Pokazuje rezultate 1 do 27 od 27

Tema: Salenjaci

  1. #1
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno Salenjaci

    imam salo (ne mislim na svoje već svinjsko)
    i probala bi raditi salenjake
    našla sam par recepata na coolinariki tako da mi recepti nisu primarni, mada bi bila zahvalna na nekom dobrom provjerenom
    zanimaju me 2 stvari:

    1. piše da ide mljeveno salo
    nemam stroj za mljevenje mesa, može li se samljeti u multipraktiku, ili ću dobiti bezličnu kašu?

    2.može li se salo smrznuti?
    imam ga previše za 1 turu salenjaka (u par recepata sam našla da ide 300 gr sala na 1 kg brašna)
    pa bi ostatak zamrzla

    hvala

    molim one kojima se gadi salo, mast i ostale divote da mi ne kvare temu

  2. #2
    AdioMare avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Postovi
    9,023

    Početno

    1. nemam pojma
    2. može
    3. zovi kad ispečeš

  3. #3
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Kupi flajšericu, ne kosta puno, a korisna je za razne stvari.

  4. #4
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    ma ne da mi se
    imam je doma (kod mame) mogu je donesti kad budem išla na more
    za 2x godišnje što će mi trebati ne da mi se gomilati duple stvari u kući

  5. #5
    marta avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    15,678

    Početno

    Onda idi kod susjede posudit.
    Na poslu ju steriliziraj.
    Samelji.

  6. #6
    piplica avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2007
    Postovi
    3,169

    Početno

    1. Ubaci u multipraktik, biti će sigurno okej,
    pa nije niti intencija da bude grublje mljevena, tekstura sala se ne bi smjela osjetiti,
    što ga više umlatiš, to bolje.
    Ako ti se masa bude činila prerijetka za umijesiti, ubaci još malo u hladnjak da se stegne.

    2. Može.

  7. #7
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    1. daščica i nož i sjeckaj
    2. pojma nemam

    molim

    gadi mi se salo, ali salenjake nisam nikad probala, pa mi donesi koji

  8. #8
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    AM, ako budu jestivi prva ćeš saznati i pristaviti kavu

    marta susjeda u domu , nemam od koga uzeti
    ja steriliziram samo veš mašinu

    pipli, hvala, što bi ja bez tebe

  9. #9
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    nema daščice, pipli riješila stvar
    mada kaže MM da se sjeća da je pokojna sveki strugala salo i s tim strugotinama radila salenjake
    nažalost nisam to od nje naučla dok je bila živa

    javim magriz kad napravim

  10. #10
    Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    badgerella.com
    Postovi
    10,890

    Početno

    1. Nemam pojma
    2. Nemam pojma
    3. Ne znam sto su salenjaci

    Hmm.



  11. #11
    astral avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2008
    Lokacija
    sunčani otok
    Postovi
    984

    Početno

    mmmm...salnjaci...moja mama ih napravi kad nabavi salo, nažalost ne baš često
    nisam ih u početku volila...ali jednom kad ih probaš-gotovo je ,jednostavno su prefini, tope se u ustima

    ako hočeš, mogu pitat mamu recept pa ti napisat

  12. #12
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    kaae http://www.coolinarika.com/recept/745633/

    ok, ok, budem i tebi poslala

  13. #13
    genius avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    ravnica
    Postovi
    685

    Početno

    mali slatki fini kolačiči bez kojih ne prolazi ni jedno klanje u slavoniji.sto reći osim mmmmmmmm.

    salenjake možeš staviti u kištru,naravno u i onda koristiti po potrebi (tako i ja).
    ne znam da li ti je pametno u multipraktiku(mi nismo nikad probali), mi ili na mašinu sameljemo ili još bolji način izribati na krupniju rendu.


    salenjaci


    50 dkg izribanog sala zamjesi sa 25 dkg brašna te stavi na hladno dok prirediš tijesto.
    TIJESTO: 75 dkg brašna,2 jaja ,malo soli ,2dcl bijelog vina,mlijeka po potrebi(neka bude malo mekše).
    tijesto razvaljaj u jednu četvorinu te ga premaži s 1/3 sala i pusti stajati pola sata i tako sve dok ima sala.
    razvaljaj ga 1 cm debelo i reži vručim nožem i filuj pekmezom.



    i naravno pozovi meneee......

  14. #14
    genius avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    ravnica
    Postovi
    685

    Početno

    za one koji nisu nikad pravili moram dodati kada se tijesto namaze salom preklopi se i ostavi pola sata,razvalja i opet tako dok ima sala. ja obično pravim salenjake u trokut ili mali kvadrat pa preklopim (bude kao jastučić) i da pekmez od šljiva je najj

  15. #15
    Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008
    Lokacija
    badgerella.com
    Postovi
    10,890

    Početno

    Aaaa. Takvo nesto je radila pokojna zagrebacka susjeda. Davno. Dok sam bila mala.


    (Mozda sam zasto tako ;oink: ? )
    Posljednje uređivanje od Kaae : 15.12.2011. at 22:47

  16. #16
    magriz avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2005
    Lokacija
    A6
    Postovi
    6,641

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    kaae http://www.coolinarika.com/recept/745633/

    ok, ok, budem i tebi poslala
    to su mini buhtlice od sala?
    onda neću, fala

  17. #17
    aleksandra70vanja avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003
    Postovi
    11,372

    Početno

    genius, vino?
    nisam vidjela takav recept

    ma naravno genius
    svi ste pozvani
    (s obzirom da u jednom receptu piše da se toga ne laćam ako nemam 5 sati vremena bojim se da ću vam ponuditi kavu i 7days kroasane)

  18. #18
    trinity avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2004
    Lokacija
    Solin - Split
    Postovi
    676

    Početno

    I moja mama ih radi s vinom i predobri su, salo se ne osjeti, bolje je od lisnatog.

  19. #19
    genius avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    ravnica
    Postovi
    685

    Početno

    imam sličan recept u kojem ide umjesto vina rakija ,ali ovaj s vinom je odličan....i probala sam s kvascem,ali ovaj receptić je zakonnnnnnn.

  20. #20
    Forka avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2007
    Lokacija
    Zagreb, Maksimir
    Postovi
    3,756

    Početno

    i meni se gade i salo i mast, al' sam te salenjake jednom probala (nakon dugotrajnog nagovaranja) i moram reći da su bili prefini....

    alex, a kad ćeš to raditi?

  21. #21
    genius avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2010
    Lokacija
    ravnica
    Postovi
    685

    Početno

    i meni se gade salo i mast,al na meni , a s papanjem masti u kolačima nemam problema ,sve od reda pokrčim

  22. #22
    smedja avatar
    Datum pristupanja
    Jun 2008
    Lokacija
    Zagreb
    Postovi
    863

    Početno

    meni se ne gadi, obozavam mast na kruhu sa lukom ili cesnjakom... mmmmmmmm

  23. #23
    Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004
    Lokacija
    zagreb, istočno od... svega
    Postovi
    32,414

    Početno

    eto, mene ne zoveš
    i to je znak!

    a u mom albumu si ih vidjela i sline ti procurile!

  24. #24
    MoMo avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2006
    Lokacija
    Sarajevo
    Postovi
    1,346

    Početno

    ja nisam dosla kvatiti temu vec reci da zavadim vec mi sline cure obozavam ih kad sam ja bila mala postojali su kolaci koji su morali biti na onim visokim tanjurima ( baka, njene sestre,i mama su pekle oni vrst koje su im najbolje isle) i tu su morali biti salenjaci mljac

  25. #25
    Osoblje foruma spajalica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    selo
    Postovi
    14,789

    Početno

    salenjaci

    definitvno vino ide u njih, punooooo punooooooooo su bolji.
    nikad radila ali zato ih se najela u zivotu.

  26. #26

    Datum pristupanja
    Jan 2009
    Lokacija
    Velika Gorica
    Postovi
    485

    Početno

    Citiraj aleksandra70vanja prvotno napisa Vidi poruku
    nema daščice, pipli riješila stvar
    mada kaže MM da se sjeća da je pokojna sveki strugala salo i s tim strugotinama radila salenjake
    nažalost nisam to od nje naučla dok je bila živa

    javim magriz kad napravim

    Tako i moja svekrva struže salo i radi. I višak zamrzne.
    Ona stvarno radi savršene salenjake.

  27. #27
    kalimero avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2005
    Lokacija
    Slavonija-Bistrinci
    Postovi
    1,424

    Početno

    Kod nas su se radili na svakoj svinjokolji, ali sa kvascem. Lisnato tijesto mu nije ni sluga.

Pravila pisanja postova

  • Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •