Salenjaci

Thread: Salenjaci

  1. aleksandra70vanja's Avatar

    aleksandra70vanja said:

    Default Salenjaci

    imam salo (ne mislim na svoje već svinjsko)
    i probala bi raditi salenjake
    našla sam par recepata na coolinariki tako da mi recepti nisu primarni, mada bi bila zahvalna na nekom dobrom provjerenom
    zanimaju me 2 stvari:

    1. piše da ide mljeveno salo
    nemam stroj za mljevenje mesa, može li se samljeti u multipraktiku, ili ću dobiti bezličnu kašu?

    2.može li se salo smrznuti?
    imam ga previše za 1 turu salenjaka (u par recepata sam našla da ide 300 gr sala na 1 kg brašna)
    pa bi ostatak zamrzla

    hvala

    molim one kojima se gadi salo, mast i ostale divote da mi ne kvare temu
     
  2. AdioMare's Avatar

    AdioMare said:

    Default

    1. nemam pojma
    2. može
    3. zovi kad ispečeš
     
  3. marta's Avatar

    marta said:

    Default

    Kupi flajšericu, ne kosta puno, a korisna je za razne stvari.
     
  4. aleksandra70vanja's Avatar

    aleksandra70vanja said:

    Default

    ma ne da mi se
    imam je doma (kod mame) mogu je donesti kad budem išla na more
    za 2x godišnje što će mi trebati ne da mi se gomilati duple stvari u kući
     
  5. marta's Avatar

    marta said:

    Default

    Onda idi kod susjede posudit.
    Na poslu ju steriliziraj.
    Samelji.
     
  6. piplica's Avatar

    piplica said:

    Default

    1. Ubaci u multipraktik, biti će sigurno okej,
    pa nije niti intencija da bude grublje mljevena, tekstura sala se ne bi smjela osjetiti,
    što ga više umlatiš, to bolje.
    Ako ti se masa bude činila prerijetka za umijesiti, ubaci još malo u hladnjak da se stegne.

    2. Može.
     
  7. magriz's Avatar

    magriz said:

    Default

    1. daščica i nož i sjeckaj
    2. pojma nemam

    molim

    gadi mi se salo, ali salenjake nisam nikad probala, pa mi donesi koji
     
  8. aleksandra70vanja's Avatar

    aleksandra70vanja said:

    Default

    AM, ako budu jestivi prva ćeš saznati i pristaviti kavu

    marta susjeda u domu , nemam od koga uzeti
    ja steriliziram samo veš mašinu

    pipli, hvala, što bi ja bez tebe
     
  9. aleksandra70vanja's Avatar

    aleksandra70vanja said:

    Default

    nema daščice, pipli riješila stvar
    mada kaže MM da se sjeća da je pokojna sveki strugala salo i s tim strugotinama radila salenjake
    nažalost nisam to od nje naučla dok je bila živa

    javim magriz kad napravim
     
  10. Kaae's Avatar

    Kaae said:

    Default

    1. Nemam pojma
    2. Nemam pojma
    3. Ne znam sto su salenjaci

    Hmm.


     
  11. astral's Avatar

    astral said:

    Default

    mmmm...salnjaci...moja mama ih napravi kad nabavi salo, nažalost ne baš često
    nisam ih u početku volila...ali jednom kad ih probaš-gotovo je ,jednostavno su prefini, tope se u ustima

    ako hočeš, mogu pitat mamu recept pa ti napisat
     
  12. aleksandra70vanja's Avatar

    aleksandra70vanja said:

    Default

    kaae http://www.coolinarika.com/recept/745633/

    ok, ok, budem i tebi poslala
     
  13. genius's Avatar

    genius said:

    Default

    mali slatki fini kolačiči bez kojih ne prolazi ni jedno klanje u slavoniji.sto reći osim mmmmmmmm.

    salenjake možeš staviti u kištru,naravno u i onda koristiti po potrebi (tako i ja).
    ne znam da li ti je pametno u multipraktiku(mi nismo nikad probali), mi ili na mašinu sameljemo ili još bolji način izribati na krupniju rendu.


    salenjaci


    50 dkg izribanog sala zamjesi sa 25 dkg brašna te stavi na hladno dok prirediš tijesto.
    TIJESTO: 75 dkg brašna,2 jaja ,malo soli ,2dcl bijelog vina,mlijeka po potrebi(neka bude malo mekše).
    tijesto razvaljaj u jednu četvorinu te ga premaži s 1/3 sala i pusti stajati pola sata i tako sve dok ima sala.
    razvaljaj ga 1 cm debelo i reži vručim nožem i filuj pekmezom.



    i naravno pozovi meneee......
     
