-
Moja mama se s divertikulozom bori već desetak godina. Operirana je dva puta. Oba puta je ispalo sve ok s tim da je drugi puta crijevo puklo i gnojni sadržaj se razlio po trbušnoj šupljini i nastala je sepsa. Mama je bila životno ugrožena, ali uz intravenozno davanje antibiotika su je uspjeli stabilizirati i nakon tjedan dana i operirati. Na posljednjoj operaciji mi je njena doktorica rekla da sljedeći puta joj ne gine vrećica jer debelog crijeva više neće imati.
S tom bolešću se da relativno normalno živjeti, ali se treba doslovno pridržavati uputa liječnika.
Nikakva hrana sa sjemenkama ne dolazi u obzir, pa ni paradajz jer i on ima u sebi sjemenke jer sjemenke zaostanu u divertiklu i tu trunu i na karaju dolazi do perforacije crijeva kao kod moje mame. Sirove salate, alkoholna pića, jako začinjena hrana..ništa od toga ne dolazi u obzir. Ali to dobijete u bolnici stroge upute napismeno.
Moja mama je oba puta operirana klasično i ni u ludilu nije bila drugi dan sposobna raditi.
Divertikulozno crijevo izgleda poput gumene rukavice. Ima po sebi ta proširenja i tu zaostaje stolica. Zato treba voditi računa o redovitoj , ne pretvrdoj, ali ni premekanoj stolici.
Od lijekova moja mama ne troši ništa i ništa ne mora kupovati.
Povremeno ima upale blažeg oblika koje liječi antibioticima po preporuci liječnika.
-
Tanči, hvala na odgovoru. Evo kako se to rješava i bez debelog crijeva, jedino što imate 4-5 stolica dnevno, ali sve opet ovisi gdje, kome i kada na operaciju.
Ovo se prakticira kod bolesnika sa ulceroznim kolitisom, ali vašoj mami ostaje i rektum ( 12cm ) crijeva na kraju koji ne može biti zahvaćen divertiklima, tako da se tanko crijevo povezuje sa njime direktno. Stolica je mekša i češča, ali bolje to nego vrećica. Doktorima je najjednostavnije staviti vrećicu pa nemaš više divertikle. Ili šibati medazol i ciprinol parenteralno, ali kada se antibiotik mora, mora se. Inače tako jaki antibiotici rade rasulo u organizmu, i svakako je preporučljivo piti nakon toga probiotike. Ima ih i za 100kn mjesečno. Raspitajte se i za tu mogućnost operacije, da budete spremni kada dođe vrijeme. Jedino je pitanje koliko mama ima godina, i kako bi podnijela tu operaciju.
http://www.jpouch.net/2008/09/02/jpouch-images/
Pravila pisanja postova
- Ne možete otvoriti novu temu
- Ne možete ostaviti odgovor
- Ne možete stavljati privitke
- Ne možete uređivati svoje postove
-
Pravila foruma