Help
Kako smo počeli razmišljat o 2. trudnoći,
a s obzirom na neke nepravilnosti ciklusa zadnjih mjeseci
ginekolog me uputio na hrpu pretraga, između ostalog i hormonalne
uglavnom pokazalo se da TSH je 8,4
obiteljska liječnica mi je ordinirala eutirox 0,25 do pregleda endokrinologa
a za njega sam dobila termin tek krajem 4. 2012.
(živim u jednom manjem gradu)
preporuka i ginekologa i obiteljske je čekati s trudnoćom
uz napomenu da može biti problema s začećem
što mogu očekivati?
koje je vrijeme potrebno da se to izregulira?
koje su teškoće (i ima li ih) kad se izregulira?
i koja je preporuka za liječnika u Zg (ja ne bih naravno čekala 5 mj na pregled endokrinologa)?
nemam ti iskustva što se tiče liječenja i problema koje to može uzrokovat vezano za trudnoću al što se tiče pregleda mislim da se svugdje jako dugo čeka
mene su na Rebro samo za vađenje hormona štitnjače naručili za 4 mjeseca a na sve specijalističke preglede koje obavljam čekam uglavnom 6-8 tjedana, endokrinologu se još nisam naručivala jer tek drugi tjedan idem vadit hormone
probaj kontaktirat sve zagrebačke bolnice, imaju svi sad one mail adrese za centralno naručivanje pa im pošalješ mailom skeniranu uputnicu i oni ti jave termin pregleda jer koliko ja znam uputnica ti vrijedi za bilo koju bolnicu na području cijele RH
i sretno
anitalu, sve ovisi koliko je tebi "hitno" krenuti u trudnoću.
Mišljenje 2 endokrinologa koja sam pitala, je da bi TSH za ulazak u trudnoću trebao biti oko 2, a može i manji.
Problemi sa začećem se očituju u baš tome teškom začeću, a onda eventualno u obliku biokemijske trudnoće, ili ranog pobačaja.
Ako ti nije hitno možeš čekati, ovaj Euthyrox od 25 će ti polako smanjivati TSH, a ako ti je hitno obavi privatno. Npr. u Poliklinici Leptir u Zgb., obaviš obradu kod endokrinologa u roku par dana.
Cure su pisale da su u Vinogradskoj možeš samo pojaviti bez naručivanja kod endokrinologa.
Mada vjerojatno će trebati i UZV štitnjače, a on se čeka dugo u bolnicama.
Vrijeme potrebno za unormaliti TSH je relativno, meni je s vrlo malom dozom došao do 2 u roku par mjeseci.
evo ovako da se nadovezem malo ja sam isto imala prije par godina povisen tsh oko 18-te godine 5.5 najvisi mi je bio i onda sam isla kod endikrinologa, t3 i t4 u redu, stitnjaca isto u redu,rekla uredne velicine i ne vidi se nista na njoj, ali eto malo mi je povisen hormon bio..i odma su oni meni lipo prepisali eutirox i ginekolog kontracepcijske, jer mi menstruacija nije bila redovita, poslije toga svega sto sam dobila i pila,udebljala sam se (valjda on kontracepcijskih) a raspolozenje mijenjala da ne pricam, imala sam 17, 18 godina. Da bi jednog dana dosla doktorica moje opce medicine i rekla da nisam normalna da se zasto s tim s*anjima trujem da je njoj TSH cili zivot 6 i da je rodila troje zdrave djece - doslovno mi je ovako rekla, i na njezin nagovor prestala sam sa svim terapijama. sad nakon par godina od toga vadim tsh svakih 6 mjeseci i ne moze biti uredniji 3 mi bude eventualno 0,1 gore ili dolje, ja to odem u sunce vaditi cisto da mi je srce na mjestu. a menstruacija takoder regulirala se sama, ali kad sam prekinula s kontracepcijskim nisam je imala 4 mjeseca, pa sam dobila dabroston i tako u nedogled s tabletama...samo hocu reci da se tsh isto mijenja i da se ne treba odma na terapiju a njima je najlakse prepisati ljekove, cak su i smanjili neke vrijednosti da bi se ljekovi vise prodavali (provjereno)... jer npr normalne vrijednosti(govorim za gornju vrijednost) za TSH u Crnoj Gori su vece nego kod nas...pa sad sto reci na to?