  14. genius's Avatar

    genius said:

    Default

    za one koji nisu nikad pravili moram dodati kada se tijesto namaze salom preklopi se i ostavi pola sata,razvalja i opet tako dok ima sala. ja obično pravim salenjake u trokut ili mali kvadrat pa preklopim (bude kao jastučić) i da pekmez od šljiva je najj
     
  15. Kaae's Avatar

    Kaae said:

    Default

    Aaaa. Takvo nesto je radila pokojna zagrebacka susjeda. Davno. Dok sam bila mala.


    (Mozda sam zasto tako ;oink: ? )
    Last edited by Kaae; 15.12.2011 at 22:47.
     
  16. magriz's Avatar

    magriz said:

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    kaae http://www.coolinarika.com/recept/745633/

    ok, ok, budem i tebi poslala
    to su mini buhtlice od sala?
    onda neću, fala
     
  17. aleksandra70vanja's Avatar

    aleksandra70vanja said:

    Default

    genius, vino?
    nisam vidjela takav recept

    ma naravno genius
    svi ste pozvani
    (s obzirom da u jednom receptu piše da se toga ne laćam ako nemam 5 sati vremena bojim se da ću vam ponuditi kavu i 7days kroasane)
     
  18. trinity's Avatar

    trinity said:

    Default

    I moja mama ih radi s vinom i predobri su, salo se ne osjeti, bolje je od lisnatog.
     
  19. genius's Avatar

    genius said:

    Default

    imam sličan recept u kojem ide umjesto vina rakija ,ali ovaj s vinom je odličan....i probala sam s kvascem,ali ovaj receptić je zakonnnnnnn.
     
  20. Forka's Avatar

    Forka said:

    Default

    i meni se gade i salo i mast, al' sam te salenjake jednom probala (nakon dugotrajnog nagovaranja) i moram reći da su bili prefini....

    alex, a kad ćeš to raditi?
     
  21. genius's Avatar

    genius said:

    Default

    i meni se gade salo i mast,al na meni , a s papanjem masti u kolačima nemam problema ,sve od reda pokrčim
     
  22. smedja's Avatar

    smedja said:

    Default

    meni se ne gadi, obozavam mast na kruhu sa lukom ili cesnjakom... mmmmmmmm
     
  23. apricot's Avatar

    apricot said:

    Default

    eto, mene ne zoveš
    i to je znak!

    a u mom albumu si ih vidjela i sline ti procurile!
     
  24. MoMo's Avatar

    MoMo said:

    Default

    ja nisam dosla kvatiti temu vec reci da zavadim vec mi sline cure obozavam ih kad sam ja bila mala postojali su kolaci koji su morali biti na onim visokim tanjurima ( baka, njene sestre,i mama su pekle oni vrst koje su im najbolje isle) i tu su morali biti salenjaci mljac
     
  25. spajalica's Avatar

    spajalica said:

    Default

    salenjaci

    definitvno vino ide u njih, punooooo punooooooooo su bolji.
    nikad radila ali zato ih se najela u zivotu.
     
  26. goranka said:

    Default

    Quote Originally Posted by aleksandra70vanja View Post
    nema daščice, pipli riješila stvar
    mada kaže MM da se sjeća da je pokojna sveki strugala salo i s tim strugotinama radila salenjake
    nažalost nisam to od nje naučla dok je bila živa

    javim magriz kad napravim

    Tako i moja svekrva struže salo i radi. I višak zamrzne.
    Ona stvarno radi savršene salenjake.
     
  27. kalimero's Avatar

    kalimero said:

    Default

    Kod nas su se radili na svakoj svinjokolji, ali sa kvascem. Lisnato tijesto mu nije ni sluga.