
    Location
    Zagrebačka Županija
    Posts
    1,528

    Default Re: HOLA KOCKE - probajte!

    Quote Originally Posted by ekica
    Nova na receptima, nova na forumu općenito (ali škicam već neko vrijeme ) pa da započnem s receptom za odličan kolač! Dakle:

    -6 žutanjaka,
    - 6 žlica šećera,
    - 6 žlica oštrog brašna,
    - pola praška za pecivo,
    - 1 dcl ulja,
    - 1 dcl mlijeka,
    - 3 žlice kakaoa,
    - 6 bjelanjaka.

    krema (preliti preko toplog/vrućeg kolača):
    - 1/2 litre Hola šlaga (ne tučenog),
    - 25 dkg čokolade.

    Čokoladu i šlag lagano otopiti dok ne bude kremasto i tamno, te preliti po kolaču.
    Brzo & jako fino.

    PS: i ono što me je posebno oduševilo - ovaj kolač se tako savršeno reže, ja sam totalni antitalent inače za to, ali ove kocke su izgledale kao prave slastičarske!

    Probala,mljac.I savršeno je jednostavno samo u kakvom si limu pekla meni se čine malo previsoke ili sam ja pogriješila u procijeni veličine kalupa?

  23. #23
    ekica's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    NZgb
    Posts
    729

    Default

    cca 20x30 cm. Mislim da je to optimalna veličina.

  24. #24
    ekica's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    NZgb
    Posts
    729

    Default

    Quote Originally Posted by dolega
    zar jedino meni nije kolač uspio :?
    krema mi je ko juha na sredini kolača :/ stavila sam i škrinju al se ništa nije stvrdnulo,a sutra mi dolaze gosti na ručak i neću stići ispeći druge,šmrccc...
    Baš mi je žao! Ne kužim gdje bi mogao biti problem - moje cure s posla masovno rade taj kolač i do sada se nitko nije žalio da mu nije uspio. :?
    Možda je stvar u vrhnju - jesi li koristila Hola ili neko drugo?

    Ako doma imaš petit beure, puding od vanilije, slatko vrnje i višnje/marelice iz kompota još uvijek stigneš napraviti taj brzinski kolač!
    Dakle, 2 pudinga skuhati, istući 0,5l vrhnja, pomiješati kada se puding ohladi. Slagati petit beure koji se umoče u sok od višanja pa onda smjesu pudinga i šlaga i tako par puta. Završiš sa smjesom pudinga/šlaga, po tome idu višnje i zalije se želetinom. Sve to u firžider da se stvrdne, a onda njami-njami!

  25. #25

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    zgb
    Posts
    1,984

    Default

    krema se ipak stisnula do jutra i na kraju je ispalo super :D

  26. #26

    Join Date
    Mar 2004
    Posts
    124

    Default

    Ja sam napravila u subotu i imam samo jedno pitanje.Naime kolač se lijepo digo ali čim je bio gotov ja sam ga prelila sa vručim preljevom pa tako kada sam rezala onaj biskvit mi je tanak i nekako mokar nije mi onako rahli da li mora tako biti.mi ga jedemo ali neznam da li mora biti takav.

  27. #27
    ekica's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    NZgb
    Posts
    729

    Default

    Quote Originally Posted by dolega
    krema se ipak stisnula do jutra i na kraju je ispalo super :D
    Super!

  28. #28

    Join Date
    Sep 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    118

    Default

    Ja ponovno radila kolač, ali mi se dogodilo nešto nevjerojatno. Nakon što sam razlila kremu polako je počela curiti sa strane i ulaziti ispod kolača i onda mi se pola biskvita podiglo. Nakon par minuta cijeli biskvit mi je doslovno plutao na kremi . Ja ipak sve tak stavila u frižider i krema se normalno stvrdnula (mislila sam da je prerijetko). Jedino što mi je krema odozdo, a ne odozgo.

  29. #29
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    pa okreni ga naopačke!

  30. #30
    Amelie32's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    839

    Default

    Kolač je super ! Fora je u tome da treba čokoladu i HOLA vrhnje (nikako neko drugo) dovoljno zagrijati, da nema grudica čokolade i onda vruće preliti po vrućem biskvitu. Kad se napola ohladilo ja sam kolač posipala sjeckanim oljuštenim bademima. Finoooooooo !

  31. #31
    ekica's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    NZgb
    Posts
    729

    Default

    Quote Originally Posted by Amelie32
    Kolač je super ! Fora je u tome da treba čokoladu i HOLA vrhnje (nikako neko drugo) dovoljno zagrijati, da nema grudica čokolade i onda vruće preliti po vrućem biskvitu. Kad se napola ohladilo ja sam kolač posipala sjeckanim oljuštenim bademima. Finoooooooo !
    bademi? vidiš, vidiš... super ideja!

  32. #32

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    1,241

    Default

    u biskvit ide kakao gorki, tj. onaj obični ili instant (neobični)?

  33. #33
    buby's Avatar
    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    1,873

    Default

    ja stavila nesquick jer samo to i imam
    joj, opet bih ih jela

  34. #34
    ivana s's Avatar
    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,623

    Default

    i ja isprobala jucer kolac i dobro mi je ispalo samo mi je dosta dugo trebalo da se stvrdne krema,tek je danas bila bas cvrsta.mozda zato sto nisam stavila HOLA vrhnje nego neko holala
    drugi put cu jos dodat u kremu kokos ili posuti ga ljesnjacima pa da bude jos bolji.
    U biskvit sam stavila nesquick.

  35. #35
    ekica's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    NZgb
    Posts
    729

    Default

    Quote Originally Posted by aleta
    u biskvit ide kakao gorki, tj. onaj obični ili instant (neobični)?
    ja stavljam gorki i meni je OK, oviski koliko slatko želiš...

  36. #36

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    1,241

    Default

    stavila sam gorki i biskvit je stvarno prva liga. a o kakvoći kreme govori činjenica da je Eva Marija guli s biskvita i jede samo nju. :D

  37. #37

    Join Date
    Sep 2005
    Posts
    77

    Default

    Radila kolač za vikend, okus izvrstan ali umjetnički dojam putpuno suprotan (narezane kocke imale su kremu i sa donje i sa gornje strane).

    Biskvit je iz nepoznatog razloga isplivao iz kreme. Da li netko zna zašto ???

  38. #38

    Join Date
    Aug 2005
    Posts
    1,241

    Default

    možda si prenaglo izlila kremu na biskvit. ja sam nalijevala u tankom mlazu i samo malo je iscurilo sa strane, a ni to se poslije nije vidjelo.

  39. #39

    Join Date
    Jan 2006
    Location
    Zagreb
    Posts
    678

    Default

    Otkad je Ekica ovo stavila na forum, djeci je to najomiljeniji kolač. Probat ću danas staviti jagode na biskvit, pa onda hola kremu. Uh, već mi sad sline cure. Ekice, .

  40. #40

    Join Date
    Nov 2003
    Posts
    235

    Default

    aleta, to se desilo i mojoj mami koja je pleh za pečenje namazala bočno...treba ga namazati samo dole inače se biskvit hoće odljepiti sa stranica i onda kad poliješ sa kremom, dio kreme "pobjegne" između stranice pleha i biskvita...tj. u prostor gdje se biskvit odljepio od pleha


    inače kolač je fenomenalan, ja sam ga radila već 5 puta i svi su oduševljeni...mi smo taj kolač nazvali Crnokošuljaši jer je mama donijela recept prije godinu dana i kad smo vidjeli kak izgleda odmah smo ga prekrstili...a ak se mene pita može ga se zvati i "Mrak kocke"...nije bitno po kojem kriteriju....zbog boje, jednostavnosti i brzine pripreme i okusa naravno sve je mrak!

  41. #41
    kate's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,702

    Default

    U receptu pise HOLA slag. Jel se misli na HOLA vrhnje ili postoji stvarno slag?

  42. #42
    ekica's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    NZgb
    Posts
    729

    Default

    Kate, Hola vrhnje /za šlag/ je u pitanju, ali ti možeš staviti koje god vrhnje hoćeš. Ja radim s H. vrhnjem jer mi najbolje odgovara.

    Irena, Bomballurina

  43. #43
    kate's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,702

    Default

    a koliko dugo ga je potrebno hladiti da se stvrdne?
    jel potrebno nesto staviti preko kreme,kao npr.bademi?

  44. #44
    ekica's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    NZgb
    Posts
    729

    Default

    cca 2 sata. Probaj staviti listiće badema (ja kad stavljam, stavim ih prilično ), ispadne super.

  45. #45
    kate's Avatar
    Join Date
    Dec 2003
    Location
    Zagreb
    Posts
    2,702

    Default

    e ovo je fantazija,mislim da mi je to najdrazi kolac sada

  46. #46

    Join Date
    Feb 2005
    Location
    Zaprešić
    Posts
    1,609

    Default

    Evo ja ga radila za Uskrs (ovo mi je jeftinija verzija Truffle Ganache torte) i u kremu sam naribala koricu jedne naranče. Odlično!

  47. #47

    Join Date
    Dec 2004
    Posts
    173

    Default

    Napravila,probala.....fenomenalne su :D

    Kolač po mojoj mjeri jednostavan, brz i fin, najbolji koji sam dosad radila od Rodinih recepata.


  48. #48
    MIJA 32's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    ZAGREB
    Posts
    3,516

    Default

    I ja sam probala...fiiinooo

    Valjda me neće vidjeti Apri i cure s kojima sam na dijeti

  49. #49
    Osoblje foruma apricot's Avatar
    Join Date
    Jan 2004
    Location
    zagreb, istočno od... svega
    Posts
    32,414

    Default

    vidjela sam

  50. #50
    MIJA 32's Avatar
    Join Date
    Mar 2004
    Location
    ZAGREB
    Posts
    3,516

    Default

    A jooj :shock:

Page 1 of 7 123 ... LastLast

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •