Ma i ja kaznu rijetko koristim, to je bas u krajnjim situacijama. Znaci vi sve mislite da je to jos uvijek reakcija na brata? Pa moguce, iako je on prema malenom savrsen, to je takva ljubav da ih je milina gledat. A i brzo je prihvatio da ne skacemo i ne vicemo dok maleni spava, da se igramo mirnije igre, da priceka 10 minuta dok maleni jede...stvarno nikakve probleme ne stvara oko toga. Je u pocetku al sad je stvarno ok. Stvarno mu puno posvecujem, i kad se igram s malim njega ukljucim u igru, fora mu je da bude ko mala beba.
Ali kad recimo nesto igramo i on izgubi prvo sto napravi je da me udari, to mu je vec ko refleks. I necu mu uvijek popustat da pobijedi jer zelim da nauci da ce ponekad izgubit al da to nije bitno dok se trudi. Kad on pobijedi ja mu kazem bravo i dam mu 5 da nauci kako se gubi. Govorim da je meni jako ruzno kad se udara i pljuje, da ja to ne radim pa ne zelim ni da on to radi meni. I najcesce kad ga opominjem zbog npr. pljuvanja krenem sa "ljubavi, molim te nemoj...." Kad me opet udari strozim glasom ga zamolim da prestane jer me boli i pitam ga dal on zeli da me boli na sto on kaze DA! I sta da mu ja onda kazem na to? Obicno kazem da JA ne zelim da me udara, i najcesce on prestane ali za 10 minuta evo ga opet. I tako ukrug. Ok, sad je 4 dana doma jer je nesto prehladen pa mu je vec i dosadno samnom i malenim, a i vec se jutros probudio sav nikakav pa sam si i mislila da ce bit tezak dan. I tolerirala sam mu, toleriram ja njemu ustvari puno toga na racun toga da je samo dijete koje ima pravo imat los dan ili zutu minutu, ali kad prede granicu ne pomaze nista, ni strogoca, ni prijetnje ni kazne. I imamo sistem nagrada.
Evo, npr. sinoc, okupali se, ja s malenim vec na vratima od kupaone kad Sven otkriva kak je fora lupat s daskom za wc. Zamolim ga da prestane on opet. Objasnim da ce se potrgat i opet zamolim da prestane, on opet. Ne gleda me, samo lupa. Ja jos 2 puta strogo ponovim da prestane, on lupa dalje...Tek kad sam zaprijetila da cu nazvat Deda Mraza prestao je. Dakle iz cista mira, sve je bilo ok dotad, zezali smo se, obavili tusiranje i pranje zubi sve u sali...raspolozenje super! Zasto onda privlaci paznju? Ja ovog jadnicka masu puta pustim da malo cvili da bi Svenu udovoljila. A i malenog ponekad "prekorim" bas zato da ne ispadne da samo Sven radi gluposti. I opcenito se trudim da nam atmosfera doma bude vesela, da nema nervoze, da nisam ljuta duze od par minuta kad mi bas digne zivac. Al ne mogu mu dat 100% sebe kad je i maleni tu. Vise od ovog sto mu dajem ne mogu.