Pokazuje rezultate 1 do 40 od 40

Tema: prehrana - da li sve jedu?

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno prehrana - da li sve jedu?

Ne mislim baš sve, ali F. neće jesti povrće i voće i s tim muku mučimo.

Jeo bi samo meso, tijesto, eventualno juhu (mesnu), krumpir.

Sa čušpajzima (osim grahom), povrćem i voćem muku mućimo. Šta je najbolje- nismo mi doma "mesar"-baš naprotiv.

E sada, da li vi djecu prisiljavate jesti voće i povrće?
    Ja sam već umorna od silnog nagovaranja, objašnjavanja. S time da ga ne silim nego pokušavam objasniti da treba pojesti samo koju žlicu/vilicu povrća uz meso. Ali to tako teško ide.

Slično je s voćem. Pojede eventualno jabuku i vrlo rijetko mandarinku.

Naravno, do prije dvije godine jeo je sve, i ona ja polako počelo....

Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

d. jede vise-manje sve, ali neke stvari na tesko nagovaranje. razumijem te, i ja sam umorna od tog. ne vidim izlaz jer da je po njegovom - zivio bi na pomfriu.

no ajde, sretna sam sto voli povrce i hoce jesti cak i ono "smrdljivo" (njegove rijeci), tipa kelja. ne voli ciklu i zelenu salatu. s vocem hodamo za njim i onda pojede, po ljeti jede raznolikije, u ovo vrijeme vrtimo banane, narance i kruske, jabuke izgleda stvarno ne voli.

voli juhe, manestrice, fazol, palentu, gris, za pastom na 100 nacina bi i na kraj svijeta. obozava pomfri.

nije ljubitelj mesa, jaja, ali pojede. ribu jede rijetko, podvalim mu pohanog oslica za pohanac snicle, lignje na teski nagovor i ucjenjivanje, skampe - ni cut.

nas je najveci problem sto u zadnjih par mjeseci jede na nacin da ga mi hranimo, iako znamo da zna jesti bez problema, sluzio se vec i nozem, a sad ga hranimo kao bebu. pocelo je kad je stigla prinova, pripisali smo to nekakvom "povratu na staro", ne znam koliko ce to trajati...

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

I kod nas je isto otkada imamo Katarinu. Ona jede sama a njega hranimo.

Ma, on je za jelo prava ljenčina ( a kao beba je bio pravi požderuh) i da jede sam jeo bi stvarno samo meso. OK, jede jaja i ribu, ali od povrća skoro ništa odnosno nešto uz teške muke.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Grga u vrtiću jede sve.
    Doma od voća i povrća jede jabuke i mrkvu iz juhe, ev. grašak i brokoli.
    Od mesa jede biftek i voli pohano (a meni je to užas) i mljeveno sa špagetima, rižu.
    Čokolino i pije puno mlijeka, abc sir, rijetko kefir i sl.
    Eto, vrlo siromašan meni
    Mala jede apsolutno sve što joj se ponudi (ako se ne nudi, sama traži)

Poslid avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Uvijek ima neka hranu koju ne žele jesti. Trenutno je to kod Aleksandra mrkva i krumpir. Prije nije htio jesti ništa što je bilo crvene boje (ciklu, trešnje, jagode, jabuke)
    Anja tenutno je jede meso (osim pilećih želučića i čevapa).
    A Rahela neće salatu i zelje, a do prije par mjeseci se "gutila u tome".

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ma podnjela bih ja da ne jede pokoju vrstu povrća. Ali on neće ništa i sada si ja mislim da li ga prisiljavati (mada ne znam kako ga prisiliti ) pa time postepeno priviknuti, ili pustiti da jede samo meso (šta je meni užas).

MamaAna i K. jede sve i još objašnjava bratu kak je sve to fino.
    Samo što je i on sa dvije godine jeo sve, a sada neće.

Audrey avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Marija još nije pojela komadić mesa,a da to nije bilo u obliku hrenovke, ćevapa, suhomesnate kobasice ili paštete . Tomica isto tako. Ako im pokušam podvaliti sjeckano u juhi, da je ne znam kako mali komadić osjetit će i više neće htjeti jesti. Povrće hoće jesti kako koje. Meni je problem što ono što hoće jesti jedan, onaj drugi ne voli, npr. Tomica obožava špinat, Marija špinat pojede svega par žlica ako ju ucijenim; Tomica je lud za juhom, Marija će bez drame eventualno pojesti juhu od rajčice; Marija voli ciklu i kiseli kupus, Tomica će cikle pojesti nešto, kupus ni u ludilu; Tomica voli krušku, Marija jabuku.... Ribu jedu jedino one panirane štapiće.

jer da je po njegovom - zivio bi na pomfriu.
    Uglavnom se i meni tako čini. Prošli vikend bili smo kod mog brata na teletini ispod peke. Njegov mali od 1,5 godine jednom ručicom u usta trpa teletinu, drugom onaj fiiini krumpir, a moji klinci jedu pomfri s kečapom. Ko da nisu moji .

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Moja cura (4g.) ne želi jesti voće, osim banane. Zbog toga joj još uvijek davam **** voćne kašice :/ s tim da joj i dalje nudim npr. jabuku, kojoj i ogulim koru i isjeckam na kockice i... njen je komentar da kad jede jabuku ima puno "mrvica".
    Naranču neće jer joj smeta "naračina kožica" (sok od naranče pije). Limunadu je popila jednom, 1 limun, puno šećera, puno vode.. a ona :shock: kad je popila gutljaj, trebalo joj je pola sata da dođe sebi.
    Srećom jede i meso i povrće i ribu, ma ustvari sve ostalo.
    Jedino kad nešto novo kuham, onda ne želi uopće provat s izgovorom "ja to ne volim" Ako to isto jelo pripremamo zajedno, tj. ako prezentiram jelo kao nešto što je ona nama skuhala, onda se jede s oduševljenjem

tatek avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

Ne razumijem sto to klinci vide u pomfriju - i Vedran ga rado jede.
    Za cokolino mi je vec jasnije, to mu je isto poslastica.

Kaj se tice ostalog, sto dalje to je izbirljiviji :/
    Prije (do 5. godine) je mlatio cuspajze na veliko, sad uglavnom samo brlja i pojede malo.
    juhe - nekad jako puno, sad sve slabije.
    Tjestenina - ajd, fala bogu, to jede.
    Meso - uglavnom jede (bez obzira na agregatno stanje - "pravo" meso, kobasice, pastete), iako ne u velikim kolicinama.
    prilozi - osim krumpira i rize slabo.
    salate - jedva. Nekad je jako volio kisele krastavce, sad klopa jedino crne masline, no i to sve slabije (nekad je smazao po 10-20 uz jedan obrok)
    voce i povrce - jede, iako dosta izbirljivo
    mlijecni proizvodi - podosta, od mlijeka do jogurta i sira
    kruh - neki put mislim da bi zivio i samo s time, jede skoro sve vrste kruha i unistava ogromne kolicine putar stangica, kifli itd.
    slatkisi - naravno, jede

Ali kad je gladan i kad je u pitanju posebna situacija (drustvo, izlet itd), tad ce sve smazati.

Sve u svemu, nije bas tako strasno, ali bi moglo i bolje (a bilo je sasvim dobro do skora).

Osoblje foruma Lutonjica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

ja zaru na ništa ne nagovaram i ne prisiljavam, jer mi se to čini kontraproduktivno. i jer mislim da je to zadiranje u njen integritet. znam kako bih se ja osjećala da me netko tko je duplo veći i jači od mene bezpogovorno tjera da jedem nešto što ja ne želim/ ne volim/ ne paše mi.
    ja nekako brijem na to da organizam zna što mu u nekom periodu treba i onda to i traži, te da ne treba ništa forsirati.
    npr, zara zna imati fazu od mjesec dana kada meso neće ni primirisati. ja to dopuštam, svaki dan joj ponudim, ona neće i to je to.
    međutim, onda najednom dođe faza kad jede samo i isključivo meso.
    pa si ja mislim da se to sve s vremenom izbalansira

zara trenutno od voća jede samo mandarine, ali u ogromnim količinama.
    od povrća najviše voli krumpir na sve moguće načine, zatim jede još i tikvice, karfiol i ponekad brokulu. ostalo neće.
    meso - kako kad. nekad se davi u njemu, nekad ga odbija. ribu jako voli i uvijek ju pojede kad ju teta čuvalica napravi.

sir, jogurt, vrhnje i mliječne namaze jede svakodnevno, to jako voli.
    mlijeko uopće ne pije.

Osoblje foruma apricot avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2004

Početno

moje dijete, naravno, jede sve.

pomfri, paštetu, hrenovke, pohano, čokolino... ne jede jer toga u našoj kući nema.
    na stolu je uvijek oprano (ponekad i nasjeckano) sirovo voće i povrće, pa ako joj se gricka, gricka to.
    u autu uvijek imamo vrećicu onoga što se zove "studentska zabava): Alnaturina mješavina grožđica, badema, lješnjaka...

kada druga djeca u vrtiću jedu kikiće, smoki i slično, jede i ona. neću je izdvajati, ali joj doma neću nuditi.

nikad je nisam forsirala da jede bilo što: ako joj danas nije dan za npr. ciklu, ne mora je jesti, ali neću joj spremati ništa drugo osim onoga što je ponuđeno na stolu. pa neka sama odluči odbija li nešto zbog sitosti ili zbog obijesti.

NanoiBeba avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ono što mene najviše muči je to da li ga ipak malo treba potaknuti na povrće, pa će postepeno zavoliti okuse - ili ga pustiti da jede meso.

Za sada ga ne silim ali mu stalno ponavljam da pojede samo par žlica npr čušpajza.

Ne hrani se on totalno nezdravo (voli meso, ali ne jede nikakve nareske osim špeka). Jede ribu, isto jako voli koštunjičavo voće (orahe, lješnjake), jede jaja, pije mlijeko ali ne jede ni jogurte ni sireve., jede kruh, voli čak i maslinovo ulje. Grahorice isto hoće (grah, leća, ričet). Volio je i mahune ali više ne.

Salate uopće ne jede.

Sok od naranče moram procjediti da mu nema mrvica.

Inače smo mi doma veliki ljubitelji voća tako da ga uvijek imamo ovisno o sezoni.

Brunda avatar
    Datum pristupanja
    Feb 2004

Početno

Ne jede salate, povrće samo u varivu i to ako je dobro usitnjeno da ne primjeti, od voća samo jabuke, ali isto u malim količinama. Bananu mu rijetko uspijem uvaliti sa svježim sirom, jogurtom i petit beure keksima. Tu mu onda malo iscijedim i sok od naranče. inače cijeđene sokove nema šanse da popije.
    Ali zato meso, kruh, bioaktive bi jeo/pio stalno.
    Isto je prije jeo puno više voća, ustvari skoro sve. I povrće isto tako. Ali malo pomalo počeo izbacivati jedno po jedno :/
    Ne forsiram ga jer nema koristi. Kad odluči da nešto neće, nema te sile koja bi ga natjerala. Nudim, ako neće maknem.
    Mene je to isto jako mučilo, ali sam se opustila sada kada je krenuo u vrtić jer tamo ipak jede puno više (raznovrsnije).
    A lakše mi je i kad vidim da nas ima puno sa istim problemima.

Datum pristupanja
    Jun 2004

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    kada druga djeca u vrtiću jedu kikiće, smoki i slično, jede i ona. neću je izdvajati, ali joj doma neću nuditi.

nikad je nisam forsirala da jede bilo što: ako joj danas nije dan za npr. ciklu, ne mora je jesti, ali neću joj spremati ništa drugo osim onoga što je ponuđeno na stolu. pa neka sama odluči odbija li nešto zbog sitosti ili zbog obijesti.
    ovako i mi

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Daniel jede gotovo sve. Ne voli kiseli kupus, masline, ciklu i paradajz juhu.

Da se njega pita (a i mene )jelo bi se samo : pašta na sto načina, svakakva riba i morski plodovi, pa kako mi znamo reći i juhu od morskog kamena , šta god samo nek je na žlicu, svo povrče na bilo koji naćin, svo voće. Mlijeko i mlječne proizvode, pa i čokolino, tamanimo non stop.

E meso je već malo teže. Jede piletinu, mljeveno, salame razne, paštetu i parizere (ja mu ih nedam ali MM misli da je to najhranjivije na svijetu), pojesti će i pohanu šniclu, ma i bilo kako spravljeno ali ne puno. Najprije pojede priloge i salatu, a meso na kraju i redovito pusti malo.

Kruh gotovo da i ne jede (opet moja škola)

Moram priznati da sam zadovoljna njegovom prehranom. Još kad bi uspjela izbaciti paštetu i parizer bilo bi još bolje.

E još da napomenem da obožava luk i češnjak. Luk zna pojesti i sam po sebi. Između obroka pita me da mu očistim luk i on si ga moći u sol i gricka. Tako i češnjak ili mrkvu. Ovisno kako je raspoložen.

Arijana avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

Samo bih htjela još nešto dodati što mi se čini bitnim i što sam primjetila u svojoj okolini.
    Nikad nemojte pred djecom pričati o djeti, kako morate manje jesti, nemojte pričati o tome kako je voće i povrće nezdravo jer je špricano svim i svačim, kako je meso puno antibiotika... itd.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj apricot prvotno napisa
    moje dijete, naravno, jede sve.

Slažem se.
    I ja to tako radim.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Kod nas je ovak:
    Variva, recimo, voli, bez obzira jel s mesom ili bez.

juhe - kako kad, ali u zadnje vrijeme da, pogotovo ako je ukuhana tjestenina 'slova'

Tjestenina - davi se u njoj, bilo da je sa sirom, bilo da su špageti s mesom i sl.

Meso - nešto ga izbjegava u zadnje vrijeme, bilo da je kuhano, pečeno, pohano, jedino što zna jednom u sto godina pojesti šnitu salame i isto u takvom periodu paštetu s kruhom, a hrenovke mu više isto nisu u milosti (a meni beeeed :hehe)

prilozi - mislim da mu je riža najfinija, ali jede i krumpir (najradije pomfrit, ali ja to rijetko radim)

salate - nula, neće niti probati, veli da je kiselo/slano/ljuto/kakvogod i neće a ja ga ne silim jer si mislim da jednom bude

voce - ugl. jede, ali ne neku preveliku količinu dnevno.. ak pojede baš malo voća, popodne mu napravim sok od mrkve, jabuke, naranče, šipka, kiwija ili kaj već imam doma i to popije /bez dodanog šećera, naravno; voli suho voće - grožđice, marelice, brusnice i šljive, a također i orašaste plodove, ugl. orasi, lješnjaci i bademi

povrće - kad jede, jede sve (osim svježeg, naravo), kad ne jede, ne jede skoro ništ

mlijecni proizvodi - mlijeko jedino u kašicama, jogurt samo obični (voćni eventualno u vrtiću, doma neće), sir tvrdi povremeno malo da (obožava ribani parmezan), a svježi neće... jedino abc namaz od sira voli sa žlicom i ev. malo kruha

kruh - nekad više, nekad manje, obično jede sa mnom alpski i taj mu je fini, pecivo povremeno kad se sjeti (u zadnje vrijeme baš i ne)

slatkisi - naravno, jede , ali ugl. ili malo čokolade, pudinga, čok. mlijeka, tu i tam cedevita ili kiki bombon i u dućanu povremeno užica lizalicu, ali je ne liže duže od par lizova (rollajz)
    [/quote]

Datum pristupanja
    Oct 2005

Početno

Mi muku mucimo sa hranom. Ona jede ali jako sporo pa svaki obrok traje po 2 sata a to ti je da poludis. Grasak ne voli vidjeti ni nacrtan, grah takodjer. Cuspajz ako je od spinata mrzi. Voli jako supice ali ako u njima ima persuna ona vice da joj izvadim to cvijece iz supe. Voli mrkvicu, krompir na 100 nacina, jako voli ribu i meso (bilo koje), sve mlijecne proizvode i tamani ih u neogranicenim kolicinama, za tjesteninom je luda. To bi mogla jesti svaki dan. Voce obozava, bilo koje sto god ima u kuci ona jede i to mi je super. O slatkisima da ne govorim ali kolace recimo ne voli. To joj uopste nije gust. Ma sve u svemu jede ona prilicno dobro ali samo kad joj ne bi bilo mrsko zvakati sve bi bilo u redu.

Osoblje foruma Bubica avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

B bi bio stalno na ugljikohidratima i to lošima: tjesteninu jede u ogromnim količinama, rižu također, jedino što stvarno ne voli jesti je krompir, od samog početka dohrane, tako da, eto, barem pomfri ne jede.

mesa vrlo malo, dva-tri komadića po obroku

voće: sada jede jabuke i naranče, gotovo svakodnevno

povrće: mrkva, blitva i zadnje vrijeme špinat - i to je sve.

Ja bez problema skuham B posebno jelo ako nama skuham nešto što on ne jede, meni to nije teško i ne doživljavam to kao njegovom obješću nego jednostavno činjenicom da neke stvari ne voli/želi jesti...

Ono o čemu pokušavam voditi računa je da se sjetim svakih mjesec dva ponuditi tu novu namirnicu jer on jede u ciklusima: npr. mjesecima nije jeo jabuke, sada ih jede svaki dan, pa ih sigurno za mjesec dana neće više htjeti, tako je i sa ostalim stvarima. Dakle moram voditi računa da mu redovito, uz ustaljene namirnice, ponudim i neku koju nije jeo neko vrijeme i vidim koće li se ovaj puta upecati

Barbi avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Ne jede sve ali jede dosta namirnica iz svake grupe pa se ne zabrinjavam niti ga tjeram.
    Povrće - obožava tikvice na sve načine, jede karfiol, mrkvu, krumpir, ponekad špinat, kelj i brokulu, ali to troje ponekad i neće pa ga ni ne tjeram.
    Voće - jede jabuke i kruške, drugog baš nije ljubitelj, eventualno nekad šljive
    Meso - jede, mi jedemo uglavnom samo piletinu
    Žitarice - jede
    Mliječne proizvode - jede, mlijeko, jogurt, sireve, vrhnje
    Tjesteninu bi jeo svaki dan.
    Slatkiše - jede kad mu damo

Datum pristupanja
    Oct 2006

Početno

Od voća jede sve

Od mesa jede sve

Od povrća jede sve najmanje joj paše recimo špinat ali zato kelj,brokulu,tikvice,blitvu obožava

Od mlječnoga jede sve

Od žitarica jede sve

Jedino je u fazi da ribu neće ni pod razno pa ju ni ne forsiram čekam da ju prođe ta faza.

Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

m. jede sve. to sve ukljucuje i "cudnjikave" stvarcice poput algi, sirove ribe, maslina, kavijara i slicnih delikatesa koje djeca obicno ne vole.
    jedino sto ne jede je zacinjena zelena salata ali zato ce pojest recimo sirovu ribanu ciklu i sl. tako da je ni ne tjeram. e da, ni sirovi luk nece.

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

izvlačim topic iz naftalina da ne otvaram novu temu
    muku mučim s mlađim sinom koji je donedavno bio svejed no u posljednje mi vrijeme postaje jaaako izbirljiv na hranu,točnije na povrće

ne želi bilo kakvo kuhano/pirjano povrće osim špinata i mrkve u juhi
    čušpajze više ni pod razno

imate li kakve korisne savjete kako zamaskirati povrće u hranu?
    jedino što radim je kad radim bolonjez/paštašutu da unutra stavim što više povrća koje mu tako podvalim i to funkcionira

no svejedno,premalo je to povrća?

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

kako stoji s voćem?
    žitarice?

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

odlično!
    jedno i drugo obožava

MGrubi avatar
    Datum pristupanja
    May 2006

Početno

onda nemaš brige
    možda je samo privremena faza

Datum pristupanja
    Nov 2006

Početno

Citiraj MGrubi prvotno napisa
    onda nemaš brige
    možda je samo privremena faza
    nadam se!
    dotle ću u musaku ribat tikvice

ms. ivy avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2003

Početno

a ja se samo nadam da nas neće dočekati faza "ovo ne volim" jer jede apsolutno sve. ima nekoliko nebitnih stvari koje manje voli, ali u principu je svejed i gurman a iznad svega voli ono što je novo ili u tuđem tanjuru.

MalaSirena avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

Citiraj MalaSirena prvotno napisa
    Kod nas je ovak:
    Variva, recimo, voli, bez obzira jel s mesom ili bez.

juhe - kako kad, ali u zadnje vrijeme da, pogotovo ako je ukuhana tjestenina 'slova'

Tjestenina - davi se u njoj, bilo da je sa sirom, bilo da su špageti s mesom i sl.

Meso - nešto ga izbjegava u zadnje vrijeme, bilo da je kuhano, pečeno, pohano, jedino što zna jednom u sto godina pojesti šnitu salame i isto u takvom periodu paštetu s kruhom, a hrenovke mu više isto nisu u milosti (a meni beeeed :hehe)

prilozi - mislim da mu je riža najfinija, ali jede i krumpir (najradije pomfrit, ali ja to rijetko radim)

salate - nula, neće niti probati, veli da je kiselo/slano/ljuto/kakvogod i neće a ja ga ne silim jer si mislim da jednom bude

voce - ugl. jede, ali ne neku preveliku količinu dnevno.. ak pojede baš malo voća, popodne mu napravim sok od mrkve, jabuke, naranče, šipka, kiwija ili kaj već imam doma i to popije /bez dodanog šećera, naravno; voli suho voće - grožđice, marelice, brusnice i šljive, a također i orašaste plodove, ugl. orasi, lješnjaci i bademi

povrće - kad jede, jede sve (osim svježeg, naravo), kad ne jede, ne jede skoro ništ

mlijecni proizvodi - mlijeko jedino u kašicama, jogurt samo obični (voćni eventualno u vrtiću, doma neće), sir tvrdi povremeno malo da (obožava ribani parmezan), a svježi neće... jedino abc namaz od sira voli sa žlicom i ev. malo kruha

kruh - nekad više, nekad manje, obično jede sa mnom alpski i taj mu je fini, pecivo povremeno kad se sjeti (u zadnje vrijeme baš i ne)

slatkisi - naravno, jede , ali ugl. ili malo čokolade, pudinga, čok. mlijeka, tu i tam cedevita ili kiki bombon i u dućanu povremeno užica lizalicu, ali je ne liže duže od par lizova (rollajz)
    [/quote]

Gledam ovo što sam napisala prije godinu i pol i mislim si kak mi je onda bilo super jer je trenutačni meni katastrofalan :/

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Ne jede voće (nikakvo), jednom mjesečno uspijem ugurati nekakvo miksano šumsko,
    niti pije sokove.
    Ne želi ništa mliječno (osim mlijeka).

Neće ni kolače, torte, kekse, niti bombone, u stvari ne voli- slatko. Prolazi jedino čokolino i čokolada.

Kuhano povrće obožava, u poriluku se davi (meni bljak).
    Meso jede u mini količinama. Ribu samo bijelu.

Žitarice- na nagovor.

Ja ne forsiram, sretna sam da išta jede.
    Ja i MM smo bili puno izbirljiviji. Samo, moji roditelji baš i nisu bili tolerantni.
    Njihovih metoda "nagovaranja" na jelo se ne bi posramili niti u konclogorima. :/

malena beba avatar
    Datum pristupanja
    Dec 2006

Početno

jede sve osim socivice i pure... ostalo stvarno sve, od povrca, voca, ribe... stvarno nemamo problema s njom. nadam se da ce i s malenim biti tako.

Datum pristupanja
    Nov 2003

Početno

u nizozemskoj je tradicionalna hrana pire u koj je umjesana skuhana rastika, ili sirova sitno narezana andivija ili sitno narezana zelena salata ili skuhani luk i mrkva

to se uglavnom zacinjava zacinima slicnim vegeti, uz to se jede dimljena kobasica (na znam kakav je okus jer ne jedem meso) i to se preliva smjesom koja je otprilike okusa kao umak od pecenja i uz te kobase ide senf

ja sam tu rastiku preokrenula pa ju stavim na mrvicu prodinstanu luk, mrkvu i krumpir i na to bacim rastiku, strpam u ekspres lonac i za 8 minuta hrana je gotova i to jedno od rijetkih stvari koje sebastian jede

od povrca jos jede kratko prokuhani karfiol (prazno, u neslanoj vodi nicim zacinjeno i brokulu jede tako samo prokuhanu u vodi

po najnovijem je pristao pojesti krumpir napravljen ko za krumpir salatu (malo soli, ulja i octa) ali bez luka, i to je valjda prvi put da je jeo cisti krumpir

nista drugo od povrca ne ulazi u njega pa se snalazimo tako da smixam u preliv za pastu sve zivo, nekad lecu, nekad grah

joj da, postoji jedno jedino sirovo povrce koje jede, krastavci

meso nekako jede, ribu takodjer a najbolje jede vegeterijanske zamjene za meso quorn i tivalli

voli jesti camambert pecen u pecnici na kojem se zareze kriz na sredini pa se u taj vreli sir umace kruh i tako se jede, takodjer voli fondu od sira (sir se otopi i stoji na stolu iznad svijeca koje odrzavaju sir otopljenim, u to se moci kruh)

od voca jede banane i ponekad jabuke i nema teorije da pojede jos nesto

e sad meni svi od terapeuta oko nas tvrde da je to kod njega uglavnom povezano sa autizmom i nerazvijenom motorikom usta plus sto je kak ti senzibilan na neke okuse

Datum pristupanja
    Oct 2004

Početno

Jede većinu vrsta hrane, voće - bez problema (naročito mandarine, davi se u njima), najviše voli priloge od tijesta i sira (tipa: knedle, štrukle), meso - kako kad i kako mu dođe, u prosjeku ga pojede dosta, zapravo - mogu reći da nemamo nekih problema oko hrane. I u vrtiću jede bez prigovaranja, i to od prvog dana.
    Ali da bi probao nešto novo... vrlo teško. Najčešće ga dobijemo na foru "to si jeo prošle godine i bilo ti je jako fino", onda pristane. Kad se samo sjetim da ove jeseni mandarinu nije htio ni probati jer ju je zaboravio od prošle zime... a sad pojede 3-4 jednu za drugom

romi avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Imamo jako sličnu situaciju.
    Dino jede jako malo i to malo je tak-tak, pa onda imam taktiku. Pošto mu je povrće sve fuj, osim mrkve i ne prolazi ništa - onda ja lijepo uzmem sjeckalicu sve sameljem i vratim u juhu, te on pojede bez prigovora.
    Možda nije "pedagoški" ga varati na taj naćin, no probali smo sa pričicama, uvjeravanjima, hranjnjem ispred TV-a - sve samo da pojede tri zalogaja -IČEGA! Nije htio. Ovako mu ručak nije horor, pojede i gotovo. Ne zabrinjavam se radi tih par žlica "zmuljane" hrane.

Anci avatar
    Datum pristupanja
    Aug 2007

Početno

Ja kad se sjetim kako je moja starija jela s godinu, godinu i pol- sve što skuhaš jede. A sad... Izbirljiva- kao i njen otac, za razliku po majke koja jede SVE Sad je polako krenulo na bolje- što se tiče variva. Meso i ribu obožava a voće poneko. Ljeto mi je puno draže- borovnice, jagode, lubenica... SAd jede jabuke i banane

Datum pristupanja
    Oct 2007

Početno

ja: bruno ljubavi zašto ti nećeš jesti? (pitanje djetetu s kojim muku mučim za sve osim juhe)
    bruno: zato što mi je to dosadno!!!

trenutno nema vremena za jelo..... možda s vremenom i to nađe, tko zna

tinkie winkie avatar
    Datum pristupanja
    Nov 2004

Početno

M jede u vrtiću gotovo sve. Doma.... juhu i lešo najčešće.... jede blitvu i zelenilo s krumpirima, ribu na sve načine, paštašutu. Palentu i pečenu janjetinu

Rižot, gulaš, variva pečeno i sl ne voli.

Evitta avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2007

Početno

Pa moj moram reci ,dosta toga jede, ali nije sve islo tako glatko. da bi to postigli bilo je tu dosta inzistiranja sa nase strane. U pocetku je bio dosta tesko dijete.

Danas jede i ono sto mozda ne bi, ali mu ja kazem da je zdravo i da neka barem proba par zlica. I uspijeva.

Znaci jede svaki dan kuhano-ili juha-meso-prilog ili neko varivo.
    Jedino sto ne podnosi je mlijeko (cisto), sir, jogurt. Znaci ne da ne zeli nego mu se povraca od toga, i to ga onda ne silimo.Ali pomaze kamuflaza- u mlijeko zagustimo neke bio zitarice ili neki Lino, kupimo vocni jogurt, mlijecni desert, da bar nekako dobi kalcija, i to nam je najcesce dorucak.
    Za uzinu je ili neki namaz na kruh( Nutella, pasteta od tunjevine), ili pecivo, jajceko,ribice na kruh, tu i tam dobi hrenovku ili neku salamicu.
    Od junk fooda ne voli nista. Ne da cifram, ali stvarno ne zeli. Niti pizzu, ni pomfri, hambic, nista.Ali zato obozava cokoladu, smokice, stapice.. i to moram skrivati, ne jede svaki dan.
    Od voca jede jabuku, bananu, kiwi, krusku a po ljeti i breskvu, marelicu.Ostalo nece.
    Pije samo vodu, i iz pipe i kupovnu.

LeaB avatar
    Datum pristupanja
    Apr 2005

Početno

Citiraj Lotta prvotno napisa
    Jedino sto ne podnosi je mlijeko (cisto), sir, jogurt. Znaci ne da ne zeli nego mu se povraca od toga, i to ga onda ne silimo.Ali pomaze kamuflaza- u mlijeko zagustimo neke bio zitarice ili neki Lino, kupimo vocni jogurt, mlijecni desert, da bar nekako dobi kalcija, i to nam je najcesce dorucak.
    Tvoj maleni ima netoleranciju na laktozu, u organizmu mu fali laktaza i ne probavlja mlijeko. Ja to svakako ne bi forsirala jer postoji mnogo dobrih izvora kalcija osim mlijeka. To je ionako još jedan veliki mit mliječne industrije.
    Jogurt je druga stvar jer bakterije u njemu rade ono što bi trebao želudac.

Mahunarke, zeleno lisnato povrće, sjemenke i orašasti plodovi, alge, i voše su nego dobar izbor.

MM isto ne podnosi mlijeko i živi bez njega. Visok 185 i ima čvrste kosti.

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •