Moje pismo Zadarskom rodilištu nakon drugog poroda poslano na mail Udruzi za obitelj i roditeljstvo koji proslijede priče i iskustva u rodilište:
"Rodila sam u 7. mjesecu 2010.g. Tri dana prije poroda sam bila na odjelu ginekologije, zbog nadzora („prenesena trudnoća“ i blagi zastoj rasta). Htjela sam izbjeći indukciju i čekati dok je sve u redu samnom i djetetom što se i poštivalo. Porod je protekao prirodno (osim prokidanja vodenjaka pred kraj poroda) i na stolčiću.
Prva stvar koju bi po mom mišljenju trebalo promijeniti u ophođenju s rodiljama je pristup. Trebalo bi svaku rodilju obavijestiti o svim medicinskim postupcima koji će se provoditi nad njom i njenim djetetom te objasniti prednosti i rizike i naravno da rodilja da za njih svoj pristanak. Često se to zanemaruje.
Druga stvar je: zašto za porod na stolčiću i trudnoća i porod moraju biti posve uredni, a u drugim rodilištima to nije praksa?
Kod mene je problem bio loš ctg i da se nisam sama izborila i imala odličnog ginekologa pokraj sebe ne bih dobila tu priliku.
Porod je išao brzo i lako, imala sam plan porođaja i poštivale su se moje želje. Za sve što je trebalo napraviti, a da nije bilo u skladu s planom doktor mi je objasnio.
Bebu sam odmah dobila na sebe na otprilike 5 minuta jer sam tako tražila i nisam je dala kad ju je primalja nakon pola minute htjela uzeti (iako se tog trenutka ne sjećam, sjećam se samo da sam držala bebu i mazila ju), zatim su je izvagali i izmjerili.
Kad ju je primalja počela oblačiti, ja i suprug smo nadobudno pitali mogu li je dobiti kontakt koža na kožu, na što je ona odgovorila da će se pothladiti. To je još jedna stvar koju bi možda trebalo promijeniti, neometano povezivanje majke i djeteta koža na kožu, ako je sve u redu. Dojila sam odmah u rađaoni, bila je samnom 1,5h. Ali sam iz iskustva drugih rodilja čula da bebe budu puno kraće s njima u rađaoni.
Kad sam došla na odjel, kasno navečer, pitala sam mogu li bebu dobiti odmah kod sebe, na što mi je jedna sestra odgovorila da će mi je donijeti ujutro jer se trebam odmoriti, a druga je rekla da će mi je odmah donijeti, da nema problema. Mislim da bi se u tom slučaju trebalo poštivati majčinu želju.
Za odjel rodilišta imam sve pohvale, svi su ljubazni i maksimalno se trude.
Beba je rođena sitnija, 2600gr,47cm i ostali smo malo duže zbog trombocitopenije, ali smo cijelo vrijeme bile skupa. Isključivo sam dojila, bojala sam se da bi mogao biti problem to što je bila dosta sitna, ali usprkos tome nitko nije spominjao dohranu ni prva dva dana dok je gubila na težini što me ugodno iznenadilo.
Jedino mi se čini (što sam primjetila kod drugih rodilja) da se olako daje savjet za upotrebu šeširića kao pomoći pri dojenju.
I definitivno bi trebalo promijeniti sustav pri otpustu iz rodilišta. Ne znam kako je u drugim rodilištima, ali je jako stresno kad se do zadnjeg trena ne zna da li se ide ili ostaje. Možda da se nalazi naprave dan prije, ne znam, nadam se da je moguće neko drugo rješenje."

Odgovori s citatom

.
koja me pregledala jer sam praktički „gotova“ . Znači, sve pet, trudovi česti, uredni, otvaranje super i kreće rutina – klistir na propuhu, pregledi, ctg, ona silna svjetla u oči, zvukovi kanta, metli, ljudi, hodanje, smjena, mjerenja, prepipavanja, neki majstori popravljaju žarulje, sto glasova, sto pogleda i što se doodi – nijedan jedini trud ja nisam dobila iduća dva sata.
, M. Odenta, što sam prekopirala s jednog starog topica, a vezano za prostor i osobe prisutne tijekom poroda: