Pokazuje rezultate 1 do 11 od 11

Tema: Molim obješnjenje za spermiogram MM

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno Molim obješnjenje za spermiogram MM

Pozdrav svima, nova sam na forumu iako sam u MPO prici vec više od godinu dana i redovito vas pratim.

željela bih da mi netko prokomentira spermiogram MM rađen u Petrovoj.

Sperm anaiysed 56 volume 2,5mL
    concentration 49,38 mill/mL spermcount 123,46 mill

grade A motillity 20% 9,9 mill/mL
    grade b motillity 11% 5,4 mill/mL
    grade c motillity 20% 9,9 mill/mL
    grade d motillity 49% 24,2 mill/mL

MEAN (SD) MEDIAN S.E.M.
    Velocity (micron/s) 34,7 (36,6) 32,9 8,9
    linear velocity (micron/s) 25,3 (10,3) 23,9 2,5
    linearity index 81,6 (54,1) 88,5 13,1

--------------------------------------------------------------------------------------

ph (>7,2) :8
    viscosity (<2 cm) :<2 cm
    agglutination : no agglutination
    round cells (<5mill/mL) : 0,8
    white blod cells (<1mill/mL) : 0,1
    morphology (30%) :14
    vitality >75 :52

dijagnoza: astenozoospermia

Nadam se da nisam nešto krivo pretipkala!

kakve su šanse da ostanem trudna s ovakvim nalazom? ja imam 31 (za sada sve ok), a MM 35. ovo je njegov nalaz 8 mj. nakon operacije varikokele, prije je bio dosta lošiji.

MM i ja smo u dilemi! ići li i dalje na potpomognutu ili da ja odem na sono hsg pa da pokušavamo ostvariti trudnoću prirodnim putem.

kolike trebaju biti vrijednosti spermiograma da bi se za njega reklo da je granični?

Pozdrav i unaprijed hvala!!!!!

thaia28 avatar
    Datum pristupanja
    Mar 2008

Početno

bok applepie!
    imaš dosta otvorenih topica na temu spermiograma, analize i preporuke za poboljšanje.
    kako vidim smanjena je pokretljivost, ali i morfologija (14% normalnih).
    Na pitanje može li se s takvim spermiogramom zatrudniti spontano odgovaram - može, ja sam ostala spontano trudna sa znatno lošijim spermiogramom mm, samo je pitanje sreće.. naravno, znatno je manja vjerojatnost. čekati ili ne, odluka je vaša; ali ja sa 31 godinom ne bih dugo pokušavala u kućnoj radinosti.
    Može TM pokušati uzimati nešto za poboljšanje spermiograma (MM je pio Bioastin (4 tablete dnevno) i od njega se dosta popravio).
    U svakom slučaju, možete obaviti neke konzultacije u nekoj od klinika kod nas, krenuti lagano u te vode, a možda Vas iznenadi neki plusić u međuvremenu.

Sretno!!

Osoblje foruma Kaae avatar
    Datum pristupanja
    May 2008

Početno

Prema brojkama koje razumijem (nas je nalaz s americke klinike pa bas i ne izgleda isto), ukupan broj spermija, a i koncentracija su preko nekoliko puta veci od nase (12 mil i 34 mil kod nas). Mi smo i dalje u kucnoj radinosti; doktor je rekao da nije bas tako strasno, a svakako je u redu za IVF, kad i ako zatreba. Kod nas je u principu losa kombinacija jer pridonosim i ja cijeloj prici.

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

thaia, kaae hvala vam na odgovoru! u prošlom postu nisam napisala da sa od ljeta prošle godine već više puta bila u postupku.

1. stimulacija decapeptyl, menopur - nismo došli do punkcije folikuli su prestali rasti na 15 mm
    2. prirodni - folikul puknuo prije punkcije
    3. prirodni - folikul puknuo prije punkcije
    4. prirodni - nezrela jajna stanica
    5. prirodni - nema jajne stanice
    6. prirodni - na dan punkcije folikul se "ispuhao"
    7. klomifen + 3 gonala + cetrotide - dobili smo 1 stanicu, transver 3dp beta <2,39
    8. prirodni - dobili smo 1 stanicu, transver 4dp beta <2,39
    9. prirodni - dobili smo 1 stanicu, transver 4dp beta <2,39

radila sam i AMH u 2.2011.-48.6 pmol/L u vinogradskoj i ponovila ga na V.V.u 06.2011. na -23.5 pmol/L ne znam na koju foru je tolika razlika jer u tom periodu nisam primala nikakvu stimulaciju ( osim klomifena, 3 gonala i 1 cetrotide, ali i da ih je bilo više tu mi nešto ne štima ).

E2, FSH, LH,TSH, T3 I T4 su mi u normalnim granicama.

kako se sad mm popravio nalaz mislili smo probati prirodnim putem.

ivka13 avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

Applepie, s obzirom da ste već prošli 9 prirodnih postupaka, ja bih na tvom mjestu razmišljala konzultirat se s doktorom da se proba stimulirani. Ne iz razloga nekog lošeg nalaza, nego čisto zbog razloga što se na injekcije u našim bolnicama čeka po cca 6 mjeseci. A u tih 6 mjeseci se vama svakako s ovakvim nalazom može dogoditi prirodna trudnoća.
    Sve ovisi o tebi koliko želiš čekati s nekim stvarima. Samo uzmi u obzir da se injekcije čekaju po 6 mjeseci i s time si onda kalkuliraj. Da li pričekati jedno vrijeme i pokušavati prirodno, pa nakon cca 1 god odlučiti se na stimulirani ili se odmah upisati u stimulirani pa se nadati plusiću dok čekaš postupak.

Kako god da bilo, želim ti puno sreće!

Datum pristupanja
    Sep 2011

Početno

Ivka13 hvala na odgovoru!

linalena avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno spermiogram iz Praga

abstinence 2 dny ref.hodnoty
    vzhled normalni bez primesi
    objem 2ml nad 1,5ml
    pH 8 7,2-7,8
    zkapalneni 20 ano ne do 40min
    koncentr. 2,8mil/ml nad 15mil/ml
    celkova motilita 22% 4,8,10 nad 40%
    progresivni pohyb 12% nad32%
    morfologie 90 patol% nad 4%
    leukocyty nad 1mil/ml
    Ovo ja spermiogram iz Praga, dalje na nalazu piše OAT a u mailu su mi napisali samo OA
    Jael može tko malo prokomentirati???

Povišeni pH???
    slaba koncnetracija

potpuno mi je nejsan ovaj dio morfologia: dal to 90% je dobrih ili loših????

lasta avatar
    Datum pristupanja
    Sep 2010

Početno

Sada sam malo uspoređivala s-gram sa mm
    i kod nas je PH 8.2
    a patologija 99% pat.forme.
    dijagnoza oligoasthenoteratospermia - jako loš nalaz

nisam te baš utješila
    ali ima jedna bolja stvar kod vas kod nas je bilo samo 1% normalnih-progresivnih

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Citiraj linalena prvotno napisa Vidi poruku
    abstinence 2 dny ref.hodnoty
    vzhled normalni bez primesi
    objem 2ml nad 1,5ml
    pH
    8 7,2-7,8
    zkapalneni - viskozitet 20 ano ne do 40min
    koncentr.
    2,8mil/ml nad 15mil/ml
    celkova motilita 22% 4,8,10 nad 40%
    progresivni pohyb 12% nad32%
    morfologie 90 patol% nad 4%
    leukocyty nad 1mil/ml

Ovo ja spermiogram iz Praga, dalje na nalazu piše OAT a u mailu su mi napisali samo OA
    Jael može tko malo prokomentirati???

Povišeni pH???
    slaba koncnetracija

potpuno mi je nejsan ovaj dio morfologia: dal to 90% je dobrih ili loših????

Pa ako kužim, PH 8 nije baš dobar.
    Koncentracija je niska, zato oligho, a li s obzirom da idete na ICSI to ne igra neku ulogu.
    Pokretni i progresivno pokretni su malo slabiji, ali malo, jest da to spada u astheno po njima, da kojim slučajem ima veći broj spermića, to bi bio "prirodno oplodiv spermio", ali za prirodno je bitan i broj. S obzirom za ICSI, ima dosta ekipe koja se dobro mrda...

Morfologija 90% je super znači po našima 10% loših, min je 4% po WHO, ispod toga je terato. Neki labosi naznačavaju lošu neki dobru morfologiju, pa se zato nekad znaju čudno tumačit nalazi, zato se gledaju reference.

Ne znam jedino za PH, koliku ulogu igra kod ICSI-ja.... možda zna netko ko je bio direktno involviran.

Datum pristupanja
    Aug 2006

Početno

Morfologija 90% je super znači po našima 10% loših, min je 4% po WHO, ispod toga je terato.
    Napravila sam lapsus. Ispravno je ovako:

"Morfologija (loših) 90% je "super" znači po našima 10% dobrih, min je 4% po WHO, ispod toga je terato."

Daleko je to sve od "normo", ali u ovim okvirima količine, postotak se snižava. Nije isto količina dobrih/loših-odnos kod oligho i kod normo.

linalena avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2009

Početno

Biti će to odnda valjd super, jer idemo i na PICSI
    sweety hvala

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •