Citiraj _Candy Candy_ prvotno napisa Vidi poruku
Da, ta "borba" je nešto što nadam se jednog dana neće biti potrebno da bi žene imale porod kakav žele. Htjela sam voditi doulu na porod, ali na kraju, pored svih točaka na popisu nisam se izborila za to. Sjećam se kad mi je govorila što bih sve trebala napraviti i o čemu voditi računa ako ona ne bude tamo i činilo mi se nemoguće u tim trenucima biti sam svoj advokat. Ipak sam na kraju uspjela u svemu, zahvaljujući pripremi tijekom trudnoće i jednim dijelom sreći.
Borba. Nešto čega ne bi trebalo biti tijekom poroda. Nikakve mentalne borbe, samo "mozak na paši".

Evo samo vrlo skraćeno s predavanja starog znanca osoblja ovog foruma, M. Odenta, što sam prekopirala s jednog starog topica, a vezano za prostor i osobe prisutne tijekom poroda:

".........Potrebe zene u trudovima i porodjaju, koje treba zadovoljiti da bi porod bio fizioloski (lagan i brz)

Žena u trudovima i porodu treba tri jednostavne stvari:

1. da se ne boji (nije tjeskobna)
2. da se ne osjeća promatrana
3. da joj nije hladno

Počnimo s najvažnijim:
ANTAGONIZAM OKSITOCINA I ADRENALINA
Kada mi, kao i svi sisavci, izlučujemo hormon adrenalin (kada nas je strah, kada smo tjeskobni), tada ne možemo efikasno izlučivati oksitocin, koji je ključni hormon za porođaj.

Na primjer, vrlo često se čuje da žene u porođaju trebaju jako puno energije (porod se uspoređuje s maratonskom trkom). To je besmislica iz kuta gledanja fiziologa, jer pri porodu žena treba nisku razinu adrenalina (svi mišići trebaju biti opušteni, dakle, nije potrebno puno energije). Dapače, dobijanje energije kroz jednostavne šećere, gazirana pića, sokove, može biti kontraproduktivno, jer šećeri prelaze posteljicu i beba treba otpustiti svoj inzulin što može uzrokovati hipoglikemiju.

Najvažnija stvar koju treba dobro upamtiti svatko onaj tko prisustvuje porodu jest ta da se žena koja rađa treba zaštititi od stimulacije neokorteksa, znači onog intelektualnog, mislećeg dijela mozga.

Ne stimulirajte neokorteks žene koja rađa! Zašto je to najvažnije?
Zato jer je smanjenje aktivnosti neokorteksa glavna stvar koja porod čini lakim i brzim.

Najvažniji stimulanti neokorteksa koji se trebaju izbjegavati tijekom trudova i poroda:

1. GOVOR, moćan stimulant neokorteksa; za brz i lagan porod od izuzetne je važnosti TIŠINA i ODSUTSTVO RAZGOVORA. Sa ženom u trudovima treba se razgovarati samo iznimno, i to samo onda ako je jako jako važno. Mnoge babice ne uviđaju kako čak i jedno vrlo kratko pitanje može zaustaviti ili usporiti trudove (npr. pitanje: Kada su vam se pojavile prve kontrakcije?)

2. SVJETLOST; za brz i lagan porod od izuzetne je važnosti MRAK. U dobu električne energije, vrlo je jednostavno pretvoriti mračnu sobu u 4 ujutro u sobu punu svjetlosti (vrlo česti primjer je da žena osjeti trudove , pali svjetlo, budi partnera i razgovara s njim...što je stimulacija neokorteksa i fiziološko ometanje poroda.).

3. OSJEĆAJ DA SMO PROMATRANI, za brz i lagan porod od izuzetne je važnosti PRIVATNOST.
Ponašamo se različito i osjećamo se različito kada nas promatraju.

......."

E, sad, uspredite to s odgovaranjima na administrativna pitanja tijekom prijema, pa pokušaje da izrazite svoje želje, pa njihovo odbijanje, argumentiranje, pa zastrašivanje, opet nekakva verbalna "borba", cijelo vrijeme, te mi bismo vam dali ovo, te ja ne bih ono, pa grupne predrađaone, prejaka svjetla, masa ljudi koji se izmjenjuju....

Naravno da se u svemu tome poremeti prirodna rijeka hormona koja bi trebala jednostavno teći i olakšati cijelu stvar.