-
Sem nemam informacija o tome ali meni treba pomoć.
Izgleda da imam divertikulozna crijeva, doktorica je rekla da je ok dok ne dođe do upale.
Jako malo znam o tome pa vas molim neke informacije.
Kakvu bi prehranu trebalo izbjegavati?
-
Berlin, na osnovu koje pretrage (kolonoskopija, irigografija, itd) je vaša doktorica ustanovila divertikulozu? Inače treba paziti na prokrvljenost crijeva, tj izbjegavati alkohol, kafein, e vitamin, beta alanin itd. Znači da prokrvljenost ne bude prevelika, ali to vam doktori neće reći, iako je to važno tek u onoj naj ozbiljnijoj fazi divertikuloze. Ja tek sada unosim 25 do 30 grama vlakana, putem prehrane, što prije nisam radio. 6 do 8 čaša vode, ali baš vode, izbjegavati gazirano. E sad, većina doktora kaže izbjegavati sjemenke, u svim oblicima (jagode, tikvice, sezam, kikiriki itd), laktozu tj mlječne proizvode (sir, jogurt namaze itd) jer usporavaju probavu, tj kazein, koji je najsporiji protein, usporava, i dovodi do tvrde stolice, zbog čega i nastaju divertikli. Umjesto bjelog kruha raženi (po mogućnosti onaj koji ima sameljene sjemenke). To su ustvari kao male kile na debelom crijevu, i kada se napune svim i svačim, zna doči do upale, a kod mene je došlo i do rupture, ali sam imao sreće i navodno je samo zaraslo, uz pomoć antibiotika. Ne bi želio davati savjete jer nisam doktor, ali sam u dva mjeseca i sam "doktorirao" i isprobavao na sebi. Ima još puno toga, ali o tome bolje sa doktorima. Jedino mi nije jasno, kako vam je dijagnosticirana divertikuloza.
-
Zaboravio sam napomenuti da je jako bitna i tjelesna aktivnost, barem šetnja 30minuta na dan. Ja sam se svakodnevno bavio sportom, ali je kod meni ulogu u bolesti imala i genetika, kombinirana sa lošom prehranom. Dosta ljudi koji imaju dijagnosticiranu divertikulozu, imaju i probleme sa venama, hemeroidima (što su isto tako vene) i kilama tj bruhovima. Ja sam npr. prije 6 godina operirao i lijevu, i desnu preponsku kilu. Eto. Mene ustvari zanima, gdje ići na operaciju ako se upala bude ponavljala na istom mjestu, i na koji način se to kod nas izvodi. Znači nečija iskustva sa resekcijom. Inače se sada nakon dva mjeseca od pojavljivanja simptoma, dobro osjećam, što se tiče bolova. Moram napomenuti da antibiotici uzimani kod upala rade velike probleme u crijevima tek nakon prestanka upale. Zato ja sada pijem probiotike, ali ne one jogurte, nego lijekove za koje treba izdvojiti i do 500kn mjesečno. Itd. Ali to su već druge teme.
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma