Pokazuje rezultate 1 do 6 od 6

Tema: Sve moje nedoumice i strahovi

Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno Sve moje nedoumice i strahovi

Cure, ne znam kako bi nazvala ovu temu, jer dosta je toga cega se pribojavam u zadnje vrijeme, a danas je sve kulminiralo.
    Previse stvari me brine, iako se ne bojim ni poroda, ni bolova i nekako vjerujem da ce porod dobro i brzo proci, ali...

Cijelo vrijeme strahujem da ce porod krenuti ranije, na svako probadanje se sledim, svaki put kad odem na wc i na svaku pojavu bilo kakve sekrecije pazljivo proucavam gacice.

Tako sam i u prosloj trudnoci nocu se budila i imala neki strah da ce porod krenuti ranije, jer nisam znala hocu li prepoznti da je to-to, a kad je dosao termin i prosao, onda sam se brinula sto ne krece.

Sad je taj strah potpuno drugaciji, jer jos uvijek nisam nacisto gdje cu se poroditi, a nisam ni sigurna u ODP.
    Ranije sam bila sigurna da cu cekati bilo kakvu naznaku, otici kod ginekologa ovdje na procjenu i onda se zaputiti u Graz (malo manje od 3,5h voznje do tamo).
    Posle mi je palo na pamet da je bolje da pocetkom 9. mjeseca idem u Graz,naci neki smjestaj i cekati na porod kod Monike.
    U medjuvremenu su se stvari promijenile i uskoro selimo u drugu drzavu, pa se malo dvoumim oko mjesta poroda. Htjela bi da se dijete ipak rodi tamo gdje cemo zivjeti, jer imaju mogucnost neinterventnog poroda u bolnici, poroda kod kuce s babicom i sve sto pozelis, ali problem je sto jos nismo dobili boravisnu dozvolu i a MM i ja nismo vjencani, pa bi sve to islo iz dzepa, jer ne znamo kako i kad bi se meni moglo srediti osiguranje tamo cak i da se ekspresno udam.
    Porod bi kostao cca. 3000e, a ne-dao-Bog CR bi kostao 5000e ili vise.
    Sad me sve to izludjuje, a od tamo do Monike imam isto 4h voznje.
    Ono sto me najvise strasi je jos jedan porod u bolnici gdje sam rodila prvo dijete, ako nesto krene van svih ocekivanja. ((

Pored svega toga, jutros sam se probudila sa nekim bolovima u stomaku, poput onih kad pojedes nesto lose. Dosta visoko sam osjecala bol, pa sam se nadala da je to zeludac i nastavila spavati.
    Posle mi je bilo bolje, ali se bol vratio nakratko, posle nekoliko sati.

To i ne bi bio neki veliki problem na koji bi obratila paznju, da se beban danas ne vrti ko nikad do sad.
    Osjetim ga na sve strane a narocito dole, jako nisko, iznad pubicne kosti. tako sam imala osjecaj tamo oko 4-5 mjeseca, kao da me prstima pika i razvlaci tkivo, potpuno cudan osjecaj.
    Pomislila sam da je sigurno okrenut nogicama dole, jer nekako sumnjam da bi takve pokrete mogao izvoditi da mu je glavica dole, jer je potpuno nisko osjetim to bockanje, pa sve mislim kako on to nogicom nesto pika.
    takodje, osjetim i pokrete na donjoj strani stomaka kad legnem na bok ili gore na sredini, ispod prsne kosti kada sjedim.
    Po nekom mom proracunu i UZ Dr. Kosa, danas ulazim u 9. mj a po nekom ofrlje datom datumu ZM u 9. ulazimo tek za 8 dana.

Strah me i da ne bi znala prepoznati prirodne trudove jer su mi prosli put davali drip.
    Prve trudove nisam ni osjecala a kad sam pocela nesto osjecati, to su bili neopisivi grcevi i strasni bolovi izazvani dripom.

Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

Samo me interesuje jesam li ja jedina koju muce ovakvi strahovi ili ima jos mamica koje imaju neke svoje strahove.

Pozitivno misljenje mi danas nesto bas i ne koristi.

Glupo bi bilo u ovako specificnoj situaciji pitati koliko je realno strahovati, ali bi dobro dosla licna iskustva gdje su se mame bespotrebno brinule, pa se sve zavrsilo dobro, cisto podrske radi. Ili neki savjet kako rijesiti ovo oko poroda.

Bojim se pomalo same sebe, jer vecim dijelom moje pretpostavke su se obistinile, one lose, a lijepe stvari me skoro uvijek iznenade. Mozda je tako i bolje, stignem se spremiti. :D

Beti3 avatar
    Datum pristupanja
    Jan 2010

Početno

Čisto praktično si odgovori na pitanja, tj napiši točke po kojima ćeš rješavati:

1.možeš li u ovih mjesec dana srediti zdravstveno tamo gdje putuješ.
    2.da li ti je cijena poroda slična kod te monike i u toj drugoj zemlji. ako je, onda ti je svejedno gdje rodiš jer ćeš isto potrošiti.
    3.što se tiče bolova i položaja bebe lako ćeš oboje riješiti odlaskom na pregled svome ginekologu.
    4.ne moraš brinuti da li ćeš prepoznati prave trudove jer oni bole "strašno", bili prirodni ili izazvani.
    5. svaka mama strahuje zbog najrazličitijih razloga, naročito kad ulazi u zadnji mjesec trudnoće.

I na kraju, trebaš misliti pozitivno, roditi dijete je predivno, gdje i kako god se to dogodilo.

Želim ti da ti sve bude kako želiš.

Datum pristupanja
    Feb 2006

Početno

Dr. Kos je izvrstan liječnik, porazgovaraj s njim, umirit će te.
    Trudovi bole, ali uz drip bole jače. No, uvijek postoji epiduralna.
    Osobno, nikad se uz pojavu prvih znakova poroda ne bi zaputila roditi 3-4 sata udaljenosti mjesto.
    Toliko mi je otprilike trebalo da rodimm od puca nja vode jaka i pojave prvih trudova.
    Ušla si u deveti mjesec i raduj se jer si u terminu. Ne brinu, bit će sve u redu. Sretno!

Datum pristupanja
    Feb 2011

Početno

Nisam trudnica, ali ti dajem svu podršku koju trebaš. Samo mirno i sve će biti dobro.

Datum pristupanja
    Aug 2011

Početno

Citiraj Beti3 prvotno napisa Vidi poruku
    Čisto praktično si odgovori na pitanja, tj napiši točke po kojima ćeš rješavati:

1.možeš li u ovih mjesec dana srediti zdravstveno tamo gdje putuješ.
    Nazalost, to ne zavisi od nas, nego od dobre volje/agilnosti tamo nekih ljudi.
    2.da li ti je cijena poroda slična kod te monike i u toj drugoj zemlji. ako je, onda ti je svejedno gdje rodiš jer ćeš isto potrošiti.
    Nije, ovamo me dodje manje od 1.500 e, a u to je uracunato i ako nesto krene lose, pa me prebace u obliznju bolnicu na CR, a to mi je jako bitno, jer u drugom slucaju CR bi kostao 5.000e ili vise, a toliko bas i nemam i ne bi dala toliko para da me izrezu. :D
    3.što se tiče bolova i položaja bebe lako ćeš oboje riješiti odlaskom na pregled svome ginekologu.
    Sutra idem na pregled, ali ne mogu docekati
    4.ne moraš brinuti da li ćeš prepoznati prave trudove jer oni bole "strašno", bili prirodni ili izazvani.
    Prvi put, one na dripu, nisam prepoznala i osjecala sve dok nisu bili na manje od 5 min, iako ih je uredjaj uredno biljezio jos satima ranije, samo zbog toga me zabrinjava.

I na kraju, trebaš misliti pozitivno, roditi dijete je predivno, gdje i kako god se to dogodilo. Želim ti da ti sve bude kako želiš.
    Znam, zbog toga mi i jeste cilj organizovati sve na vrijeme, da se mogu mirno prepustiti i ocekivati porodaj. Nije me strah ni bolova, niti neke moje patnje, kad sam mogla prvi put sa puno manje godinica i iskustva, mogu i sad.
    Hvala ti na lijepim zeljama.

Citiraj Kate76 prvotno napisa Vidi poruku
    Dr. Kos je izvrstan liječnik, porazgovaraj s njim, umirit će te.
    Trudovi bole, ali uz drip bole jače. No, uvijek postoji epiduralna.
    Osobno, nikad se uz pojavu prvih znakova poroda ne bi zaputila roditi 3-4 sata udaljenosti mjesto.
    Toliko mi je otprilike trebalo da rodimm od puca nja vode jaka i pojave prvih trudova.
    Ušla si u deveti mjesec i raduj se jer si u terminu. Ne brinu, bit će sve u redu. Sretno!
    Ma frka me uhvatila juce, a nisam mogla naci ekspresno termin kod Dr. Kosa ili nekoga kod koga bi htjela ici.
    Nije me strah trudova koji bole, niti mi je epiduralna opcija, kao ni bilo kakve drogice. :D
    Ni u prvom porodu nisam trazila nista, niti sam se javljala i kukala pa su mi preventivno dali uobicajeni "mix", iako sam rekla da necu nista.
    Zbog tog straha od putovanja kad porod krene i trazim sad stan u Grazu, jer ko zna kakvi ce uslovi na putu biti krajem 1. mjeseca, a ni inace ne volim brzu voznju. Juce se malac vrtio kao da hvata priliku da izadje, pa me bilo strah da porod ne krene ranije, dok se nisam organizovala. :D

Citiraj Kolu prvotno napisa Vidi poruku
    Nisam trudnica, ali ti dajem svu podršku koju trebaš. Samo mirno i sve će biti dobro.
    Hvala. :hug:

Nocas smo opet imali nemirnu noc. :/
    Odlucili smo da danas, kad se MM vrati s posla, krenemo u Graz, da ne krecem sutra ujutro. Taman mozda stignem i u koju prodavnicu upasti, veceras ili sutra ujutru. :D

Pravila pisanja postova

• Ne možete otvoriti novu temu
  • Ne možete ostaviti odgovor
  • Ne možete stavljati privitke
  • Ne možete uređivati svoje postove
  •